fredag 30 november 2012

Ikea vid centralpassagen

Idag såg man tydligt hur lite ljus skulle kunna vara ett lyft för hela centralpassagen. Ikea hade nämligen intagit centralpassagen nu på morgonen. Färgglatt och trevligt.

Niina skrev tidigare hur man gjort i Umeå. Ja,varför inte hitta på någonting ljust och uppiggande. Inredning är inte min grej men jag reagerar positivt på ljus i mörkret. Det märkte jag senast idag, både tack vare Ikea och snön. Morgnarna i Fålhagen har blivit ljusare.


torsdag 29 november 2012

Vinterdäcken på!




På lördag ska det bli riktigt kallt. Enligt min smartphone så kan det bli -7 grader på dagen. Det är kallt men det är väl passande eftersom lördag är den 1 december och då ska vi ha vinterdäcken på så att vi kan köra säkert. Diskussionen om dubbdäck eller inte har börjat igen. Den ska jag inte lägga mig i utan istället uppmanar jag dig att byta till vinterdäck redan i dag. En valborg för inte så länge sen så såg jag en man byta till sommardäck den sista april. Detta var i Flogsta. Det är bättre att byta däck i tid än att göra det medan alla andra festar. Om det nu sedan är sista april eller första advent spelar mindre roll. Det var väldigt jobbigt att köra bil igår.

Vintern är här

Så vackert det var i morse när jag skulle iväg till jobbet. Unga träd, snö och ett av Fålhagens finaste hus. Det kan nog inte bli vackrare när det dessutom lovas rejält med minusgrader snart.  Det kommer ett riktigt inlägg om vintern senare idag. Ta det lugnt i trafiken.


onsdag 28 november 2012

Förslag till Resecentrum eller Vaksalagatan

För några dagar sedan var jag i Umeå och passade på att beskåda Sara Lidman-konstverket som har varit på nyheterna. Det var jättefint! Fina citat och bilder, och så dessutom ljuset, som en ljusfestival fast permanent! Så här borde vi ha haft det i Centralpassagen, tänkte jag, så att det blev ljusare. Folk har klagat på att det känns otryggt där för att det är för mörkt. Eller varför inte i  järnvägsundergången på Vaksalagatan? Det var en bra idé, den behöver åtgärdas! Fast där hade en Uppsalabo en annan idé i en insändare i UNT. Och det var att stadens invånare får turas om att "adoptera" fönstrena i tunneln och dekorera dem hur man vill, till exempel med utställningar.




tisdag 27 november 2012

Athen i Fålhagen


Athen på Torkelsgatan är en utmärkt närrestaurang Jag var där och åt i söndags. På något sätt var jag fortfarande kvar i Istanbul och när servitören kom så sa jag: Thank you. Jag skämdes som en hund. Pinsamt att inte vara närvarande och veta i vilket land man befinner sig:).  Ja, jag skyller på den trevliga grekiska musiken i bakgrunden som fick mig tänka på semester.

Maten var god (som alltid). Jag tog en kycklingsouvlaki, och jag måste säga att kycklingfiléer inlindade i bacon är grymt goda! Särskilt när de kompletteras med goda grönsaker. Jag var väldigt nöjd med maten.

Ja, jag gillar maten och stämningen och maten på Athen. Testa om du inte har gjort det än.



måndag 26 november 2012

Övergångsställe vid Vaksalagatan

I onsdags körde jag nästan på en räv. Det fick mig att tänka på korsningen Vaksalagatan och Väderkvarnsgatan där man håller på att bygga om. Man har blockerat korsningen så att inga fotgängare ska kunna ta sig över här. Men fotgängare är som rävar, älgar och uttrar som  använt samma övergångsställe i flera år och då ska man kunna ta sig över där. Allt annat är ett övergrepp på integriteten. Så genom det där lilla hålet på bilden smyger fålhagenbor och andra till Höganässidan. Hoppas att bilisterna kör försiktigt här nu, även om fotgängarna inte följer anvisningarna.

söndag 25 november 2012

Nya cykelställ på Norrtäljegatan

Nu finns det massor av nya cykelställ på Norrtäljegatan. Så om ni kommer till stationen med cykel från det hållet så är det en bra plats att lämna cykeln på, för här borde det finnas plats! Men att cykla på själva Norrtäljegatan är inte så roligt, där skulle kommunen verkligen behöva satsa på en cykelbana.

lördag 24 november 2012

Frodeparken avspärrad

Frodeparken är just nu avspärrad som någon form av Area 51 :). Jag ser fram emot att se hur fin parken blir när ombyggnationen äntligen är klar. Hoppas de inte hugger ner några fler träd nu bara.

fredag 23 november 2012

Bra bakat Ronnie

Jag har sagt det förr och jag säger det en gång till: enda gången jag tycker att matlagning är värd den tid det tar är när man bakar. Jag har dessutom totalfastnat för programmet Hela Sverige bakar. Redan under första programmet såg jag någonting bekant, ett kök i Fålhagen som liknade vårt. Det var då jag började följa Ronnies bakande. Igår var det finaldags och Ronnies bröllopstårta var grymt snygg! Tyvärr så vann inte Ronnie tävlingen för jag hade velat köpa en bakbok med hans recept. Jag tror dock att jag skulle behövt köpa typ halvfabrikat (som man köper nästan färdiga hus) för att få till alla dekorationer :).  Grattis till en top 3-placering Ronnie. Och tack att du fått mig att inse att det går att baka även i små kök.

Mer om ämnet här: 
http://www.unt.se/uppsala/han-ar-nast-basta-hemmabagaren-1979113.aspx

torsdag 22 november 2012

Skimmade biljettautomater

Hänt extra i Fålhagen: I fredags (den 16 november) hade någon eller några monterat såna där skimningsgrejer på några biljettautomater vidd resecentrum. Det var mindre kul. Självklart åkte jag till Stockholm just då och betalade med kort. Typiskt. Några tankar kring att behöva spärra sitt kort.

En tanke som jag tänkt på är hur begränsade det är att inte ha kort i det numera allt kontantlösa samhället. Man har varken kontanter eller mat för flera dagar i rad. Ja, vad ska man göra.

En annan tanke var: Man borde ha övervakningskameror på Resecentrum för att få fast ficktjuvar, skimmare och folk som vill slåss. Jag förstår inte varför man inte kan få ha övervakningskameror på Resecentrum. Och jag köper inte argumentet om integritetskräkning. Snarare borde man säga att kamerorna vid Resecentrum skulle vara allmänskyddande.

I UNT kunde jag läsa att väldigt få hade blivit lurade av skimningsgrejerna. Jag undrar om inte resultatet av det hela uppdagas när det är dags för löningsdagen. Det är väl då man som tjuv ska utnyttja kortinformationen. Mitt i Fålhagen-bloggaren har redan fått sitt nya kort :). Ja, jag ville inte chansa så här inför julklappsinköpsveckorna.

onsdag 21 november 2012

Ronnie bakar i finalen

Jag har skrivit det förr men det tål att upprepas: Den enda sanna matlagningen består av bakning. Bakning är dessutom väldigt belönande, jämfört med vanlig matlagning. Tidsmässigt är det oftast mycket mer belönande att baka. Tycker jag i alla fall :).

Imorgon är det showtime för Fålhagens bakande Ronnie för det är finaldags i Hela Sverige bakar. Så imorgon kväll ska alla fålhagenbor titta på kanal7 kl. 21 och heja på Ronnie! Lycka till önskar Mitt i Fålhagen-bloggarna. 

tisdag 20 november 2012

Olgas konditori

Vi fick en fråga om Olgas konditoris öppettider så i lördags gick jag förbi Olgas konditori och tänkte att jag passar på att fota hennes dörr en lördag morgon. Jag trodde inte att Olga redan var där. Hoppas att jag inte skrämde Olga alldeles för mycket och jag hoppas att hon förstod min förklaring genom glaset :).

Olgas konditori har öppet:

måndag - fredag 8-16
lördag                8-14

måndag 19 november 2012

Bil i centralpassagen

För några dagar sedan såg jag någonting intressant mellan båghusen. En bil! Ja, en personbil som tydligen hade något ärende till någon av affärerna i båghuset. Jag vet att det finns en bom så ska kontrollera trafiken till hotellets varumottagning osv. Men en fråg som jag kom på att tänka på: Kan man köra en liten personbil längs cykelbanan till centralpassagen? Det känns inte bra. Jag tycker att det inte ska finnas några bilar i centralpassagen. Det räcker med att fotgängare och cyklister försöker samsas.

lördag 17 november 2012

Skimmade automater vid resecentrum

Det sista man vill höra när man precis har tagit tåget till Stockholm är att automaterna vid stationen var skimmade. Men det är precis vad som hände oss och många andra igår kväll. Så om du också reste från Uppsala till Stockholm med SJ igår eftermiddag/kväll och köpte biljett i SJ:s automater så kolla ditt bankkonto så att du inte har blivit av med pengar. Efter vad jag har hört har bankerna i Uppsala idag långa telefonköer efter att folk har fått sina kort skimmade. Trevlig helg :).

fredag 16 november 2012

Människohandel i Fålhagen?

För några år sedan dömdes en man och en kvinna i Uppsala för människohandel, efter att ha tvingat en armlös man att tigga. I veckan stod det i UNT om organisationen Freethem, som sprider information om människohandel. Bara det senaste året har jag sett antalet tiggare öka i Uppsala, och även i Fålhagen. Både på Vaksalagatan (vid Sivia torg) och i Centralpassagen finns de. De tillhör någon slags grupp, men det är svårt att veta om det är en familj eller om det faktiskt handlar om organiserat tiggeri och/eller tvångsarbete. Men i UNT:s artikel gavs några indirekta tips som det är bra om vi alla håller ögonen öppna efter. Till exempel om man ser att det dyker upp andra personer som tar hand om tiggarens pengar eller andra gåvor han/hon får. Då kan man starkt misstänka tvångsarbete. Det bör man polisanmäla, och hoppas att polisen har resurser att ta tag i det.


torsdag 15 november 2012

Bil i Fålhagen?

Bilden är från ett parkeringshus i Istanbul. De röda lamporna indikerar att p-rutorna är upptagna. De blåa lamporna visar var handikappsparkeringarna finns. Skulle det finnas några gröna lampor så är det för att det finns lediga platser här. Det här är ett parkeringshus för ett stort shoppingcentrum. Varför skriver jag om detta? Jo, jag såg på UNT:s hemsida att man planerar att gör det ännu svårare för att sig in i stan med bil vilket får konsekvenser för handeln där (förra julen kunde jag knalla relativt lugnt runt i centrum jämfört med t.ex. Gränby). (http://www.unt.se/uppsala/krangligare-ta-bilen-in-till-city-1957527.aspx).

Jag bor i Fålhagen som jag räknar som en central stadsdel. Jag bor i Fålhagen delvis för att inte behöva åka bil varje dag. Fålhagen är en pendlarstadsdel där man ska kunna bo utan att äga en bil. Jag gillar tanken om en bilfri stadsdel men det ställer till med ett problem som jag redan brottas med, nämligen att jag måste ta bilen till vissa typer av affärer för att få tag på en del saker. Alltså behöver man antagligen en bil för att ta sig till varorna. Så vill jag inte heller ha det.


För att inte bidra till sämre stadsmiljö så har jag en pirra som jag kommer att börja använda mig mera utav. Man ska inte bidra till ökad bilism för det är ohälsosamt. Det kändes inte så nyttigt att vistas i Istanbul och jag vill inte ha ett sådant Fålhagen. Eller Uppsala för den delen. Kommer bilar att vara som rökning på restauranger om några år? Jag tycker att det är knepigt att äga bil samtidigt som man vill bidra till att hjälpa naturen att överleva.






onsdag 14 november 2012

Swebus och Bus4you i Fålhagen

Äntligen är busstrafiken på rätt spår i Fålhagen! Vi har ju tidigare skrivit om att Swebus flyttat till Stationsgatan vilket är jättebra. Nu läste jag i Uppsalatidningen om att även Bus4you fått plats på Stationsgatan. Det tycker jag är helt rent. Nu ska bara Viking Lines bussar och andra långfärdsbussar flyttas till Stationsgatan så blir det perfekt för alla resenärer. Det ska vara lätt att resa och byta från buss till tåg och tvärtom. Allt för att undvika onödigt bilåkande i Uppsalas bästa stadsdel.

tisdag 13 november 2012

Dubbdäcksförbud

Snart är det första december och då ska man ha vinterdäcken på. Som vanligt så är det dubbdäcksförbud på Kungsgatan och delar av Vaksalagatan. Viktigt att komma ihåg när man bor i Fålhagen så att man inte svänger höger när man tar Strandbodkilen eller svänger mot centrum från Väderkvarnsgatan. Onödigt att få böter från sånt.

Efter att ha upplevt trafiken i Istanbul så känns det som om bilköerna i Uppsala är en bagatell i världsalltet, särskilt i Fålhagen som kanske omringas av stora och biltäta vägar, men är ändå skyddat från genomfartstrafik. Det är väldigt skönt!

måndag 12 november 2012

Broar,ljus och inspiration

Nu har bloggarna kommit tillbaka från en lång weekend i Istanbul. Jag gillar verkligen Istanbul och med lokala guider blev det lite mer än bara turistattraktioner. Turistattraktionerna tog jag en snabbtitt på under marathonloppet. Imorgon är vi åter igång med bloggandet. Avslutar med en bild som kombinerar allt ljus på Uppsala och en bro. Det var häftigt att springa över bron!


måndag 5 november 2012

Uthyrning av bostadsrätter och risker för Fålhagen




OBS! Detta inlägg kommer att vara det enda inlägget den här veckan så att ni ska hinna läsa om det som kan påverka livet i Fålhagen på sikt.
 
Inledning
Detta blogginlägg avviker från det normala för Mitt i Fålhagen-bloggen eftersom inlägget tar upp en politisk fråga som dessutom är en fråga på riksnivå. Dock kommer beslutet, när det fattas, påverka bostadsrättsföreningarna i Fålhagen och därför väljer jag att skriva om ämnet. Jag är negativ till att tillåta uthyrningen av bostadsrätter utan styrelsebeslut och jag kommer att skriva varför. Jag kommer även skriva vad jag tror att beslutet om detta kommer att leda till. Jag utgår ifrån Statens Offentliga Utredning 2012:25 där frågan utretts. Frågan är just nu moderatdriven. Syften med förslaget är att försöka få fler lägenheter till de behövande. Jag vill påstå att lösningen inte löser problemet.

Bostadsbristen på tillväxtorter är inte ett nytt fenomen. Det är problematiskt att hitta boende i större städer och det har det alltid varit. Jag gillar Jonas Gardells ord i boken Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter (1998):
Hon är över trettio och har inte ens lyckats få nånstans  där hon har rätt att vara kvar. I tretton år har hon flyttat runt i andra hand. Smugit i trappuppgångar, hukat i tvättstugor, glidit som ett osynligt spöke genom portarna. ”Önskas: lägenhet i innerstan, 3-4:a, äldre, högt  tak, stuckatur, balkong, kakelugnar, låg hyra. Finnes etta i Västra Flemingsberg. Svar till: ’Jag knullar vem som helst för ett förstahandskonstrakt.”

Vad föreslår utredningen då?  Välkommen till en bloggares genomgång av Statens Offentliga Utredning 2012:25. Den kan ha betydelse för ditt boende i Fålhagen. Den här veckan kommer partierna diskutera frågan mellan sig. Aktuellt och intressant.



Uthyrning av bostadsrätter enligt SOU 2012:25
Mina generella observationer
Innan jag går närmare in på detaljerna i utredningen, tänkte jag skriva om de allmänna intrycken från utredningen. Enligt min uppfattning så skriker utredningen efter regelrätta hyresrätter men utredningen har koncentrerat sig på uppgiften, nämligen att utreda  uthyrning av bostadsrätter.  Man har valt att inte diskutera andrahandsuthyrningen av hyresrätter utan den här utredningen handlar om bostadsrätter och ägandelägenheter.  
En annan sak som utredaren påpekar är den stora skillnaden mellan antalet uthyrda lägenheter enligt SCB och antalet personer som betalar skatt för sin uthyrning. Att i Fålhagen, vid uthyrningen inte ta ut en hyra över 1750 kronor är osannolikt eller hur? Med den summan hamnar man över schablonsumman för fria avdraget på 21 000 kronor per år just nu. Den har man höjt från 4000 kronor år 2009 till dagens 21 000 kronor men moderaternas förslag är att schablonavdraget ska höjas till 40 000 kronor per år. En intressant fråga i sammanhanget är, varför betalar inte de som hyr ut sin lägenhet skatter för sin kapitalinkomst? Däremot har jag inte sett någonstans skriftligt att man ska ha bott minst ett år i lägenheten man köpt och någonting sådant föreslås inte heller i utredningen. Om man inte begränsar uthyrningen på det sättet att man måste ha bott i lägenheten, då kommer vi att ha en bostadsmarknad lik den i Finland där alla är uthyrare. Mer om det senare. 



Det här föreslår utredningen om bostadsrätter
Det utredaren kommit fram till är att var och en ska få besluta om uthyrning av sin lägenhet dvs. utan att behöva styrelsens godkännande. Två moderatpolitiker påstår att styrelser skulle slentrianmässigt säga nej till uthyrningar. Det visar på stor okunskap om styrelsearbete. Styrelser ska följa stadgar och ordningsregler. Jag skulle vilja påstå att om man anger en godtagbar anledning så får man hyra ut sin lägenhet redan idag.

Uthyraren skulle fortfarande vara skyldig att informera styrelsen. Återigen undrar man om man nu ändå ska informera styrelsen, varför styrelsen inte ska säga ja till en uthyrning  om man har tydliga motiveringar och begränsad tid  för uthyrningen.

Utredaren föreslår också att bostadsrättsföreningen kan genom ett stämmobeslut begränsa uthyrningen till LÄGST 25 % av lägenheterna. Det är ju horribelt, tycker jag. Varför ska man begränsa uthyrningen till just 25 %, vad ska styrelsen säga till den som vill och behöver hyra ut sin lägenheten men får inte eftersom stadgarna bara skulle tillåta 25% uthyrning. Det blir ju väldigt orättvist mot medlemmarna. Särskilt eftersom de som är först ut med att hyra ut ockuperar procenterna. En av styrelseuppgifterna, enligt mig, är att garantera att alla medlemmar behandlas lika och så blir inte fallet med ett lägsta tak, eller man kanske skulle kunna kalla det för golv.

Utredaren föreslår att bostadsrättsföreningarna ska kunna ta ut 25% mer i av avgift av de lägenheter som är uthyrda. Intressant. Det kanske inte blir så skrämmande hyror i Fålhagen eftersom avgifterna är lägre än vid nybyggen. Eller åtminstone inte pga avgifter. Däremot har jag förstått att man planerar en möjlighet att inkludera kapitalkostnader i den hyran man kan ta för att hyra ut sin lägenhet och lägenheterna i Fålhagen är dyra så att de flesta ”nyinflyttade” som vill hyra ut har nog också höga räntekostnader. Det kommer att driva upp hyrorna för dem som ska hyra lägenheten. En liten tankelek, om man väljer att låta uthyraren och hyresgästen bestämma om hyrorna helt själva. En trea i nyrenoverad hyresrätt i Gränby kostar väl runt 9000 kronor. Gränby ligger väldigt långt ifrån Fålhagen och stadskärnan. Om man ska räkna med medelinkomsterna för en man och en kvinna i Fålhagen (enligt statistiken på UNT:s hemsida), ta bort 30% i skatter och därefter utgå ifrån att en tredjedel av de kvarvarande pengarna ska gå till boendet så kommer man fram till att en rimlig  hyra för en lägenhet i Fålhagen ligger på 11 300 kronor. Ju närmare stationen man kommer, desto värdefullare blir läget osv. Ni förstår. Och så ska vi inte glömma bort att det bor relativt många pensionärer i Fålhagen som drar ner på medelinkomsten. Utifrån det så tror jag att man, med fri hyressättning, kan ta 15 000 kronor för en trea i Fålhagen utan att så många skulle blinka. Eller har jag fel? Jo, jag tar kanske i lite men det beror nog lite på hur dyr lägenheten är och vad det blir för räntekostnader och andra faktorer som beror på kostnadshyra, som i utredningen föreslås vara modellen för en skälig hyresnivå och skydda den som hyr en lägenhet från en fri prissättning.

Hyrans skälighet ska enligt utredare kunna prövas av hyresnämnderna med utgångspunkt i de kostnader som uthyraren har. Då blir det en fråga om kostnadshyra och inte bruksvärdet.  Utifrån mina gissninar ovan så kommer inte Fålhagen att kunna bidra med så många bostäder för kapitalsvaga grupper. Hyreshöjningarna i Gränby så att en trea kostar runt 9000 kronor medför att många kommer att flytta därifrån. De kommer inte att flytta till Fålhagen, oavsett vilken typ av hyra man skulle tillämpa i förslaget. De kommer att flytta ifrån Uppsala. Ingen i Fålhagen kommer att hyra ut sin lägenhet utan att kunna tjäna en slant på det. Mer om detta i min slutsats. Jag tror inte heller att lägenheterna i Fålhagen skulle avhjälpa bostadsbristen för unga eftersom det krävs en bra inkomst för att klara av en hyra på Fålhagennivå. Utredaren konstaterar också att unga inte kommer att påverkas av en ändring så mycket. Möjligen blir boendet något tryggare. Frågan blir onekligen, vem är förslaget till för?

Utredaren tar upp en mycket intressant faktor i sammanhanget. Nämligen att dagens bostadsmarknad där det inte finns hyresrätter för de som vill bo i en hyresrätt, så tvingas man till bostadsrättsmarknaden och därmed ta lån som man kanske inte har råd med. Det är en intressant observation och den utvecklingen kommer inte att stoppas utav några uthyrningsbara bostadsrätter i Fålhagen eller i Uppsala. Återigen handlar det om hur mycket pengar man har.

Utredaren påpekar att en del av ointresset för bostadsrättsföreningens styrelsearbete kan tänkas bero på att de nya medlemmarna i första hand  varit ute efter en hyresrätt och därmed förväntar sig att en bostadsrätt ska fungera som en hyresrätt. Så är det inte. En bostadsrätt har en styrelse som sköter olika mycket av skötseln av föreningen, beroende på hur stor bostadsrättsföreningen är men även på engagemanget från medlemmarnas sida. Där har nog bostadsrättsstyrelser ett stort arbete framför sig, att motivera varför stressade nutidsmänniskor ska bry sig om sin förening. Och om man bara hyr en bostadsrätt, då får man inte ens sitta i styrelsen. Praxis i många bostadsrättsföreningar är att styrelser nekar uthyrningen endast i fall där skälen till uthyrning inte följer stadgar och ordningsregler. Grundtanken är att man faktiskt ska bo i den förening där man köpt sin bostadsrätt. Att kalla det för slentrianmässigt nekande som två moderatpolitiker gör på UNT:s debattsida är att nervärdera styrelsearbetet som några medlemmar gör mot en modest ersättning (och ja, ersättningen är ytterst måttlig). Med en möjlighet att säga nej till uthyrningar först när 25% av lägenheterna är uthyrda, underminerar bostadsrättsföreningarnas möjligheter till att rekrytera kompe
tens till sina styrelser. Jag är rädd för anarkin och alla gör som de vill om man får en alldeles för stor del av hyresboende i en bostadsrätt.

Om utredningens moderata tolkning blir rådande så kommer den svenska bostadsmarknaden likna den finska. Det är jag helt säker på. Det betyder att man köper lägenheter för att kunna hyra ut dem i syfte att tjäna pengar. Tjäna pengar gör man inte genom att ta för lite betalt och jag har ovan försökt räkna ut vad hyran skulle kunna bli för en trea i Fålhagen och då har jag varit snäll med hyran på 11 300 kronor eftersom den gissningen baserar sig på medelinkomsterna och hur mycket utav den disponibla inkomsten som går till boende. Förslaget kommer inte att ge kapitalsvaga invånare möjlighet att hitta en lägenhet. Vilka ska då flytta in i de lägenheterna som eventuellt frigörs? Kanske studenter med kapitalstarka föräldrar. Nej men varför ska de gör det? De kan ju köpa  en bostadsrätt i stället.  Ja, tanken är nog att starka kapitalister ska kunna köpa flera lägenheter och tjäna pengar på det. Så fungerar det i Finland och mycket utav utredningen lutar åt det hållet. En av de få saker som gör att utredaren avviker från den finska modellen är att han förespråkar kostnadshyra istället för fri hyra som man har i Finland. Jag har en känsla av att moderaterna kommer att driva fri hyra i förhandlingarna med de andra partierna. Bostadsrätterna ska inte generera pengar till investerare, de ska vara till för medlemmarna, de som har valt att satsa på boendet på det här sättet. På ett sätt visar en köpt bostadsrätt att man vill bo kvar i staden, betala sina skatter där och skapa välfärd för kommunen på lång sikt. Att göra bostadsrätter hyrbara löser inte inflyttningsområdenas bostadsbrist. Punkt.
Slutsats: Att Bygga fler hyresrätter som är anpassade till invånarnas inkomster, kan man hitta stöd för i den utredningen som istället koncentrat sig på att undersöka möjigheter att frigöra några bostadsrätter. Det är avsaknaden av hyresrätter som är problemet.

Kanske är det som för personen i Jonas Gardells bok, fast värre. Utredarens förslag ger inte hopp om ett förstahandskontrakt utan ska göra det lättare att hyra i andra hand, men med de hyresnivåer som då skulle bli, t.ex. i Fålhagen så är det snarare så att underskriften i bostadsannonsen blir ”Knullar vem som helst för ett andrahandskontrakt”.  Då har utvecklingen gått bakåt.


Källor
SOU 2012:25:

UNT:s debattsidor:
Leif Jansson

Cecilia Forss

Oskar Öholm &  Jessica Vilhemsson


André Peclard.

www.bostadsratterna.se

www.sabo.se

www.hemhyra.se


   

söndag 4 november 2012

Linnéas Mat & Catering

Som ni kanske minns skrev vi om Linnéas skafferi i maj, och att det skulle öppna i korsningen Ymergatan - S:t Göransgatan under 2012. Nu är det november och inget skafferi har synts till än. Vi har googlat lite för att få reda på mer, och det verkar som att företaget heter Linnéas Mat & Catering AB. När man läser om företaget på 121.nu så ser man att Linnéas Skafferi fanns med bland namnförslagen, men att det inte blev det slutliga namnet. När man driver företag så måste man ju få sitt namn godkänt av Bolagsverket. Hoppas det inte är vårt fel att namnet inte blev godkänt, eftersom vi påpekade att namnet redan fanns hos matbloggen Linnéas skafferi :). Om hon också har ett företag som heter så så kan inte båda heta samma. Nejdå, jag tror inte att det var vårt fel. Men vår blogg tenderar att hamna högt upp på google rätt ofta, så man vet aldrig :). Tyvärr hittade vi dock ingen mer information, så vi vet fortfarande inte när verksamheten öppnar.


lördag 3 november 2012

Julbordstider

Jag var och handlade lite grejer till kaninen och upptäckte att det är säsong för kattlådor. Trots att katterna haft hela sommaren på sig att anpassa sig till det dåliga vädret så verkar det som att v.44 är veckan då alla katter vägrar gå ut :).

Sommaren är slut och hösten har tagit grepp om Fålhagen. Löven har fallit och vinden känns kall. Snart är det dags för julbord med jobbet. Fester i samband med julbord är rätt så vanliga. En finsk kompis la ut detta på Facebook och med det vill jag påminna alla fålhagenbor hur ett julbord kan sluta, eller kanske bara en vanlig kväll på Flustret. OBS! Bloggaren är inte ansvarig för eventuella skrattskador du riskerar att ådra dig medan du läser detta.


"Häromkvällen följde jag med mina väninnor ut för en "helkväll med tjejerna". Jag sa till min sambo att jag skulle vara hemma vid midnatt, "Jag lovar!"

Nåväl, timmarna passerade och margueritorna slank ner alldeles för lätt. Omkring klockan 3 på morgonen begav jag mig hemåt, ganska packad.


Precis när jag klev in genom ytterdörren satte gökuret i hallen igång att gala 3 gånger.
Snabbt som ögat, då jag insåg att min sambo förmodligen skulle vakna till, så gol jag ytterligare 9 gånger.
Jag var ganska stolt över mig själv över att ha kommit på en sådan snabb lösning (trots att jag var stupfull), för att kunna undkomma en förmodad konflikt med honom.
Nästa morgon frågade min sambo mig vilken tid jag kom hem, och jag svarade att jag var hemma vid midnatt. Han såg inte arg eller sur ut. Pust! Jag klarade mig denna gång!
Sedan sa han "Vi behöver ett nytt gökur."
När jag frågade varför, svarade han:
"Ja, igår kväll gol göken i gökuret tre gånger, sedan sa den "Oh Shit", gol 4 gånger till, harklade sig, gol ytterligare 3 gånger, fnissade, gol två gånger till och sedan snavade den över vardagsrumsbordet och fes."

fredag 2 november 2012

Falafel på torget

Upptäckte i måndags att det dykt upp ett falafelstånd på Vaksala torg. Jag hoppas att det fortfarande är kvar när det här inlägget kommer ut. Jag tycker att det är härligt med lite färg på torget. Nu har UKK fått en konkurrent för folk kommer först undra vad UKK-byggnaden ska föreställa och kort därefter ser man falafelståndet och undra huruvida julen gått in i väggen.

torsdag 1 november 2012

Lämna synpunkter på placering av förskolor


Jag läste i UNT att Uppsala kommun bjuder in till medborgardialog (igen?!) om de nya förskolemodulerna som planeras placeras ut någonstans i Uppsala (ett förslag är Almtunaskolans gård här i Fålhagen). Så jag tänkte sprida information om mötet här på bloggen så att så många som möjligt nås av informationen. Mötet är 5 november kl 18.30 i Katedralskolans aula. Så gå dit om du har synpunkter på vart modulerna ska placeras! Mer information finns på www.uppsala.se/forskolemoduler2013.