onsdag 29 februari 2012

Utsikten som försvinner..















Båghusen börjar blir klara och Fålhagens nästa byggprojekt börjar ta fart, nämligen byggandet av husen längs spåret. Den här utsikten kommer att försvinna inom kort när Fålhagens bebyggelse tätnas med speciellt formade nya hus. Det är trevligt att man satsar på att bygga nya hus även om det kommer att skymma de gamla och färgglada husen i Fålhagen. Tur att många av dem är tidiga lechehus när han inte ritade så många balkonger på sina hus. Annars skulle balkongsfaktorn försvinna.

Just det, det är fortfarande februari! Det är skottår i år :).

tisdag 28 februari 2012

Lennakattens station















Jag fick för mig att testa gå mellan Resecentrum och Strandbodkilen. Vi kan kalla det för perrongwalk. Perrongen i Uppsala är verkligen lång! Eftersom perrongen leder från Resecentrum till Strandbodkilen, så kanske kunde man kalla perrongen för "pendlarspången". Undrar när någon kan tänka sig ordna en löpartävling med namnet "Perrongsprång" för alla pendlar som dagligen springer på perrongen för att hinna med tåget. När jag gick där så fick jag syn på någonting som jag trodde var den gamla busstationen som bara flyttats till Fålhagensidan av Resecentrum. Så var det naturligtvis inte utan här på bilden kan ni se den nya stationen för Lennakatten!

Så här ser det ut när Lennakatten är i full fart:
http://www.youtube.com/watch?v=UDANSxp65rY

måndag 27 februari 2012

Att göra sig av med överblivna cyklar

Så här kan det se ut när man forslar bort övergivna cyklar från sin gård. Ett tips till er andra som är med i bostadsrättsföreningsstyrelser och undrar hur man kan bli av med alla övergivna cyklar som står och skräpar på gården (vi hade 14 st fast vår förening bara består av två hus) är att åka med dem till kommunens cykelverkstad. Den ligger på Kåbovägen 17, och de tar hand om övergivna cyklar och rustar upp dem och säljer dem. Dessutom väntar de med att göra det i 3 månader, så att de som eventuellt vill hämta ut sin cykel hinner göra det innan den säljs.

söndag 26 februari 2012

Träden vid Fålhagsleden















Så fort träden börjar självfalla så fäller kommunen dem illa kvickt men vad ska vi göra med alla dessa bilister som krockar med träden längs Fålhagsleden? I december 2011 såg jag och Niina hur någon hade krockat med ett träd, rätt så rejält också. I kväll har någon åter krockat med ett träd på Fålhagsleden. Med tanke på att jag relativt ofta springer runt Fålhagen IP så känns det bra att träden finns så att man inte blir påkörd. Här har ni listan alla olyckor där...

Kvällens olycka: Linkhttp://www.unt.se/uppsala/man-korde-in-i-trad-1678410.aspx

Olyckan i december:
http://www.unt.se/uppsala/singelolycka-falhagsleden-1557680.aspx?s=844493&e=889520&p=1089628&d=2012-1&c=1643182&st=0m0s


Och så en olycka från 2009:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=2634094
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=2634094

Ännu en fin dörr

Häromkvällen genade vi över en gård på väg hemåt från en kompis. Vi brukar alltid gå på gatorna, men att gå över den här gården var en jättebra genväg. Och det är kul att se lite Fålhagendetaljer som man inte har sett tidigare. Som till exempel den här dörren. Tyvärr är bilden lite mörk, men dörren var fin och platsar i min samling över fina dörrar i Fålhagen.

lördag 25 februari 2012

Hollywoodfruar i Fålhagen...















Maria Montazami, en av Hollywoodfruarna, kommer till Fålhagen den 21 mars! Hon ska hålla en inspirationsföreläsning om livet och perspektivet på det. Intressant. Jag ska erkänna att jag inte följt tv-serien men utifrån kvällstidningarna har man fått en bild att Hollywoodfruarna kanske inte varit tv-programmet med det filosofiska djupet. Bilden av alternativ verklighet kunde nog vara närmare sanningen. Det är alltså min bild utav programmet utifrån medierna. Det är hemskt för jag är helt säker på Maria har mycket dela mig sig om sin värld och sina erfarenheter. Precis som målningen här på bakgatan av Istanbul så har alla människor mycket att berätta. Det gäller bara att skrapa på ytan för att komma in på de viktiga frågorna. Jag tror faktiskt att en föreläsning med Maria vore intressant.

Föreläsningen kostar 100 kronor och avgiften skänks (oavkortad) till Sagahemmet i Uppsala. Man ska anmäla sig genom att kontakta en person på Mäklarhuset. Man måste föranmäla sig. Entréavgiften är 100 kr och man accepterar endast kontanter. Cash is King!

P.S. Missa inte de allra sista avsnitten av Desperate Housewives med start den 6 mars.

fredag 24 februari 2012

Tapetserare tapetserar inte

Försök att uttala rubriken på det här blogginlägget när du är onykter:). Som ni säkert vet så är tapetserare en yrkestitel för någon som klär om möbler. Den som sätter upp tapeter hos folk kallas alltså inte tapetserare. Här i Fålhagen har vi en alldeles egen tapetserare, vars skylt jag fotade under en promenad. I verkstaden jobbar just nu tredje generationen i familjen, läste jag på deras hemsida.

Vi kanske har en utmaning för Almtuna tapetserareverkstad... Vi har ett stort åbäke till hörnsoffa som har ett fult och slitet turkos-rosa-blommigt tyg. Vi vill klä om den, men problemet är att det inte finns några lösa dynor som går att ta loss och klä om. Allt i soffan är ihopsatt, så vi vet inte hur man skulle kunna klä om den på ett snyggt sätt... Kanske är en tapetserare vår enda utväg. Vi vill inte köpa en ny soffa, för den gamla är ju så otroligt skön och bra.

torsdag 23 februari 2012

Isgator i Fålhagen

De senaste dagarna har Fålhagens gator varit sjukt isiga och farliga att både gå och köra bil på. Som ni ser på bilden har snömodden som har frusit till is dessutom bitvis en taggig form som jag nästan tror kan ge punktering om man har otur. En gångväg man ska akta sig för om man inte vill gå på hal is är den som går förbi S:t Göransparken. Där sandar kommunen nästan aldrig, och den är ren blankis och svår att gå på även för oss som är friska och har bra balans.

onsdag 22 februari 2012

Ett vårtecken?

Ett säkert vårtecken är att solen börjar skina in ordentligt hos oss som bor överst i huset. Solen både värmer, och visar allt damm man har i lägenheten. En riktig vårsol alltså. Men ett annat vårtecken är kanske blomstervagnen som har ställts upp på Vaksala torg. Först trodde jag att den bara stod där för att det var Alla hjärtans dag, men den verkar stå kvar, så jag börjar tro att den står där för att bygga upp en kundkrets innan det snart är dags att bre ut sig över torget med massor av vårblommor att plantera på balkongen.

tisdag 21 februari 2012

Den nya bänken i Fålhagen




















I lördags gick jag hem från stan med en kompis och när vi passerade spåren vid resecentrum så utbrast hon: Exakt vad är färdigt här? Eftersom jag passerar området varje dag så har jag innerst inne accepterat att det ser lite halvfärdigt ut. Det finns ju ändå ett datum när allting ska vara klart. Jag är inte så orolig.

Men medan vi tittade runt lite mer i detalj så hittade vi en "bänk" gjord av frigolit med spotlights. Vid ån har man en uppvärm bänk, vid resecentrum utgår man ifrån att isolera kylan istället. Spännande med kreativa lösningar. Undrar vad det blir här när det är helt klart. Fålhagen är en stadsdel i förändring. Efter lördagens samtal vid middagsbordet är jag helt övertygad om att Fålhagen kommer att bli mer och mer populärt. Härligt!

P.S. Det kan vara värt att känna till den här extra bänken i fall SJ failar i framtiden...

måndag 20 februari 2012

En trea i ett Lechehus!




















Lechehuset på bilden är inte Väderkvarnsgatan 33 men jag hade ingen bild på det huset. På Väderkvarnsgatan 33 har man en visning på en jättefin lägenhet idag. Jag kunde inte låta bli att skriva om lägenheten dels för att den har en underbar kakelugn! Och det här huset har en mäktig ingång med en lechebalkong precis ovanför ingången. Mäktigt och häftigt! Funderar du på att flytta till Fålhagen så tycker jag att du ska gå och ta en titt.

http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-falhagen-uppsala-kommun-vaderkvarnsgatan-33-b-3425577

söndag 19 februari 2012

Bron till Stadsparken har börjat byggas

En kort notis: bron över till Stadsparken som jag skrev om i augusti eftersom den kommer att ge oss Fålhagenbor kortare väg till Stadsparken, har börjat byggas nu. Ni kan läsa mer om bygget på vår bloggkollega Scribos blogg.

En övergiven busshållsplats




















Det är konstigt att jag inte lagt märke till detta tidigare trots att jag passerar platsen så gott som dagligen. Kanske beror det på att stadsdelens alkisar brukar sitta där och njuta av sina öl eller så har jag bara inte reflekterat över det men en av busshållsplatserna på Väderkvarnsgatan vid Vaksala torg är övergiven! Det finns ingen information om bussar där. Undrar om den här övergivna hållplatsen kommer att bli lika bortglömd i flera år som hållplatsen som bloggaren Scribo hittat. Det vore coolt. Jag tror dock tyvärr att man kommer att göra någonting åt den här busskuren inom kort. Antingen att kommunen plockar bort den eller så är det någon som försöker göra en brasa ut av den så som man försökt göra med busskuren bredvid.

lördag 18 februari 2012

Låt bli att röka!















I fredagens UNT var det en rejäl artikel om rökning i skolan och en skola med gröna väggar här i Fålhagen fick utgöra ett exempel på den rådande situationen. Jag tycker att detta är väldigt intressant eftersom det tydligen fortfarande finns skolpersonal som röker på skolgården. Det är svårt att få vuxna människor att ändra på sina vanor, alltså inte att sluta röka utan bara få dem att röka på en annan plats. Det är fascinerande. Jag var med om detta för några år sen när det bestämdes att skolgården skulle bli ett rökfritt område (inte i Fålhagen). Då stod de vuxna precis utanför skolgården och rökte och det gjorde eleverna också efter ett tag. Nu kan man tycka att det inte hjälpte någonting men en sak blev bättre, det var mycket lättare att se vilka elever som rökte.

Man ska inte röka. Det finns ingenting positivt med att röka. Det är väldigt svårt att komma åt rökningen, vare sig det handlar om vuxna eller ungdomar. Vuxna ska vara förebilder för ungdomarna och så ska man alltid ringa hem till föräldrarna om rökning. Alltid, även om det ibland blir oväntade kommentarer från föräldrarna.

Det var svårt att få fast Al Capone och lika svårt är det att komma åt unga rökarna. Kanske borde man satsa på att bötfälla tippning av fimpar. Och så måste man få ungdomarna förstå att vi inte är odödliga. Det är dock svårare.

Jag hoppas att skolan med de gröna väggarna i Fålhagen blir en helt rökfri skola inom kort. Det räcker med att vi andas avgaser här i stan.

fredag 17 februari 2012

UNT:s fålhagenbloggare har flyttat!















Livet är som Facebooks timeline, fylld med händelser. I onsdags läste jag att på UNT:s bloggsida att UNT:s bloggare slutat eftersom båda lämnat Fålhagen :(. Det är tråkigt men allting har sin tid och plats och livet går vidare. Med risk att låta klyschigt (stavas det så?) filosofisk så livet är en samling händelser på olika platser och vid olika tidpunkter. När jag var student så skulle jag inte ha haft tid att blogga, för jag var upptagen med mina studier och nationslivet. Det känns som om att man har olika mycket tid vid olika tidspunkter under ens timeline. Och man har alltid tid att läsa andras bloggar. Jag läser ofta Scribos blogg. Nu var hans blogg med i Uppsalatidningen. Det är kul att läsa andra bloggar och lära sig mer om Uppsala och livet. Fler borde blogga för det bidrar till att andra kan lära sig mer om en stadsdel eller Uppsala.

torsdag 16 februari 2012

Förslag på staty till S:t Göransparken

Vi har som bekant en fin liten park här i Fålhagen som heter S:t Göransparken. Där finns en fin och påkostad lekplats, som tyvärr nog är okänd för många (lekplatsen nämns inte ens i Uppsala kommuns parkguide). Förra året klipptes även de yviga häckarna i parken, vilket gav den ett ytterligare skönhetslyft. Men något saknas fortfarande i parken, och mitt förslag för att göra den ännu finare är att köpa in en staty med S:t Göran och draken. Varför inte. Det är en häftig historia, och ett fint motiv för en staty. Och det är ju han som har gett parken dess namn. Alternativt kunde man göra en klätterställning i form av en drake, fast då får den vara lite mindre vass och taggig än draken på bilden:).

När jag sparade ner den här bilden och döpte filen så kom jag att tänka på en nyhet jag hörde nyligen på P3: att Falklandsöarnas tidning Penguin News kallade Argentinas president för något olämpligt. Hon hade nämligen uttalat sig om britterna på ett sätt som Penguin News inte gillade, och därför döpte de filen med hennes bild på hemsidan till bitch.jpeg. Tyvärr så syntes filnamnet om man förde muspekaren över bilden, så hon såg att hon kallades för bitch och blev inte så glad:). Haha, fail! Här kan ni läsa mer om nyheten om ni vill: http://www.theweek.co.uk/americas/falkland-islands/45164/falklands-newspaper-calls-argentine-president-bitch

onsdag 15 februari 2012

Reklamskylten tillbakaflyttad

Reklampelaren som jag skrev om 8 februari är nu tillbakaflyttad till hörnet av torget. Kanske flyttades den bara tillfälligt under Distingsmarknaden. Eller kanske var det fler än jag som påpekade att den nya placeringen var trafikfarlig. Bra är det i alla fall:).

tisdag 14 februari 2012

Alla hjärtans dag i Fålhagen




















Jag tycker att ordspråket ovan beskriver våra matlagningsambitioner på ett mycket beträffande sätt. Imorgon ska vi dock laga mat hemma för att fira alla hjärtans dag. Ja, har man inte bokat bord för länge sedan så är det nog svårt att hitta ett ledigt bord så här dags. Ha en trevlig alla hjärtans dag!

måndag 13 februari 2012

Vaksalagatan och mordutredningen




















Läste i tidningen i fredags att polisen misstänker en 21-årig man för mordet på den 26-åringa mannen som sköts ihjäl här i Fålhagen annandag jul 2011. Det är aldrig rätt med ett mord så jag hoppas att polisen hittar den skyldige. Det stod i tidningen att den misstänkta mördaren flytt utomlands.

Den dödade 26-åringen ser ut att ha haft en del mindre trevliga saker för sig så han kanske sågade sitt eget träd. Nu när man gallrat i skogen, är det väl på sin plats att se hur återväxten ser ut. Jag hoppas på evolution eller något annat som gör att unga män ska hitta sig själva och skapa rötter och empati tidigt i sina liv. Arga unga män är ett samhällsproblem.

Det här var det sista inlägget om mordet i Fålhagen. Mord är hemska men det får folk prata om andra mord i Fålhagen. Synd att jag inte skrev ner det jag hörde för några år sen. Finns det någonstans där man kan läsa om gamla mord som skett i vår trevliga stadsdel?

söndag 12 februari 2012

Dåliga rötter...




















Igår skrev jag om religion och rötter. Vad händer när rötterna ruttnar? Allting faller. Ett sådant problem uppdagades på Vaksala torg förra året när ett av träden rasade ner. En insändare i onsdags gav lite information om fallet. Det var en bil som skadades. Det minns jag inte att det stod någonting om i tidningen. Insändaren upplyste oss om att en bil blev skadad och att kommunen inte ersätter bilägaren för skadorna. Det är intressant. Jag hoppas att försäkringsbolaget betalade för skadorna.

lördag 11 februari 2012

Almtunakyrkans tjänster




















Religioner är som rötter, de börjar ungefär på samma ställen men sprider sig sedan åt olika håll. Vissa rötter blir tjockare än andra men alla behövs för att människans tankar om livet och stadiet därefter ska tillgodoses. Det tycker jag är bara bra. På sistone har jag haft mycket tankar om meningen med livet och hur orättvist livet kan vara, och då pratar jag inte det ekonomiska, utan mer om hur olika länge vi lever.

Varje söndag kl. 18 hör jag kyrkklockorna från Almtunakyrkan. Jag vet inte om det är då man ska gå dit eller vilken tid gudtjänsterna är. Det ska jag ta reda på så att man kan ta en sväng förbi där någon söndag och ge kroppen och själen en lugn stund. Jag är oreligiös men jag uppskattar det lugnet man kan njuta av i kyrkorna.

fredag 10 februari 2012

Musik Direkt på söndag















På söndag kl. 18 har du möjligheten att njuta av blivande stjärnor om du vill. Unga artister kommer att uppträda på Musikens hus, eller UKK som huset officiellt heter. Det hela börjar som sagt kl. 18 och pågår i drygt 3 timmar och kostar endast 40 kr + serviceavgift! Mer om det hela kan du läsa genom att klicka på länken:

http://www.ukk.se/Konsert/kalendarium/Musik-Direkt-Tredje-deltavlingen/

torsdag 9 februari 2012

Klotter på rätt ställe?

När jag gick en promenad i Fålhagen såg jag den här stenen som någon hade klottrat på. Om man nu måste klottra någonstans så tycker jag att såna här stenar är utmärkta alternativ, till skillnad från tex huset här nedanför vars fasad är helt förstörd av klottret.

Men man ska inte klottra på vilka stenar som helst. Om man klottrar på stenar som har lavar och mossor på sig så kan man döda dem. Samma gäller för övrigt träd. Jag kan inte förstå folk som klottrar på träd, har de ingen respekt för naturen:(? Men hur som helst, kala stenar tycker jag kan vara ett alternativ, liksom fula gångtunnlar:).

onsdag 8 februari 2012

Reklampelaren flyttad till dum plats

Reklampelaren som har stått i hörnet av Vaksala torg är nu flyttad till att stå mitt på refugen på Väderkvarnsgatan, vid torget. Det är en jättedum placering, både för att bilisterna riskerar att titta mer på den än på trafiken, och även för att fotgängarna som ska gå över övergångsstället döljs bakom skylten. Jag förstår varför reklampelarägaren vill ha pelaren mitt i gatan, eftersom budskapet exponeras mer där, men jag förstår inte hur de har fått tillstånd till det. Väderkvarnsgatan är redan farlig.


tisdag 7 februari 2012

Antikvariat Uppslaget

Visste ni att vi har ett antikvariat i Fålhagen, på Botvidsgatan 16? Det heter Antikvariat Uppslaget, och låg tidigare på Dragarbrunnsgatan. Nu ligger det i en liten anonym källarlokal i hörnet Botvidsgatan-Hjalmar Brantingsgatan. Verksamheten är mest förlagd på webben, men de har även öppet onsdagar 14-17 jämna veckor. Här kan ni läsa mer om ni vill: http://www.bokborsen.se/?storeid=488&storeaction=presentation.
I like, mera böcker åt Fålhagenborna!

måndag 6 februari 2012

Gröngula huset


På bilden ser ni en av de häftigaste villorna i Fålhagen, ett gammalt gröngult trähus. Det är det äldsta huset i sitt kvarter. Enligt en bloggkollega fanns det tidigare ett likadant hus bredvid, men det finns inte kvar. Mittemot det här huset finns numera de blåa radhusen. På kartan här nedanför kan ni se hur kvarteret såg ut år 1909. Det gröngula huset är inringat.

söndag 5 februari 2012

Ett bra sätt att få bort kylan...

... presenterades i ett skyltfönster på Vaksalagatan när jag gick förbi där för några dagar sedan. Åh, vad skönt det vore att ha en hel vetevärmarväst istället för bara en liten vetevärmare! Skulle passa bra nu när det är så kallt! Jag minns inte vad affären hette som sålde den, så jag gick in på Eniros gatuvy för att titta. Men jag hittar inte affären. Den låg på Vaksalagatan, och jag tror den låg mellan CykelCity och Saffran Polo. Men jag hittade ingen lämplig affär på Eniro. Kanske har den flyttat in i Elektronikbitens lokal? För den finns väl inte kvar?

lördag 4 februari 2012

Postens företagscenter















Det sägs att jag är väldigt snabb på att kritisera företag men till mitt försvar måste jag säga att jag berömmer varje människa och varje företag ännu snabbare när de gör det bra. Jag finner inget nöje med att trycka ner människor. Alla kan utvecklas. Jag har inte varit så där värst imponerad av posten alla ändringar för oss fålhagenbor. Men i måndags blev jag imponerad!

Jag skulle skicka iväg ett stort antal paket och då tog jag bilen till postens företagscenter. Det var lite svårt att förstå var man fick parkera för parkera behövde jag eftersom jag skulle in med alla mina paket. Jag fick jättebra service och instruerades exakt var jag fick parkera och hur jag skulle göra med mina paket. Perfekt! Glad och kompetent service! Då blir man glad när man jobbar själv på kvällstid. I måndags var jag en glad fålhagenbo. Förresten, har ni företagspaket så satsa på att sköta allting via företagscenter så blir det jättesmidigt. Kungsgatan 66!

fredag 3 februari 2012

Luktar det bränt?




Nej, det har inte börjat brinna igen hos Lindvalls kaffe utan det brann i en container i närheten av båghuset. Det är därför det kan lukta lite illa.






Fålhagens djurliv


Jag skrev ju om det gröna Fålhagen för några dagar sedan, och blev inspirerad av det till att skriva lite mer om Fålhagens djurliv. Nu när det har varit snö ute så kan den uppmärksamme se harspår på de flesta gräsmattorna här. Och haren har utan problem hoppat igenom de smala staketspringorna på bilden.

I snön ser man även spår efter tamare djur som hundar och katter. Men kanske slinker det förbi någon räv då och då också, jag har sett en under sommartid i stadsdelen i alla fall. Och grävlingar borde det kunna bo i de lite vildare delarna av Fålhagen, som till exempel bland koloniträdgårdarna eller Gunsta backar. Man ser även mycket fågelspår i snön. Och det finns ju mycket träd här som har bär och frukter som fåglarna kan äta av vintertid.

Vad kan det mer finnas för djur här...? Rådjur skulle kunna gå omkring i bl a villaträdgårdarna, det brukar de ju gilla. Fast för att komma hit måste de korsa Tycho Hedén, och det kanske de inte vill. Finns det någon som har sett rådjur i Fålhagen? Just det, råttor finns det ju också, som vi har skrivit om. Och möss förstås. Och självklart massor av insekter, icke att förglömma:).



torsdag 2 februari 2012

En vit katt i Fålhagen















Bild: En vit hund

Jag såg en vit katt i Fålhagen. Den var alltså helvit. När jag berätttade om detta på jobbet så fick jag veta att vita katter är döva. Efter lite efterforskning så verkar det stämma. Katter som är vita och har blåa ögon har 80%:s sannolikhet att vara döva. Har en vit katt gula ögon så är sannolikheten ungefär 20%. Fascinerande! Om du kör bil här i Fålhagen så sakta ner om du ser en vit katt för den har antagligen inte hört dig.

onsdag 1 februari 2012

Krocken i Fålhagen












I korsningen Petterslundsgatan och Björkgatan blev en bilist bländad av solen idag och voltade med sin bil. Föraren blev bländad av solen. Det positiva är att föraren inte blev skadad och att det nu börjar bli soligt igen. Det är skönt. Mer om olyckan hittar du här:


Distingsmarknad 6-7 februari 2012

Ni glömmer väl inte att det är Distingsmarknad på Vaksala torg 6-7 februari? Det går att läsa om våra tidigare besök här. Marknaden har en mycket lång tradition bakom sig, i år hålls den för 610:e året!

Namnet på marknaden kommer från det disting, rådslag, som hölls i Gamla Uppsala vid tiden för det årliga disablotet. Rådslaget överlevde religionsbytet till kristendomen och fortsatte att hållas. I samband med rådslaget kom handelsmän från när och fjärran och sålde varor, och så uppstod distingsmarknaden. Distinget hålls än idag(!), och arrangeras av Stockholms handelskammare.

Published with Blogger-droid v1.6.7