lördag 30 juni 2012

Speakers' corner omskakad

I sommar har jag försökt se de små detaljerna som gör livet mer intressant. Under Uppcon så flyttade man till och med Speakers' corner. Ni ser hur lampan pekar åt helt fel håll! Nu känns det som att om man pratar där så kommer man att prata med trädet. Hmm, eller kanske vill man prata med dem som fattar beslut i UKK. Eller så vill man sprida budskapen till dem som bor på Sivia torg. I vilket fall som helst så är det intressant. I augusti kanske man ska ha Speakers' corner vänt mot Vaksalaskolan för att man ska prata om skolan. Eller varför inte låta eleverna från Vaksalaskolan använda Speakers corner till att träna på att tala offentligt. Det vore kul och viktigt för demokratin. Lets do it!

fredag 29 juni 2012

Speakers' Corners nya plats







Igår var vi på Tilltugg och på vägen hem så passerade vi Speakers' corner. Eftersom vi var ute med en kompis som inte bor i Fålhagen, var vi tvungna att berätta lite mer om Speakers' corner och hur själva plattformen numera ligger närmare torgautomaten efter Uppcon festivalen på torget. Jag tycker att Speakers' corner borde ligga mer centralt på torget. Sedan är jag imponerad över att ingen vandaliserat statyn än. Ok, nu håller hela poängen med inlägget försvinna i mina allmänna kommentarer. Tillbaka till saken.

Min kompis kläckte ur sig att eftersom Speakers' corner numera ligger så nära torgautomaten som ni ser där i bakgrunden bredvid anslagstavlan,  så borde automaten heta pratomat och man ska betala fem kronor för att få prata i fem minuter. Vilken intressant idé. Lampan skulle vara tänd endast i fem minuter! Den idén kunde man sedan ta vidare till kommunfullmäktigemöten och varför inte även till riksdagen så slipper talhensen (ja, inte ett etablerat begrepp än) hålla koll på tiden.

torsdag 28 juni 2012

Boulehallen blir inte av!

Jag tyckte väl att diskussionen om boulehallen i Fålhagen verkade väldigt död, eller åtminstone spårlöst borta. Det blir nog ingen boulebana i Fålhagen utan bouleälskare får åka till tennishallen i Gottsunda från och med den 1 juli i år! Mer om det hela här: Boulehallen

Är du intresserad av att spela boule och är pensionär så ska du klicka på den här länken:
Boulespelare i Fålhagen

onsdag 27 juni 2012

Vad hände med beachvolleyn?


Jag har försökt ta reda på varför det inte blev någon beachvolleybollturnering på Vaksala torg i år. Beachvolleyn och Uppcon har varit två tillställningar som gett Vaksala torg, Fålhagen och ja, hela Uppsala lite liv mitt i sommaren. Tänka sig att man måste googla fram en artikel i en gratistidning för att få reda på fakta. Beachvolleybollen på Vaksala torg blev inte av eftersom kommunen inte ville vara med och ge evenemanget ekonomiskt stöd. Intressant. Ja, nu får man väl hoppas på att Uppsala 86ers flyttar tillbaka till Österängs IP så att Fålhagens sportevenemang snart endast består av en kommande boulehall.

http://www.direktpress.se/sv/uppsalatidningen/Aktuellt/nyheter/Uppsala-forlorar-aven-beachvolleytavlingen/

tisdag 26 juni 2012

BMX-bana eller livsmiljö

BMX-bana eller livsmiljö för insekter? Ja, den här sandytan i Gunsta backar är nog både och. Det finns massor av arter som behöver öppen sand för att överleva, och då är det tur att det finns såna här BMX-banor och andra öppna lagom använda ytor! Skulle man slita för hårt på sanden flyr arterna, men det är nog ingen risk här, det är inte så ofta man ser någon utnyttja banan.

måndag 25 juni 2012

Ta det lugnt i trafiken

Jag tycker att det hänt många cykelolyckor på sistone i Uppsala. Senast idag krockade en bilist (bilar krockar ju aldrig) och en cyklist (cyklar krockar ju inte heller av sig själv). Jag hoppas att det gick bra för cyklisten. Mer om det hela här: Cyklist och bilist.

Visst är det skymd sikt på sina håll i Fålhagen, så som tidigare nämts i korsningen Björkgatan och Fålhagsleden. Människor är så stressade nuförtiden och jag kan förstå att man vill stressa sig framåt när det är mindre bra väder men ta det lugnt. Sommaren kommer inte snabbare hur mycket man än gasar.

Häftigt träd

Det här trädet står på Hjalmar Brantingsgatan, strax efter Mykonos. Det är en hästkastanj som är riktigt grov och stor. Jag har beundrat den många gånger när jag har gått förbi. Nu har jag äntligen tagit tag i saken och rapporterat in trädet på Trädportalen. Trädportalen är en webbsida där alla får rapportera in gamla och grova träd, med syfte att bygga upp kunskap över var i landet de värdefulla träden finns spridda. Jag mätte kastanjens omkrets och rapporterade in den, tillsammans med lite andra viktiga uppgifter som koordinater och tillstånd (frisk). Omkretsen var hela 308 cm i brösthöjd!

söndag 24 juni 2012

Ny tandläkare i Fålhagen?

Eller är det bara jag som är ouppmärksam? Kanske är bara skylten ny? Den här skylten lade jag i alla fall märke till på Väderkvarnsgatan förra veckan. Man kanske skulle börja gå dit? Skönt att ha tandläkaren nära hemmet:).

lördag 23 juni 2012

Veronica Maggio på Vaksala torg

Bandyfinalen försvann, Reggaefestivalen försvann och Uppcon försvann. Året 2012 blev det många avskedsfester i Uppsala. Bandyfinalen kunde man höra ända till Fålhagen. Sådana är ljudvågornas vägar. Personligen tycker jag att Uppcon blir den största förlusten för Fålhagen och Uppsala. Personliga personer som gav färg för en hel stadsdel. Men det är en som skriker att hon kommer: Veronica Maggio kommer till Uppsala och Vaksala torg! Jag hör hur hon skriker Välkommen in! Den 24 augusti 2012 kl.19 kör hon igång på Vaksala torg! Biljetter beställer du här:
http://www.evenemang.se/vaksala-torg/veronica-maggio.html

Ses på torget!

fredag 22 juni 2012

Midsommar i Fålhagen = NEJ!

Det går inte att fira midsommar i Fålhagen. Om du är redo att lämna stadsdelen för en liten stund så finns det några alternativ i Uppsala. De är inte många men det finns några. Jag tycker att man ska fira midsommar med andra för det är då de legenderna om midsommar skapas. Mer om en sån senare i inlägget. Här är dina alternativ:

1. Disagården i Gamla Uppsala kl. 12-16
Lekar, folkmusik och folkdansuppvisning.
Kostnad för vuxna 25 kronor, barn t.o.m. 15 år gratis.
Ta gärna bussen dit. Annars så finns det parkering också men det kostar 25 kronor.

2. Linnés Sävja kl. 12-17
Fri entré och massor med aktiviteter.
 

Glad midsommar!

För mer information kolla länkarna:
http://www.destinationuppsala.se/DynPage.aspx?id=9582&search=true&txt=midsommar&lmt=10000

http://www.unt.se/uppsala/har-kan-du-fira-midsommar-309274.aspx



torsdag 21 juni 2012

Zlatan i trädgården

Att sitta i trädgården och dricka rosé medan man läser Zlatanboken är livskvalitet på hög nivä. Jag njuter av semestern och solen har hittat till Fålhagen. Perfekt! Imorgon ska jag vara nykter för midsommar är en kväll för amatörer :).


Resecentrumväxten

Nu är jag på krigsstigen igen. Jag verkar bli surare på somrarna. Jag har nog bara lite för mycket tid att reagera på saker. En vecka sen fotade jag den här växten bredvid resemonumentet nere i centralpassagen. Ok, nu till den sura biten: Att Radissons Blus japanska körsbärsträd är det grönaste som hela centralpassagen har att erbjuda. Ska det vara så? Resecentrums plattorna påminner mig om ishallen i Tallinn. Den var grå och sovjetiskt ovacker. Ibland känner jag samma sak när jag går nere i centralpassagen. Ska det vara så här grått? Nej! Låt oss se denna växt växa och ge centralpassagen lite grönska. Det skulle uppskattas. Kul för övrigt att trots att man försökt tränga undan allt det gröna så ger inte naturen upp. Det inger hopp i en stad där inte alla förstått att miljöproblemen påverkas lokalt men de påverkar globalt. Mera grönska tack!

onsdag 20 juni 2012

Handelshinder i Fålhagen

Handelshindren är borta mellan de europeiska länderna men i Fålhagen kan en resa till Coop bli en besvärlig historia. Jag har skrivit om "havet" mellan S:t Göransgatan och Strandbodkilen länge sen men efter söndagens monsunregn tyckte jag att det åter var på sin plats att undra varför man inte löste vattenproblemet här utanför Pizzerian när man asfalterade om. Det kanske var så att det inte regnade då när man byggde om här eller så går det inte att göra någonting åt det. Jobbigt är det i vilket fall som helst att vada till Coop.

tisdag 19 juni 2012

Ett fint hus med katt

Vi har tidigare skrivit flera inlägg om hundbajs och det har väl inte varit så där jättetrevligt. Nu verkar jag kommit på någonting annat att skriva om, nämligen om katterna i Fålhagen! Det finns ju redan en sida om dörrar i Fålhagen men jag kanske ska skriva om katter bakom dörrarna medan de väntar på att deras husse eller matte öppnar dörren. Jag tycker att man ser många katter här i Fålhagen. Det är väl roligt och jag jobbar med mig själv för att bli en kattmänniska. Jag litar bara inte på dem. Än.

Kanske blir junimånaden kattens månad i Fålhagen :).


måndag 18 juni 2012

Trädet som försvann


Niina har ju skrivit om trädet som försvann. Det började med en beskärning som sedan ledde till att trädet fälldes helt och hållet. Undrar om det är någon som någonsin haft en sentimal relation till ett träd men det här trädet var coolt. Varför? Jo, Trädet hade gamla löv kvar över vintern så när våren kom så hade trädet fortfarande sina löv från förra året kvar på grenarna. Spännande. Det här trädet var stort och antagligen relativt gammalt. Är det ett tecken på att ett träd som inte blir av med sina löv inför vintern, ligger risigt till hälsomässigt. Bäst att jag frågar Niina om det här.

söndag 17 juni 2012

Skymd sikt i korsningen Fålhagsleden-Björkgatan

Se upp om ni kör i korsningen Fålhagsleden-Björkgatan just nu. När man kommer från Boländerna längs Björkgatan så är sikten i korsningen väldigt skymd åt både höger och vänster på grund av den frodiga växtligheten. Dags för kommunen att slå vägkanterna där? Hoppas att ingen olycka sker innan sikten förbättras. Växten som växer allra frodigast i korsningen är för övrigt Ryssgubbe, en vanlig växt i Uppsala som jag tidigare har skrivit om i det här inlägget: http://falhagen.blogspot.se/2011/06/tva-av-uppsalas-karaktarsvaxter.html.

lördag 16 juni 2012

Dubbeldäckare fastnade i en bom

Jag hade tänkt skriva om UL:s nya dubbeldäckare utifrån en pendlares perspektiv men med dagens olycka blev det en stadsdelsangelägenhet :). Idag har alltså en dubbeldäckare fastnat i en av bommarna som ser till att inga bussar eller bilar kan meja ner järnvägsspåret. Det är bra för en bom går alltid att bygga om men det skulle nog ta tid att bygga om järnvägsspåret.



Man sitter ganska högt i dubbeldäckarna. Ovan ser ni en bild fotat längst fram på andra våningen. Det är riktigt roligt att sitta här så länge man inte krockar med några bommar eller broar. Låtom oss hoppas att chaufförerna håller koll på vilka vägar är OK för dubbeldäckarna att åka på. Tycker även synd om dagens chaufför som efter mindre en vecka lyckades orsaka första plåtskadorna på de fina dubbelkdäckarna.


Ja, bilden ovan visar attt kommunen, eller vem det nu är som sköter träden längs gatorna bör ansa lite extra för de här bussarna är höga!


Jag hade en mycket trevlig premiärresa med dubbeldäckaren i måndags, man fick till och med temagodis :). Det var trevligt.

Mer om det hela i UNT: http://www.unt.se/uppsala/buss-fastnade-i-bom-1774528.aspx

Alternativ parkeringsruta för cyklar?

Är det här bara några studenter som druckit borta sina cyklar eller är en kommande trend? Sommarlovet har börjat för många studenter och då kanske man inte alltid kommer ihåg var man parkerat kvällen innan. Så kan det vara. Antingen så är det så eller så har de här cyklisterna tröttnat på att släpa ner sina cyklar ner för Frodetrappan. Man kan ju inte parkera i centralpassagen eftersom det leder bara till "parkera sjyst" eller vad det nu står på lappen :). Nåväl, junijakten på de små detaljerna fortsätter...

fredag 15 juni 2012

Uppcon är igång...

Underbart väder för det sista Uppcon någonsin. Det är tråkigt att man lägger ner evenemanget för det sätter verkligen färg på stadsdelen.


Maredsous i Fålhagen

Jag fullständigt älskar livets små detaljer. Den här Maredsousflaskan har överlevt en vecka på reklamlådan. Så otroligt coolt att ingen gjort någonting med flaskan och att den faktiskt överlevt där den står. Kanske är det så att den här 6%-iga blondinen uppskattas av många. Jag räknar med att när du läser det här inlägget så är flaskan redan borta men ser du den fortfarande där så skriv gärna om det här. Tack på förhand! Det måste vara sommaren men jag är ute efter de som detaljerna i Uppsalas trevligaste stadsdel. Undrar vad andra halvan av juni har att bjuda på.

torsdag 14 juni 2012

Katten med utsikt över visningen


Katter är livsnjutare. Den saken är säker. Det är bara att titta på den här katten på Frodegatan. Helt oförskämt solade den på biltaket medan det pågick en visning i huset bredvid. Katter verkar ha en förkärlek för plåttak för även i Skottland så solade några katter på vår hyrbils tak. Eller så är alla katter så egocentriska att de bara vill bli plåtade. Dock behövs det mycket mer övertygande bevis innan jag, en kaninmänniska, skulle börja tycka om katter men det är en annan historia.

onsdag 13 juni 2012

Underbar reklam...ska du sälja din lägenhet?

Eftersom det snart är dags för nästa projekt här hemma så gick jag till Boländerna och till Uppsala färg. På vägen hem, bärande på en massa saker såg jag den här reklamen! Underbart! Jag säger inte det högt men jag vet vilken mäklarfirma jag skulle välja om vi hade funderingar på att sälja vår trevliga lägenhet. Tänk er, minimala rubbningar i ens vardagscirklar eftersom man fortfarande skulle bo i Fålhagen trots att man höll på att sälja sin lägenhet. Underbar! Bra idé! Jag hoppas att fler mäklarfirmor bjuder säljare och köpare lite extra framöver.

Rån på Vaksala torg


Vart är vi på väg när man inte ens kan tälta utanför UKK i väntan på Uppcon utan att bli rånad (Jag antar att det var uppconcompare som blev rånade). Det är jättetråkigt. Det var inte så länge sen som man rånade trafikskolan i närheten.  Vaksala torg-rånarna pratade engelska. Varför engelska? Vad är det för äldre män  som rånar två stycken campare mitt på natten.  Det är lågt! Det var många frågor, hoppas att UNT skriver mer om rånet och att polisen får fast dessa brottslingar.

Mer om rånet:
http://www.unt.se/uppsala/taltade-pa-torget---ranades-1771379.aspx

tisdag 12 juni 2012

Frodeplattan och Frodetrappan

När du kommer till Frodetrappan från Fålhagens håll så kan du se den nya plattan till vänster om trappan. Jag har varit där och försökt lista ut vad man ska se därifrån. Från delar av plattan ser man slottet. Jag letar fortfarande efter en cykeltrappa här :). Om man senare kommer på att den här plattan inte behövs så kan man härifrån göra en cykeltrappa till alla glada Fålhagencyklister. Bara en tanke. Eller finns det någon tanke med Frodeplattan?

måndag 11 juni 2012

Hundbajs igen

I torsdags var jag på väg till jobbet när jag nästan trampade i detta. Jag ville inte ta en närbild, dels för att hundbajs är inte så lockande och dels för att högen var rykade färsk. Jag tar risken och skriver om hundbajs i Fålhagen igen. Snälla, plocka upp efter era hundar! Tack på förhand! Innerst inne hoppas jag på att den här högen endast var en äcklig engångsföreteelse men om det handlar om en morgonrunda så uppmanar jag dig, hundägaren att antingen inte låta din hund bajsa här eller så städar du efter. Skulle det handla om en rutinrunda så vill jag tipsa dig om att rutiner går att ändra på. Tack på förhand!

Med förhoppning om en skitfri sommar.

söndag 10 juni 2012

Skum i fontänen

Efter ett tips från en läsare tog Mitt i Fålhagen sig till fontänen vid Vaksala torg. Någon eller några verkar ha hällt lite Yes i fontänen för nu skummar det ordentligt. Detta händer en gång per år. Vem eller vilka är det som ligger bakom kuppen?


Underbara grannar i Fålhagen



För några dagar sen fick jag det bekräftat: Jag bor i Uppsalas trevligaste stadsdel! Vi hade glömt vår vinöppnare hemma hos kompisarna som bor i Årsta. En evighetsdistans om man tänkt sig ta ett glas rött till middagen. Vad gör man? Jo, man går och knackar på hos grannen som inte bara lånar en vinöppnare utan bjuder mig hem till hens kök för att öppna flaskan. Underbart!

Trevliga grannar är ett stort plus för ens boende. Det blir liksom en helt annan livskvalitet när man kan prata med sina grannar och det blir inte så att var och en springer in till sitt och låser dörren bakom sig. Helst så fort som möjligt. Nej, vi hälsar på varandra och pratar med varandra. Det är jättekul. Grannkontakten är någonting som jag saknat. Jag trodde att den var lika bortglömd som mode á la bilden ovan. Tillhörande en annan tid liksom.

Jag har ju bott i områden där man inte vet vad närmaste grannen heter och även om man hälsat på några gånger så öppnar man inte nödvändigtvis dörren om någon knackar på. På de ställen hade jag nog blivit utan vin till middagen.


Kulturaktiviteter på UKK

Det märks att bloggaren nu börjat anpassa sitt liv efter semestertider.  Efter en mycket trevlig kväll i centrum var det dags att ta sig hem till det lugna Fålhagen. Det var då jag passerade Volt-partyt på UKK. Kul med musik och liv Annars är det väldigt lugnt i Fålhagen just nu..


lördag 9 juni 2012

Sopsortera rätt och ett tips...

Det här inlägget avviker aningen från bloggens generella ton och är lite gnälligare än vanligt. Jag vill bara ge uttryck för den frustration som den mänskliga latheten väcker inom mig. Häromdagen låg det ett bilbatteri  och två kassar kläder i soprummet. Bilbatteriet ska man ta till Återvinningscentralen på Spikgatan 1 i Boländerna och eftersom personen beviserligen har en bil så är inte resan lång till Spikgatan 1. Kläderna kan man faktiskt ta till Röda Korset i Boländerna. Det kan inte vara så svårt.

Det som gör mig mest frustrerad är att vi har verkligen väldigt tydliga skyltar vilket kärl man ska lägga vad och så har vi till och med en sopsorteringshandbok i soprummet. Logiken verkar vara att om det inte finns ett kärl för just bilbatterier så ska de ställas på soprumsgolvet och någon annan ska få ta hand om mina sopor. Hur tänker man då? Jag tror inte att man kan förebygga lathet med information. Jag förstår inte heller varför man inte lägger glödlamporna i ett kärl som finns för dem. Soprumsbeteendet förklarar nog varför våra parker ser ut som de gör efter större festligheter.

Ett hett tips: Ta grovsoporna, inklusive elektronik till Spikgatan 1 i Boländerna!
Ett tips till: Hittar du en gammal kundvagn tillhörande Hemköp så tar den till Röda Korset i Boländerna. 

Ja, har någon några förslag hur man kommer åt den lilla procenten nedskräpare? Beklagar den gnälliga tonen i inlägget.



fredag 8 juni 2012

Uppsalas sista Uppcon?

15-17 juni 2012 går Uppcon av stapeln, på UKK som vanligt. Uppcon är ett evenemang som handlar om östasiatisk populärkultur. Här kan man gå på konsert, sjunga karaoke, medverka i workshops, tävla (bland annat i Tekken 6, wow jag visste inte att Tekken fanns längre ens:)) och mycket mer. Jag har aldrig deltagit (har inte riktigt det intresset) men det verkar väldigt roligt. Förra året gick vi till exempel förbi Vaksala torg på sista dagen av festivalen, och då stod hela torget och dansade Caramelldansen (se videon ovan).

2012:s Uppcon kan dock bli Uppsalas sista. Jag läste i UNT att styrelsen vill sluta på topp. De har antagligen inte lyckats säkra återväxten i styrelsen. Det vet jag hur det känns, ibland är det svårt att få folk att engagera sig. Om de slutar så är det i alla fall på topp, för antalet besökare har ökat hela tiden, och i år väntas 4000 besökare komma!

När jag surfade runt på Uppcons otroligt innehållsrika och seriösa hemsida stötte jag förresten på en mening som jag bara måste citera: "Vi gör dock inga anspråk på att vara moralpoliser; ni får sälja vad som helst som är förenligt med svensk lag så länge ni sköter det snyggt och diskret" :)

torsdag 7 juni 2012

Uppsala Youth Jazz & Blues Fest

Ibland upptäcker man saker sent. Inte visste jag att man ska ha Uppsala Youth Jazz & Blues Fest på Vaksala torg IDAG! Mellan kl. 14 och 20 kan du lyssna ungdomarna spela jazz. Underbart! Jag gillar jazz! Jag tycker att den passar utmärkt som bakgrundsmusik när man ska prata med någon i en bar eller på finlandsfärjan. Jag röker inte cigarrer men ett glas rött och jazz är inte en dum kombination. Jag ångrar fortfarande att jag inte gick på en jazzklubb när jag var i New York men jag tyckte att det var lite dyrt. Däremot är det fri entré på Uppsala Youth Jazz & Blues Fest! Glöm inte det. Agnas Brothers är ett av banden som spelar, lyssna på deras Sommarlov på Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=ggZJEaeqfrg

Lika spontan som jazzen blev det här inlägget eftersom jag upptäckte festen på morgonen när jag höll på att dricka dagens första kopp kaffe från Lindvalls. Lindvalls som för övrigt numera kan rosta själva.


onsdag 6 juni 2012

UKK i Fokus - specialinlägg

På nationaldagen passar det utmärkt att uppmärksamma UKK (Uppsala Konsert & Kongress) lite extra. Det är genom kulturen som en nation definierar sig själv. Inte genom sporten. Det kan man lätt konstatera eftersom man sjunger nationalsången vid alla större idrottsevenemang. Personligen är jag aningen nationslös men brukar sträcka mig till att kalla mig EU-finne. Jag firar gärna alla länders nationaldagar. Ha en trevlig nationaldag!

I fredagens nummer av Fokus såg jag en bild på Uppsala Konsert och Kongress. Artikeln handlade hur kulturen förvandlats från en utgiftspost till ett måste i kampen om inflyttare. Härligt! Det gäller att bygga lite udda hus för att få uppmärksamhet. Personligen tycker jag att UKK är en jättesnygg byggnad, särskilt i kvällsbelysning. Det ger mervärde för oss boende här i Uppsalas trevligaste stadsdel, Fålhagen. Pompidou-huset sticker ut i Paris och det huset är väl lite för mycket för min smak men UKK är precis lagom crazy. Ja, vill man göra en vild tolkning v byggnaden så tycker jag att fasaden liknarn QR-kod :). Och vem vill inte bo i en stad med en omdiskuterad byggnad som en del tycker är det vidrigaste man byggt medan andra, så som jag, är helt sålda för byggnaden.

Niina skrev tidigare om Volt 2012 som går av stapeln i helgen. Här har du länken till hemsidan där du kan läsa mer om artisterna: http://voltfestivalen.se/2012/

Härligt när det händer saker på UKK. Nyss fick jag höra om Sacred Music Festival som ska arrangeras på UKK under allhegonahelgen, mellan den 25 oktober och 4 november. Festivalen ordnas för sjätte gången. Det verkar bli jättespännande eftersom det kommer att bjudas många olika musikstilar från gammal arabisk musik till sånger som färgats av rock och jazz. Det låter superspännande som sagt. Mer kan du läsa här:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/uppsalakonsertkongress/pressrelease/view/biljettslaepp-uppsala-international-sacred-music-festival-25-okt-4-nov-2012-764072




tisdag 5 juni 2012

Flora Linnea loppis

Ska börja med ett erkännande: Jag läser UNT:s kulturbilaga (inklusive sporten) alldeles för sällan. Jag ska försök bli bättre på det eftersom man kan hitta saker att skriva om och annars också. Jag lärde mig att Fålhagens koloniträdgårdsförening ska ha Växt- och loppmarknad på nationaldagen den 6 juni mellan kl. 11 och 16. Café med hembakat finns också. Jag tror att jag tar en sväng förbi här. Det blir furugatan/björkgatan imorgon.

måndag 4 juni 2012

Österbadet


Jag har försökt hitta information om Österbadet men det finns väldigt lite om Österbadet på nätet. Det finns inte mycket om Österbadet i Mats Wahlbergs Uppsalas gatunamn heller. Knepigt. Anledningen för mitt intresse kring Österbadet är att jag undrar om det funnits några badplatser i Fålhagen och då kändes Österbadet som en lovande början. Ett tag sen hittade jag även en karta med en blå markering i Fålhagen. Efter att ha tittat noga på kartan och verifierat det hela med Mats Wahlbergs Uppsalas gatunamn så har jag kommit fram till att Fålhagens badplats inte låg vid Österbadet utan en bit därifrån. Den tydligaste beskrivningen till den före detta badplatsen hittade jag i Mats Wahlbergs bok på sida 156:
Söder om Österbadet, omedelbart söder om nuvarande Almtunaskolan, fanns förr en vattenfylld lergrop, som säkert användes för bad. 


Badplatsen låg alltså inte vid Österbadet utan en bit därifrån. Jag läste någonstans att man numera spelar fotboll på Österbadets grusplan. Undrar om det fortfarande stämmer. Jag tyckte mig se fotbollsmål på Österängs IP häromdagen. Har man flyttat fotbollen dit?








söndag 3 juni 2012

Elektronisk festival i Fålhagen

På lördag 9 juni går Volt - festivalen för elektronisk musik - av stapeln på Musikens hus. Det är inte den sortens musik som jag brukar lyssna på, men det som verkar coolt med festivalen är att den även handlar om konstinstallationer och visuella upplevelser. Vad sägs till exempel om att spela ljudtennis med ögonbindel? Eller vägleda en robot genom att rita streck? Gå dit på lördag mellan kl 20- 03.

lördag 2 juni 2012

Uppsala 86ers säsong står på spel

I år har det inte blivit så många inlägg om Uppsala 86ers. Jag skäms att jag inte orkat/hunnit ta mig till Studenternas i år för att se Uppsala 86ers spela i Superserien dessutom. Det är långt till Studenternas från Fålhagen i väntan på bron över ån. Jag läste i UNT i torsdags om att Sirius F17 tränar på Österängs IP och på något sätt såg jag sedan en artikel om att Uppsala 86ers ska kanske komma tillbaka till Österängs IP efter att man rustat upp idrottsplatsen. Perfekt! Mera amerikansk fotboll i Fålhagen. I vilket fall som helst så spelar Uppsala 86ers en väldigt avgörande match mot Arlanda Jets på Studenternas kl. 15 idag. Ses där!






fredag 1 juni 2012

Geocahing i Fålhagen

Den här QR-koden har den uppmärksamme kunnat se i Tripolisparken i någon månad. Har ni scannat den då? Om man gör det (tex med QR Droid på din Androidtelefon) så står det "Geocaching. Lycka till! Team Ese". Om man går in på geocahing.com och registrerar sig kan man få tillgång till koordinater och ledtrådar till alla geocacher. Man kan till exempel filtrera på "Uppsala" för att bara se de cacher som finns här. Jag gjorde det, och gick sedan igenom den faktiskt väldigt långa listan med geocacher i Uppsala län tills jag hittade en som var utlagd i april som hette QR-kod av Team Ese. Det är den här! Jag ska ut och leta efter den någon dag snart. Kan tyvärr inte berätta mer än så, ni måste bli medlemmar och hitta den själva om ni vill veta mer:).