måndag 31 oktober 2011

Batra på Musikens hus och shown "Det här var ju tråkigt"















Den här helgen har Mitt i Fålhagen fått en hög dos av skratt. I fredags var jag stadsdelen otrogen och besökte Flustret där Lennie Norman hade lite stand up-komik. Det var roligt. Jag gillar Normans humor och sen var det roligt att festa lite även om jag råkade ut för någon boxande obegåvning på dansgolvet. Jag kände på mig att han ute efter att provocera och ibland så vet man inte varför. Hade jag blivit slagen så hade jag kunnat citera Batra och säga "Det här var ju tråkigt". Och sedan polisanmälan boxaren. Tur att det inte behövdes.

Nåväl, föreställningen med Batra var mycket lugnare och nyktrare eftersom han uppträdde på Musikens hus. När det är kvalitetsunderhållning här i Fålhagen så måste man bara gå och se sånt. Batra är rolig. Det var skönt att han skämtade om ursprung, vare sig man pratar om etnicitet eller nationalitet. Jag tycker att den typen av diskussioner är lite för stela ibland. Kan man inte skratta åt sig själv, hur ska man då kunna ha självdistans? Man ska inte ta livet på största möjliga allvar. Man ska skämta om fördomar, kan man inte det så då kanske det inte är fördomar utan fakta :)! Är man finne som jag, så måste man kunna skratta åt knivar och sprit om någon gjort en rolig observation om det.

Batra lyckades även skämta om det här med att komma i tid. Jag kan ju tycka att det inte ska vara så svårt att komma i tid till en föreställning som kostar 350 kronor. Hur svårt ska det vara? Håller svenskhetens "att komma i tid" att dö ut? Det var tur att Batra skämtade med och om dem. Det är nog så man ändrar sitt beteende. Dessutom så fick han betalt för att skämta om dem :). Ja, även publiken måste tåla lite eller så kommer man i tid. En annan sak som Batra pratade om var arga lappar som vi skriver. Det är någonting roligt med arga lappar för de erbjuder oss ett sätt att uttrycka våra känslor om olika saker. Det är roligt. Kanske kunde Batra erbjuda bostadsrättsföreningar en kurs i konsten att skriva arga lappar i beteende ändrande syfte.

Musikens hus eller UKK som byggnaden heter mer officiellt, är en underbar lokal för kulturupplevelser i alla former. Nu med nya dörrar så slipper man även trängas med andra vilket minskar risken för konflikter och irritation. Kanske någonting för andra nöjeslokaler att ta efter. Det finns en nackdel med att sitta på balkongen i Stora salen. Vi satt längst fram på balkongen och metallräcket täckte scenen ganska effektivt för män som är lika långa som jag. Man fick antingen ligga i stolen eller hänga över räcket. Det var ju tråkigt men Batra var rolig.

söndag 30 oktober 2011

Omvårdnadsjobb i Fålhagen




















Det är inte ofta man ser platsannonser om jobb i Fålhagen eller har jag bara missat dem? Det kanske jag har gjort. I vilket fall som helst så sökes det en undersköterska till Fålhagen, Uppsalas trevligaste stadsdel! Här har du direktlänken till ett jobb i Fålhagen:
http://www.arbetsformedlingen.se/4.1799db4911df80d2fa9800024.html?id=5508053#.TqnEwK0pvKQ.email

lördag 29 oktober 2011

En fin trea i Port Arthur och Tripolis















Nyligen kunde man läsa om en något svalnad bostadsmarknad i Uppsala. Stadsdelen Fålhagen hade halkat neråt till den fjärde dyraste stadsdelen i Uppsala. I vilket fall som helst så är det väldigt trevligt att bo här, inte minst med tanke på att stadskärnan faktiskt håller på att flyttas närmare Resecentrum och därmed stadsdelen Fålhagen. Mitt i Fålhagen tycker att det är lika viktigt att hålla koll på temperaturen på bostadsmarknaden som det är med rätta temperaturer vid ölbryggning :). Tajming is everything. Det var faktiskt länge sen som Mitt i Fålhagen skrev om lägenheter i Fålhagen och om Mitt i Fålhagen-bloggarna skulle ha några överflödiga finansiella resurser så skulle vi vara med och buda på de här två helt underbara lägenheterna i fina kvarter mitt i Fålhagen. Underbara kvarter och underbara lägenheter. Låt mig nu presentera objekten i fråga.

I Port Arthur har vi en trea på 95,5kvm som är till salu för drygt 3 miljoner. En kakelugn i en mycket ljus lägenhet får bloggaren att drömma sig bort. Tänk att lägenheter som byggdes för järnvägsarbetare 1904 kan vara så här trevliga :). Och så är hela huset helt underbart! Ja, jag är en mindre hemlig beundrare av Port Arthur! Missa inte visningen den 30 oktober kl. 13.00-13.30!
http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-falhagen-uppsala-kommun-ymergatan-6-b-2695635

I Tripolis har vi också en trea till salu, något dyrare men å andra sidan så får man hela 111kvm av Tripolis för pengarna. Port Arthur och Tripolis är de två av tre finaste husen i Fålhagen. Lägenheten i Tripolis har en utsikt mot det tredje finaste huset i Fålhagen, nämligen det blåa huset på S:t Göransgatan. Helt underbart! Det krävs att du anmäler dig till den här visningen som äger rum den 6 november! Missa inte det!!! Här är adressen till objektet...
http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-falhagen-uppsala-kommun-frodegatan-10-b-2805201






fredag 28 oktober 2011

En blondin i Fålhagen















Det saknas genuina restaurangmiljöer i Fålhagen. Däremot verkar det finnas gott om föda för duvor. Niina, visst är det duvor på bilden? I vilket fall som helst så kunde jag inte låta bli att fota en äkta blondin som åt sin kvalitetsmiddag här på Ymergatan. Denna vägkrog ligger på den wild and crazy-sidan av 30 km/h-skylten. Jag hoppas att detta par kunde njuta av sin middag i lugn och ro. Är det dags för fåglar att ta itu med rönnbären snart? Det känns skönt att kunna skriva ett djurinlägg om Fålhagen utan hundbajs som huvudämne.

torsdag 27 oktober 2011

Svampar i Fålhagen...




















Under en promenad i Fålhagen såg jag svampar bland blommorna i båten utanför Port Arthur. Det saknas skogspartier i vår stadsdel och att då se svampar i "naturen" var jättekul! Att skriva om svampar är däremot ett tecken på att bloggaren inte har alla svampar i korgen. Eller som man säger på finska (fritt översatt) att man inte har alla mumin i dalen. Är det någon som vet vad det här är för svamp?

onsdag 26 oktober 2011

Strandbodkilen öppnades igår

Strandbodkilen är nu öppen! Jag gick ner igår vid halv ett-tiden eftersom jag visste att vägen skulle öppna någon gång på eftermiddagen. Den hade redan öppnats när jag kom ner, och en bil från Sveriges radio rullade just iväg (volvon ni ser på bilden) efter avslutat reportage. Er trogne bloggare kom alltså för sent för att höra något av intervjun. Däremot kunde jag konstatera att folk snabbt började använda den nya vägen! Det körde förbi bilar hela tiden! Dock leder det nog inte till alltför mycket trafik inne i kärnan av Fålhagen, eftersom man precis har gjort vägen förbi Coop nära smalare. Så trafiken styrs mot Väderkvarnsgatan, vilket känns bra.

Lägg förresten märke till vilken otroligt grå Sovjet-liknande känsla jag lyckas förmedla med min bild. Är det det här vi vill att folk ska minnas av Fålhagen? Nej, fram med mer färg tycker jag! En annan sak att lägga märke till är "porten" med en höjdskylt som man har ställt upp innan man kör under tågbron. Det är smart gjort, så att eventuella ouppmärksamma chaufförer har sönder den istället för tågbron. Det tackar nog SJ för:).

tisdag 25 oktober 2011

Bättre med såna här skyltar?















Jag verkar vara inne i en period då jag intresserar mig för skyltar. Jag har länge tyckt att de här skyltarna, som visar att det till höger är cykelväg och det till vänster är en bilväg, är problematiska både för bilister och fotgängare. Varför? Jo, när skylten sitter på plats så ser man inte som fotgängare om det kommer någon bil, eller det är åtminstone lättare att missa en bil eftersom skylten står i vägen. En annan farlighet är att det inte går att se småbarn bakom skyltarna. Här på bilden är det någon som haft sönder själva skylten och det var så jag kom att tänka på hur mycket mer man ser som bilist när man kör längs Väderkvarnsgatan. Tänk om man skulle kunna om skyltarna så att man lättare kunde skilja trafikanterna ifrån varandra och så att man lättare skulle upptäcka varandra. Tänk på varandra nu när det blivit ordentligt mörkt på kvällarna.

måndag 24 oktober 2011

Parkia i Fålhagen




















Efter en insändare i UNT där en stackars bilist fått en kontrollavgift av Parkia KB, bestämde sig Mitt i Fålhagen för att granska Parkia kb och det finns flera frågetecken kring företaget som används utav flera bostadsrättsföreningar här i Fålhagen. Inte minst ledde Ulf Bellås arroganta sätt att, trots modern teknologi, "tvinga den bötfällda till Parkias kontor för att titta på bilden från bötfällningen, till att vi blev intresserade av att granska företaget. Det kändes väldigt fyrkantigt och hans svar andades stilen "Vi testar om ni betalar eller inte". Med en enkel sökning på nätet kan man hitta en mängd alarmerande rapporter om hur företaget arbetar. Det är verkligen väldigt många som har negativa åsikter om företaget. Det kan man i för sig förstå för ingen blir väl glad av att få parkeringsböter. Det man däremot inte hittar är en hemsida för Parkia kb. Att ett så pass stort företag inte har en hemsida kändes lite konstigt.

Mitt i Fålhagen har även upptäckt att Parkia kb enligt flera källor saknar F-skattesedel! Detta har vi kontrollerat med Skatteverket. Att ett företag inte har en F-skattesedel leder till problem för dem som har Parkia som sitt bevakningsföretag om man betalar en faktura till företaget. Om ett företag inte har en F-skattesedel så är det den som anlitat företaget som blir tvungen att betala skatter och avgifter till Skatteverket (30%)! Ett exempel: på en faktura på 10 000 kronor så måste man betala 3000 kronor till Skatteverket och 7000 kronor till Parkia. Om man missar detta så blir man betalningsskyldig i efterskott till Skatteverket om de upptäcker det hela.

Vi har nu kontaktat några föreningar i Fålhagen som använder sig av Parkia och informerat dem om att företaget saknar F-skattesedel för i år. Det är bäst att ringa företaget och höra sig för varför de inte har F-skattesedel och får man inte ett tillfredsställande svar så är det på sin plats att säga upp avtalet med dem. Om man nu betalar fakturor för deras tjänster. Eftersom jag inte fått några böter från företaget i fråga så vet jag inte om fakturorna sköts av ett annat företag. Man blir intresserad av att få höra hur det går till att driva ett företag utan en giltig f-skattesedel. Det kan ju hända att Parkia har en bra förklaring, och då får de gärna höra av sig till oss.

Gunnars hund och katt

I veckan kom det ett reklamblad från Gunnars hund & katt till oss. Det är en djuraffär som ligger borta vid Willys i Fålhagen. Vi har hört talas om affären flera gånger och även gått förbi den, men eftersom namnet antyder att vi som har en kanin som husdjur kanske inte har så mycket där att hämta, så har vi inte varit inne där. Men jag läste reklambladet, och det stod att de även har mat och annat till gnagare (ja, kaniner är egentligen inga gnagare, men de brukar benämnas så av djuraffärer ibland, så jag antar att även vi har något där att hämta).

De har även haft en minigris på besök enligt reklambladet, så antagligen finns där saker för andra djurgrupper också:). Så gör som vi, gå dit och kolla in utbudet om ni har husdjur. Eller har ni redan varit där och vill berätta för oss hur det var? Kommentera gärna. En sak som jag tyckte verkar superbra är att de har hemkörning! Det skulle vi ha behövt flera gånger när vår bil inte har varit tillgänglig och vi har behövt ta hem stora säckar med sågspån och halm till vår kanin.

söndag 23 oktober 2011

Postombudet försvinner från Kvarnen, och lite andra tankar


Jag tog bilen till Kvarnen för första gången häromdagen (galleria med Ica, apotek, blomsteraffär mm, för er som inte vet). Man har ju inte någon anledning att göra det i vanliga fall om man är fullt frisk och bor bara 10 minuter från Ica, tycker jag. Om man nu inte storhandlar förstås, men det gör man knappast på Ica Torgkassen med tanke på priserna. Hur som helst, jag skulle skicka ett väldigt stort paket till Lycksele, så jag orkade inte bära paketet ända dit, så jag tog bilen.

Bilen parkerade jag i P-huset som ligger under Kvarnen. Det var väldigt smidigt. Kostar dock hela 25 kr/h, men om du handlar för minst 200 kr på Ica så får du tillbaks pengarna på Ica mot uppvisande av en del av biljetten! Det är schysst. Men om någon vet vad det är för skillnad på parkeringsrutorna som heter A och de som heter B så får ni gärna berätta. Jag ställde mig på en A-ruta, men var rädd för att få böter ifall de skulle vara reserverade eller nåt, eftersom de är närmare p-automaten och utgången.

Sedan gick jag upp till postombudet, som det alltid är trevligt att besöka eftersom de som jobbar där är vänliga och allt brukar gå smidigt. Jag fick dock bekräfta att ja - Lycksele är faktiskt inrikes :). Tyvärr kommer de att sluta vara postombud, enligt dem på grund av att de tjänar för lite på det. Så från och med november (tror jag att det var, usch vilket dåligt minne jag har!) så måste vi som förut har gått till Kvarnen gå till Svavagallerian. Det är tråkigt tycker jag, då kan man inte längre ta det i samband med sitt Ica-besök :(. Och det är lite längre bort också. Vi spekulerade förresten redan i mars här på bloggen i att Kvarnens Spel & tobak kanske inte längre skulle vara postombud eftersom de inte köpte in tillräckligt med frimärken längre. Den gången var de dock inte med bland postombuden som försvann, men det tog bara 6 månader innan det var deras tur :(.

lördag 22 oktober 2011

Nyfiken på slutpriser på lägenheter?


Ni har väl inte missat slutpris.se? Länge har jag saknat en sajt där man kan hitta uppgifter om vad lägenheterna har gått för, istället för bara utgångspriset. Nu finns sajten slutpris.se, vars syfte är just detta. Den började i Stockholm, Malmö och Göteborg, men byggs successivt ut. Det finns rätt mycket slutpriser för Uppsala nu, mer och mer för varje gång jag har gått in på sidan. Så följ utvecklingen där om ni är nyfikna.

De har även en tjänst som räknar ut snittpris för olika områden, vilket är intressant! Man väljer yta, antal rum, och med eller utan balkong, och sen räknar sidan ut snittpris. Ännu bättre kunde det kanske bli om det gick att göra fler val, men databasen kanske är för liten ännu för att det ska ge ett bra resultat. Som Fålhagenbo tänker jag förstås på öppen spis, något som många som flyttar hit vill ha, men som påverkar priset. Som boende på fjärde våningen utan hiss så kan jag även tänka mig att hiss är en sak folk är intresserade av :). Och så förstås renoveringsbehov...

fredag 21 oktober 2011

80's LIVE på Musikens hus!

Foto: Fiona, Creative commons, www.flickr.com

Till alla er som fortfarande älskar låtarna av Gyllene tider, Carola, Brödena Herrey, Magnus Uggla, Lili & Susie, Millas Mirakel, Freestyle, osv: köp biljetter till 80's LIVE den 29 oktober 19.30 på Uppsala Konsert & Kongress! Då kommer nämligen några av 80-talets svenska artister dit och spelar sina och andras 80-tals hits. Låter inte så dumt va:)? Jag tycker i alla fall att man aldrig tröttnar på att dansa till 80-talshitsen, även om många av dem jag gillar bäst i för sig inte är svenska. Läs mer här om ni är intresserade: http://www.ukk.se/Konsert/kalendarium/80s-live

torsdag 20 oktober 2011

Temamarknader!




















I lördags hade man Boob Market på Vaksala torg. Detta missade Mitt i Fålhagen helt och hållet. Vi beklagar missen och ska se till att hänga på hyskorna nästa år. Tanken väcktes dock om temamarknader! Det vore väl jätteroligt att ha lite olika teman på lördagar. Jag kan så där på rak arm komma på lampor, skor och hattar som möjliga temaidéer! Alltså möjligheterna är oändliga!
Jag tycker att det vore defitinivt värt att tänka på. För övrigt så vill jag informera er om att fruktstånden nu har vinteruppehåll så man får köpa sina bananer någon annanstans.

onsdag 19 oktober 2011

Onödiga skyltar i Fålhagen















Det tog en lång tid för SJ att sätta upp orange skyltar om varifrån ersättningsbussarna gick för de stackars tågresenärer som inte kunde ta tåg som inte kom. De orange skyltarna är väldigt fula men det går inte neka att de syns. Det var bra att SJ till slut insåg att det behövdes lite samhällsinformation för oss alla som pendlar. Ja, många fålhagenbor pendlar.

För ett tag sen upptäckte jag skylten på bilden. Den fanns precis utanför Park Inn-hotellet. Park Inn är till höger om bilden. Jag förstår inte hur det kan ta en minut från skylten till Park Inn. Att det tar 2 minuter till Radisson Blu. Ja, Radisson har ju inte öppnat än och det är lite svårt att missa huset. Skyltarna känns lite överinformativa men å andra sidan, bor man inte i stan eller Fålhagen så är skyltarna väldigt bra att ha. Kan man någonsin överinformera invånare om saker?

tisdag 18 oktober 2011

Dina närpolitiker















Jag var på en inspirationsföreläsning förra veckan och målsättningen var att det hela skulle leda till personlig utveckling. Det här med personlig utveckling är någonting mycket svårt, särskilt om man redan från början sätter upp murar och inte släpper in frågeställningarna. Ett av budskapen på föresläsningen var att man skulle ta tag i sitt liv och skriva sitt livsmanus så att man inte bara väntar på att någon annan ska skriva manuset åt en. Ja, det är inte så enkelt. På bilden ser ni en häftapparat som jag fotade på jobbet och funderade på hur den skulle kunna ta tag i sitt liv. Jag tycker att häftapparaten är ett tydligt exempel på hur svårt det är att helt själv skriva sitt livsmanus. Det känns som att häftapparaten ofrivilligt lämnat rummet då och då. Annars så skulle den inte fått stämpeln som lättfotad och rymningsbenägen. Politiker och affärsmän har verkligen anammat det här med att göra någonting med sitt liv. Ja, och konsulenterna naturligtvis.

På sistone har det blåst rejält runt Håkan Juholt. Det måste ha känt som att stå mitt på Uppsalaslätten och känna vinden från alla håll. Står man mitt på slätten så slipper man dock dolkarna som flugit ganska fritt på sistone. Hemskt att se hur ett parti försöker ta livet av sig. Om detta har jag skrivit två dikter som jag tänkte lägga ut här. Tålamod kära läsare, den lokala kopplingen kommer efter dikterna.

Den röriga rörelsen

Öppet krig mellan olika falanger,

Istället för att locka unga talanger.

Svårt är det nog att några hitta och välja.

Då skinnet på alla går snabbt att sälja.

Argumenten, inte ledaren ska man tälja,

Att leva som man lär så ej väljarna kvälja.

Solidaritet borde vara ett hedersord i S-skafferiet.

Nu hörs ju endast det ångestladdade skriet.

Solidaritet gentemot dem med bidragen och moralen,

Verklighetskompassen är mer vilse än Clintons, han med oralen.

Gamla hedersord ska dammas av och göras till hederlig koral,

För visst finns det plats för en rörelse som är socialliberal.


En dikt om bidrag och rörelsen

Nog är det i landet låga löner

Ingen har hört Rörelsens böner

när företrädaren tvingas leva på bidrag,

så att han nu riskerar sitt viktiga uppdrag.

Hot om åtal med inslag av bedrägeri,

rörelsen håller på att förvandlas till ett menageri.

Blodiga tänders välde råder på Sveavägen,

Var och en som kommer ut är förtegen.

Flera är i tillstånd av sorg och chock,

kvar är endast ett axplock.

Dags att logga ut för Mr Rock...

Vilken soppa, vad heter nästa kock?


Jag minns hur det blåste runt en lokalpolitiker förra året när han skrev om att man kunde lägga en skatt på ens levnadsvanor eller hur man nu ska uttrycka det. Ja, ni vet vad jag menar. Så väl Juholt och vår egen mediadrevspolitiker som uttalade sig om fett och sånt är exempel hur viktigt det är att väljarna och partiet känner till den demokratiska representantens åsikter om olika saker. Då slipper partierna att läcka information till medierna i syfte att göra sig av med någon som man ogillar.

Därför är det viktigt att rösta på någon man känner eller som man tror sig ha gemensamma beröringspunkter med. Jag läste i Uppsalatidningen den 14 oktober om att Ebba Busch bor i Fålhagen. Dessutom vet jag att Maria Gardfjell bor i Fålhagen. Har du någonsin tänkt på att en politiker nära dig kan faktiskt vara bra för din stadsdel. Vid nästa kommunval kommer Mitt i Fålhagen följa kandidater som bor i Fålhagen. Närproducerade politiker :).

måndag 17 oktober 2011

Restauranguide för Fålhagenbor, del 4: för de som inte vill äta med kniv och gaffel


Exempel på etiopisk mat. Foto: essenj, Creative commons, www.flickr.com

Ärligt talat, varför ska man äta med kniv och gaffel när man kan äta med mycket roligare verktyg:)? Och på köpet få jättegod mat? Det första jag spontant kom att tänka på när jag började skriva detta inlägg var sushi, eftersom det finns så många bra sushirestauranger i och kring Fålhagen. Men sushi har jag skrivit om förut här, så nu ska jag ta upp tre andra restauranger.

Mat man kan äta med pinnar, förutom sushi, är förstås kinamat. Golden China är en relativt ny kinarestaurang som serverar äkta nordkinesisk mat, som inte har blivit försvenskad som den mesta kinesiska maten man får här i Sverige. De har jättegoda dumplings, dim-sum, vårrullar, mm. Dock något excentrisk service ibland. Kungsängsgatan 23: http://www.kinakrogen.se/

Vad kan man mer äta med förutom pinnar? Jo, med händerna förstås! Gå till Messob, den etiopiska restaurangen på Sturegatan 4: http://www.messob.se/. De serverar jättegoda traditionella etiopiska rätter, och rättvise- och kravmärkt vin samt etiopiskt öl. Mitt tips är att beställa en Messob Mix, för då får man välja fyra olika såser till sin injera (som är typ pannkakan man äter med). Detta är en av våra favoritrestauranger i Uppsala.

Ja, till sist så finns det ju länder närmare oss där man ibland skippar kniv och gaffel till förmån för sked och gaffel. Jag tänker förstås på Italien och pastan. För övrigt lärde jag mig idag att det mest är i södra Italien som man använder skeden, i norra Italien använder man bara gaffeln för att snurra pastan (källa: http://upptackitalien.wordpress.com/2010/06/10/hur-att-ata-spaghetti/). Men tillbaka till ämnet, det finns ju flera italienska restauranger i Uppsala. Vilken ska jag då tipsa om? Ja, jag tänkte göra det lätt för mig och tipsa om den som fått mig på bäst humör sist jag besökte den: Villa Romana (Gamla torget 4, http://www.villaromana.se/). Detta berodde till stor del på den helt underbara servitören vi hade! Men även på att förrätterna var jättegoda och likaså min scampipasta. Dock har jag hört att deras kött inte alltid är så gott, men det kan bara vara ett rykte. Läget på uteserveringen är ju guld också, lägg det på minnet till nästa sommar:).

söndag 16 oktober 2011

David Batra på Musikens hus















Det finns många mindre vackra byggnader i världen. De som tycker att Musikens hus, eller UKK som huset officiellt kallas, är fult så rekommenderar jag ett besök i Istanbul och kulturhuset där eller alternativt ockupationsmuseet i Riga. De husen är riktigt fula i annars vacker omgivning. Om exakt två veckor kommer David Batra till Musikens hus! Jag gillar David Batra och ska gå se hans föreställning. Självklart har jag läst hans bok om arga lappar. I tidningen 30 dagar citerar man en av hans lappar. Jag funderar på vilken reaktion man skulle få om man använde hans lapp om felparkerade bilar här hos oss. Det här står på hans lapp:
Här kan du inte parkera. Må lössen från 1000 kameler hemsöka ditt könsorgan.
Jag misstänker att en sådan lapp skulle skapa diskussion inom föreningen :). Hursomhelst, kom och se David Batra du med!

Hittade några länkar på Youtube och här kommer ett exempel:
http://www.youtube.com/watch?v=fyeIA0cccP4&feature=related

lördag 15 oktober 2011

Fetaostens dag

Idag är det fetaostens dag. Bor man i Fålhagen så ska man självklart köpa sin fetaost på Mykonos - där är den godast! Idag är det för övrigt även Hörselskadades dag och Vita käppens dag (källa: temadagar.se)

fredag 14 oktober 2011

Hur flyttar man in här?















Visst borde man göra korsningen Tycho Hedéns väg och Fålhagsleden mer välkomnande för dem som kommer till Fålhagen. Det finns dock andra problem med välkomnandet. Själv bor jag högt upp i ett hus utan hiss vilket är besvärligt när man flyttar in eller ut. Men det behöver inte vara trapporna som gör in- eller utflyttningen till en pina. Ja, att flytta överhuvudtaget är jobbigt men hur flyttar man in eller ut från det här huset. Jag gick förbi här och förut har jag tyckt att tegelfasaden är lite tråkig. Men hur flyttar man in och ut här? Det ser jättetrångt ut!

torsdag 13 oktober 2011

Bort om Fålhagen till Port of Fålhagen















I fredags var jag bort om Fålhagen. Jag gick ända till Årsta. På vägen hem såg jag detta och det fick mig att tänka på att det vore kul om man kunde känna sig lite mer välkommen till Fålhagen. I dagsläge ser det verkligen ut som att man är bort om Fålhagen. Tänk om man skulle snygga till det hela så att man fick känslan av Port of Fålhagen istället. Det har ju huggits ner en del häckar i stadsdelen för att skapa öppnare ytor. Här i korsningen är nog problemet precis det motsatta. Det är liksom för öppet och gränslöst. Vad skulle man kunna göra åt det? Jag ser framför mig någonting färgglatt men ej porrigt. Hmm. Ska fortsätta tänka på det, men vem kan man skicka sina idéer till?

onsdag 12 oktober 2011

Häcken är borta















Inte så länge sen skrev jag om parkeringen i bakgrunden. Då handlade inlägget om hur parkeringen rivit sönder ett större grönområde som funnits här när husen byggdes. I helgen tog jag en promenad och tyckte att jag såg mycket mer än förut och då upptäckte jag att häcken hade huggits ner. Fascinerande! Att man river häckar är nog bara bra. Det blev mer öppet här och det blev mycket trevligare och öppnare även i parken bakom Tripolis.

tisdag 11 oktober 2011

Trädet vid Ymergatan















Den här hösten har varit väldigt regnig och nu när det blir mer och mer höst så kommer även blåsten till Fålhagen. Det blåser väldigt mycket i Uppsala eftersom vi är så oskyddade och omringas endast av en massa åker. Eftersom min kunskaper inom biologi och träd är begränsade så ska jag inte försöka gissa vad trädet bakom den vita bilen är för någonting. Däremot kan jag varna alla er som parkerar här på Ymergatan att det faller ner någonting från trädet. Kastanjer? Och här om dagen lät det väldigt mycket så jag misstänker att det finns risk för plåtskador här! Så parkera inte under det här trädet!

måndag 10 oktober 2011

Höstmarknad - en påminnelse
















Idag var jag på Vaksala torg och köpte lite havtornssylt, havtornssaft, godis och så hjortkorv med vitlökssmak. Underbart! På väg till torget gick jag förbi det blåa huset och såg spår av marknadsliv även mitt i Fålhagen. Det är svårt att hitta lediga parkeringsplatser alldeles i närheten av Vaksala torg. Bankomaten vid Nordea på Hjalmar Brantingsgatan hade också slut på pengar. Igen. Så var det förra året också och kön inne i Kvarnen var enormt lång!

Jag tänkte bara påminna er om att höstmarknaden har öppet även imorgon och ni kan köpa godsaker och andra saker ända till kl. 18.

Restauranguide för Fålhagenbor, del 3: För finmiddagen

När jag var student tittade jag lystet mot Wermlandskällaren som låg bredvid Värmlands nation, och tänkte att där vill jag äta sen när jag tjänar pengar och har råd. Det gjorde jag också sen, och skulle gärna ha rekommenderat restaurangen till er alla om det inte vore för att den har stängt numera.

Så var kan man äta nuförtiden om man vill äta en riktigt fin och god middag? Ja, mitt förstahandsval är lätt Villa Anna. Villa Anna är i en klass för sig. Allt är genomtänkt och perfekt in i minsta detalj. Närproducerat och ekologiskt dominerar menyn. Inredningen är stilren och fin. Servitören får just dig att känna dig välkommen. Toaletten kunde jag bosätta mig på. Gå dit och prova! http://www.villaanna.se/restaurangen/

Domtrappkällaren är annars det klassiska valet i Uppsala: http://www.domtrappkallaren.se/. Deras källarvalv är väldigt mysiga, och vi har fått väldigt bra service även där. Både mat och dryck har också varit jättegoda.

I Fålhagen finns tyvärr ingen restaurang jag kan rekommendera just för det här syftet. Det närmaste är väl Peppar peppar som ligger på Suttungs gränd 3: http://www.pepparpeppar.com/. De har fått UNT City:s läsarpris Guldkajan tre år i rad nu. Men det är orättvist att jämföra dem med ovan nämnda restauranger eftersom de ligger i en annan prisklass och med lite annan målgrupp. Men de kan rekommenderas ändå!

söndag 9 oktober 2011

Strandbodgatan öppnas i förtid!

Innan jag flyttade till Fålhagen var jag knappt här. Och om jag var här så kom jag aldrig hit med bil. Därför har jag aldrig riktigt besvärats av att Strandbodkilen är avstängd på grund av ombyggnationen, för den har aldrig riktigt existerat för mig. Men nu läste jag på UNT:s hemsida att den öppnas i förtid, redan runt den 25 oktober. Och det tror jag många blir glada av! Det blir som en motorväg rakt in i Fålhagen för de bilburna.

Vägen har varit avstängd i fyra år, för att bredda och sänka den, samt anlägga nya gång- och cykelbanor, och byta ut järnvägsbroarna. Ett tag passerade jag där varje morgon (den har ju varit öppen för cyklister hela tiden), och det var fascinerande att se bygget utvecklas bit för bit. Men det gick sakta, ibland kändes det som att det enda som hände var att de flyttade cykelvägen fram och tillbaks, så att man alltid höll på att cykla in i stängslet. Av kommentarerna på UNT:s hemsida att döma så känner flera att det har gått väldigt sakta :).

lördag 8 oktober 2011

Restauranguide för Fålhagenbor, del 2: Plånboksvänligt

Amerikansk mat, dock ej fotat på Bullitt

Ibland känner man för att gå ut och äta trots att plånboken inte riktigt tillåter det, till exempel i slutet av månaden. Då kan det vara bra att känna till några plånboksvänliga restauranger. Plånboksvänlig betyder förstås olika för olika personer. Det kan till exempel vara pris vägt mot kvalitet eller mot mängd. En plånboksvänlig restaurang i Fålhagen är Athen, som ligger på Torkelsgatan 9: http://www.athen-restaurang.se/. De serverar grekisk mat till bra priser, och känslan man får där är familjär och kvarterskrogsmysig. Dessutom bjöd de oss på kaffe och after eight efter maten, vilket var en trevlig överraskning.

En annan plånboksvänlig restaurang i Fålhagen är Ahaanthai på Hjalmar Brantingsgatan 23: http://www.ahaanthai.com/. De har bland annat jättegod Pad thai, och man kan både äta där eller ta med maten. Personalen är jättetrevlig.

En tredje restaurang med både bra priser och stora portioner är Bullitt på Västra Ågatan 12. Dem har jag inte hittat någon hemsida för, tyvärr, men man kan läsa lite om dem på Info Uppsala till exempel: http://infouppsala.se/new.php?info?2042. Det man får på Bullitt är god amerikansk mat, rockmusik och en fin utsikt över ån.

fredag 7 oktober 2011

Muskelakuten i Fålhagen




















Jag var på Coop nära för att köpa osaltade jordnötter till vår kanin och då kunde jag inte låta bli att ta en titt på anslagstavlan. Där såg jag en intressant annons. Imorgon den 8 oktober öppnar Muskelakuten och Lizah Almgren Hälsa & Utveckling sin lokal på Vildrosgatan 9. Två företag i samma lokal, i ett lechehus! Har du ont i kroppen eller vill du utvecklas som person så tycker jag att du ska gå till deras öppet hus imorgon den 8 oktober mellan klockan 11 och 16.
Mer information hittar du på hemsidorna www.lizahalmgren.se och www.muskelakuten.com.
Undertecknad ska nog undersöka massagemöjligheterna nära hemmet eftersom jag måste ha massage med jämna mellanrum. Men vill du läsa mer så finns det faktiskt informationshäften att hämta på Coop näras anslagstavla.

torsdag 6 oktober 2011

Restauranguide för Fålhagenbor, del 1: Plockmat

Ostfyllda pimentos. Bild tagen på Tilltuggs systerrestaurang Plock.

Här är första delen i en mini-serie som ska tipsa alla Fålhagenbor (och andra Uppsalabor också för den delen) om bra restauranger man kan besöka i stan. Jag kommer både nämna restauranger som ligger nära Fålhagen, och sådana som ligger lite längre bort. Temat för första delen är plockmat, och vad passar då bättre än att börja med Fålhagensbloggarnas favorit: Tilltugg.

Tilltugg ligger på Vaksalagatan 24, dvs nästan i Fålhagen, och är en tapasrestaurang. Maten är god och prisvärd, personalen är mycket trevlig, och toaletten är stans snyggaste! Rätterna byts förstås ut då och då, men några favoriter är vitlöksgratinerade champinjoner, räkor i chili och vitlök, och getost, lökmarmelad och honung. Deras hemsida är www.tilltugg.com.

En annan restaurang med god plockmat är Hodja, som ligger på Sysslomansgatan 13: www.hodja.se. Vi var där förra vintern, så jag minns inte längre vad vi åt, men gott var det! Och inredningen är väldigt mysig och tusen- och en natt-lik. Deras meny består av turkiska smårätter som till exempel babaganoush, hommous, ugnsbakad marinerad fetaost och kycklingpiroger.

Och till sist vill jag nämna relativt nyöppnade Meza, som ligger på Östra Ågatan 11: www.meza.nu. De erbjuder libanesisk mat, både smårätter (meza)och huvudrätter. Första gången vi gick in där var det så nytt att de inte ens hade öppnat köket, utan de serverade bara dryck den kvällen. Det var så goda drinkar och trevlig personal att vi snart gick dit igen. Och det var bra, för maten var också supergod. Vi åt underbara smårätter som spenatknyten, grillad halloumi och labne (någon slags yoghurt med mynta) med bröd.

onsdag 5 oktober 2011

Frisör på Väderkvarnsgatan




















Jag går ofta förbi frisören på Väderkvarnsgatan och jag gillar verkligen deras system med en lapp i fönstret så att man som kund vet hur de jobbar. Det tycker jag är utmärkt service! Hade du tänkt klippa dig för höstmarknaden så gäller det att planera det hela för en av frisörerna är inte på plats. För övrigt så gillar jag de här småföretagarna i Fålhagen för de tar ledigt lite då och då. Det känns så idylliskt och jag får nästan Hem till gården känslor av att gå förbi alla småföretagen i vår idylliska stadsdel. Ligger vinden på från vilket håll som helst så kommer dessutom doften av dynga in i stadsdelen :). Om man nu har stängt en period som egenföretagare så är det väldigt bra om man skriver när man börjar igen vilket frisören gjort. Det är kanonbra.

tisdag 4 oktober 2011

Olika livsstilar i Fålhagen

När Juuso lade ut länkar till hus och lägenheter här på bloggen häromdagen så gick jag in och tittade på huset på Örbygatan. Det verkade ju inte så dumt tänkte jag, att bo i ett eget litet hus här i Fålhagen. Att ha en trädgård och en altan på sommaren :). Men så klickade jag på den eminenta fliken "Livsstil" som finns i högerspalten vid varje objekt på Svensk fastighetsförmedlings hemsida. Jag satte teet i vrångstrupen. Om jag ska passa in på den gatan måste jag börja intressera mig för trädgårdsarbete (nej, jag tänkte bara ha den till att slappa i...), värdepapper och golf! Och glöm att lägga pengarna på restaurangbesök, nej vi måste börja konsumera byggmaterial och hushållsmaskiner, vi måste heta Åsa och Mats, och till råga på allt liknar livsstilen den man finner i Örebro:)! Nej, jag kände att det inte passade just mig.

Nej, då bor jag hellre omkring Ymergatan, som jag gick in på för att hitta en motvikt. Där gillar man andra länders kultur, konst och ungdomskultur, och konsumerar böcker, accessoarer och vin! Låter mycket mer som vi! Och livsstilen liknar den man finner i andra stora studentstäder så som Lund och Linköping :). Och så heter man tydligen Lina och Mårten. Niina, Lina, ja det är ju likt!

Gå gärna in och testa olika gator ni med! Och kommentera gärna om ni bor kring någon av ovannämnda gator och inte håller med om beskrivningarna :).


måndag 3 oktober 2011

Uppsala höstmarknad


Här kommer en liten påminnelse om att det snart är dags för Uppsala höstmarknad, på Vaksala torg. Datumen är 10-11 oktober, och marknaden är öppen 9-18. Det är samma företag som ordnar höstmarknaden som ordnar Distingsmarknaden i februari. Och precis som den, så är höstmarknaden på vardagar. Konstigt egentligen, att man lägger dem på vardagar när folk jobbar? Fast det kanske är tur, för tänk er om alla i hela Uppsala hade tid att komma, och skulle tränga ihop sig på Vaksala torg :). I år finns det i för sig några kvadratmeter extra, efter att en förtida höststorm tog det här trädet på bilden.

söndag 2 oktober 2011

Pizzerian öppnar imorgon och trafikljuslöst...















Jag gick förbi pizzerian vid Strandbodkilen idag och såg att man uppdaterat semesterlappen. Pizzerian öppnar på måndag den 3 oktober vilket är imorgon! Det var en viktig uppdatering för dem som gillar närpizza :). Medan pizzerian tänder lamporna så är trafikljusen vid korsningen Strandbodkilen och Väderkvarnsgatan spårlöst borta. Det händer mycket i Fålhagen.

Parkerade bilar på Väderkvarnsgatan...















Det är inte lätt att parkera en bil på Väderkvarnsgatan även om det bara handlar om några minuter. Ofta parkerar bilisterna längs trottoarkanten vilket leder till att stackars cyklisterna måste ta sig in mot mitten av gatan där bilarna kör relativt fort för det gör de här på Väderkvarnsgatan. Särskilt före klockan 07.00 då det är 50 km/h som gäller. Minst alltså.

Ett annat sätt att parkera på Väderkvarnsgatan ser man här med BMW-exemplet. Jag tycker att den här parkering är bättre under vissa förutsättningar. Den som sitter på framsätet måste titta ut innan han eller hon öppnar dörren för annars får vi ju ett stort antal olyckor där cyklisterna kör rakt in i bildörrarna. Ett annat krav är att förare måste kolla att han eller hon inte kliver rakt ut och blir påkörd av en bil eller liknande. Avslutningsvis måste även cyklisterna hålla blicken framåt för jag såg ett exempel vad som kan hända om man inte gör det. Jag höll på att fota BMW:n här och samtidigt ser jag en cyklist cykla framåt. Cyklisten var dock väldigt upptagen med sin mobiltelefon och upptäckte BMW väldigt sent. Undrar vad BMW-föraren hade skrivit i sin anmälan till försäkringsbolaget? Kanske "påkörd bakifrån av en cykel". Hmm...Låter osannolikt :).

lördag 1 oktober 2011

Almtunakyrkan den 8 oktober




















Jag var på Coop nära och shoppade lite och så kunde jag inte låta bli att titta på anslagstavlan i vår närbutik. Den 8 oktober är det försäljning av begagnade barnkläder på Almtunakyrkan mellan kl. 10 och 13. Är man endast måttligt intresserad av barnkläder så finns det fika och korv att köpa. Och vidare så kan man säkert ta en titt på Almtunakyrkan som är vår närkyrka.