torsdag 30 juni 2011

Strings 2011


Just nu har några av världens skarpaste hjärnor samlats i Fålhagen! Det är konferensen Strings 2011 som hålls på UKK som har samlat världsexperter i strängteori. Konferensen pågår 27 juni-2 juli, och på lördagen 2 juli hålls även populärvetenskapliga föreläsningar för allmänheten i universitetsaulan. Det evenemanget är dock tyvärr fullbokat enligt UKK:s hemsida.

Detta är en konferens som har färdats jorden runt under åren och hållits i bland annat i Texas, Geneve (CERN) och Cambridge. Detta är första gången konferensen hålls i Sverige, och det är tydligen väldigt prestigefullt att få arrangera konferensen. Arrangörerna beskriver det som ungefär likvärdigt som att få ett olympiskt spel, så det är verkligen en fjäder i hatten för Uppsala universitet! Konferensen brukar samla över 500 forskare i strängteori från hela världen.

Om ni undrar vad strängteori är så är jag inte rätt person att berätta det för er. Däremot skulle jag nog gärna kunna tänka mig att läsa in mig på ämnet, om inte naturvård och ekologi tog upp all min tid :). Men jag tjuvläste lite på baksidan av Nya horisonter (tidning för alumner vid UU): "Tanken är att naturen är uppbyggd av strängar som genom sina vibrationer gestaltar alla de partiklar vi känner igen från partikelfysiken. Teorin ger också möjlighet att bygga modeller som beskriver hela vårt universum och dess skapelse. Och kanske kan den ge svar på om vårt universum är det enda eller om det finns fler. Men strängarna är små och än så länge har ingen sett några spår av dem."

onsdag 29 juni 2011

Glass i Fålhagen















Det ska bli en mycket varm dag idag och när du kommer hem från jobbet idag så är du säkert jättesugen på glass. Glassen köper man naturligtvis från den glassbil som kör runt i Fålhagen på onsdagarna. Glassbilen är på Ymergatan runt kl. 17.20 eller strax efter. Jag pratade med glasstjejen för två veckor sen och hon sa att tiderna var lite ungefärliga. Men för att ni inte ska missa glassbilen nära er så går det alltid bra att lyssna på ljudet på onsdagar. Ni vet, det där ljudet som får oss glassmissbrukare att leta efter våra plånböcker som värsta pavlovska hundar. Just det, det går att betala med kort :).

tisdag 28 juni 2011

Markiser på S.t Göransgatan















De här väldigt röda markiserna hade jag tänkt skriva om för några veckor sedan när de dök upp. Det blev ingenting av den idén eftersom solen inte behagade värma vår trevliga stadsdel. Det är en A.R.T.-lokal där man driver undervisningsverksamhet och när solen skiner i Fålhagen, vilket den ofta gör, måste man ha markiser om man inte vill bli lägenhets- eller balkongsgrillad. Här på A.R.T.-fasaden är markiserna dock till för att möjliggöra undervisningen i lokalen. Trots att lokalen ligger på marknivå så skiner solen väldigt effektivt rakt in i lokalen mitt på dagen. Jag tror att det är därför man skaffat markiserna. Det intressanta är att det i vår bostadsförening finns tydliga anvisningar om vilka markiser som ska köpa i fall man måste köpa nya markiser. Detta för att alla inte ska köpa olika eller opassande. Jag kan bara konstatera att samma inte verkar gälla för A.R.T.-lokalen :).

måndag 27 juni 2011

Tatuering i Fålhagen...








Nyss skrev jag om två unga män som taggar sig på fasaderna. Det vore billigare för samhället om de bara gjorde det på Facebook. Tagga alltså. Tags och sånt går dock alltid att tvätta bort, även om delar av fasaden också skadas vilket är så där. I hörnet av Ymergatan och Torkelsgatan har det funnits en tatueringssalong men idag när jag åkte inlines där så såg jag ingen skylt längre. Hjälp! Har hudtaggarna flyttat från Fålhagen eller har de bara semester? Jag har inga planer på att tatuera mig men jag blir alltid orolig när näringsverksamhet bara försvinner från Fålhagen. Medan tags får att tvätta bort så sitter tatueringarna för alltid. Precis så som jag önskar att alla företagen som finns i Fålhagen, alltid kommer att finnas här.

lördag 25 juni 2011

Klotter i Fålhagen















Unga män är en dyr affär för samhället och oftast handlar det om dumheter i samband med intag av alkohol eller droger. Läste i gårdagens UNT (nätupplaga) om att två unga män klottrat på flera fasader på Hjalmar Brantingsgatan. Jag har inte sätt klottret där men jag misstänker att det inte handlar om några finare ritningar. Antagligen är det bara tags eller nåt. Varför vill man klottra överhuvudtaget? Jag förstår inte. Det som är intressant är ju att det inte är några småbarn som klottrar. De här fålhagenklottrarna var båda 19 år och för några år sen såg jag en kille i samma ålder klottra i viadukten under 55 an i Flogsta. Jag ringde polisen då och de kom och jagade klottraren. Jag vet inte om de fick fast mannen då men fålhagenklottrarna åkte fast vilket jag tycker är jättebra! Tummen upp för polisen som skyddar fasaderna i Fålhagen.


Här finns det lite mer om incidenten:
http://www.24unt.se/startsidan/klottrare-orsakade-skadegorelse--1384018-default.aspx

fredag 24 juni 2011

Regn regn och åter regn

Jag hoppas att det inte regnar idag eftersom det är midsommar. Jag vet inte hur vädret är eftersom jag skriver nämligen det här inlägget dagen före, och då har det ju ösregnat stora delar av dagen. När jag gick/simmade hem i det värsta ösregnet så såg jag inte så mycket av omgivningen eftersom jag försökte gömma mig under paraplyet. Men när jag vågade mig ut igen lite senare så såg jag att det ljusblåa husets ("finska ambassadens") hemlighet syntes pga regnet: Man ser nämligen tegelstenarna genom putsen när väggen är blöt, det gör man inte annars :).

Men hursomhelst, hoppas att vädret blir fint på midsommar och hoppas att ni läsare får en jättebra midsommarafton!

torsdag 23 juni 2011

Gratis träning i Fålhagen




















Såg den här annonsen längs cykelvägen på S:t Persgatan i Höganäs och jag har inte sett annonsen någonstans här i Fålhagen så jag känner att jag måste informera om att det kommer att finnas gratis träning på Fålhagens IP från och den 5 juli. Varje tisdag i juli och augusti kl. 18 kan man träna gratis funktionell fysträning utomhus. Visst låter det härligt!

onsdag 22 juni 2011

Träffa läkare hemma















Ibland sviker hälsan och vardagssysslorna blir svåra att utföra. Det kan kännas som om att någon bytt ens svenska tangentbord till ett franskt tangentbord. Då kan det kännas läskigt att åka iväg till en vårdccentral för att träffa en läkare. Ja, oftast känner man sig nog lugnare hemma. Nu har Landstinget en tjänst för personer som är sjuka, över 65 år, har svårt att ta sig till en vårdcentral och bor i Uppsala. Efter remiss från läkare eller distriktsköterska får man besök av en hemvårdsläkare som tillsammans med en distriktsköterska planerar vilken vård man behöver. Coolt! Om du vill veta mer så ska du ringa 018-611 98 50.

Uppdatering:
Ja, jag har knappt hunnit skriva om hur bra det är med läkare som kommer hem innan jag får syn på det här: http://www.unt.se/uppsala/akademiska-varnar-for-falsk-lakare-1382438.aspx
Måste folk vara så här oärliga?

tisdag 21 juni 2011

Vansinne att cyklister ska få cykla mot rött

Vi fick kommentaren att vi kunde ta upp förslaget om att cyklister ska få svänga höger mot rött på vår blogg, och skriva om hur det påverkar vår stadsdel :). Det gav mig en påminnelse om att jag faktiskt har känt ett behov av att skriva av mig angående detta förslag :).

Jag tycker att förslaget är vansinnigt. Alla vet hur dåliga Uppsalas cyklister är på trafikregler redan nu. Nästan ingen visar tecken när de svänger till exempel (är de kanske inspirerade av bilisterna som så ofta låter bli att blinka?). Och hur ofta har en cykel stannat för er när ni har gått över ett övergångsställe? Nej, jag tror att det här förslaget kommer att leda till följande saker om det röstas fram:

För det första: Glöm att cyklisterna skulle stanna för de gående till höger när de gående får grönt - cyklisterna skulle antagligen tro att de har någon slags allmängiltig förtur när de svänger höger. För det andra: cyklisterna skulle antagligen börja se rödljus som mindre viktiga och cykla mot rött i alla slags situationer och inte bara till höger.

Ni hör att jag har låga tankar om mina medcyklister, men jag undrar faktiskt hur många procent av dem som egentligen har körkort när jag ser hur de beter sig. (Å andra sidan beter sig ju Uppsalas bilförare också dåligt, åtminstone vad gäller att blinka och att köra korrekt i rondeller. Ibland undrar man om de har fått körkortet i Corn flakespaketet.) Nej, jag tror att det funkar bäst som det är idag, att det är olagligt för cyklister att svänga höger mot rött, men att de gör det ibland ändå när de själva bedömer att trafiksituationen är säker, istället för att tro att de alltid kan göra det.

måndag 20 juni 2011

Nofa och HSB




















Jag stod och väntade på bussen utanför Vaksalagatan 31 som ligger nära ett av de viktigaste husen i Fålhagen. Varför? Det ska ni få veta i början av juli :). Där stod jag och väntade på bussen som skulle ta mig till ytterkanten av Uppsala. Det var då jag upptäckte Nofa (Nordiska Familjekläder) och det var väl ingenting konstigt med det förrän jag upptäckte annonsen på skyltfönstret. De hade readagar i maj, vet inte om de fortfarande har det, men det var då jag upptäckte att Nofa säljer kläder för även lite större människor, upp till 8XL tror jag att det står på annonsen. Nofa är verkligen en affär för hela familjen. Om man dessutom råkar bo en HSB-förening så får man medlemsrabatt:
Medlemsrabatt: 10% rabatt vid köp av kläder och skor till ordinarie pris eller köp över 100 kronor.
Härligt! Så behöver ni kläder för hela familjen, oavsett storlek så är det bara att ta sig till Nofa.






















Och varför ska man inte gå till Nofa när man kan lyssna på musik som är kravmärkt. Tänk om musikindustrin skulle kunna tänka lite mer som de som producerar ekologisk mat. Kvalitet före kvantitet och kunden kunde fatta sina beslut själv. Har jag råd att köpa kravmärkt musik eller inte. Nu hamnade jag nog lite utanför Fålhagen. Beklagar.

söndag 19 juni 2011

Fålhagenbo bör ge blod




















Med tanke på hur många blodiga mord man kan se om man tittar på tv en hel kväll så är det inte så konstigt att Blodcentralen i Uppsala behöver mer blod. Skämt åsido, Mitt i Fålhagen var borta i Blodcentralen tidigare i veckan och fick en cd-skiva och en fin liten penna som tack för besväret. Jag gav lite blod och nu kan jag sitta på balkongen och lyssna på Abbas Mamma Mia-skiva med gott samvete för jag vet att min lilla donation kan rädda någon annans liv. Sommaren brukar vara den årstiden då vi reser mest, råkar ut för olyckor och kan behöva blod. Kanske hjälper jag en fålhagenbo (vi är runt 6 500) med min lilla insats. Det är absolut inte ett måste att ge blod och väldigt få gör det. Mitt i Fålhagen vill dock uppmana dig som bor i Fålhagen och skulle kunna tänka dig ge blod att göra det. Din insats behövs! Förlåt att jag utnyttjar den söta kaninbilden för att påverka dig men för mig handlar blodgivandet om just att kunna hjälpa andra människor.

Angående titeln så tänkte jag skriva en liten dikt om varför vi som bor i Fålhagen ska ge blod:

Bor du i en fålhagenbod,
ställ dig då i kön för å ge blod.
Bli glad av att hjälpa andra,
sådan givmildhet går ej att klandra.

lördag 18 juni 2011

Ny dans i Fålhagen

Nu i helgen hålls den första internationella kongressen i Skandinavien för dansen Lambada zouk. Det är en dansstil som kommer från Karibien och Brasilien. Grundstegen är ganska enkla, men sen är man som tjej fri att krydda dansen som man vill. Inte något för mig som är sämst på pardans, men det vore säkert roligt att titta på. Kongressen hålls på UKK. Själv var jag också ute och dansade igår kväll, fast på Flustret. Vi dansade faktiskt till en låt som passade temat - nya Lambadalåten med Jennifer Lopez :).

fredag 17 juni 2011

Speakers' corner byggs i Fålhagen!


Centerpartiet kom med ett förslag förra sommaren att Uppsala ska få sitt eget Speakers' corner, och i november beslutades det att idén ska bli verklighet. Vi Mitt i Fålhagen-bloggare agerade faktiskt opatriotiskt mot vår stadsdel och föreslog att det kunde byggas i Martin Luther Kings park. Vi kom inte på tanken att den skulle hamna i Fålhagen, så därför föreslog vi Martin Luther Kings park som vi ofta åkt förbi med Flogstabussen och tyckt att den behöver livas upp. Men i onsdags beslutade gatu- och trafiknämnden att anta ett förslag till hur Speakers' corner ska se ut, och att det ska ligga på Vaksala torg! Så nu får vi det i Fålhagen!

I Hyde Park i London ligger ett berömt Speakers' corner (där den här bilden är ifrån) där folk står och håller tal varje vecka. Hoppas att Uppsalaborna också vågar göra det! Det är väldigt osvenskt att ställa sig och hålla ett tal bara sådär. Även om jag ogillar fenomen som jantelagen väldigt starkt, och gillar att vara udda, så tror inte jag att jag vågar. Jag hann förresten precis se att det finns en till artikel i UNT om detta idag, och de som uttalar sig där tror inte heller att folk vågar hålla tal spontant på torget. Så det är upp till er alla att bevisa att de har fel:)!

På tal om tidningar vill jag passa på att berätta för Uppsalatidningen att Murargatan INTE ligger i Fålhagen, utan i Sala Backe. De hade med en händelse där i sin brottsektion och rubricerade detta Fålhagen.

torsdag 16 juni 2011

Kärlek För Alla Hat Mot Ingen




















Trodde aldrig att jag skulle kunna använda bilden på vattenpölen som jag skrev om för ett år sedan och som jag råkade fota igen i vintras när pölen var mera av en vak. På vår ytterdörr har vi en lapp där det står "ingen reklam men gärna samhällsinformation". Häromdagen fick vi samhällsinformation för hela slanten när "kärlekförallahatmotingen", en muslismk organisation, lämnat en broschyr om sig själva. Spännande. Med tanke på vad många förknippar islam med just nu så behövs det nog kanske lite mer än att dela ut broschyrer i Fålhagen. Att bryta isen i liberala Fålhagen är lite grann som att ta itu med den frusna vattenpölen med en isbrytare, ingen match alltså. Skönt dock att icke våldsamma muslimska rörelser gör lite reklam för sig själva, även om Ahmadiyya Muslimska Samfundet inte verkar vara accepterad av alla. Jag får lite nordkoreanska vibrationer när man kallar sin ledare "Hans Helighet Mirza Ghulam Ahmad (frid vare med honom)".

Då Mitt i Fålhagen saknar djupare kunskaper inom den religiösa sfären så vi brukar inte skriva om religion här och därför känner jag mig lite osäker. Är det någon som vet mer om den här rörelsen? Jag är nyfiken på att veta mer.

onsdag 15 juni 2011

Suzanne Vega på Katalin 2 juli

Jag såg att Suzanne Vega kommer till Katalin 2 juli. Jag kom inte på vem det var, så jag var tvungen att googla henne. Det visade sig (som ni säkert vet) att hon skrev och sjöng Luka år 1987. Jag vet vad det är för låt (och tycker den är bra), men att den skrevs 1987 var för mig en stor överraskning! Jag hörde den på radio typ i början av 2000-talet. Då spelades den på NRJ varje dag ett tag.

Jag frågade mina kompisar på facebook om någon visste varför den spelades så mycket då, om den kanske var med i nån känd film, eller om nån hade gjort en cover på den då. Men ingen verkar veta. De flesta svarade bara att låten antagligen spelades ofta för att den är så bra. Ja, det kan jag hålla med om, men jag minns att den spelades flera gånger varje dag. Och det är inte normalt på 2000-talet för en låt från 1987?! Tom's Diner gjorde ju DNA en cover på, men det var redan 1990. Men jag minns att Tom's Diner också spelades en del då i början av 2000-talet (eller om det eventuellt var slutet på 90-talet). Är förklaringen så enkel som att en enskild programledare på NRJ råkade älska Suzanne Vega? Eller fick hon nån slags allmän revival i början av 2000-talet?

Hoppas någon har ett bra svar till mig? Annars lär jag grubbla på detta i några år :). Hur som helst, Suzanne Vega kommer till Katalin, dvs nästan till Fålhagen, så boka era biljetter på www.ticnet.se innan de tar slut.

tisdag 14 juni 2011

Nu byggs Sivia torg om!?

Jag skrev ett inlägg i januari i år där jag undrade vad som kommer att hända med Sivia torg eftersom det inte har hörts någonting om en eventuell renovering på länge. Men 11 juni kunde man läsa att Dombron nu har börjat skissa på en stor om- och tillbyggnad! Dombrons vd Jan-Erik Höjvall säger att Sivia torg måste matcha Konserthuset bättre. Man ska låta arkitektbyråer komma med förslag om hur det kan se ut. En arkitektbyrå har redan kommit med ett förslag, ett glasmonster i stil med UKK. Jag vet inte vad jag tycker... Klart UKK-stilen är snyggare än Sivia torg i dagsläget! Men kommer man tycka det om 20-30 år också? För idag bygger vi nästan bara stora glaskreationer (jfr stationshuset), så risken är att vi gör om 60-talets misstag, och kommer ogilla glashusen lika mycket i framtiden som vi ogillar 60-talets tegelklossar idag?

Det nya Sivia torg kan i alla fall tidigast stå klart 2014, och ska innehålla både fler bostäder och fler butiker än idag. Om det blir bostads- eller hyresrätter har man inte bestämt än, och vad som händer med de befintliga hyresrätterna förtäljer inte artikeln.

måndag 13 juni 2011

Inlines i Fålhagen och kör lugnare














Gillar du åka inlines? Då kan jag tipsa dig om Hjalmar Brantingsgatan! Hela gatan är en underbar inlinesgata. Den enda stora nackdelen är att 7ans buss åker förbi rätt så ofta. Men man glider jättebra på den här gatan så jag rekommenderar gatan varmt men som sagt, se upp för bussarna! Jag har äntligen hittat någonting bra med farthinder som är jättehöga. De är nämligen jättebra om man vill ta sats och hoppa med inlines. Superroligt! Den här platsen ligger precis bredvid Österängs IP.

Sedan vill jag uppmana alla som kör bil på smågatorna i Fålhagen att ta det lugnt. Det var inte så länge sen som jag nästan såg en olycka på nära håll i korsningen Ymergatan-S:t Göransgatan. Hade de två bilarna krockat så hade nog varit bådas fel eftersom den bilen som körde från höger inte höll 30 km/h och den andra bilen såg ut att missa att det var högerregeln som gällde i korsningen. Ta det lugnt och tänk på oss som åker inlines, rastar hundar eller är ute med barnvagnar. Tack på förhand!




söndag 12 juni 2011

Coop nära












Mitt i Fålhagen-bloggaren handlar ofta på Coop nära och tycker att affären ligger väldigt bra till, i hjärtat av Fålhagen. Coop nära är en mycket speciell affär, därför att den kombinerar relativt höga priser med bra service och en känsla av en butik på landet. På sommaren är affären oslagbar eftersom man kan köpa stans kallaste folköl där. När man sedan ska lämna tillbaka burkarna så kan man läsa en mycket informativ lapp vid pantmaskinen. Det som ofta händer är att man blir lite kladdig om händerna när man ska panta burkar men det gör inget eftersom Coop nära erbjuder dig möjligheten att skölja dina händer. Det är bara att följa instruktionerna. Om du har en hund med dig så finns det en stolpe där man han knyta fast hunden medan man handlar. Det bästa är att det på lappen står att man inte ska parkera cyklar där. En hundparkering mitt i Fålhagen :). Coop nära har öppet mellan 9 och 22.




lördag 11 juni 2011

Oxel - presentation av ett vanligt träd i Fålhagen

Jag vill presentera ett av Fålhagens vanligaste träd för er: Oxeln. Oxeln står här och var längs gatorna, och verkar vara ett träd som tål stadsmiljön bra. Att den har fått en gata döpt efter sig här i Fålhagen (Oxelgatan) beror kanske just på att den är så vanlig här. Det finns ju flera gator här som har trädnamn (tex Björkgatan), men långt ifrån alla trädslag har fått en egen gata.

Oxeln är släkt med rönnen, och det syns särskilt på blommorna som man ser så här års - de platta blomklasarna liknar rönnens mycket. För den oinvigde kan oxelns blad se ut litegrann som ekens, som ni kanske ser på bilden. De är ju rundflikiga på lite samma sätt som ekens. Oxelns bär går att äta, precis som rönnens, men är inte särskilt goda. Oxeln är mindre allmän i Sverige och förekommer främst från Skåne upp till Uppland. Den finns även norr om Uppland, men bara sällsynt.

fredag 10 juni 2011

Två av Uppsalas karaktärsväxter

Nu när sommaren är här och allt blommar känner jag för att skriva lite om växter. Det här är nog det första av flera inlägg om växter i Fålhagen. På bilden ser ni två av Uppsalas karaktärsväxter. När man åker längs de större vägarna kring stan ser man dessa två växter precis överallt i dikeskanterna. Den gula heter Ryssgubbe, och den blåa heter Uppländsk vallört. Eftersom de är så spridda här i stan kan man lätt tro att alla städer är så här blågula i juni, men så är det inte. Denna kombination är bara vanlig i Uppland.

Inne i Fålhagen förekommer de båda arterna sparsamt, men i kanterna - till exempel på gångvägen bakom kolonilottsområdet - kan man se dem i mängder. Ryssgubbe tillhör familjen Korsblommiga växter, och uppländsk vallört tillhör familjen Strävbladiga. Båda trivs på näringsrik mark.

torsdag 9 juni 2011

Har räntehöjningarna gett effekt?















Mitt i Fålhagen undrar om inte de flottiga tiderna är över för mäklare och de som vill sälja sin lägenhet. Jag minns en tid då visningarna knappt hann börja innan budgivningen hade satt igång. Numera sitter mäklarskyltarna kvar längre och min känsla är att priserna nu stabiliserat sig. Alltså att man nästan får lägenheten om man är redo att betala utgångspriset. Är det någon som vet mer om detta? Jag håller bara på med spekulation. Kanske är det så att räntehöjningarna och de rätt så hårda krav på kontantinsatsen börjar ge effekt. Det kan i för sig även vara som så att sommaren faktiskt börjat eftersom vi redan är inne på junimånaden och att många vill njuta av semestern och inte stressas av mäklarsms och sånt. Ja, vad vet jag. Är det någon som vet?

onsdag 8 juni 2011

Uppsala entré gör att centrum växer åt öster

Bild lånad från Skanskas projektsida

Jag skrev ju igår att jag trodde att stadskärnan inom en snar framtid kommer att utvidgas. En av anledningarna till att jag tror det är all den aktivitet som förekommer på Vaksala torg, Musikens Hus, och snart det nybyggda bågformade huset. I huset byggs både hotell, kontor och butiker, och det är särskilt butikerna som jag tror kan locka folk att röra sig mer på östra sidan av järnvägen. Det vore en bra chans för det trånga centrum att kunna utvidgas och rymma fler butiker.

Jag vet dock inte ännu vad det blir för slags butiker i huset, mer än att de ska vara inriktade mot pendlare och folk i rörelse. Risken är ju att det mest blir mat, apotek, osv. Jag skulle vilja att det även flyttar in några kläd-/inredningsaffärer eller dylikt som inte finns i stan idag, och som skulle bidra till känslan av att centrum fortsätter in i Fålhagen. Den enda affären som jag vet kommer att byggas är ett stort Coop. Och det är förstås välkommet, ibland känns Ica liite för långt bort när man passerar genom Centralpassagen och ska vidare österut :).

Visste ni förresten att kontorslokalerna redan är uthyrda?! Det var visst ett stort sug efter centrala kontor :).

tisdag 7 juni 2011

Folk vill bo i stan!


Läste i "4:e Storstaden" (en annonstidning från kommunen) att trenden är tydlig - fler och fler vill bo i stan. Både äldre som säljer sina hus, yngre personer, och barnfamiljer vill bo i stan :). Jag förstår varför, jag trivs utmärkt med att bo i främre Fålhagen, som ju nästan kan räknas till centrum. Det är inte längre självklart att vilja flytta till villa ens när man får barn, för det finns mycket roligt för barn även i stan. Det finns bra lekparker, både här i Fålhagen, i Stadsparken, mm. Och det finns roliga museer för barn, som Biotopia och Pelle Svanslös Hus. Och det finns inomhuslekland - som jag för övrigt skulle kunna betala mycket för att få härja i själv :).

Jag tycker att det är jättekul att fler vill bo i stan. Baksidan av myntet är väl att alla inte kan få göra det i Uppsala, eftersom utbudet av lägenheter i centrum ändå är rätt litet. Staden har byggts utåt istället för inåt, och priserna stiger mycket när alla vill bo nära centrum. Jag hoppas att man kommer på bra sätt att förtäta staden på utan att offra våra grönområden. Och jag tror att själva stadskärnan kommer att utvidgas ordentligt inom en snar framtid, så att även Fålhagen kommer att räknas till centrum :). Uppsala har faktiskt en sjukt liten stadskärna med tanke på befolkningsmängden, jämför tex med Malmö där det bara bor ca 100 000 fler.

måndag 6 juni 2011

Har någon sett Movitz?

Eftersom vi har sett många lappar om den bortsprungna katten Movitz här i Fålhagen vill vi passa på att efterlysa honom här på bloggen. Har ni sett Movitz så hör av er till oss så kan vi ge er Movitz husses nummer.

Det är rätt många som har katt här i Fålhagen. Vad jag vet är det inte så kattätt att det stör (tex om de bajsar för mycket i sandlådor osv), men man ser oftast någon katt när man är ute på promenad. Fålhagen är ju lummigt och lugnt, och därmed kattvänligt. Men om ni funderar på att flytta hit och ha katt så vill vi även varna er om att det rätt ofta sitter uppe lappar om försvunna katter, så det är inte det säkraste området för katter verkar det som...

söndag 5 juni 2011

Olaga hot på Oxelgatan


Det är inte ofta det sker brott i Fålhagen, men imorse läste vi i UNT om en man som gripits för olaga hot på Oxelgatan. Han lämnade Oxelgatan men greps på Salagatan i måndags kväll och blev hotfull och våldsam vid gripandet. Därför är han även anhållen för våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Det är en sällsynt företeelse för Fålhagen.

Däremot kan det visst gå lite vildare till i våra grannstadsdelar. Jag har alltid tyckt att Sala Backe verkar rätt lugnt, men det står väldigt ofta polisbilar där. Det kan ha samband med händelsen i torsdags. Då utbröt det nämligen skottlossning på restaurang Aspentos på Gröna gatan i Sala Backe! Polisen misstänker någon form av kriminell uppgörelse. Nu fick nog den kvarterskrogen sitt rykte som familjevänlig kvartersrestaurang lite solkat...

lördag 4 juni 2011

Tripolislyx















Jag har sedan länge erkänt att jag är gravt beroende av hemnet och alla de drömlägenheterna man kan hitta där. Den här grymma lägenheten hittade jag där nu i veckan. Imorgon är det visning på en mycket fin lägenhet högst upp i Tripolis. 5,5 rum och 163kvm med visning imorgon kl.16! Är du intresserad av lägenheten så är det bara att klicka på den här länken:
http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-5,5rum-falhagen-uppsala-kommun-norrtaljegatan-9-b-1929479

Tyvärr så saknar Mitt i Fålhagen de likvida medlen för att på egen hand flytta in här. Annars så hade vi sprungit till visningen och försökt övertala mäklaren :). Ok, jag är inte bara beroende av hemnet utan jag är även besatt av Tripolis och Port Arthur :).

fredag 3 juni 2011

Manga och beachvolleyboll på torget















I början av veckan var Vaksala torg avspärrat rätt så ordentligt. Jag började undra om den årliga beachvolleybollturneringen på torget var på intåg. Jo, visst är det en turnering på G men först ska vi ha en mangafestival där. Så mellan den 3 och 5 juni kommer det att krylla mangamänniskor på torget. Förra året var det några som till och med sov i tält några nätter innan. Det kallar jag för äkta mangaister, eller hur man nu stavar till det på svenska. Så först lite manga.

Men sedan smäller det mellan den 9 och 12 juni för då kommer vi att ha den årliga beachvolleyturneringen på Vaksala torg. Jag tror att Mitt i Fålhagen ska försöka gå dit och se en match eller två. Självklart hoppas vi på fint väder för beachvolleyboll är som bäst när solen skiner. Uppdatering: Det kostar ingenting att gå och se beachvolleyboll på Vaksala torg. Jag kommer att vara där. Garanterat!

Det har varit många evenemang på Vaksala torg på sistone och Mitt i Fålhagen blev uppriktigt sagt nyfiken på vad det kostar att hyra torget. Kanske är det en bra idé inför nästa födelsedag att ha en liten fest på torget :). Med tanke på alla politiska möten på torget så undrar jag om de räknas som ickekommersiella eller kommersiella. Här är en prislista:

Area: 7 000 kvm
Underlag: Sten
Elektricitet: 10 A, 16 A, 25 A
Vatten: Brandpost/vattenpost
Hyra: Ickekommersiella evenemang 500–2 000 kr/dag beroende på yta
Kommersiella evenemang 2 000–8 000 kr/dag beroende på yta

Källa: http://www.uppsala.se/Upload/Dokumentarkiv/Externt/Dokument/Fritid_o_kultur/Evenemangsarrangor/saljmaterial_evenemangsstaden_april_2011.pdf

torsdag 2 juni 2011

Uppsala 86ers vann igen















Tyvärr så missade Mitt i Fålhagen Uppsala 86ers andra hemmamatch. Jag tog helt enkelt fel på speltiden. Jag trodde att jag skulle hinna till Österängs IP efter Stockholms marathon men det gick inte eftersom matchen började redan kl. 13. Jag trodde att matchen skulle börja kl. 18.00 men det visade sig att det är Uppsala 86ers nästa hemma match mot Westerbotten som börjar kl. 18. Alltså nästa hemmamatch är mot Westerbotten den 11 juni kl. 18! Då ska Mitt i Fålhagen vara på plats om ingenting dyker upp just då. Just det Uppsala vann lördagens match 18-6 vilket tyder på att matchen varit bra och jämn. Härligt och jättesynd att jag missade matchen :(. Vill du läsa mer om matchen så kan du göra det här: http://www.laget.se/86ers/2040-nyhetsarkiv-item-114687.html

onsdag 1 juni 2011

Ett oväntat möte i Fålhagen




















Lika oväntat som mötet med den här katten var i Frankrike, var mitt möte med en utbytesstudent i lördags. Jag var bara ute för att röra på mig för att undvika marathonstelheten dagen efter. Jag träffar på honom på Hjalmar Brantingsgatan och han stoppar mig och frågar var Botvidsgatan ligger någonstans. Han höll på att dela ut reklam. Kan man ha bättre tur som utbytesstudent att man råkar träffa på en språklärare och stadsdelsbloggare gående längs gatan. Jag tror inte det :). Eftersom han hade gått vilse rätt rejält så gick jag med honom till rätt adress eftersom jag ändå var på väg till en after marathon-öl och lite mat. Det var kul att prata svenska med någon som själv lärt sig språket från tv och radio. Att orka lägga ner den tiden på att lära sig ett språk medan man pluggar på universitetet är imponerande. Jag gillar när människor tar eget ansvar och investerar i sig själv utan att någon talar om för dem att det här måste du lära dig. Den här mannen pluggar, jobbar på helgerna och lär sig svenska genom att lyssna och härma andra. Underbart! Sedan undrar jag om det står "hej jag kan hjälpa dig" på min panna eftersom jag ofta blir stoppad för att folk vill fråga mig om hjälp.

P.S. Jag vill bara skryta med att Mitt i Fålhagen lyckades posta någonting varje dag i maj. Jag tror inte att det hänt någon gång i bloggens historia :).