torsdag 31 januari 2013

Distingsmarknad 2013

På måndag och tisdag 4-5 februari är det dags för Distingsmarknad igen på Vaksala torg! Marknaden är öppen kl 9-18. Missa inte en över 600-årig tradition - gå dit! Här kan ni läsa vad vi har skrivit om marknaden tidigare, där finns lite mer information om dess historia mm: http://falhagen.blogspot.se/search/label/distingsmarknad.

onsdag 30 januari 2013

Betala med SMS-biljett

Nu hamnar vi lite utanför Fålhagen men följande förändring kommer att påverka oss och våra vänner. Ja, alla som ska åka med UL och inte har ett busskort. Det blir krångligare att åka buss med sms-biljett. Jag som trodde att sms-biljetterna var till för dem som tillfälligt besökte Uppsala  och Fålhagen eller för oss fålhagenbor som inte åker buss varje dag. Vem orkar registrera sig om man endast är på tillfällligt besök i Uppsala?

Jag har varit med om ett krångligt biljettsystem i Belgien. Där hade man automater som inte accepterade visakort! Lyckligtvis så kunde man köpa biljetter ombord på tåget. Man har inte kunnat köpa sms-biljetter med utländska telefonkort och jag antar att det inte kommer att gå i framtiden heller. Allt detta låter väldigt krångligt men antagligen kommer vi resenärer att anpassa oss ganska snabbt.

Just nu är min inställning mot förändringen lika kylig som vädret i Idre för en vecka sen...

Mer information hittar du här, där du kan läsa mer i detalj om förändringen och glöm inte att informera dina gäster:

http://www.ul.se/Om-UL/Nyheter/Nyheter-for-SMS-fran-1-februari/


tisdag 29 januari 2013

En förbisedd anledning till cityshoppingens problem

Jag gillar UKK, särskilt nu när byggnaden dessutom blivit lite mer färgglad. Det har skrivits mycket om handelns problem i city när Gränby, Boländerna och Stenhagen gör att kunderna inte kommer in i centrum för att shoppa. Jag bor i Fålhagen och jag gillar att shoppa i stan men det finns ett stort problem! Det är fruktansvärt gråt och tråkigt i centrum! Det är verkligen jättetråkigt. Om man jämför UKK och Gränby med city centrum så saknar centrum färg och ljus! Hur ska man göra centrumet mer intressant? Jo, genom att se till att skapa ljusare och färggladare centrum! Ett problem är förstås de väldigt tråkiga husen i centrum. En av sakerna i Fålhagen som jag tokgillar är att husen har olika färger! Det är någonting med färger som påverkar mig på ett positivt sätt. Kanske någonting för cityhandeln att tänka på.

måndag 28 januari 2013

Fålhagens IP bästa isen i Uppsala

Vi har ju tidigare skrivit om att Fålhagens IP har en bra is att åka skridskor på. I senaste Uppsalatidningen uppmärksammades också Fålhagens IP:s is. Tidningen testade fyra olika isar: Svandammen, Katedralskolan, Fålhagens IP och Botaniska trädgården, och de poängsattes för is, faciliteter och atmosfär. Och Fålhagens IP vann, bland annat på grund av att isen är både bra och stor!

Vill du veta var du hittar Fålhagens IP? Klicka här: http://kartor.eniro.se/m/nbBST.

söndag 27 januari 2013

Köra bil till Fålhagen

På sistone har jag tagit bilen längs Strandbodkilen både till och från Fålhagen så har jag upptäckt en sak: Det blir väldigt långa köer på Strandbodkilen när man ska försöka ta sig över Kungsgatan till  Fålhagen. Är det alltid så där långa köer där? I så fall måste jag hitta en annan väg till Fålhagen.

lördag 26 januari 2013

Arbetstillfällen i Fålhagen

Du har hela helgen på dig. Ja, vem har inte sett den reklamen. Jag försöker alltid kolla lite om det finns några jobb i Fålhagen, ifall någon skulle vilja sluta pendla och börja jobba i sin egen stadsdel. Tidigare har jag sett några lärarjobb och några restaurangjobb ute på AMS och jag tror att det fortfarande finns möjligheter att söka till platserna på stationsrestaurangerna men annars ser det inte så bra ut. Det verkar som om arbetstillfällen i Fålhagen är ungefär lika många som antalet platsjournalen-tidningar här. Det är kyligt ute på arbetsmarknaden. Vad finns det för jobb i Fålhagen?

fredag 25 januari 2013

Wi-fi nära Sivia torg

Vi besökte Café Dwell för ett tag sen. Deras kaffe var riktigt bra och bakelsen var inte heller så tokig :). Ibland vill jag bara kolla om det finns gratis Wi-fi på caféer som jag besöker. Tyvärr så hittade jag inga gratis uppkopplingsmöjligheter på caféet men jag upptäckte ett roligt nätverk: Pretty fly for a wifi :). Superroligt och kreativt. Vi hade Ge fan FRA ett tag men heter någonting annat nuförtiden :). En kompis har ett nätverk som heter Al-Qaida. Jag har ju sagt till hen om att det kanske inte är så bra :). En kväll när Mitt i Fålhagen var på Tilltugg (ännu en gång :)) så upptäckte jag ett roligt nätverk: Gratismendufarvirus. Ja, loggar man in där så kan man inte säga att man inte blivit varnad. Har du några roliga nätverk nära dig i Fålhagen?

Happy löning!

torsdag 24 januari 2013

Styrelsearbete för engagerade

Har du funderat på att ta ansvar i din bostadsrättsförening i Fålhagen? Jag tycker att du ska söka dig till styrelsearbetet för det är utvecklande. Många bostadsrättsföreningar, så även i Fålhagen, har svårt att hitta personer till sina styrelser. Den pendlande fålhagenbon behöver vara extraintresserad för att orka vara en aktiv i en bostadsrättsförenings styrelse för det tar tid att jobba med styrelseuppgifter. Särskilt om man är ordförande eller sekreterare. Kanske är det så att den här utbildningen är ett test på engagemang för VEM VILL gå en bostadsrättsföreningskurs på Alla hjärtans dags kväll? Jag är rädd att man lockar till sig asociala typer :). Eller så är jag bara för romantisk.


onsdag 23 januari 2013

Snöröjning på Stationsgatan


En morgon hade jag med mig kameran och lyckades fånga detta: Effektiv snöröjning i Fålhagen. Härligt att man håller Stationsgatan snöfri. Just nu är det helt underbart i Fålhagen med all snö på rätt plats och så massor med minusgrader. Det är någonting uppfriskande med kall luft. Njut av vintern innan den tar slut, själv ska jag passa på att åka så mycket skidor som möjligt.

Medan snöröjningen på Stationsgatan verkar fungera jättebra så tyckte jag synd om pendlarboskapet i tisdags. Det var trångt i resecentrum och följaktligen inga sittplatser för alla vars tåg var försenade eller inställda. Det var mycket folk.

tisdag 22 januari 2013

Besök på Café Dwell



I fredags besökte vi Café Dwell som är ett ganska nytt café i Fålhagen. Det ligger i ett av Sivia torg-husen, mitt emot Musikens hus. Vi hade ätit middag på Tilltugg och ville äta efterrätt på ett café. Eftersom vi visste att många caféer stänger redan kl 20 så blev vi glada när vi såg att Café Dwell stänger kl 22 på fredagar. Så vi gick in och såg att de hade massor av goda pajer och kakor att välja mellan. Till och med för mig som tänker på formen inför en nära förestående bikini-resa fanns ett alternativ: rispuffar övedragna med ett tunt lager mörk choklad :).

Personalen visade sig vara väldigt trevlig och välkomnande, och hela stället hade en studentkorridorskänsla över sig. Det var olika nationaliteter, alla var glada, och ibland var det svårt att veta vilka som var gäster och vilka som var personal :). Så jag kan rekommendera Café Dwell om ni vill gå och fika. Deras sri lankesiska lunchrätter är också goda enligt UNT, som gav dem 17 p av 20: http://www.unt.se/city/kafepatrullen/kul-och-annorlunda-nykomling-1926901.aspx

måndag 21 januari 2013

Förmiddag i Fålhagen

Hunden på bilden har inte med texten att göra :)

Går ut i ett förmiddagstyst Fålhagen. Inga människor någonstans. Så hör jag en hund skälla ivrigt. När jag kommer närmare ser jag att det handlar om två hundar med ca 10 meters avstånd med varsin äldre husse i andra änden av kopplet. Husse nr 1 ropar: "Får de hälsa?" Husse nr 2: "Va?" Husse nr 1: "Får de hälsa på varandra?" Husse nr 2: "Är det en hane eller tik?" Husse nr 1: "Det är en tik." Husse nr 2: "Nej, då går det absolut inte". Och så går hussarna och hundarna åt varsitt håll igen och Fålhagen blir tyst igen :). Välkommen till ännu en actionfylld dag i Fålhagen :).

söndag 20 januari 2013

Våren på UKK

Uppsala konsert & kongress fortsätter att förgylla kulturlivet i Fålhagen under 2013. 28 januari kan man till exempel se Tjajkovskijs Nötknäpparen, i februari och mars kan man se deltävlingar i Musik Direkt-tävlingen för ungdomar, och 15-17 februari och 8-10 mars ska Per Tengstrand lyckas med konststycket att spela Beethovens samtliga pianosonater. Andra exempel på händelser under våren är Raw comedy club, Be Bop a Luba med 50-60-talsmusik samt att Janne Loffe Carlsson och andra kändisar spelar i någon form av vampyrkomedi som heter På Bettet. Läs mer på http://www.ukk.se/.

lördag 19 januari 2013

Om de orange skyltarna vid resecentrum


Tidigare i veckan skrev jag om hur de här orange skyltarna ger resecentrum färg. Några dagar senare började jag analysera vad det stod på skyltarna. På fålhagensidan av spåren hittar du den här skylten. Jag tittade på skylten och funderade på en sak: Varför har man inte ersättningsbussarna på samma sida av spåret som 801an? Det vore mer logiskt att alla bussar till Arlanda går från samma plats, oavsett om de är ersättningsbussar eller inte. Betyder den orange Express-skylten att expressbussarna endast tillfälligt kommer att gå från fålhagensidan av spåren?

På centrumsidan av spåret hittar du flera orange skyltar. Där fastnade jag för ordet Dalarna. Alla andra platser är specificerade på stadsnivå men Dalarna har man buntat ihop till Dalarna. Intressant.  Har ni varit i Borlänge? Där har man Högskolan, åtminstone enligt skyltningen till utbildningsanläggningen i staden. Kanske är det så att allting om och i Dalarna uttrycks i bestämd form.

fredag 18 januari 2013

Fålhagens förskola


Jag läste på UNT:s nätsida om Fålhagens förskola och jag blev väldigt överraskad eftersom jag inte hört talas om någon ny förskola här. Jag trodde att jag hade koll på vad som händer i Fålhagen. Jag var tvungen att undersöka för jag tänkte att jag nu missat att man släpat en massa baracker till gräsmattan vid Almtunaskolan. Lyckligtvis så visade sig inte vara så.

Fålhagens vårdcentral ligger egentligen i Boländerna och så kommer det att vara även med Fålhagens förskola på sikt. Fålhagens förskola kommer alltså att ligga i Boländerna. Just nu hittar du Fålhagens förskola i Eriksbergsskolan. Spännande!

I en stad där förskoleplatserna är lika svåra att hitta som drivrutinerna för Windows 8 gäller det att ta vara på sin förskoleplats var även om namnet på förskolan inte alltid stämmer överens med den geografiska platsen.

Ha en skön lördag och missa inte att åka skidor!

torsdag 17 januari 2013

Glöm inte fåglarna

Förra helgen hörde jag någonting konstigt: Massor med fågeltwitter i Fålhagen! Om jag tolkade det hela rätt så ville fåglarna ha mat. De visste redan då att det skulle bli kallare snart. Smarta djur dessa fåglar även om jag kanske kan undra varför de inte flugit till varmare bredgrader eftersom de kan. I vilket fall som helst så glöm inte mata fåglarna. På bilden ser du matanläggningen bakom Tripolis.

onsdag 16 januari 2013

Färg på resecentrum


I november spred Allt ljus på Uppsala ljus vid resecentrum. Sedan dess har det varit mörkt där. Tyvärr. Det är inte mycket färg på Resecentrum och inte är det så där väldigt ljust heller. Det är då man måste glädjas åt det lilla. Ett exempel på det är det röda Upptåget. Ett annat exempel är skylten för ersättningsbussar som lyser väldigt tydligt. Hur skulle man kunna göra resecentrumet ljusare och färggladare? A chain of events behöver någon som startar händelseloppet så att det blir Discussion om behovet att ljusa upp resecentrumet! Vem tar tag i detta?

tisdag 15 januari 2013

Hemskheter i UNT

En fålhagenbo, dvs. jag, var aningen skakad efter att ha läst artikeln om kaniner som mat i UNT förra veckan. Jag tycker inte att kaniner är mat. De är i första hand sällskapsdjur. Jag brukar säga så här att kaniner kanske var mat under andra världskriget men sedan dess har samhället utvecklats väldigt mycket. Man behöver inte äta kaniner för att överleva. Ja, efter att ha köpt kaninantibiotika för 1912 kronor (100ml) så är jag väldigt mån om att ta hand om min kanin. Det står i artikeln att man skiljer på husdjurskaniner och matkaniner men för mig personligen ligger de lite för nära varandra.

Det är mycket bättre att äta god mat, dricka en god öl och läsa världens bästa bok om kaniner! Istället för att satsa på att göra mat av kaniner så borde vi lära oss förstå dem. Boken på bilden ovan är en av de bästa jag läst om kaniner. Den handlar nämligen om allt annat än hur stora burar kaniner behöver eller vad kaniner ska äta osv. Den handlar om kaniner som individer och personligheter! Precis så som jag uppfattar kaninerna. Jag skickade in ett kaninboksmanus till tre förlag men de var inte redo att ge ut en kaninbok. Så kan det vara. Jag tycker att kanindiskussionen borde handla om hur underbara sällskapsdjurkaninerna är  istället för att prata om deras kulinariska egenskaper eller huruvida de är lösningen på den globala uppvärmningen. Visste ni att stadstrafiken och renhållningen i Västerås kör med kaningas. Nej, tidigare har denne fålhagenbo haft problem med menyerna i Frankrike men artikeln nedan upplyste mig om att det även i Sverige görs lyxmat av kaniner. Ska nog bli lite mer noggrann med vad jag äter i Sverige framöver.

Om du nu ändå vill köpa kaninkött så är närmaste stället för oss fålhagenbor att göra det på Torgkassen. De brukar ha kanin i burk. Jag har sett burkar från Frankrike. Själv tänker jag försöka göra mitt bästa för att min kanin fortsätter att leva och upptäcka världen runtomkring sig. På bilden upptäcker den runda och goa (veterinärens beskrivning av kaninen, förhoppningsvis syftade hen på utseendet och inte smak) kaninen husses och mattes rosa playstation (det rosa playstationet är inpackad i den svarta plastpåsen för att överleva kaninen).






måndag 14 januari 2013

Julen dansades ut på Vaksala torg

Igår kväll dansades julen ut på Vaksala torg i ledning av IOGT-NTO. Det är en gammal tradition som har anor från minst 1940-talet. Vi råkade passera förbi precis när alla dansade till "Så går vi runt om ett enerissnår". Det var stor uppslutning av barn och föräldrar trots att termometern visade -8 grader. Så nu försvinner granen från torget, och det är hög tid att även plocka bort allt julpynt här hemma. Och börja ladda för våren och för hela 2013 :).

söndag 13 januari 2013

Delirium Statisticumus


I december ville jag veta om det förekommit en massa bus i Fålhagen förr i tiden. Jag har inte riktigt fått något svar på det. Däremot presenterade SVT lite statistik om ungdomsbrottsligheten och kritiken mot statistiken kom omgående. Eriksberg utmålades som ett område med hög ungdomsbrottslighet. Efter att bland annat UNT påpekat det fanns brister i metodiken togs stadsdelar med väldigt få personer mellan 15 och19 bort.  Om underlaget är litet så ger några få individer enormt utslag i statistiken. Det var nog det som Eriksberg råkade ut för. Efter att SVT korrigerat statistiken så finns bara Gottsunda med i statistiken från Uppsalas alla stadsdelar. Det som överraskade mig med den första upplagan av SVT:s statistik var att den påstod att Fålhagen skulle vara Sveriges 22. ungdomsbrottsligaste stadsdel. Allvarligt?  Ibland är statistiken som en rosa elefant. Man ser någonting som inte finns på riktigt. Fålhagen är en mycket trevlig stadsdel med mycket trevliga människor.

Kanske har statistikern lyssnat för mycket på två låtar om Fålhagen. De överensstämmer inte alls med verkligheten...

Puff i Påsen - Fålhagen:
http://www.youtube.com/watch?v=ZQa5XvgjnDw

Någon som gjort om en Puff i Påsen låt - Fålhagen v2:
http://www.youtube.com/watch?v=3RT79Shvgjg

UNT:s artikel om detta:
http://www.unt.se/uppsala/nyhet-om-unga-brottslingar-ifragasatts-2057578.aspx


lördag 12 januari 2013

Sopsortera rätt

Nyss har vi gjort oss av med julgranen. Ibland så känns det som att sopsortering är lite grand som ordspråk för utlänningar. Det är inte helt lätt att sortera rätt eller veta att man är arg som ett bi. Om man inte hittar en passande skylt för det man ska sopsortera i soprummet så borde det vara en stark indikation på att man inte ska sopsortera grejen där. Då ska man antagligen åka till Spikgatan 1 i Boländerna. Fålhagenbor, hittar ni inte rätt kärl i era soprum/sopsorteringsanläggningar så tar er till Spikgatan 1 för där kan man sopsortera allt och man får hjälp med sopsortering.

Ibland så skriver jag dikter om saker. Häromdagen blev det en dikt om sopsortering när jag var frustrerad över människosläktens lathet.

En sopdikt

Tänk om alla vi kunde rätt sortera,
Så vi slapp en sopkamera installera.
Tar extra tid från gårdsskötsel
Att plocka efter någons sopgödsel.
Hittar du inte passande tags
Släpp då inte dina sopsäcks.
Farliga ämnen och elektroniskt skräp till Spikgatan 1,
Då visar du vett och god sopetikett.
Annars måste vi anställa en soprumsvårdare,
som tar tag i problemet ännu hårdare.
Om du råkar gilla procent och drycker röda,
Glassplitter kan småbarn döda,  få dem  förblöda.
Flaskorna ska kastas runt utomhus.
Sluta med felsorteringsbus. 

fredag 11 januari 2013

Snö och parkering på Marielundsgatan

OBS! Bilden är inte från Marielundsgatan

Just nu är det lite händelsefattigt i Fålhagen. Det brukar bli så i slutet av januari och i februari. Jag har skrivit om kaninens antibiotikakur och min arbetsplats salsavärde så det visar bara på att det är lite händelsefattigt just nu. Men jag har tänkt på en sak vad gäller snöröjning i Fålhagen. Marielundsgatan mellan Väderkvarnsgatan och S:t Göransgatan är mycket smal. Så är det i vanliga fall och när det dessutom ligger snö i vägen. I söndags när jag åkte runt som en iller och försökte hitta ett apotek med kaninantibiotika så upptäckte jag hur trångt det är på vintertid på Marielundsgatan. Jag såg hur en blå bil hade fått ta en smäll där. Så ett tips är att inte parkera där. Eller se till att man parkerar tillräckligt nära trottoarkanten.

torsdag 10 januari 2013

Antibiotika i Fålhagen

Under julledigheten upptäckte jag ett problem med att ha en sjuk kanin hemma i Fålhagen. Eftersom hon helt plötsligt slutade äta och blev dessutom beröringskänslig och kissade på fel stället så tog vi oss till en veterinär. Det fick bli smådjursakuten borta i Ultuna eftersom det hela eskalerade på en lördag. Där gick allting bra och kaninen fick lite vätska och antibiotika. Det var efter detta som problemen började. Det är inte så vanligt med antibiotika för kaniner på våra apotek.

Det finns massor med apotek runt omkring oss här i Fålhagen. Jag satsade på apoteken i Boländerna och Gränby eftersom jag ville vara säker på att apoteken hade öppet på en söndag. Jag besökte fem apotek och skickades runt mellan olika apotek. Bara ett apotek erbjöd sig för att beställa antibiotikan och det snabbt. Eftersom det numera finns väldigt många apotek utan gemensamt register så är risken att en djurägande fålhagenbo tvingas till att åka runt till väldigt många apotek för att hitta rätt. Turligt nog så löste det sig till slut.

En tanke jag fick var dock: Om man nu ändå glatt skickar runt och tipsar den oroliga fålhagenbon till apotek efter apotek så vore inte ett gemensamt register kanske inte världens dummaste idé.

För övrigt så har kaninen nu balkongsförbud eftersom det var där hon ådrog sig infektionen som ledde till att jag åkte runt halva Uppsala på en söndag.

Avslutar med ett stort tack till smådjursakuten borta i Ultuna som tog väl hand om den oroliga kaninägaren från Fålhagen. Och kaninen också.

P.S. Vet ni vad 100ml antibiotika för kaniner kostar?  1912 kronor! Jag tror inte husse någonsin druckit någonting så dyrt och det känns lite surt att kaninen inte ens gillar vätskan. Vansinnigt. Men det viktiga är att kaninen nu mår bra.



onsdag 9 januari 2013

Antikvariat Uppslaget öppnar igen

Idag öppnade Antikvariat Uppslaget igen för det nya året. Antikvariatet kommer att vara öppet på onsdagar jämna veckor kl 14-17. Så gå dit alla Fålhagenbor :). Gott nytt bokår!

tisdag 8 januari 2013

Choklad-, vin- och kaffefestival i Fålhagen!

Nu är jag ute i väldigt god tid, men jag måste bara berätta den roliga nyheten jag såg i Uppsalatidningen. 19-20 oktober 2013 får Uppsala en ny choklad-, vin- och kaffefestival, och platsen är Uppsala konsert och kongress i Fålhagen! Festivalen kommer att innehålla både föreläsningar, workshops, och kanske viktigast av allt - provsmakningar :)! Här hittar ni festivalens hemsida: http://chokladvinkaffe.se/.

måndag 7 januari 2013

Rally Uppsala 2013


Förra året gjorde Rally Uppsala stor succé. Tävlingscentrumet var på Vaksala torg. Kul att någon sport tar vara på Vaksala torgs fina ytor. Eftersom Rally Uppsala är en del av rally-SM, så betyder det en jätterolig sak, för Riksmästerskapet för historiska rallybilar kommer att köras tillsammans med SM. Förra året var Rally Uppsala ett vinterrally men när jag försökte hitta information så kunde jag konstatera att Rally Uppsala 2013 kommer att köras i oktober! Kul! Sommarrally i Uppsala. Så Mitt i Fålhagen pustar ut för att inte ha missat rallyt och återkommer närmare oktober med mer information. Vill du själv hålla koll på det hela så klicka på länken här:
http://www.rallyuppsala.se/

söndag 6 januari 2013

Fotvård för de bekväma


Niina tyckte att mina löparfötter hade blivit för äckliga och därför köpte hon en julklapp till mig. Hon ville att jag skulle gå till Uppsala Medicinska Fotvård. Det var där jag var och jag är väldigt nöjd med resultatet. 9 av 10 tår ser trevliga ut igen. Nu har mina fötter fått vård och jag ska försöka ta bättre hand om dem framöver. Om du också behöver vårda dina fötter så klicka här så kommer du till Fålhagens närmaste fotvård: http://www.uppsalamedicinskafotvard.se/


På Bilden under ser du min nagel & tå efter marathonloppet i Istanbul. Nageln hade gått i bitar, fastnat på olika ställen i tån och självklart hade jag fått en stor blåsa också. Men men...sånt går över. Men jag ska ta bättre hand om mina tår.


lördag 5 januari 2013

Billigt hus i Fålhagen

Idag såg jag ett hus på Hemnet som "bara" kostar 2 975 000 kr. Det är faktiskt ovanligt billigt för att ligga i Fålhagen! Man anar att det finns nackdelar med huset, och det man ser väldigt tydligt på bilderna på Hemnet är renoveringsbehovet. Delar av inredningen är så gammal att den har blivit trendig igen, medan delar bara är hidious, för att citera Simon i Simon & Thomas :). Men det kan nog vara värt att gå på visningen och ta en titt om man är ute efter hus i Fålhagen! Här har man ju chansen att inreda som man själv vill i alla fall. Dessutom ligger huset nära de små naturområdena i bortre Fålhagen. Här hittar ni huset, som ligger på Hammarbygatan 38: http://www.hemnet.se/bostad/villa-4rum-falhagen-uppsala-kommun-hammarbygatan-38-4540961.

fredag 4 januari 2013

Hummus på Coop nära

Drygt en vecka sen upptäckte jag att Coop nära på Liljegatan säljer hummus! Jag älskar hummus. Hummus i Fålhagen tack vare Coop nära :). Jag ska köpa hummus så ofta som möjligt. Hummus passar till allt :). En baguette med hummus och salami på är en mycket svårslagen kombination.

torsdag 3 januari 2013

Vad har du för salsavärde lilla hen?

Ytterst sällan avviker den här bloggen från att handla om Fålhagen. Idag tänkte jag dock göra precis det. Avvika och sticka ut och utmana många skolor runtomkring i Sverige (eller i Uppsala i alla fall). Tanken till det här inlägget föddes när min chef, dvs rektorn på skolan där jag jobbar, berättade någonting helt osannolikt. Salsavärdet för vår skola visade +21!!! (http://salsa.artisan.se/) Alltså överträffade skolan samhällets förväntningar på vad eleverna förväntades åtstadkomma i skolan (med råge). Vill du veta mer om salsavärdet så klicka på länken inom parentes. Att skolan där jag jobbar fick så bra resultat på salsaskalan är ingen tillfällighet. Det är ett resultat av ett medvetet arbete efter Lennart Grosins och Lorraine Monroes modeller om framgångsrika skolor.

Kritiken mot mätning av salsavärden inom skolvärlden har varit hård. Och visst är det så att det kan vara svårt att nå höga salsavärdessiffror på skolor där föräldrarnas utbildningsnivå gör det svårt att nå höga salsavärden (alltså är föräldrarna högutbildade). Där räcker det kanske med att hålla +/- 0-nivå. Det jag gillar med salsavärdet är att det visar på att skolan kan göra skillnad på riktigt. Det är ett sådant skolväsende som jag är intresserad av. Där elever som samhället inte väntade sig så mycket utav på grund av deras föräldrars resultat, så får de kunskaper och möjligheter att forma sin egen framtid. Vad är ett bra resultat? Är det lika med höga betyg eller är det höga värden på salsaskalan. Jag skulle vilja säga att salsaskalan är faktiskt mycket mer rättvis mot det arbete som lärarna och skolledarna lägger ner varje dag. Skolans uppgift är att skapa bättre utbildad befolkning.

Det som är slående för skolan där jag jobbar är lugnet och hur väl eleverna uppför sig gentemot vuxna och varandra.  Och vi får ofta höra det från besökare som undrar var eleverna är när det är tomt i centralkapprummet. Svaret på den frågan är naturligtvis att eleverna är på jobbet, alltså i sina klassrum. Standardinställningen på skolan är att eleverna har lektioner. Det har varit lite frustrerande att studieresultaten inte kommit tidigare i form av fler gymnasiebehöriga elever och/eller höga betyg men med hårt arbete från eleverna, lärarna och skolledningen så kommer resulaten till slut. En av de viktigaste detaljerna kring framgången är faktumet att eleverna är i klassrummen och att lektionerna är viktiga. Med en sådan standardinställning kommer studieresultaten att komma förr eller senare och det är alltså nu när eleverna sprängde alla salsagränser. Yes, we can!

Skolan där jag jobbar har gjort en helomvändning. Ett rykte skapas väldigt lätt, det är bara att se på kravallerna i Göteborg. Och sedan är väldigt svårt att ändra på ryktet. Jag jobbade på skolan när vi hade det mycket tuffare. Det krävs lång tid för att ändra en skolas rykte. Jag känner att det är det som håller på att hända i kommunen där jag jobbar. Vår skola uppfattas som någonting positivt. Jag kan bara säga att lärarna och skolledningen jobbar hårt för att utveckla skolan ytterligare.



Några länkar till Grosin och Monroe:
http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Arkiv/Politik-ar-ett-lagarbete---forma-var-politik/Valfard/Skola/Artiklar/Sammanfattning-av-forskningen-om-det-pedagogiska-och-sociala-klimatet-PESOK-i-effektiva-skolor---Lennart-Grosin/

http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/bra-larare-tander-elevens-gnista


http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1316746&fileOId=1316747






onsdag 2 januari 2013

Muskelakuten - omstart för kroppen

Ibland tränar man för mycket och tar inte tillräckligt väl hand om sin kropp. Handen på hjärtat, vem orkar stå utomhus och strecha efter ett pass ute i kylan. Det är då man behöver gå till en bra massör. Det var det jag gjorde i december inför en 10 mils träningsvecka. Jag bokade ett 45 minuters massagepass via nätet och det var hur enkelt som helst. Det gick ju jättebra. Vill du också skämma bort din kropp med massage så kan du göra det här i Fålhagen. Muskelakuten har sin lokal på Vildrosgatan. Mer information hittar du på den här länken:

Muskelakuten:
http://www.muskelakuten.com/

tisdag 1 januari 2013

Minnet är så kort - vad hände i Fålhagen 2012?


Välkommen till Mitt i Fålhagen-bloggens årskrönika. Jorden gick inte under i år heller. Tyvärr så har blogger ingen sån där funktion som Facebook som automatiskt summerar de viktigaste händelserna så bloggaren har varit tvungen att göra det manuellt. Detta var mycket tidskrävande. Varje månad har fått ett eget stycke för att göra läsningen lite enklare. 

I januari 2012 skrev vi mycket om mordet på Vaksalagatan. Jag tror att det måste vara ett av ämnena som läst mest någonsin på vår blogg vilket är helt i linje med att folk är intresserade av mord och brott.  Personen som mördade den unga mannen i Fålhagen kunde till slut tas tillbaka till Sverige och jag har för mig rättegången är klar och mördaren fick ett långt fängelsestraff. Ett annat ämne var Rally Uppsala som hade sitt TC på Vaksala torg. Jag tycker att Rally Uppsala var en lyckad tävling. Vi var ute och kollade på tävlingen. Vad som är statusen för rally 2013 måste jag ta reda på mer information.

Februari är en sån där månad i Fålhagen då det inte händer så mycket. Det är verkligen dött. Så om ni har några ämnen som ni vill att vi ska ta upp så är det bara att maila oss på mittifalhagen@gmail.com. Lennakattens station blev klar och vi forslade bort en massa cyklar från föreningen. I övrigt var det händelsefattigt i februari 2012.

I mars 2012 konstaterade vi att våren kom till Fålhagen mycket tidigt och vi såg framemot en trevlig rosésäsong på balkongen. Ni som minns hur sommaren blev förstår att vi inte satt där så många kvällar :). Vi skrev även om parker i Fålhagen och hur viktigt det är att man bevara så mycket av det gröna som möjligt. Vi fokuserade mycket på cyklisternas verklighet, inte minst därför att någon otrevlig typ snodde mitt cykelhjul! Nu är det också många som drabbats av cykelstölder så se upp för cykeltjuvarna! Annars så var vi oroliga över att det inte skulle bli någon cykeltrappa för cyklister vid Frodetrappan.

I april hände det en hel del. Fålhagen lever som mest på våren. Vårt supernygga badrum blev klart. Samtidigt pågick det en proteströrelse mot beslutet att på sikt lägga ner linje 801 som är livlinan för många fålhagenbor. Jag och Niina debuterade som loppissäljare en lördag i april. Då hade man redan haft invigningen av Speakers' corner på Vaksala torg. Jag ser redan framemot april 2013 för det är då det händer. Jag kanske ska sälja saker på Vaksala torg igen.

Maj bjöd på en underbar helg med mycket värme. I övrigt fortsatte vi med att skriva om cyklisternas situation i Fålhagen. En bloggtradition är att jag skriver om första maj-tågen i Uppsala och det kommer jag att göra även 2013. Radisson Blu öppnade sina dörrar och ger oss fålhagenbor möjligheten att äta en mycket god brunsch :).

Junimånaden blev en månad då Fålhagen hade det sista Uppcon på Vaksala torg. Även beachvolleyn försvann :(. Boulehallen blev inte av, utan boulespelarna fick nya lokaler i gamla tennishallen. Veronica Maggio besökte Vaksala torg, tyvärr så missade jag det hela :(. UL började köra med dubbeldäckare och en av bussarna hann fastna i en bom på Strandbodkilen. Ja, det hände mycket i juni i Fålhagen. Men vad händer i år när Uppcon, beachvolleyn och Maggio inte kommer tillbaka...

I juli skrev jag en sommarnovell och la ut den på bloggen. Utöver det så regnade det en hel del i juli. Usch. Jag skrev om lergroparna i Fålhagen. Det känns som att hela Fålhagen ligger på gamla lergropar :). Och så blev det en hel del Hittaut.nu-kontroller som jag skrev om. Det är ett bra sätt att lära känna hela Uppsala och skogarna runtomkring.

Det känns som att hela augustimånad bara regnade bort. Helt horribelt. Utöver det så skrev vi om katter och råttor i Fålhagen. Coop i båghuset öppnade sina dörrar i augusti och genast kändes det som att stadskärnan flyttats närmare Fålhagen.

I september fortsatte vi att skriva om cyklandet i Fålhagen och även om centralpassagen. Det var även i september som jag fastnade för tv-programmet Hela Sverige bakar. Ronnie var med och jag listade ut att han måste bo i Fålhagen. Och en så råkade jag se en Kjell Eriksson-rundvandring i Fålhagen. Bara så där. Det var lite roligt.

Vartannat år ordnas Allt ljus på Uppsala och det är verkligen en lyft för hela staden. Mitt under den mörkaste tiden  ger man oss fålhagenbor lite ljus. Underbart. Efter mycket om och men lyckades man  flytta Swebus till Stationsgatan. Det var en bra lösning om man nu ska kalla resecentrum för Resecentrum. Hamnspången öppnades och plötsligt var det väldigt nära till stadsparken. Gallerian i båghuset öppnades på riktigt och en del intressanta affärer kom till Fålhagen.

Vintern kom till Fålhagen i slutet av november. Kul att snön hittade till Uppsalas trevligaste stadsdel. De planerade förskolebarrackerna nära Almtunaskolan uteblev och kommunen försöker hitta en annan lösning. Båda fålhagenbloggarnas kort blev skimmade vid stationen. Korsningen Väderkvarnsgatan och Vaksalagatan blev mycket farligare för både fotgängare och bilar. Vad håller man på att göra i korsningen? Det verkar ta en evighet! Ett annat ställe vars avstängning noterades på bloggen är Frodeparken. Det ska bli spännande att se resultaten av både korsningen och Frodeparken.

Snöstormen som välte en dubbeldäckare och gjorde att Niina var tvungen att hämta mig från jobbet, lamslog stora delar av staden. Själv blev jag frustrerad över hur man plogade i Fålhagen. När bussarna inte går så måste man ta bilen men man vill inte gräva fram sin bil genom två snövallar. Spännande utveckling i kvarteret Sverre, hjärtat av Fålhagen. Om planerar går genom så blir det ändringar i stadsdelsbilden. Spännande.

I vilket fall som helst, njut av vintern i Fålhagen. Glöm inte att åka skridskor på Fålhagens IP.