tisdag 30 november 2010

Med snön kommer även parkeringsvakterna...















Fotade denna ganska exotiska polishusvagn utanför Kalas i höstas. Vad polisen gjorde på Kalas-byggnaden vet jag inte men jag var på väg hem från en trevlig kväll på Buddys. För övrigt så undrar jag om man kan man dra några slutsatser om polisens monetära resurser utifrån husvagnens årsmodell? Vad har då denna bild med Fålhagen att göra? Jo, likt fåglarna och hararna har även Uppsalas parkeringsvakterna vaknat till liv. Såg att de kollade näst intill varenda bil här i Fålhagen idag kl.14.15! De räknar väl med att vi inte orkar gå ut och fixa så att p-biljetterna är giltiga. Så se upp! Lik fåglarna så jobbar även parkeringsvakterna i grupp. Det kanske är roligare att vara utomhus med någon när det är så här kallt. Parkeringsvakterna gör ett bra jobb, men jag vill inte att några fålhagenbor drabbas av extra utgifter så här nära inpå julen. De pengarna kan man faktiskt lägga på föreningsavgiften eller några extra julklappar :). Det tänkte jag göra. Om en halvtimme är det faktiskt den 1 december 2010! Tänk vad tider går...

måndag 29 november 2010

Djur i Fålhagen




















Jag tyckte att det var lite tråkigt att det blev äpplen kvar i äppelträden i år. Ja eller åtminstone ända tills första snön kom och jag upptäckte hur fåglarna fullständigt kastade sig över äpplen när snön och kylan tagit dem till stan för att leta efter mat. Tur att det finns äpplen i Fålhagen. Även Fålhagens egen hare har kommit tillbaka. Djuren syns mer i Fålhagen när det är vinter, inte minst därför att man ser spår av dem. Välkommen vinter och välkommen djuren!

söndag 28 november 2010

Nya lägenheter byggs i Fålhagen

I gårdagens UNT kunde man läsa att byggnadsnämnden har gett klartecken för ett nytt bostadshus i korsningen Vaksalagatan - Väderkvarnsgatan. Först hade där planerats ett tiovåningshus, men planerna har bantats till ett sexvåningshus. Jag blev förstås nyfiken på var man kan klämma in ett hus där, så jag gick in på kommunens hemsida och hittade planärendet här.

Det är alltså i kvarteret Sverre det ska byggas, som ni ser på kartan här ovanför. Det är Uppsalahem som äger husen där, och det är även de som har ansökt om att få bygga det här nya huset. Det ska rymmas 19 lägenheter i huset, och jag gissar på att de blir hyresrätter eftersom det är Uppsalahem som bygger (?). De skickade in sin ansökan till kommunen redan 2007, men det är nu kvarnarna börjar mala färdigt. De har även ansökt om att få renovera och bygga till det befintliga huset, enligt planärendet. Jag hade svårt att tolka om det menade huset som Widerlöv ligger i, eller det mindre huset mot Vaksalagatan, eftersom båda ligger på samma fastighet. Eller så menar de kanske båda. I vilket fall som helst är renoveringen välkommen, och snygga gärna till fasaderna säger jag!

fredag 26 november 2010

Jag ser ett samband...

... mellan Chopin-skivan vi hittade liggandes på marken på Ymergatan för ett tag sen (bild finns på bloggen:)), och med morgondagens artist på Musikens Hus. Det är nämligen den polske jazzpianisten Leszek Mozdzer som ska spela och hylla Chopin. Leszek har blivit utsedd till bästa pianist sju år i rad av Jazz Forum!

Jag såg förresten på UKK:s hemsida att de har kopplat sin kalender till facebook, så att när man läser om till exempel Leszek så ser man vilka som har tackat ja till eventet på facebook. Det är roligt tycker jag, trots att jag samtidigt tycker att det är aningen läskigt att man inte får någon notis när man tackar ja så att man vet att detta kommer att synas utanför facebook. Men det står ju faktiskt att evenemanget är offentligt, och då får man ju räkna med att alla ser ens namn. Hur som helst finns denna möjlighet tack vare facebooks plattform som tillåter hemsidor att bygga in valfria funktioner från facebook. Man skulle till och med kunna bygga ett helt facebook och försöka konkurrera om besökarna med riktiga facebook, läste jag i boken The facebook effect. Mark Zuckerberg försöker hålla all teknik så tillgänglig som möjligt för folk, det är coolt.

tisdag 23 november 2010

Gamla affärer...















Det har varit lite sämre aktivitet på bloggen men det har inte berott på oss! Serverförstärkare hos vår internetleverantör hade gått sönder. Jättetråkigt! Men nu fungerar internet igen och det är helt underbart!

Jag har länge funderat på att försöka hitta personer som kan mer om Fålhagens historia, kanske börja prata med grannar eller hitta några andra som bott här länge. Igår träffade jag på en person som bott här länge men som nu lämnat stadsdelen för att flytta till en annan stadsdelen. Informatören berättade bland annat att i det här A.R.T.-huset har man haft ICA för länge sen (korsningen Ymergatan och St Göransgatan). Tänk om det skulle finnas ICA där nu. Det vore underbart :)!

I korsningen Ymergatan och Väderkvarnsgatan, där man nu har en antiklampaffär, kunde man köpa mjölk för länge sedan. Ni vet, tiden före tetrapak och sånt, när man fortfarande använde sig av mjölkflaskor! På andra sidan Väderkvarnsgatan hade man affärer som sålde mjölk, charkuteriprodukter, speceriprodukter och pappersvaror. Superintressant detta.

Detta var dagens Fålhagensinfo, nu ska jag njuta av faktumet att vi har internet och surfa hejdlöst överallt.

söndag 21 november 2010

Videohälsning från Fålhagen

Ibland så måste man bara utveckla sin blogg och idag blir det en videohälsning från bloggredaktionen :). Innehållet på videon är inte stadsdelsrevolutionerande men har man bara en minut på sig så då blir det kort och koncist.



fredag 19 november 2010

Köpläget i Fålhagen

Oxelgatan 5, bild lånad från Riksmäklarens annons

Jag gick in på Hemnet för att kolla om det är några villor till salu i Fålhagen, vilket alltid är intressant att följa:). Det enda jag hittade var dock det nybyggda radhuset på Oxelgatan, som har funnits med i Bostadsguiden ett par veckor nu. Det var ju tråkigt tänkte jag. Visserligen är radhuset fint och stort, men utgångspris 5,1 miljoner tycker jag är för högt.

Det jag såg då - vilket visade sig vara väldigt intressant - var att budhistoriken fanns på sidan, eftersom budgivningen pågår just nu. Och det som var spännande med det var att det första budet inte alls var 5,1 miljoner, utan faktiskt 4,6 miljoner! Inte heller det andra eller tredje budet nådde upp till 5,1 miljoner, utan det var faktiskt det sjunde budet som gjorde det! Men sen har priset gått upp till 5,4 miljoner därifrån. Men det får mig att undra - är det fler än jag som vänder sig mot att prisnivåerna har stigit så mycket det senaste året? Jag trodde att marknaden skulle lugna sig lite efter finanskrisen, men folk betalar (och lånar?) hur mycket som helst. Det är som om att de tror att räntorna inte kommer att stiga? Det tror jag. Så det här var en intressant indikation på att folk i alla fall tänker efter en och två gånger innan de betalar så mycket. Om samma fenomen gäller lägenheterna här vet jag inte, av de priser jag har sett fortsätter de bara att stiga.

onsdag 17 november 2010

Fråga inte vad din bostadsrättsförening kan göra för dig, utan vad du kan göra för dem



Vi har blivit kontaktade av valberedningen för bostadsföreningen, eftersom de behöver nya medlemmar till styrelsen. Det är ju så klart roligt, men samtidigt undrar jag om vi har tid. Det är tydligen svårt att hitta folk till styrelsen, både i vår bostadsrättsförening och andra närliggande föreningar (har jag hört). Folk har lätt för att klaga på sin förening, men de är inte alltid så villiga att ställa upp själv och sitta i styrelsen. Jag tillhör själv den kategorin rätt ofta. Så kanske är det dags att ta mitt ansvar och ställa upp?

Undrar om det är extra svårt att hitta styrelsemedlemmar här i Fålhagen, eller om det ser likadant ut i hela stan? Även om jag tycker att Fålhagenbor allmänt är rätt osociala vad gäller att umgås med sina grannar så misstänker jag att situationen är densamma i andra stadsdelar. Man har ju suttit i valberedningar själv och vet hur sjukt svårt det är att hitta folk till alla slags föreningar.

måndag 15 november 2010

Radisson i Uppsala















Idag skrev UNT:s stadsdelsbloggare om hotellbygget vid Östra stationen och hur tråkigt det är att utsikten förstörs för många. Det tycker jag med. Jag och flickvännen hann inte sälja vår lägenhet innan hotellet kommer att stå klart. Varför är det så intressant? Ja, jag hade ju värsta bästa frasen klar för mig att inkludera i prospektet för om man står i sovrummet eller på rätt ställe på balkongen så kan man faktiskt se domkyrkotornen! Det tycker jag är häftigt :). Nu kommer hotellet antagligen förstöra den utsikten.

Jag måste säga att jag är rätt så nöjd med hur kommunen skötte snöröjningen i Fålhagen under kaosdagen i tisdags. Kanske har de tagit efter dem som håller på att bygga hotellet vid Östra stationen för där verkar man bygga dygnet runt just nu. Sprang förbi strax efter kl.9.40 i söndags och såg hur det var folk som jobbade på bygget! Det verkar vara bråttom att hotellet ska bli klart så snabbt som möjligt. Just det, det blir ett Radisson-hotell där. Mer om ämnet finns på UNT:s hemsida som jag bifogar här:
http://www.unt.se/ekonomi/radisson-aringter-till-uppsala-107989.aspx

söndag 14 november 2010

Kaffe i Fålhagen















Ibland blir man väldigt frustrerad över att grannen bakat kanelbullar och hela trappan luktar kanelbulle. Och så kommer man ut och känner hur det ligger en doft av kaffe över hela Fålhagen för då har Lindvall "råkat" släppa ut lite kaffedoft. Kaffedoften tillsammans med kanelbulledoften från grannen gör att man nästan automatiskt går och fikar.

Jag vet inte om ni minns men i vintras skrev jag hur någon börjat dumpa kaffemuggar vid hotellbygget. Jag har inte sett några muggar sedan vintern, och nu börjar det åter bli vinter och plötsligt dyker de upp! Jag misstänker samma gärningsman i båda fallen. Här kan ni se två muggar på Ymergatan och om vinterns tendens håller i sig så kommer antalet muggar bara ökar tills han tröttnar. Läskigt. Hans/hennes beteende escalerar då han/hon först lämnade sina muggar på en byggplats, men i hans/hennes senaste offer är ett staket i en bostadsförening på Ymergatan. Ni som bor där, håll ögonen öppna så fångar vi den här livsnjutare. Jag kan fråga grannen om hon vill bidra med lite kanelbullar för att göra fällan mer lockande. Eller så kanske man kunde få en papperskorg till Ymergatan nu när alla går där istället för Frodegatan. Bara en tanke.

lördag 13 november 2010

Chopin i Fålhagen
















Till alla er som letar efter en lägenhet eller villa i Fålhagen vill jag säga att det är värt att flytta hit! Just nu finns det två lägenheter i Port Arthur (ettor) som verkar jätteintressanta! Skulle jag leta efter en etta så skulle jag inte tveka att slå till. I Fålhagen bor vi som njuter av livet och där grannarna inte spelar death metal på en fredag utan föredrar att lyssna på Chopin istället. Dock är livet i Fålhagen mycket behagligare än vad Chopin fick uppleva i Paris. Den här skivan fotade jag på Ymergatan häromdagen...

onsdag 10 november 2010

Trappan avstängd, Bo Kaspers spelar på UKK och var är plastisen?


Som ni ser på rubriken kommer detta blogginlägg handla om många olika saker :). För det första har vi tidigare pratat om att den breda trappan ner till Centralpassagen vid stationen är knäppt byggd för oss som kommer från Fålhagenhållet. Vi lär bli mästare i att gå diagonalt när vi varje dag genar nerför och uppför trappan. Vi sade lite skämtsamt att den lär bli hal i vinter, och vad ser jag idag när snön har börjat töa efter gårdagens snöande? Jo, nästan hela trappan var avspärrad! Antagligen har någon/några stackare halkat och slagit sig där. Redan första dagen med halka! Hur ska det gå resten av vintern?

Apropå något helt annat så läste vi att Bo Kaspers ska spela på Musikens Hus imorgon. Det hade kanske varit kul att se :). Det är kul att det händer saker på Musikens Hus när Vaksala torg i övrigt är novembergrått och övergivet (obs gammal bild som ni ser på de gröna löven). Det är ju nästan så att man saknar plastisen som har funnits där de senaste åren, så att det ska finnas något liv på torget? Var är den? I för sig är den omöjlig att åka skridskor på, men jag trodde inte kommunen skulle ge upp sin idé så lätt:). De kunde ha spolat riktig is över plasten så hade man kanske kunnat åka :)

tisdag 9 november 2010

Snön är här!!

Jag var på möte i Stockholm idag när det började singla ner vita snöflingor mot marken. Det såg rätt mysigt ut, men det förvandlades till världens slask. Usch, vilken novemberdag, tänkte jag på tåget (som givetvis var försenat pga snön, dock bara 10 min).

Men när jag klev av i Uppsala var allt täckt av ca 7 cm snö, och det föll ner mer mjuk snö från himlen. Alla ljud dämpades, luften var sådär härligt grågulrosa som den blir av snöfall, och snön knarrade under mina Converse. Då kom alla härliga minnen från förra vintern då snön låg så länge. Jag gick hemåt och tänkte på snowboard, pulkaåkning på sena kvällar och på sol som gnistrar på vit snö. Jag hoppas denna vinter blir lika bra! Jag som precis köpt en ny turkos vinterjacka - vilken timing! Jag ska bara trycka ner raggsockor i mina Converse så är jag redo :). Eller rota fram vinterkängorna...

måndag 8 november 2010

Ännu ett inlägg om sushi

Foto: frankartculinary, Creative commons, www.flickr.com

Något ämne i sushi måste vara väldigt beroendeframkallande, för jag kan helt enkelt inte hålla mig ifrån den maträtten :). Eller så har jag brist på Omega 3 kanske, för det är ofta laxen jag är sugen på. I tisdags åt jag på Ayakos, och i fredags på Mikakus, den förstnämnda här i Fålhagen, den sistnämnda på Höganässidan, vid Vaksalagatan. Jag skrev en recension för sushiställena i Fålhagen typ förra året här på bloggen, men nu tänkte jag uppdatera den lite.

Jag har nämligen insett att jag tycker att Ayakos sushi är allra godast. Den får en 9:a. Yama ligger bara ett myrsteg efter, men har för små bitar för min smak. Däremot brukar man få goda gröna alger tillsammans med sin sushi hos dem, vilket man inte brukar få hos Ayakos. Därför hamnar Yama också på en 9:a. Mikakus sushi har något som fattas, kanske är bitarna lite för smaklösa. Däremot är deras wasabi allt annat än smaklös! Den känns väldigt fräsch och livfull. Men betyget blir en 8:a. Mey Wang sushi är en annan sushirestaurang som ligger nära Fålhagen, men den ligger en bit in i Höganäs, på S:t Persgatan. Här är sushin billigare, men inte av lika bra kvalitet som på ovan nämnda restauranger enligt oss. Däremot är servicen jättebra! Betyget blir en 6:a. Stället har dock fått bra betyg av många på sushikartan.se.

En annan sushirestaurang i närheten som har fått bra betyg på sushikartan.se är Ichiban sushibar, som också ligger på Vaksalagatan, nära centrum. Där har ingen av oss varit än, men ett minus som jag vet är att de inte har öppet på helgerna.

söndag 7 november 2010

Konsten att hämta folk från järnvägsstationen















Skylten ovan är nog tillsynes rätt så entydig. Eller? Vi (människor boende i Sverige) tränas på att stå i kö och vänta på rätt plats. Det fungerar utmärkt när vi köar inne glasbanken eller på Ica/Coop. Fy på den som inte vet hur man gör eller inte följer skyltningen! Dock finns det ett undantag för regellydigheten och det kan man beskåda i Fålhagen. Skylten visar att man får stanna bilen efter skylten, inte före men som ni ser på bilden nedan så är det inte så många som klarar av att följa den här enkla instruktionen! På bilden nedan ser man tre bilar som inte förstått instruktionerna.















Vad beror denna olydighet på? Jag har några idéer om det men det får jag skriva en annan gång...

lördag 6 november 2010

Glassbilen i Fålhagen















När jag var på väg hem från jobbet i onsdags så hörde jag ett bekant ljud från Ymérgatan. Jag var tvungen att ta en titt där. Utanför Ymergatan 17 stod det en glassbil!!! Blir ni sugna på glass i Fålhagen så gäller det att passa på att gå till ovannämnda adress på onsdagar kl.16.45! MUMS! Nu ska jag bara hinna till Coop och göra en inofficiell intervju om deras beryktade sortiment på ekologiska varor.

fredag 5 november 2010

Nytt ljus på Näcken

Nu har vi äntligen varit nere på stan och kollat in ljusfestivalen! Vi började med att gå till den installationen som är närmast Fålhagen. Tyvärr blev det ju inga installationer alls i Fålhagen och Höganäs, som det var förra gången. Men Näckens Polska står ju faktiskt nästan i vår stadsdel:). Den hade fått en mystisk belysning i skiftande blått och grönt, och med gröna lampor uppe på höga stolpar, som liknade träd. Installationen hette Tåget till skogen.

Vi gick hela slingan, som är på drygt 3 km. Ljussättningarna var av varierande kvalitet, men några höjdpunkter som fanns (enligt mig) var ljusshowen på slottet, fiskbaletten vid Västgötaspången, raggarbilen på Fyristorg, och kvarteret Oxen som frustade, råmade, och lyste rött.

Raggarbilen på Fyris torg, med gamla bilder som projicerades på stenbeläggningen längs ån, och med fluffiga tärningar uppe i trädet, gav en riktig nostalgitripp :). Och fiskbaletten en bit bort längs ån lyste på långt håll med sina färgglada, men rätt fula, fiskar. Och showen på slottet var riktigt cool när den blev tredimensionell!

torsdag 4 november 2010

A.R.T.-lokalen i Fålhagen...















Den här lokalen har varit utan någon verksamhet länge nu. Men på sistone har jag märkt att det har hänt en hel del i byggnaden. Nyfiken som jag är så råkade jag passera huset häromdagen och dörren var öppen för man höll på att bära in en massa saker. Jag gick in och sa att jag är jättenyfiken på vad det blir för verksamhet i lokalen. Då fick jag veta att det blir A.R.T.-utbildningar i lokalen. När detta börjar vet jag inte, men det såg ut som att man kommer att börja rätt så snart. Spännande! Det var dagens infotainment.

onsdag 3 november 2010

Alcazar spelar på Katalin!


Imorgon drar Uppsala Pride igång! Jag har aldrig deltagit i Uppsala Pride, och hinner nog inte i år heller. Men en programpunkt som jag gärna hade besökt är Alcazars spelning på Katalin här i Fålhagen på fredag! För er som undrar varför jag kallar Katalin för Fålhagen så går Fålhagens gräns faktiskt ända borta vid stationshuset/järnvägsrälsen. Men hursomhelst så är Katalin ett trevligt ställe, och Alcazar får mig alltid på festhumör. Om ni vill läsa mer om festivalens program så klicka här: http://uppsalapride.wordpress.com/

tisdag 2 november 2010

Återvinning för fålhagenbor




















Vi fick tips här på bloggen om att det finns en återvinningsstation i Boländerna så man behöver inte åka ända till Librobäck för att dumpa grovsopor. Den här återvinningsstationen ligger på Spikgatan 1 och där kan man dumpa det mesta. Jag är tvungen att skriva om detta eftersom det i min bostadsförening verkar vara en vana att bara lämna grovsopor i eller precis utanför soprummet. Detta är inte ok och för att göra det lättare för alla att hitta till Spikgatan 1 så har jag bifogat en karta över området. Och jag godkänner inte att man tycker att återvinningsstationen ligger långt borta, åker man till IKEA eller Elgiganten så kan man lika gärna ta en sväng förbi återvinningsstationen innan man går och köper mera saker. Det gjorde vi när vi skulle göra oss av med en av de kaffebryggare som jag lyckats köpa och som gått sönder och bara legat kvar i köket. Kartan är bra att ha så att man hittar dit för det var lite knepigt att hitta dit i höstmörker. Faktiskt. De här sakerna kan du lämna in där:
http://www.uppsala.se/Upload/Dokumentarkiv/Externt/Dokument/Bostad_o_byggande/spikgatanny.pdf