fredag 30 september 2011

Kokande bil på Vaksala torg
















Jag är ute på en kvällspromenad och då ser jag hur en bil börjar koka på Vaksala torg. Jag har ju sett raggarbilar få problem med överhettning men att en modern bil få sådana problem trodde jag inte hände på riktigt. Fast ska man få problem med sin bil så är Vaksala torg den rätta platsen. På nolltid kom det flera personer som ville hjälpa till. Lite grand som att skada sig på Studenternas och ha nära till Ackis. Bloggaren skämdes dock lite då hans första reaktion inte var att hjälpa de nödställda utan ta fram telefonen för att blogga om det hela. Jag skäms. Det får avsluta liverapportering från Vaksala torg.
Published with Blogger-droid v1.6.7

Cykelmotorvägarna i Fålhagen















Jag har inte tänkt på det tidigare men när jag såg ett reportage på tv om att man håller på att bygga "cykelmotorvägar" i Örebro så kom jag tänka på det. Vi har ju faktiskt redan en cykelmotorväg här i Fålhagen och när trappan ner till Resecentrum blir klar så lär det blir ännu mer trafik där. Fålhagens cykelmotorväg heter Frodegatan där folk redan idag kan cykla om varandra i fall man tycker att man vill cykla fortare. En annan gata som jag inte tänkt så mycket är Salagatan. De senaste dagarna har jag dock förstått att det är väldigt många som cyklar på Salagatan för att ta sig till jobbet. Just nu är dock trappan fortfarande en livsfarlig "tunnel" där folk cyklar lite hur som helst. Ta det lugnt där ute för snart blir det dessutom halt på gatorna och i den tillfälliga tunneln.

torsdag 29 september 2011

Fålhagen på Hemnet i helgen...















Bilden ovan har ingenting med annonserna att göra. Jag bara råkar gilla den och den fick inte plats i sommarens Lecheserie. Jag gillar de där fina balkongerna och så de där väldigt speciella fönstren. Nu till saken. Det var väldigt länge sen som vi skrev om bostäder till salu här i Fålhagen. Här kommer några några förslag om du vill flytta till Uppsalas trevligaste stadsdel.

Vi börjar med ett lechehus som ligger i hjärtat av Fålhagen och nära stationen. Norrtäljegatan 7 ligger tvärsöver gatan från Vaksalaskolan. Jag gillar mycket med det här huset! Färgen och formerna och så är det så väldigt lecheistiskt! Här har du en härlig och stor trea som ligger väldigt nära stationen, Vaksalaskolan och Musikens hus. Dessutom ligger Fålhagens pulsålder, Vaksala torg väldigt nära.
http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-falhagen-uppsala-kommun-norrtaljegatan-7-b-2523418


Ok, med risk att låta väldigt entusiastisk så är den här ettan grym! Dessutom så finns den i ett av Fålhagens snyggaste hus! Jag lyckades inte hitta ett visningsdatum men är du intresserad så kan det vara en bra idé att skynda sig för lägenheten ser ut att vara i mycket bra skick.
http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-1rum-falhagen-uppsala-kommun-frodegatan-
5g-2533135

Nu har jag skrivit om en trea och en etta. Avslutningsvis passar det väl utmärkt med att det länka till en minivilla här i Fålhagen. Fyra rum på 72 kvadratmeter låter väldigt effektivt och så har man en uteplats också.
http://www.hemnet.se/bostad/villa-4rum-falhagen-uppsala-kommun-orbygatan-16-2221795


Jag kan inte släppa Norrtäljegatan 7, här är en bild på huset. Ett av Fålhagens finaste hus.

onsdag 28 september 2011

Den vackraste årstiden i Fålhagen




















Fålhagen är en grön stadsdel på somrarna men det är hösten som jag tycker mest om. Stadsdelen blir så färgglad när träden förbereder sig inför hösten. Det börjar med de stora och gamla träden så som på bilderna. De unga och nyligen planterade träden är fortfarande glatt ovetande om vad som kommer att hända om si så där en månad eller så.

Jag tycker att trädet vid Coop nära är mäktigt och oftast det första trädet som börjar förbereda sig för hösten och vintern. Man behöver inte lyssna på grodorna eller nåt annat utan det räcker med att titta på trädet vid Coop nära så vet man när vintern är på G. Eller så tittar man på sin kanin som fällt päls i en månad nu...


tisdag 27 september 2011

Fålhagens snyggaste balkong?




















Mitt i Fålhagen glömde totalt bort att utlysa en tävling om Fålhagens vackraste balkong/rabatt. Det ska vi komma ihåg inför nästa sommarsäsong. Det vore kul om vi kunde få läsarbilder om olika blomsterarrangemang eftersom bloggarna inte har tid att gå runt hela Fålhagen och dessutom finns det säkert en massa balkonger som sköts alldeles beträffligt men som man inte ser på promenaderna. Kanske kan man döpa tävlingen till "Finaste rabatten utanför kolonnilotterna i Fålhagen". Jag går själv ofta förbi den här balkongen och tycker att den är vacker och att blommorna passar fasaden. Det är viktigt att ta hänsyn till sin omgivning.

måndag 26 september 2011

Comhem trakasserier i Fålhagen









Ibland måste man skriva av sig när man blir störd en fredag kväll hemma i Fålhagen. Vårt förhållande till Comhem är minst sagt ansträngt och här nedan följer en kort sammanfattning varför vi är skeptiska till huruvida företaget verkligen är det bästa för oss. Hoppas att ni har positivare upplevelser men här kan ni läsa vad arma bloggare tvingats genomlida.

Hej!

Jag önskar att Comhem lämnar oss i fred under det närmaste året då vi försöker börja gilla Comhem igen. Anledningen till att jag skriver detta inlägg om Comhem, är mitt senaste samtal med insäljningsavdelningen för trots att jag TVÅ gånger försökte snällt tacka NEJ till ett erbjudande så fortsatte insäljningsavdelningen och ställde frågan till kunden varför man tackar NEJ till ett erbjudande som enligt insäljningsavdelningen är kanonbra och riskfritt. Jag sa att jag inte var intresserad och att vi tittade väldigt lite på tv. Det är säkert inget fel på erbjudandet men det finns en del andra problem med vår relation som jag tänkte diskutera lite mer i detalj. Jag vill dock betona att dagens samtal bara var droppen och att förtroendet varit lågt en längre tid.

Våra Comhemmoments är inte så uppmuntrande. Det finns TRE (+1) olika skäl som gör att vi är väldigt restriktiva med att gå med på Comhems erbjudanden. Det värsta exemplet på att det inte går att lita på erbjudanden. En comhemförsäljare försökte sälja oss ett paket med samma kanaler som vi redan då hade för ett högre pris! Det är ju en katastrof i att bygga förtroende hos en kund. Så får det inte gå till tycker jag. Fast det här var ju bara en av våra comhemupplevelser.

Det hela började med att det tog flera månader och flera kontakter med kundtjänsten ínnan vi fick fakturan till rätt adress. Jag tror, om jag inte minns helt fel så tog det säkert 6 månader eller vad är det för tid för postens eftersändningstjänst? Den tiden höll på att gå ut innan Comhems kundtjänst lyckades ordna faktureringsadressen. Då räddades vi av en överkompetent medarbetare som SÅG problemet och ordnade det hela istället för att mumla någonting om att "om det inte fungerar så kontakta oss igen". Usch!

Det senaste och mest irriterande var det dåligt fungerande Internet! Vi är ju båda småföretagare och då är Internet en mycket viktig del av våra verksamheter. Det tog säkert 6 månader för Comhem att fixa problemet. Usch! Det började med att vi skulle starta om routern. Efter ett tag så fick vi en ny router. Så småningom fick vi hit en tekniker som bytte väggdosan och sen dess har Internet fungerat jättebra! Visste ni att man kan övertesta sin router eftersom vi har fyra datorer, två privata var och två företags datorer och var sin smartphone. Med alla dessa försökte vi komma åt routern men det gick inte. Det roliga var att Comhems utveckling pågår-avdelningen dvs. kundservice började med att säga att de inte hade support för smartphonen. Det var lugnt, vi hade ju försökt komma åt nätverket med fyra olika datorer. Det var fel på väggdosan. Så enkelt var det men det tog 6 månader för Comhem att komma fram till det. Till saken hör att eftersom vi är småföretagare båda två så var vi relativt aktiva med att försöka lösa problemet vilket medförde en hel del samtal med Comhem.

Jag hoppas att vi efter detta slipper kontakten med Comhem i ett år då vårt förtroende för Comhem är väldigt lågt och viljan att Uppleva mera är relativt stark. Låt oss bara njuta av att allting fungerar. Just nu fungerar alltid bra och då är det synd att bli uppringd av insäljningsavdelning en fredag kväll kl. 16.45 när man allra helst vill börja njuta av ledigheten och umgås med bag in box-vinet Gosa, istället för att prata med en envis försäljare som gått en kurs i att ställa frågor som man bara kan svara JA på. Och när man tackat NEJ två gånger så vill insäljaren veta varför. Ja, då var jag lite för hungrig för att orka berätta allt jag skrivit här. Nästa gång lovar jag ta allt per telefon. Anledningen till att tacka NEJ till Comhems erbjudanden är att vi inte litar på kundservicens kompetens och att så kallade erbjudanden kan bli dyrare än de kontrakten man redan har med Comhem. Ja, det är de här sakerna som gör att jag inte litar på Comhem och inte heller vill bli kontaktad av dem det närmaste året. Måste ni ringa så ring gärna till vårt gamla telefonnummer som också försvann när vi flyttade. Tack på förhand!

söndag 25 september 2011

Liljegatan och osaltade nötter










Tänkte börja dagens note med en vädjan till alla som bor i Fålhagen. Kan ni tipsa mig om en affär som säljer osaltade jordnötter! Jag vet att Coop nära har det men finns det några andra affärer som har det i fall Coop nära skulle ha slut på osaltade nötter just när jag behöver dem. Varför vill jag få tag på osaltade nötter? Jo, de är till för vår kanin. Hon är skogstokig i osaltade, skalade jordnötter :) som hon får när hon ska lägga sig.

När jag idag var på Coop nära så kunde jag inte låta bli att upptäcka att man grävt en väg genom gräsmattan här och inom kort kommer man nog att kunna köra genom här. Det ser faktiskt ut som om att man tänker möjliggöra en vänstersväng härifrån till vänster och det måste man ge applåder för. Någon har verkligen tänkt till och bestämt sig för att göra det lättare för dem som bor i villor här bakom Coop att använda Strandbodkilen! Bra jobbat! Jag har flera gånger undrat varför man ska vara tvungen att svänga höger bara för att sedan göra en u-sväng på Liljegatan för att kunna åt mot Kungsgatan. Äntligen har man bestämt sig för att göra det rätta. Tack!

lördag 24 september 2011

Fika i Fålhagen?















En stadsdel med underbara gamla byggnader men ingen cafeteria. Så kunde man sammanfatta fikaläget i Fålhagen. Jag tycker att det är konstigt att vi inte har en riktig cafeteria i vår stadsdel. Jag har sett vissa tendenser till det utanför Coop nära där man haft utemöbler under sommaren. Tänk om man skulle börja med fika där. Snart kommer vintern och utemöblerna försvinner och så försvinner möjligheten till att sitta utanför Coop nära. Snälla kapitalister, skulle inte ni kunna göra en tjänst åt alla latteister? Nåväl, kanske kommer lösningen i och med att hotellbågen blir klar men jag tycker rent spontant att den inte kommer att ha samma mysighetsfaktor som att ha en cafeteria i ett gammalt hus. Vi har ju skrivit om det bedrövliga fikaläget i Fålhagen flera gånger men än har det inte dykt upp någonting åt oss kaffe- och tesugna.

fredag 23 september 2011

Regn, regn och ännu mer regn...




















En gång skrev jag om en vattenpöl här på bloggen. Just nu regnar det så ofta så att jag snart måste börja prata om sjöar och kanske hav av vatten i Fålhagen. Än har vi dock inte haft översvämningar i Luthagenklassen. Det har fått mig att fundera på om inte vatten i Fålhagen har ett hemligt förråd här i Fålhagen. Om så är fallet så röstar jag för de påstådda tunnlarna under Vaksala torg. Ja, finns de på riktigt? Tänk om man skulle söka jobb på Vaksala skolan bara för att på kvällarna leta efter ingången till tunnlarna :). Ja, tänk er Fålhagens vattenpalats i stil med palatset i Istanbul och med ingång från Vaksala skolan. Då kunde eleverna sälja lite fika och sånt till turisterna.

Tokigare historier om hemliga tunnlar har man hört så varför ska vi inte kunna ha ett vattenfyllt palats under torget. Ja, vad är det för figur som syns här på kullerstenen? Är det här man ska trycka för att komma till de hemliga tunnlarna?

torsdag 22 september 2011

Reflextider i Fålhagen















Bilden är från Istanbul där solen sken och sommaren kändes väldigt närvarande för bara en vecka sen och vi kunde njuta av +30 i skuggan. Den här veckan har gått åt att försöka anpassa sig till att hösten nu kommit till Fålhagen. När jag körde bil idag i Fålhagen så kunde jag konstatera att det börjar bli dags för oss alla att gå genom våra reflexsamlingar och välja ut några stycken som vi alltid har lättillgängliga för en sak har Fålhagen och Istanbul gemensamt. Mökret kommer snabbt och väldigt tidigt och överraskar oss. Tyvärr.

Att inte ha en reflex på sig i höstmörkret är bara dumt för det gör livsfarligt ont att krocka med en bil eller buss. Dessutom så är till och med broarna belysta nuförtiden. Bli det du också och njut av hösten!

onsdag 21 september 2011

Almtunaskolan är vanvårdad?

Det var en insändare i UNT 14 september om att Almtunaskolan, och särskilt dess skolgård, är i mycket dåligt skick. Trasiga fotbollsnät, asfalt med sprickor och bucklor, vattenskador i väggarna på grund av orensade hängrännor, mm. Man har ju själv gått förbi där någon gång också och konstaterat att hela skolan ser ut att vara i behov av renovering.

Jag har försökt hitta information om ifall skolan kommer att rustas upp, men har inte hittat något på nätet i alla fall. På Almtunaskolans hemsida står inget, förutom en gissningslek om vad det är för grävarbete som pågår på skolgården. Grävarbetet skulle ha varit avslutat innan skolan började, men så blev det inte. Men det kanske är bra att det grävs, det kanske är ett första steg innan renoveringen? För om något av de tre alternativen i gissningsleken är rätt (arkeologisk undersökning, gigantisk segerpokal eller svandamm) så gissar jag på arkeologisk undersökning, och sådana görs ju ofta på grund av kommande nybyggen eller renoveringar? Fast det är klart, en svandamm vore väl också trevligt :P.

tisdag 20 september 2011

Utryckning vid stationen


Gick precis förbi stationen och såg alla dessa brandbilar. Undrar vad som händer, hinner inte stanna och undersöka:(.
Published with Blogger-droid v1.6.7

Uppsala Parkour

När vi klev av flygbussen i förrgår lite för lättklädda i våra shorts så såg vi de här ungdomarna som också var rätt lättklädda. De utövade nämligen parkour i stationstrappan. Det såg roligt ut. Verkar vara en smidig sport som går att utöva lite var som helst. Trevligt att man även kan utnyttja Fålhagen till det :). Lekparken i Frodeparken vore nog perfekt också.

Här verkar det komma en sida för Uppsala Parkour: http://my-daylight.se/upk/
och här syns mer parkour i Fålhagen: http://www.sportwire.se/uppland/uppsala/parkour/video/parkourtrick-pa-vaksala-torg

måndag 19 september 2011

Trappan till Frodeparken färdig om 2 veckor!


Jag läste i Uppsalatidningen förra veckan att trappan upp till Frodeparken från Resecentrum blir klar v 40. Det är om bara två veckor! Äntligen kan man ta sin favoritväg hem, vilket man ju har kunnat göra i några veckor nu, men snart kan man göra det utan att trängas med cyklisterna. Dessutom så slipper man förhoppningsvis gå på grus längre då. Jag har rest mycket i jobbet det senaste halvåret, och varje gång får jag dra min resväska i gruset. Min nya resväska är en Samsonite med 5 års garanti, och på den medföljande lappen står det att hjulen är beräknade att klara 32 km. Säkert imponerande för de som brukar ta en taxi till tåget/flyget när de reser, men jag drar ju min väska nästan en kilometer i enkel riktning varje gång, och gruset förkortar nog också livslängden.

Men tillbaka till Resecentrum. För er som undrar när cykelvägen från Norrtäljegatan ner till Resecentrum öppnar igen så stod detta också i Uppsalatidningen, nämligen 16 november.

söndag 18 september 2011

Bjud din granne på äpple




















Denna idylliska bild tog jag för en vecka sen. Ibland så har man bara inte tid att skriva om livets små detaljer. För ett tag sen skrev jag om alla äpplen i Fålhagen och hur det började bli skördetider i Fålhagen. Här har någon dukat fram äpplen. Jag vågade inte ta eftersom jag inte såg någon lapp där det stod "Var så god". Ja, det kanske var lite fegt av mig men men...kanske nästa gång :). Glöm inte att plocka era äpplen och om ni inte vill eller orkar plocka äpplen själva så hör av er för Mitt i Fålhagen älskar äppelsaft och äppelmos. Min mamma brukar göra äppelmos och äppelsaft. Dessutom lärde jag mig tokgilla sur äppelsaft när jag bodde på ett hotell i Litauen. Där serverade en tysklitauer (heter det så?) äppelsaft till frukost varje morgon. Det var urtrevligt. Visst är det konstigt hur man förknippar vissa smaker och dofter med vissa händelser i ens liv. Fascinerande. Men just nu vill jag ha ett glas sur äppelsaft...

lördag 17 september 2011

En idé om Österängs IP















Hur Mitt i Fålhagen kunde missa diskussionen om Österängs IP i Uppsalatidningen är oförklarligt. Jag kan inte annat än att hålla med om att idrottsplatsen är bortglömd och att man borde ju rusta upp den. Det finns inga riktiga banor att springa på. Eftersom amerikansk fotboll är en sport som kan spelas på mindre bra gräsmattor så passar den ovårdade gräsmattan på Österängs IP . Fålhagen har redan massor med fräscha kulturbyggnader. Kanske att kommunen tar itu med Österängs IP som sitt nästa projekt :). Det vore bra för Fålhagen för det är bl.a. goda bussförbindelser till idrottsplatsen. Vilken spännande idé och möjlighet för utveckling! Kanske behöver man inte bygga en hall men att en upplyftning av området vore inte helt fel :).


Läs mer om det hela här:
http://www.direktpress.se/uppsalatidningen/Aktuellt/nyheter/Gor-om-Osterangens-IP-till-en-superarena/

fredag 16 september 2011

Liljebaren har sommarstängt - ett problem















Varje gång jag går till Coop nära så passerar jag Liljebaren och idag fick jag syn på den här lappen: Semesterstängd. Välkommen åter. Ja, det är helt ok att ha semester men någonstans skulle jag uppskatta att man skulle berättade för kunderna när man tänker avslutade semestern. Det vore väldigt trevligt. När öppnar Liljebaren igen?

















Saknar du dina glasögon? De här finns att hämta på fönsterbrädan på Liljebaren. Jag gillar att man tejpat bågarna :). Lite annorlunda och roligt och definitivt någonting jag skulle kunna tänka mig göra. Jag har ju tejpat min träningsklockas armband flera gånger.

torsdag 15 september 2011

Föryngringsprocessen på Vaksala torg




















Det var inte så länge sen som ett träd självföll på Vaksala torg. Det är väldigt sällan som man ser träd falla i stan men nu hände det, egentligen helt utan vind och blåst. Kanske var det dörrbytet eller fasadrengöringen som satte trädet i rörelse. Tur var att trädet inte föll på de nya dörrarna eller fruktståndet för det hade varit katastrof för oss alla och för fruktförsäljare i synnerhet. Ganska snabbt efter trädets fall kapades även bildens träd ner. Varför man inte kapade av hela trädet vet jag inte och vad står den rödgula-skylten för?



















Den här bilden visar att kommunen nu påbörjat en föryngringsprocessen. Det välkomnas så att vi slipper ha bara jättesmå träd runt Vaksala torg om 10-20 år. Kanske kunde man göra torget ännu grönare? Det är nog lite svårt eftersom man då skulle minska marknadsytan och Vaksala torg är ju hela Uppsalas och Fålhagens markandsplats. Så är det.

onsdag 14 september 2011

Dörrbyte vid Musikens hus















En morgon var jag på väg till jobbet och såg detta. Det är rätt så länge sen men jag glömde skriva om det. Man har ju skrivit mycket om hur dyra de där nya dörrarna är. De verkar vara lite krångliga att montera med tanke på hur många bilar det behövs utanför huset. Många är kritiska till att Musikens hus gör negativt resultat varje år men nyligen fick vi läsa att huset drar in pengar till Uppsala vilket är bra. Kanske att man kan öka antalet besökare i huset också sen när de där nya dörrarna är igång :).

tisdag 13 september 2011

Bara för fotgängare och cyklister















Man kunde döpa viadukten under järnvägsspåren till Porten till Fålhagen. Uppsalas bästa stadsdel välkomnar fotgängare och cyklister men inte bilar :). Nej men den här skylten var tillfälligt uppsatt så antagligen har man haft lite problem med varuleveranserna till någon av affärerna som håller hus i Resecentrum. Det är för övrigt väldigt många orange skyltar i och runt Resecentrum. Jag hoppas att vi slipper dem sen när området är färdigbyggt.

måndag 12 september 2011

Kvarteret Liljan









Jag älskar böcker och under kulturnatten besökte jag stadsarkivet och det är ett ställe där jag oftast köper nåt. Kulturnatten är på något sätt magisk på så vis och man köper böcker som verkar intressant och man kommer in på ställen dit man annars inte tar sig. I år köpte jag bara en bok som handlar om Södra Kvarngärdet. Ja, skulle någon säga till mig att jag bor i Södra Kvarngärdet så skulle jag ta en extra titt på personen och fråga om personen surfat på hemnet.se på sistone. Där kallas området för Fålhagen.

Nog om prat om områdesgränserna för nu ska jag skriva om kvarteret Liljan som en sammanlagning av kvarteren Torkel och Liljan till ett större kvarter. I kvarteret Liljan kan man se tidstypiska burspråk och balkonger mot ljus puts. Leche hade tänkt sig lamellhus med tre våningar men Gunnar Weijke och Kjell Ödeen la till punkthus med fyra våningar. På det sättet skiljer sig husen från de andra i Fålhagen. Det blev ett stort grönområde mitt i byggnaderna som numera är mindre än på 40-talet eftersom man byggt bl. a. parkeringen på bilden rakt genom grönområdet. Man kan lätt se den ljusa putsfärgen och så ser man även de där burspråken som var ovanliga på den tiden.

Boken om Södra Kvarngärdet innehåller minst ett fel, man har skrivit fel bildtexter på bilderna 11 och 12 på sidorna 11 och 12. De borde vara tvärtom. Ett litet fel men eftersom man inte byggde så osnygga hus på 40-talet som man gjorde på 70-talet kändes det viktigt att påpeka det. U


Källor:
Stadens ansikte - En studie av Södra Kvarngärdet. Uppsatser i arkitektur- och bebyggelsehistoria. Konstvetenskapliga institutionen, Uppsala. Del 8. Stadsarkivet skriftserie nr 12.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvarteret_Liljan

söndag 11 september 2011

Uppsala 86ers vann igen...















Dagens match mot Nyköping Baltic Beasts var en mycket tuff drabbning. Det stod 0-0 när det var dags för pausvila. Båda lagen spelade bra och trots att det stod 0-0 så bjöd matchen på spännande vändningar. Det var efter pausen som Uppsala 86ers kopplade greppet om matchen och det kändes som om Nyköpings försvar inte orkade med Uppsalas anfall som var mycket mer varierande under den andra halvan av matchen. Uppsala använde sig mer av kastspel och det gjorde att matchen ändrade tempo och Uppsala kom loss lite även poängmässigt. Matchen var dock grymt jämn. I slutet av fjärde kvarten gjorde sig en nyköpingspelare skyldig till ett personligt fel vilket gjorde att Uppsala 86ers fick en kickstart för sin drive som strax därefter slutade med att 86ers gjorde en touchdown. Då började det kännas som att Uppsala skulle vinna matchen. Nyköping kom närmare i slutet och det hela blev rätt så spännande. Hade Nyköping lyckats göra två poäng på sitt extrapoängförsök så hade det blivit riktigt spännande med bara en minut kvar. 86ers # 73 Henrik Greene mosade Nyköpings QB vid extrapoängförsöket och efter det misslyckade extrapoängförsöket kändes det som att det skulle krävas ett mirakel för att Nyköping skulle kunna vinna matchen.















Jag måste säga att en blåsorkester passar utmärkt för amerikansk fotboll. Det blir liksom bra stämning när man spelar Go West när motståndarlaget ska ta sig från väst till öst. Att motståndarlaget går bakåt är bra för hemmalaget :). Det var annars också mycket underhållande och att de släppte loss och spelade lite Abba i slutet kändes bara underbart. Skönt också att den enda blåsten på Österängs IP inte var vinden. Det var lite kallt idag. Eftersom jag varken vann en middag på Lingon eller en SM-finalbiljett så ska jag köpa en biljett till SM-finalen idag så att jag är garanterad en plats på läktaren. Gör det du också :).














Idag blir det nog tre inlägg eftersom helgen är så händelserik. Jag har precis rengjort kaninens bur och ska alldeles strax ta och dammsuga lägenheten. Polisen var tvungen att städa här i Fålhagen i natt. Fyra idioter hade fått för sig att de skulle slå ner ett par på Vaksala torg. Mitt i Fålhagen tycker att sådana idioter, som tycker att det roligaste i livet är att slå ner någon, borde efter tillnyktring, tvingas genomgå en kurs i empati. Undrar hur länge de skulle klara av att frågorna av typ "Hur upplever du din situation?", "Varför tyckte du att du var tvungen att slå ner ett par som inte gjort dig illa?". De här fyra killarna, var av tre var fulla och den fjärde körde bilen som de rymde i, skulle nog hellre vilja förklara varför de var tvungna att slå ner paret. Jag förstår inte. Det var bra jobbat av polisen att de fick tag på de här idioterna! Man ska faktiskt kunna gå runt i vår fina stad och stadsdel utan att bli nedslagen. Våld, särskilt tillsynes, oprovocerat våld är ju helt oacceptabelt och personligen tycker jag att samhället borde reagera kraftigare mot denna typ av brott.
http://www.unt.se/uppsala/kulturnatten-relativt-lugn-1453205-default.aspx

Min kulturnatt var mycket lugnare men det var mycket folk ute! Jag besökte stadsarkivet och köpte en bok som handlar om Södra Kvarngärdet men innehåller en massa information om vår underbara stadsdel. Stadsarkivet är faktiskt ett ganska intressant ställe och jag önskar att jag hade mer tid att gå dit och prata med folk. Jag såg även en annan bok som handlade om vilka hus rivits i centrala Uppsala och under vilka tidsperioder man gjort vad. Och så hade man kartor om det. Jag är lite kartgalen :). Jag hade tänkt lyssna på föreläsningen om giftmord i deckare men den föreläsningen var fullbokad :(. Nästa år ska jag gå och köa i god tid.

Avstängd cykelväg















Ibland är det viktigare med samhällsinformation än att på en gång rapportera från en match på Österängs IP. Jag såg att man tänker ha cykelvägen från Fålhagen till Resecentrum avstängd på måndag den 12 september mellan kl. 9 och 13. Det är bra att man väntar tills de flesta av oss tagit sig till jobbet. Jag hoppas att du läste detta inlägg innan du står där och missar en buss eller tåg bara för att man stängt den här cykelvägen för en dag.

lördag 10 september 2011

Uppsala 86ers mot Nyköping...




















De här katterna fotade jag någonstans mellan Östervåla och Gysinge när jag var på väg mot Leksand. Jag tror att katterna tänkte samma sak som jag då när jag stod där ute i skogen: vad håller han på med?

Imorgon är det dags för Uppsala 86ers att ta itu med Nyköping Baltic Beasts. Den här matchen kommer att bli säsongen hittills tuffaste. Nu när Uppsala 86ers har Fabian Söderberg tillbaka som QB så kommer Uppsala att kunna attackera Nyköpings försvar på ett mer varierande sätt. Tidigare under säsongen, när Fabian var skadad, körde Uppsala 86ers mer av Wildcat-aktiga spel men nu blir mer av "traditionell" amerikansk fotboll. Förra veckan kunde jag njuta av Fabians precisa kast och jag hoppas att han bjuder på några sådana imorgon också när matchen kör igång kl. 13, här i Fålhagen och på Österängs IP. Kom dit du med!

fredag 9 september 2011

Kvarteret Sverre och intressanta upptäckter...




















Kvarteret Sverre som har tre mycket vackra lechehus och så ett mycket fult hus runt kullen där väderkvarnarna en gång malde spannmål, ska inom kort genomgå en förändring. Just nu håller byråkratins hjula mala runt området. Innan jag skriver om det senaste så tänkte jag ta oss tillbaka i tiden till oktober 2010. Då ville man bygga ett hus på innergården. Det planerade huset skulle byggas av trä. Det är aningen bekymrande eftersom man inte kommer åt det planerade huset med brandkårens maskinstege. Det låter aningen farligt. Får man verkligen bygga hus mitt i stan och som brandkåren inte kommer år bästa möjliga sätt? Jag har även lärt mig att det tidigare funnits både tegelbruk och billackeringsfirma i kvarteret och eventuella föroreningar från dessa verksamheter ska hanteras vid byggandet. Mera information om detta:
http://kartor.uppsala.se/scripts/hsrun.exe/extwebb/dynamiskt2/MapXtreme.htx;start=PutPDFDoc?File=101129140050487.pdf&Path=e:\staticweb\diarkdoc\&quitSession=True&FileFormat=.pdf

Ett annat projekt i kvarteret Sverre är förstås renoveringen av det fula huset och samtidigt passar man på att bygga ut i höjd och bredd. Det kan man se på arkitektfirmans hemsida. Intressant, man kommer dels bygga uppåt och samtidigt gör man ju fasaden mycket snyggare men det riktigt intressant är att man bygger i bredden så som det ser ut på ritningarna. Det betyder att Soul Steak Houses uteservering kommer att försvinna och bli en del av Uppsala hems hyreslägenheter. Det i sin tur kommer att kasta en skugga rakt över Hjalmar Brantingsgatan 4 som Anders Diös en gång i byggde åt sig själv. Det känns lite så där. Å andra sidan är inte uteserveringen direkt någonting upplyftande att titta på. Men skuggan som kommer att bildas över Hjalmar Brantingsgatan 4 är bekymrande. Som boende i Fålhagen tyckte jag att det räckte med att överskuggade Frodegatan 2 med ett stort hotell och berövade de boende eftermiddagssolen.
http://www.ksark.se/artiklar/

torsdag 8 september 2011

Cykelolycka i Fålhagen















På bilden har bloggaren silvertejpat fast en banan på stänkskärmen för att hålla stänkskärmen bättre på plats. Jag var ju tvungen att ha med mig mat för att orka cykla till Leksand. Nåväl, idag har det hänt en cykelolycka här i Fålhagen i korsningen Björkgatan och Fålhagsleden. Det ska dock inte handla om några allvarliga skador. Däremot passar bloggaren åter lyfta fram frågan om säkrare cykelvägar från Fålhagen till Boländerna. Korsningen Björkgatan och Fålhagsleden är en av de besvärligaste platserna för oss cyklister eftersom bilisterna har fullt upp med att hålla koll på bilarna som kör alldeles för fort här. Dessutom så är det väldigt mycket trafik här! Kan man göra någonting åt det här?

http://www.unt.se/uppsala/cyklist-pakord-av-bil-1451572.aspx

Dags för ett odjur i Fålhagen?




















Jag har ju relativt livlig fantasi och förmågan att överdriva saker för att göra dem lite större än vad de är. Fålhagen är på många sätt en mycket idyllisk stadsdel där lugnet lägger sig över hela området så fort vi kommit hem från våra jobb. Blir det alldeles för lugnt så kan det bli tråkigt. Därför tänkte jag att vi kunde hävda att det bor ett odjur i Fålhagen! Vi har redan fått hit delar av kulturlivet. Nu kanske det är dags att locka hit även djurlivet :). Vad tycker du skulle vara ett passande odjur för att locka fler turister till stadsdelen? Med fler turister så skulle vi kanske även få hit vårt första riktiga fikaställe. På bilden ser du en sandlåda i Frodeparken. Vad kan det vara för djur som gjort detta? Grävling? Jag har en gång sett en grävling hålla på att döda ett annat djur och det är rätt så brutalt. Fast hur odjuriska är grävlingarna egentligen? Inte särskilt. Vi måste komma på ett riktigt odjur som dessutom ingen annan stadsdel eller ett annat land kommit på än. Förslag? Det här blev ju ett spekulativt och förhoppningsvis ett interaktivt inlägg. Fram med förslagen...

onsdag 7 september 2011

Cykelväg på Liljegatan















Jag var på Coop i morse och överraskades av att man fick en kopp kaffe även idag. Det var en trevlig överraskning. Jag var ute efter att köpa lite mellanmålsbananer till jobbet. Numera öppnar ju Coop redan kl. 7 på vardagarna! Missa inte den möjligheten. Skylten på bilden informerar oss om att det är lite trångt att ta sig fram på Liljegatan eftersom man håller på att bygga en cykelväg där! Jag frågade männen som jobbade där om det skulle bli en cykelväg där och det svarade de ja till. Snart kan man alltså cykla på en bred cykelväg på Liljegatan. Härligt!

tisdag 6 september 2011

Varning för ett jätteäckligt inlägg!!! Ej för känsliga läsare!!!















Förra året höll vi på att bli Fålhagens hundbajsblogg och det har vi försökt undvika i år men vad ska man göra när man ser det här! Det krävs en rejäl hund för att åstadkomma detta och hur tänkte ägaren här? Någonstans i huvudet hör jag en Grotesco-låt som de sjöng på Allsång på Skansen. I min version sjunger man dock: Nej det är inte hundens fel. DET ÄR ÄGARES FEL! Vi andra använder också trottoarer här i Fålhagen så plocka efter dig! Ägaren alltså!

Naturligtvis kan det vara så att ägaren saknade relevanta verktyg för att avlägsna avfallet från asfalten men då kan jag trösta dig med att jag mer än gärna lånar dig en spade och en systempåse. Du plockar upp skiten med spaden och droppar därefter skiten rakt ner i systempåsen som klarar av avfallet. Systempåsarna är gjorda för att klara av en belastning på fem flaskor och den här skithögen (avfallet alltså, inte ägaren) väger nog mindre än fem flaskor.

Nej men allvarligt. Att inte plocka efter sig är vidrigt mot oss andra trottoaristerna! Tack att du plockar efter dig i framtiden!

måndag 5 september 2011

Lurad två gånger under helgen...















Ibland sitter bloggaren lite för mycket inomhus. Det är nog därför stackars bloggaren trodde att det var Kulturnatten i helgen. UNT hade en kulturnattenbilaga med i helgens tidning så jag var helt inställd på att det var dags för Kulturnatten i lördags. Så var det inte. Där stod jag på Stora torget bland alla ungdomar! Jag hade gjort bort mig totalt. Då tyckte jag att det var helt läsarrelaterat.

I söndags kom dock ännu en överraskning som ytterligare förvirrade den stackars bloggaren! Söndagens UNT hade flera sidor om attacken den 11 september. Därför trodde jag att jag missat en hel vecka. Så var det inte som tur. Jag kanske var en gaffel kort men UNT tycks vara en vecka före tiden.

Ja, jag var redo för en kulturfest men det gick inte. Vi kör omstart nästa vecka. Tänk på den här låten med Dorsin när jag stod på Stora torget och konstatera att jag var ute en vecka för tidigt...

http://www.youtube.com/watch?v=qBLmpMsuQTM



söndag 4 september 2011

Uppsala 86ers vann mot Truckers















Dagens match slutade 33-0 till Uppsala 86ers men siffrorna ger en lite falsk bild av matchen för den var mycket jämnare än så. Dock slapp man som åskådare halvdö av spänning så som jag höll på att göra borta i Gävle. Senare idag spelar Gävle en bortamatch mot Nyköping och vinnaren från den matchen kommer sedan till Österängs IP nästa vecka. Det kommer att bli jätteintressant. Den 11 september kl. 13 är det dags för mera amerikansk fotboll på Österängs IP. Idag var vi över 300 på plats men det finns gott om plats för fler.

Under första kvarten hände det en hel del. Uppsalas #84 Alexander Wikström var iblandad i det mesta. Först följde han fint med #84 i Truckers och försvarade perfekt så att motståndaren inte kunde fånga bollen. Strax därefter fångar han bollen, när Truckers var tvungna att sparka iväg bollen på fjärde försöket, och då springer Wikström hela vägen till målet och då står det 13-0 till Uppsala. Målet var verkligen en laginsats från försvaret och där Uppsalas # 12 Petros Abraham svarade för säsongens tackling. Han gick in i situationen utan att tveka och tacklade en motståndarspelare som måste ha varit dubbelt så stor. Det kallar jag för att offra sig för laget. Den tacklingen var en av de avgörande tacklingarna som gjorde att Alexander Wikström kom loss.

Ända tills Wikströms puntretur hade matchen känts jämn men nu slappnade Uppsala 86ers av och spelet blev bättre och samtidigt klev försvaret fram och gjorde att Södertälje Truckers var tvungna att parkera anfallen gång efter gång och sparka bollen tillbaka till Uppsala 86ers.

Under matchens första spel så trodde jag mig ha sett den ordinarie QB:n Fabian Söderberg kasta bollen men eftersom han inte spelat på länge så var jag helt säker på att jag hade sett fel. Det är inte så svårt att bland ihop siffrorna 6 och 9. Det visade sig dock vara sant för i slutet av första halvleken och så hela andra halvleken spelade Fabian och han spelade bra. Uppsala 86ers blir så mycket farligare med en frisk Fabian eftersom han kastar bollen med god precision. Sedan gillar jag när man kastar boll för det kräver så mycket tajming och felmarginalerna är så små. Överlämningarna från Fabian till running backsen var så sena och långsamma, medvetet, att stackars bloggare blev nervös flera gånger men det fungerade väldigt giftigt! Jag ska inte glömma bort att berömma Nicholas Peterson som har spelat QB under stora delar av säsongen och gjort det bra men idag märkte man hur han är ännu bättre som WR. Sjukt snabb är han!

Grattis Uppsala 86ers! Nu är det vinnaren från matchen mellan Gävle och Nyköping som får komma till Österängs IP nästa vecka. Härligt! Jag kommer att vara där. Just det, observera att nu när det är slutspel så kostar biljetterna 60 kr och inte 50 kr som de gjorde under grundserien. Bara så ni vet och så är det alltid, förutom en gång i år, soligt på Österängs IP. Klockan 13!




Uppsala 86ers möter Truckers















Nu är det dags för play offs i division 1 och idag kl. 13 kan du komma och heja på Uppsala 86ers på Österängs IP. Mitt i Fålhagen kommer naturligtvis att vara på plats för jag älskar ju amerikansk fotboll. Uppsala 86ers slutade etta i sin grupp vilket betyder att man kan se amerikansk fotboll på Österängs IP även nästa helg under förutsättningen och förhoppningen om att Uppsala 86ers inte blir överkörda av några lastbilar. First and Truckers och sen tar vi oss vidare till en galen final mot vinnaren av matchen mellan Gefle och Nyköping. Vad jag hört så sprids det rykten om att Nyköping är riktigt bra. Då skulle det ju passa alldeles utmärkt att se dem spela mot underhållande 86ers om en vecka. Ja, men först ska vi vinna dagens match. Kom till Österängs IP du med!

lördag 3 september 2011

Kulturnatten på Musikens hus




















På lördag om en vecka kommer kulturnatten hit till Fålhagen och Musikens hus. Ja, det är ju ingenting konstigt i sig eftersom kulturen redan är en stor del av vår vardag. Det är bara att gå runt här i Fålhagen och inom kort upptäcker man att Musikens hus och Katalin starkt bidrar till kulturlivet i Uppsala. Det tycker jag är kul. Snart har vi även ett hotell i närheten av kulturlokalerna så att man kan övernatta i Uppsala om inte tågen går eller att sista tåget har gått.

I vilket fall som helst så behöver man bara gå till Musikens hus den 10 september om man vill njuta av kultur. Invigningen av kulturnatten sker på Musikens hus kl. 14! Mer om programmet här: http://www.ukk.se/Konsert/kalendarium/Kulturnatten/






fredag 2 september 2011

Musikens hus delar med sig...




















Nu är det bevisat! Musikens hus är bra för Uppsala och framför allt för Fålhagen och östra sidan av staden. De som besökt Musikens hus har spenderat ungefär 93 miljoner utanför Musikens hus och då i närheten av Vaksala torg. Det är jättekul och bra för staden. I och med det nya hotellet som snart är klart kommer Musikens hus förhoppningsvis bidra med ännu mer pengar till Uppsalas bästa stadsdel. Nu när Musikens hus rykte har polerats så kanske man kunde önska sig att kommunen skulle räta till lyktstolpen mitt på Vaksala torg. Stolpen har härmat tornet i Pisa ett tag nu. Om ni tycker att Musikens hus glänser lite extra just nu så beror det inte bara på de positiva ekonomiska effekterna utan även på att man här om veckan tvättade hela fasaden. Det tycker vi om! Man ska ta hand om sina hus, annars ska man inte bygga dem.

Mer information:
http://www.ukk.se/om-ukk/uppdrag/hui/