tisdag 31 augusti 2010

Frukt på Vaksala torg















Hela förra året sprang jag min morgonrunda samma tid varje onsdag och när jag passerade Vaksala torg runt kl.6.15 så höll man på att montera fruktshoppen. Eller vad man nu ska kalla det. Om man sedan går förbi en timme senare så ser det ut så här som på bilden ovan. Parasollerna från en massa olika ställen skyddar frukterna mot morgonsolen som är stark på Vaksala torg. Max och Carlsberg verkar sponsra fruktförsäljningen.

Här åker fruktbilen hem och trots att det ser ut att vara ljust så är det redan sent på lördagkvällen när fruktbilen får åka hem. Det är ett tungt jobb att se till att alla fålhagenbor får sina frukter. Jag måste berömma kassasystemet hos frukförsäljarna på Vaksala torg, kön ser ut att vara lång men det går fort att komma fram så låt inte kön skrämma dig från att köpa fräska frukter på Vaksala torg.


måndag 30 augusti 2010

Det luktar illa utan Ketchupsången...




















Idag är det dags för en soprumsanalys. Jag har ju tidigare gnällt på att man i vår bostadsföreningens soprum får köra ketchupdansen med händer för att behålla belysningen på. Lamporna släcks tokfort i vårt soprum! Kanske är det dags att skriva ett brev om detta till ordföranden eller vicevärden. Som ni förstår så är vårt soprum av modellen fyra väggar, ett tak och en dörr, alltså av den inlåsta modellen. Det är jättebra på så vis att man slipper lukten utanför för det har bostadsföreningen nära oss råkat ut för. Det är någonting på bilden som luktar grymt illa! Jag har börjat misstänka att det ligger ett dött uteliggardjur i växthögen. Jag hoppas att så inte är fallet men lukten har fått mig inse att det finns fördelar med att ha bunkermodellen av soprummet. Lukten kommer inte ut så man kanske ska stå ut med att köra lite ketchupsång i sopprummet istället för att lita sig på gatulampornas sken.

söndag 29 augusti 2010

Moses med i en frågesport















Några i bostadsföreningen hade en riktigt rolig fest igår och som ni ser så hade man förberett sig även för eventuella regnskurar :). Det såg riktigt trevligt ut det där. Undrar vad som firades. Det syntes att man verkligen ansträngt sig för att ordna en rolig fest för man hade gjort en frågesport. Här nedan kan ni se en fråga och ibland så gäller det att läsa noga hela frågan och vara säker på att förstått frågan. Ja, vad är det rätta svaret? Själv var jag avundsjuk på personerna på den här festen för jag och en kompis gick runt halva Uppsala för att hitta någonstans att äta. Ja, vi hamnade till slut på en restaurang i Höganäs! Och den här gången var det faktiskt inte Tilltugg utan La Fleur! Så ni vet att jag kan äta på andra ställen också :).

lördag 28 augusti 2010

Integration i Fålhagen















På bilden råder lugnet över Vaksala torg och de nymålade markeringarna lyser snyggt i kvällssolen. Jag tog bilden för några veckor sedan på en fredag då det är lugnt på torget. Lugnet är borta på lördagarna då torget ockuperas av alla slags försäljare. Och det som är absolut skönast, är ju faktiskt att det är massor med människor från hela världen som samlas på torget för att köpa och sälja. Det är nämligen väldigt sällan infödda svenskar och "importsvenskar" som jag själv träffas på riktigt. Det är så kul att se. Det är väl bara på fotbollsarenor och vissa badstränder som man ser infödda och importsvenskar umgås. Så fort vi pratar om att t.ex. vandra eller utöva andra friluftsaktiviteter så är det bara infödda svenskar som man ser. För att inte tala om raggarträffar osv. Jag kom och tänka på allt detta när jag läste UNT:s artikel om allt det positiva som man kunnat se i Gottsunda där det har blivit mycket lugnare efter aktiva försök till förbättringar.

Loppis på Vaksala torg, i Uppsalas bästa stadsdel Fålhagen, är det absolut bästa för integration och förståelse för varandra för det finns väl ingenting bättre än att människor träffas utifrån sina egna intressen! Mera sånt så vi slipper Sverigedemokraternas bromsreklam och andra försök till att skrämma folk, för rädda människor fattar mindre bra beslut. Loppisera mera!

torsdag 26 augusti 2010

Inför helgen: visningar i Fålhagen




















Äntligen har jag en ledig kväll som ägnas åt att äta choklad, dricka kaffe och lyssna på valutfrågningen. För att inte blir alldeles för slö så kan man kombinera detta med att surfa på hemnet och kolla vad som finns ute på marknaden. Snart är det helg och då är det massor med visningar här i Uppsalas probably bästa stadsdel Fålhagen. Här kommer ett urval som jag skulle gå och titta på om jag inte redan bodde här :).

Om du vill hitta en etta med klass här så ska du gå på den här visningen:
http://www.hemnet.se/beskrivning/844301?r=3
En etta i Port Arthur, en riktig pärla mitt i Fålhagen. Och vill man bo här så kostar det en del :). Men jag skulle definitivt gå på visning i ett av Fålhagens finaste hus. Här bodde järnvägsarbetarna när man byggde järnvägen i Sverige. Ett gammalt och fint hus och väldigt nära järnvägsstationen så läget passar även för pendlare! Det råkar finnas en till lägenhet i Port Arthur: http://www.hemnet.se/beskrivning/816455?r=3
Ja, snart kommer en massa studenter till stan, en del har redan kommit hit. Vill man bo här så måste man nog räkna med att ha 300 000 på bankkonto för att klara av lånet. Det kan vara viktigt att komma ihåg utgångspunkten så att inte hela CSN lånet går direkt till banken :).

Letar man efter någonting lite större men som kostar bara lite mer så kan den här lägenheten vara av intresse:
http://www.hemnet.se/beskrivning/802546?r=3
Bara man gör om badrummet så har man en kanonlägenhet med sol på eftermiddag och kväll! Det är det bästa med Fålhagen, om man har en balkong åt rätt håll så har man underbar sol på kvällarna, helt oemotståndligt på somrarna :).
En annan lägenhet i samma hus:
http://www.hemnet.se/beskrivning/828215?r=3


Jag skulle nog även gå och titta på den här, lite billigare lägenheten:
http://www.hemnet.se/beskrivning/817589?r=3
Den ligger ju alldeles bredvid Almtuna kyrkan. Det här är verkligen mitt i Fålhagen och nära de trevligaste gatorna där man kan ta kvällspromenader och njuta av alla träden som finns i Fålhagen...

Inspirerad av de underbara lägenheterna på Hemnet sätter jag mig nu i tv-soffan med en kopp te och tittar på Sveriges fulaste hem med Simon and Tomas. Hideous, Fulfuru och Vitriiinskååp :) here I come...

onsdag 25 augusti 2010

Väderkvarnsgatan och Hjalmar Brantingsgatan















Idag upptäckte jag någonting som jag inte sett förut. Jag misstänkte att det skulle bli lite följder av att man kapade av en fil av Väderkvarnsgatan och gjorde om det till "cykelstråk". Det är nämligen så att korsningen Väderkvarnsgatan och Hjalmar Brantingsgatan kommer att bli en av Uppsalas farligaste korsningar då cyklar och fotgängare korsar Väderkvarnsgatan precis där. Dessutom har man Vaksala skola alldeles bredvid och beroende på skolbespisningen så leder bara det till att ungdomarna söker sig till exempel till Mykonos. Allt detta leder till att bilisterna blir mindre förnuftiga vilket jag förstår eftersom kön till trafikljusen vid korsningen Vaksalagatan och Väderkvarnsgatan slingrade sig ända till Tripolis. Cyklister och fotgängare kommer att leva farligt framöver. Dessutom så är det inte optimalt att en av filerna bara försvinner när man åker från Vaksalagatan. Helt plöstligt förväntas bilisten att bromsa, blinka och ta sig in i kön. Det är inte alltid lätt. Ta det lugnt i korsningen Väderkvarnsgatan och Hjalmar Branting. Nu ska jag gå och lägga mig. Beklagar eventuella språkfel men jag är trött.

tisdag 24 augusti 2010

Palla äpplen




















Det må saknas riktiga parkområden i Uppsalas bästa stadsdel men äppelträd finns det i överflöd! Häromdagen gick jag förbi tre unga tjejer som höll på att palla äpplen på Botvidsgatan :)! Det är skönt att vissa traditioner inte dör ut även om många andra härliga traditioner verkar falla i glömska. Eftersom jag jobbar som lärare så ville inte jag leka stränga gubben på fritiden och därför gjorde jag ingenting åt "brottet" :). Dessutom så ville inte jag riskera att en av tjejerna skulle ramla och slå sig för så allvarligt ansåg inte jag att deras brott var. Tjejerna upptäckte mig och såg väldigt skyldiga ut :).

Annars, bor ni i Fålhagen så ta vara på era äpplen! Saft eller vin!

måndag 23 augusti 2010

DN i Fålhagen den 18 augusti




















Eftersom jag är intresserad av människor så undrar jag om tidningsbudet råkat ut för någon olycka. Där ligger en hel bunt DN för den 18 augusti. Vad har hänt med tidningsbudet? Eller är det där fejktidningar? Eller så är det några som inte fått sina morgontidningar den 18 augusti, vad vet jag. Det jag däremot vet är att UNT kommit lite senare den senaste tiden. Man kanske har gjort om tidningsrundan eller nåt. Nu låter jag som värsta tidningslyxaren men det är skönt när morgontidningen kommer in diskret genom brevinkastet och inte som om att hålla på att lägga om golvet i hallen.

På tal om tidningarna så hade Uppsalatidningen en valreklam från Sverigedemokraterna med i senaste numret. Konstigt att det inte blev några protester kring det. Och konstigt att partierna inte delat ut mer reklam här i Fålhagen. Räknas inte våra röster? Valaffischer räknar jag som samhällsinformation så sånt tar jag gärna emot.

lördag 21 augusti 2010

Ettor i Fålhagen


Jag drack morgonte och läste UNT när jag kom på att jag kanske borde skriva lite om vilka ettor som finns till salu i Fålhagen just nu, eftersom det är många studenter som letar lägenhet. Så jag bläddrade igenom Bostadsguiden och hittade rätt många. Sen övergav jag Bostadsguiden och gick in på den riktigt bra källan - Hemnet :).

Men varför vill man som nyblivande student läsa om bostäderna här istället för att gå in på Hemnet? Jo, för att jag vågar påstå att jag har koll på bostadsmarknaden här. Jag kan berätta vad som är normalpris eller inte till exempel.

Jag börjar med att presentera de jag tycker är mest prisvärda: en 1:a på S:t Göransgatan för 895 000kr, en 1:a på Frodegatan 13 c för 950 000 kr och en 1:a på Frodegatan 19 b för 950 000 kr. Varför kallar jag dem prisvärda då? Jo, till att börja med så ligger de i nedre delen av prisklassen i Fålhagen. Ett bra pris skulle jag kalla det, men personligen skulle jag inte vilja att det stiger mer än 100 000 kr i budgivningen. Dessutom har de ett bra läge - de ligger bara 7 minuters gångväg från resecentrum. De är även fräscha och har högt i tak. Det något sunkiga badrummet på S:t Göransgatan tycker jag kompenseras av trägolvet och orginalluckorna i köket - det blir mer och mer ovanligt att de finns kvar. Avgifterna är också normala för ettor i det här läget.

Sen kommer mitt andrahandsval, för dem som vill bo i något nytt och fräscht, men är beredda att bo lite längre bort från centrum (lägg på drygt 5 minuter extra jämfört med ovanstående): 1:a på Petterslundsgatan 14 för 890 000 kr och en annan 1:a på samma adress för 895 000 kr. Riktigt nya och fina, men dras med extra högt pris för att de är nyproducerade - de är nämligen bara 24 kvm, medan de jag nämnde i första stycket ligger mellan 27-32 kvm. Varje kvadratmeter räknas när man bor i en etta! Det finns även en 1:a på Petterslundsgatan 11 för 995 000 kr som är på 32 kvm, men jag skulle inte betala så mycket för att bo ända borta på Petterslundsgatan, dessutom är den här lägenheten inte ny utan byggd på 60-talet. Men avgifterna på alla tre lägenheterna är hyfsat låga - kring 1500 kr.

Till sist presenterar jag en lägenhet för studenter som har lite extra pengar och har råd att se sin lägenhet som en investering, köp den här och ni borde inte få problem med att sälja den för ett högre pris senare: En jättefin 1:a i Port Arthur för 1 295 000 kr med öppen spis, stort kök och dessutom gemensam bastu i källaren! Bara tre minuter från resecentrum! Jag skulle kalla den ganska prisvärd med tanke på allt detta, men några tusenlappar av priset betalar man också för att lägenheten ligger i just det här omtyckta huset... Dessutom är avgiften hög: 2112 kr/mån.

Gå in på hemnet och kolla efter fler lägenheter själv, det fanns flera 1:or och 1,5:or som jag inte har nämnt här ovan, bland annat på Fålhagsleden. Fålhagsleden ligger också nära resecentrum, men personligen skulle jag säga att läget är lite off. Den ligger nämligen mot utkanten av Fålhagen, typ mot Boländerna. Så man känner varken att man bor nära centrum eller i Fålhagens hjärta. Tycker jag. Men bra läge för pendlare ändå.

fredag 20 augusti 2010

Björklund utsatt för attack




















I onsdags såg jag att någon skrivit "Med järndisciplin. Lyd för fan" på Folkpartiets valaffisch här i Fålhagen. Otroligt tråkigt att partiet som försöker visa upp sig utanför Facebook och andra sociala medier utsatts för en sån attack. I torsdags blev det ännu värre, någon hade klistrat en röd näsa på Björklunds riktiga nos. Hans affisch sitter på pelaren närmast Vaksala skolan och kanske har någon elev, som denna vecka börjat skolan, blivit obotligt provocerad av texten ovanför Björklunds huvud "Framtiden börjar i klassrummet". Kanske blickade någon ut genom fönstret och blev irriterad på Jan. Ja, vågat av folkpartiet att sätta upp affischen precis utanför skolan. Jag vet inte men det känns som om att det är någon elev som gjort detta. Är det någon som vet om det är straffbart att förstöra valaffischer? Hursomhelst så måste jag även berömma personen som skrivit texten för att ha skrivit ihop ordet järndiscplin! Disciplin är inte världens lättaste ord att stava till. Om det skulle råka vara några elever från den närliggande skolan så kan jag bara tipsa er om att era kommunpolitiker såg till häckarna utanför skolan blev klippta. Så det är så. Politiker gör saker åt oss men ibland så tar man sånt för givet, så som att häckarna blir klippta osv. Tänk på det nästa gång ni känner för att klottrat på en valaffisch :).

torsdag 19 augusti 2010

Dagmatte/daghusse sökes

Jag har en konstig svaghet för lappar, affischer och annonser som sitter ute på stan, ni vet på elskåp, soptunnor mm. Jag tycker att de ofta gör ens promenader mycket intressantare. Jag såg den här lappen sitta i Frodeparken, och då tänkte jag hjälpa till med att sprida budskapet: Den lilla hunden Zelda behöver en dagmatte eller daghusse. Zelda bor i Höganäs, och den som vill ha uppdraget ska helst bo i närheten av Fålhagen/Luthagen/Höganäs. Så om du som läser är intresserad, eller känner någon som är intresserad, får ni gärna ringa Zeldas matte. Numret står på bilden, och kan alltså även hittas i Frodeparken (eller fås av mig) om ni inte kan läsa den lilla texten på bilden.

onsdag 18 augusti 2010

Filminspelning, fotosession eller studentspex?

När jag gick förbi S:t Göransgatan idag såg jag denna kille stå på en stege mitt ute på trottoaren. På bilden ser det ut som att han kanske klipper buskarna, men i verkligheten nådde han ingenting från sin stege, han bara stod där. Och så stod det en tjej bredvid (som sitter på bilden) och fixade med ljuset eller nåt. Och en tredje person stod på parkeringen och fotade eller filmade det hela. Jag kom av mig helt, så jag kom mig inte för att gå fram och fråga vad de gjorde. Jag bara fotade med mobilen och gick vidare längs Ymergatan. Så frågan kvarstår - reklamfilm eller kanske studentspex? Fast det sistnämnda är det för tidigt för, och dessutom har jag inte sett något sånt under mitt år i Fålhagen, trots att det ska bo en hel del studenter här. Synd att jag inte frågade, nu får jag aldrig veta :).

tisdag 17 augusti 2010

Villor och radhus till salu i Fålhagen

Det känns som att det har varit många villor till salu i Fålhagen det senaste halvåret. Innan dess var det inte alls lika många. Just nu finns en villa och två radhus ute på Hemnet, och alla har ett bra utgångspris för att vara Fålhagen. Därför tänkte jag passa på att tipsa om dem.

Först ut är ett radhus på Törnlundsgatan för 3,195 miljoner. Huset är byggt 1945 men verkar vara rätt fräscht inuti. Köket är fult, men badrummet är fint och de flesta rummen har fina gamla trägolv.
Sedan finns även ett annat radhus på Österängsgatan för 3,39 miljoner. Det är stort (118 kvm), fräscht och har en takterass (!).

Men jag skulle nog hellre välja en villa, och det finns även en sådan på Björkgatan, men den är rätt liten. Den kostar 3,25 miljoner och har bara 4 rum & kök. Men en stor härlig tomt har den, och behöver man fler rum kan man kanske bo i källaren:). Och i källaren finns även en bastu!


Brun är den, villan. Bild lånad från Hemnet/Widerlöv

söndag 15 augusti 2010

När kan man dricka drinkar på Musikens hus?















Mot Musikens hus öppettider speglar sig sommarkvälliga Sivia torg. Jag ville ta en drink upp i Musikens hus men det gick inte. Musikens hus har öppettider som i mycket liknar en närlivs öppettider. Man vet inte riktigt när och om de har öppet eller varför de inte har öppet trots att de enligt öppettidslappen borde ha öppet. De serverar underbara luncher i huset för 100kr. Priset må vara lite högt men maten smakar bra! Och så kan man höra intressanta diskussioner om huruvida ett livstidsstraff ska vara ett livstidsstraff eller om man någon gång kan sägas ha suttit inne tillräckligt länge. Hursomhelst så vill jag gnälla över att man inte vet när man kan gå upp till översta våningen i Musikens hus och ta en kvällsdrink!!! Öppettiderna säger verkligen ingenting om att de inte skulle ha öppet på kvällarna. Dåligt! Eller beror det på att kommunen inte ska konkurrera med privatrestauranger. Då har jag åsikter om detta. Musikens hus översta våning ger besökaren den bästa kvällssiluetten över Uppsala. Varför ska man inte bjuda skattebetalarna den här möjligheten? Nej, öppna Musikens hus åt folket, även på kvällarna! Tack på förhand!

Och jag vet att jag gnällde över detta redan för ett år sen.

lördag 14 augusti 2010

Den vita volvon igen...















Intressant! Vi var på en restaurang i Höganäs på en fredagkväll, precis som förra veckan och vad hittar jag på Vaksala torg på vägen hem. Samma vita volvon står i samma ruta som förra veckan. Att den inte stått där hela veckan kan man konstatera genom att jämföra den här bilden med förra veckans inlägg där nosen pekar åt motsatt håll. Eller kan en gammal volvo göra en 180 så som kaninerna kan göra.

Betyder inte detta att man numera kan parkera sin bil över natten på Vaksala torg en fredag kväll? Kanske ett hett tips till alla stressade p-platssökare i Uppsalas bästa stadsdel. Och snälla tipsa inte luthagenbor om detta för där finns det ju inga p-platser enligt stressade småbarnsföräldrar som vädrade sin vrede kring detta i UNT någon gång förra året. Nej men allvarligt, får man parkera på Vaksala torg? Får man boka en ruta redan kvällen innan? Känns orättvist...

fredag 13 augusti 2010

Skumparty i fontänen!















Nu hade någon gjort det som jag och flickvännen funderat på göra en längre tid nu. Någon eller några hade hällt en massa diskmedel i fontänen vid Vaksala torg. Det luktade YES runt hela fontänen :). Det skummade så mycket att man kunde ha haft ett skumparty där. Detta upptäckte vi på vägen hem från Tilltugg efter ännu en kväll där. Och nej, jag får fortfarande inga pengar av dem. Jag gillar bara deras koncept väldigt mycket!

Det är någonting med skum och party eller så kanske var det all den alkoholen som vi drack på Tilltugg som gjorde att vi tyckte att vi skulle göra en staty som skulle föreställa jultomten. Vår lösning kan man beskåda här nedanför.



Väntar på infobladet från bostadsföreningen




















Först kom det information om att repationen av ett par parkeringsrutor och gräsmattan hade påbörjats. Efter en vecka eller så, stod det en grävmaskin på gräsmattan och den började gräva på en gång. Anledningen att jag har så här detaljerad information om händelsen är att jag var ute på balkongen och njöt av min semester tillsammans med Da Vinci* ända tills grävmaskinen satt igång. Ett tag trodde jag att den var på rymmen från tomten där man bygger nog Fålhagens nyaste hus :) ( http://villarosenbo.blogspot.com/ ). Tyvärr så var det inte så utan efter ett tag kom även vaktbolaget till platsen för att kolla läget. Undrar om någon annan också blivit imponerad av farten de satt igång med arbetet och ringde vaktbolaget och antytt att det pågick ett inbrott. Nu väntar ivrigt på att få veta varför man varit tvungen att gräva där. Snälla låt mig veta!

Nu i morse träffade jag på några som jobbar med detta grävande och fick veta att det handlar om rör, alltså någonting med avloppsrör eller så. Vi får hoppas på att det inte skiter sig :).

* Da Vinci är en nyinflyttad tjej, närmare bestämt en jättesöt kanin (redaktionens anmärkning)

torsdag 12 augusti 2010

Träffar på Cowboy överallt

Jag försökte hitta en bild från Flickr som skulle föreställa en cowboy men det visade sig vara mycket svårt att hitta en rättighetsfri bil. Ja, jag tror i för sig inte att Marlboro hade haft någonting emot om jag hade använt deras cowboy här. Jag har inte fotat Fålhagens tvättäkta cowboy än och av integritetsskäl så kommer jag inte heller göra det så tyvärr blir det här ett kortsfritt inlägg. Jag kom att tänka på att jag sällan skriver om människor här men den här personen fascinerar mig. Det är någonting väldigt sorgligt över honom. Det intrycket får jag när jag ser honom här i Fålhagen. Jag träffar på honom när jag är på väg till jobbet, ibland så ser jag honom på väg mot Fålhagen och när jag sedan springer hem på lunchen för att äta lite snabbt, få lite frisk luft och självklart växla några ord med Da Vinci så träffar jag alltid på Cowboyn of Fålhagen! Ni förstår mig om ni har vägarna förbi Fålhagen mitt på dagen. Han sitter på ett bestämt ställe, vi nog hålla sig en bit ifrån de andra hemlösa, skulle jag tro. Det är därför jag inte har pratat med honom än. Annars så brukar jag försöka prata alkisarna/hemlösa vid toaletterna på Vaksala torg. Håll ögonen öppna när ni passerar Vaksala torg så kanske ni också ser honom och förstår vad jag menar. Värst vad inlägget blev kryptiskt. Jaja, ni kommer att förstå vad jag menar.

En fundering: Ska man skriva om människor på en stadsdelsblogg och hur gör man det? Är det ok att skriva om andra människor utan att ha frågat dem om de förbli tämligen anonyma? Det är en intressant fråga. Vad tycker ni?

onsdag 11 augusti 2010

Inbrott i Fålhagen

Eftersom Fålhagen är ett så lugnt område har jag flera gånger haft känslan att man skulle kunna lämna sin dörr olåst utan att det skulle hända något. Kanske dags att tänka om. Enligt UNT häktades i lördags en man för flera inbrott i Fålhagen: http://www.unt.se/uppsala/man-haktad-for-inbrott-993941.aspx. Å andra sidan är han ju häktad nu, så det kanske inte händer något mer på ett tag:)? Om någon vet något mer skvaller om inbrott i Fålhagen de senaste åren så får ni gärna kommentera.

Uppsala 86ers spelar bra !















Ok, Uppsala 86ers huvudkontor ligger kanske lite utanför Fålhagen men de spelar många av sina hemmamatcher på Österängs IP och så har jag sett de träna på Fålhagens IP så därför tänkte jag uppmärksamma dem lite :). Dessutom så spelade ju U19 mot Stockholm Mean Machines på just Österängs IP idag och tyvärr så missade jag matchen :(. Hursomhelst, nästa helg, den 14 är det gruppfinal för seniorerna och den matchen spelas på Studenternas med början kl.13 och där kommer även U19 spela sin match. Den matchen börjar redan kl.10! Så om ni hade tänkt gå och kolla på amerikansk fotboll på Österängs IP nästa helg så gör inte det, ni ska gå till Studenternas istället!!!

Gå till Studenternas den 14 augusti! Seniorernas match börjar kl.13!!! Mot Västerås!

tisdag 10 augusti 2010

Fålhagens IP och trevliga möten där















I morse var det dags att återta springandet på Fålhagens IP. Ska nog dit imorgon kvälll igen, måste bara först besöka stan. Ja, ibland så blir springrundan roligare än vad man tänkt sig. Just nu så tycker jag att det är rätt så jobbigt att springa men just i morse var det roligare än på länge. En pensionär hälsade på mig jätteglatt, på första varvet sa hon "god morgon" och på andra varvet så log hon. En sådan person lyser upp en hel morgon, mer än självaste morgonsolen. Det är så skönt att träffa på positiva fålhagenbor som sprider glädje! Det finns dagar då ett leende kan rädda en hel dag!

måndag 9 augusti 2010

En kille målade på Vaksala torg




















In så länge så skrev jag om det meningslösa klottret som även finns här i Fålhagen. Man ska inte bara gnälla om saker för alldeles för ofta glömmer jag berömma människor som positiva saker. Häromdagen så såg jag en kille med en sprayflaska i handen, gå runt på Vaksala torg. Hans uppgift var att förstärka de vita linjerna inför helgens och höstens marknader så att rutorna syns tydligt även när det blir mörkare framöver. Så ska en sprayflaska användas! Bra jobbat! Tänk om alla sprayflaskaanvändare skulle göra lika samhällsnyttiga saker med sina flaskor så skulle världen vara en bättre plats och jag vore så mycket gladare! Nu blir det en kopp kaffe...

söndag 8 augusti 2010

Torgparkering - p-bötaren missade detta...















Ok, jag börjar med att säga att jag inte får några pengar av Tilltugg för att nämna restaurangen väldigt ofta här på vår blogg. Jag råkar bara gilla deras mat, stämningen och så. En annan anledning till att restaurangen ofta återkommer i mina inlägg är att den råkar ligga mellan mitt jobb och vår lägenhet. Hursomhelst, så var vi ute med några kompisar i fredags och pratade om hur tråkigt det är att folk börjat göra reklam på sina Facebook-statusrader! Och hur de säkerligen får betalt för det. Tråkigt!

Nu till dagens huvudämne: Lördagsmarknaden på Vaksala torg. Den här vita Volvon stod här redan kvällen innan och genom sin parkering bokat just den här rutan! Det får man tydligen inte göra, alltså boka sin plats i förväg! Detta informerade en av våra kompisar som själv stått där och sålt grejer! Om så är fallet och om man inte har ändrat reglerna på den punkten så borde de där hyperaktiva parkeringsvakterna i Fålhagen gjort någonting åt denna felparkering! Var var du, "p-böveln", just denna varma sommarkväll? Varför är det så viktigt att inte kunna boka sin plats redan kvällen innan? Den här Volvon hade självklart parkerat sig på den bästa platsen! Alldeles intill den här rutan går gå- och cykelvägen till Fålhagen och vidare till andra stadsdelar längre bort från centrumet! Dessutom så ligger platsen väldigt nära busshållsplatsen och de allmänna toaletterna! Alltså kan man säga att den vita Volvon, genom att inte följa de gemensamma spelreglerna drar orimliga fördelar genom sin egen fräckhet. Nej, jag kanske ska ta och eniroa numret till p-bötsbolaget och tipsa dem om detta. I vanliga fall så brukar avundsjuka människor anmäla folk till Skatteverket, men eftersom jag tror (obs vet inte!) att marknadspengarna är skattefria inkomst så hjälper inte det :).

lördag 7 augusti 2010

Fickparkering

Jag känner på mig att parkering kan bli ett återkommande ämne i vår blogg. Vi fick en parkeringsplats efter ett par månaders väntan, men vi hann ju redan då känna av att det kan vara svårt att hitta en parkering i vår del av Fålhagen. Och det finns ju en ökänd parkeringsvakt som stryker omkring här rätt ofta, både nämnd av oss och Matilda Andersson tidigare. I förrgår fotade jag i alla fall en stackare som har hittat en parkering, men som lär ha problem med att komma därifrån. Påminde mig om facebookgruppen "Om jag kommer in? Ha, jag kommer knappt ut!" :)

fredag 6 augusti 2010

Epa-traktor i Fålhagen?


Jag råkar älska epatraktorer eftersom jag kommer från landet. Nu har jag i flera dagar sett något som ser ut som en Epa, men eftersom jag inte har sett den i rörelse så vet jag inte om det är en :). Den saknar iofs varningstriangel tror jag (?). Hur som helst så tycker jag att den är snygg. Väcker raggargenerna i mig :). Du vet, man får lust att åka runt och spela Eddie Meduza på hög volym. Nehej, ni stadsbor kanske inte vet vad jag menar :P.

Det står typ Birchridge Paintshop på den. Kanske betyder det att den kommer från Björklinge? Det var det enda med "björk" jag känner till här kring Uppsala. Om någon vet mer om den så får ni gärna kommentera. Den har i alla fall ratten på fel sida, vilket är intressant.

torsdag 5 augusti 2010

Kolonilottstävling













Vi promenerade bland kolonilotterna i Flora-Linnea koloniträdgårdsförening i Fålhagen häromdagen, och då såg vi att de just nu har en tävling om årets finaste kolonilott. Vi gick en ordentlig runda bland kolonilotterna och funderade på vilken vi skulle rösta på. Ska man ta den med de finaste blommorna, eller den som ser ut att ha godaste frukterna och bären, eller kanske någon av de få som vågar ha lite oskötta trädgårdar? Jag menar - vitsen med en trädgård känns ju ändå som att softa och ta det lugnt och njuta, snarare än att ha millimeterprecision på gräsklippningen?

Det fanns verkligen många fina lotter, men som tur var fick man rösta på hur många lotter man ville! Så vi kunde slutligen bestämma oss för några. Gå dit och rösta ni också! Sista omröstningsdagen är 8 augusti! Ni hittar grindar in till området från bland annat Furugatan och Vallbygatan.

onsdag 4 augusti 2010

Klotter och Fålhagen















Med risk att låta som en gnällare så ställer jag mig frågande till alla dessa klottrare i Fålhagen. Här ovan ser vi ett typexempel på klotter här i Fålhagen och just de här bokstäverna EMC har jag nog sett i andra stadsdelar i Uppsala. Jag hoppas att dessa tre bokstäver står för någonting väldigt djupt så att det motiverar dem på barnens lekplats här i Fålhagen. Om de inte står för revolution eller en blommig framtid så tror jag att denne EMC hade kunnat få hjälp av lekplatsens kunder för att skriva de här bokstäverna just där. Kanske borde man följa EMC:s resa genom olika stadsdelar och så kunde man ringa Leif GW Persson som kunde skapa en gärningsmannaprofil på denne EMC. Det går att göra någonting åt saken...

När jag bodde i Flogsta och var på väg till jobbet en tidig morgon så var det en rätt så gammal kille, säkert en bra bit över 20 som stod och klottrade i tunneln under 55an. Jag ringde polisen och mina källor bekräftade senare att polisen hade smugit sig på denne klottrare. Därför uppmuntrar jag alla att ringa polisen när ni ser någon klottra! Polisen tar itu med saker men vi måste faktiskt ringa dem först. Jag har ingenting emot konstnärliga klottrare men när budskapet består av några bokstäver så vet jag inte vad syftet är med det hela.

Det här har någon klottrat i närheten av Willy:s, återigen med temat "jag kan faktiskt skriva några vingliga bokstäver med en sprayflaska". Imponerande? Inte särskilt! Om inte bokstäverna står för någonting djupare än så. Till exempel WTF, för det är precis vad vi har kvar av arbetsveckan: Wednesday, Thursday och Friday :). Ha det!



tisdag 3 augusti 2010

Strandbodkilen börjar likna en väg nu


Jag passerade under järnvägen vid Strandbodkilen för första gången på länge. Nu börjar det faktiskt likna en väg! Det känns som att det har tagit en evig tid att bygga, och ska inte bli klart förrän 2011. För en person som jag, som flyttade till Fålhagen efter att Strandbodkilen stängdes, så känns det som att det funkar smidigt att köra bil till Fålhagen ändå. Men jag gissar att de som använde vägen dagligen förut längtar tills att den öppnas igen. Den är väldigt bred - den kanske blir värsta motorleden rakt in i lugna Fålhagen! Det var den friden och tystnaden liksom. Sen kan man inte korsa Strandbodgatan halvsovandes utan att se sig för en söndagmorgon längre, på vägen till Coop för bakfyllekäk.

måndag 2 augusti 2010

Folk är lata ibland

När den årliga containern för grovsopor ställdes på vår gård i våras stod det klart och tydligt att inga elektroniksopor får läggas i containern. Så vad gjorde de som hade elektroniksopor? Jo, de dumpade dem bredvid containern. Varför tar jag upp denna gamla händelse? Jo, våran kaffebryggare gick sönder, och vi ska samla ork för att köra bort till tippen med den. Då är det lite surt att se att någon annan precis har ställt sin kaffebryggare på golvet i sophuset. Den har stått där några dagar, men igår stod den plötsligt utanför sophuset :). Kanske är det vicevärden som markerar att man inte får slänga den i spohuset. Undrar vad som händer med den nu:)?

Men vi ska alltså vara duktiga och köra bort kaffebryggare till återvinningsstationen. Men duktiga och duktiga.. alltså det är ju gratis att slänga saker där, och den ligger bara några minuters bilväg bort - i Librobäck. Så det är ingen jätteuppoffring att slänga sina sopor på rätt ställe. Här är en karta för alla som inte vet vart återvinningsstationen ligger: http://kartor.eniro.se/m/IMWzz
Dessutom går det att ta buss 13 dit, om ni vill vara mer miljövänliga och inte ta bilen.

Nu när jag precis skulle publicera detta inlägg öppnade jag dagens UNT. Där står en helsida om återvinningsstationer i Uppsala :). Vilken tajming. Nåja, de säger att inflödet har ökat jättemycket de senaste åren, så antagligen har folk börjat sortera bättre. Plus att vårt samhälle har blivit ett slit-och-släng-samhälle, men det kan jag skriva om en annan gång...

söndag 1 augusti 2010

Stationstunneln















Läste och kommenterade UNT:s stadsdelsbloggares inlägg om vad jag tyckte om det nya resecentrumet här i Uppsala. Och hon hade skrivit i ett tidigare inlägg om att man borde göra det ljusare i tunneln, alltså där man köper biljetter och går till tågen . Det håller jag fullständigt med om. Igår gick jag och Niina genom där och det var så här mörkt (se bilden)! Mitt på dagen! Och nu är inte dagarna ens mörka. När vi sedan gick i tunneln på kvällen så kändes tunneln ljusare, kanske hade man tänt fler spotlights i taket men det var fortfarande väldigt mörkt och framför allt så kändes de här spotlightsen väldigt riktade på en plats. Så man har ingen aning om vad som finns vid sidan av ljusspåret. Nåväl, jag skrev en kommentar om vad man kunde göra åt detta på UNT-bloggares kommentaspalt. Min idé var att man kunde använda sig av sådana effekter som man har under ljusvandringen! Varför inte ha lite blåa ljus slingrande längst väggarna eller nåt. Mera ljus!!!