fredag 31 maj 2013

Gårdsloppis imorgon


Vilken underbar idé! Den här ska jag kopiera föreslå för en annan förening. Brf Backsippan ska ha gårdsloppis imorgon. Hoppas att jag och Niina kan gå dit och titta vad som finns att fynda :). Om du inte vet var brf Backsippan ligger någonstans så klicka på bilden (ovan) så ser du adressen.


På tal om backsippor så kan du se massor med såna vid bassängerna uppe på Tunaåsen. Backsippor bildar ett bildligt hav här. Det upptäckte jag och min kompis när vi var där och cyklade efter hittaut.nu-kontroller :). Om du inte orkar ta dig till Tunaåsen så kan du se en backsippa i Fålhagen också. Den går inte att missa om man tar en kvällspromenad runt Fålhagen. Ses på loppis! 

torsdag 30 maj 2013

Sommarplågan: balkongsrökning


Det är sällan jag har så svårare att hålla en saklig ton än när jag skriver om rökare. Jag tycker att rökning på balkonger är en sommarplåga i klass med myggorna vid Dalälven. Man vill bara få slut på det. Bilden ovan är från Enköpings Posten där man försöker få en man sluta röka på sin balkong därför att hans balkong ligger precis nedanför luftintaget och i och med får alla grannar in cigarettröken i sina lägenheten. Sunkigt! Är det en rättighet att få röka på sin balkong? Jag tycker inte det. Lika mycket som det är förbjudet att grilla på balkongerna, förutom med elgrillar, så borde det vara förbjudet att röka där. För alla andras skull. Jag har tidigare konstaterat att individens rättigheter gentemot majoriteten är alldeles för starka och det här tycker jag är ett typfall på sånt.

Varför vill jag förbjuda balkongrökningen? Jo, tänk er att man vill njuta av en varm sommarkväll på balkongen med sommarens alla dofter och istället dras med i någons försök att långsamt ta livet av sig. Cigarettröken är en totalupplevelse. Det får mig att tänka på sunkiga hyreslägenheter där cigarettröken hör ihop med alkoholstanken vilket tillsammans blandar sig till en odör som jag döpt till socialfall.

Nej, vi har redan lyckats göra krogarna rökfria, förutom uteserveringarna, vilket jag tycker är helt underbart! Uteserveringarna, busshållplatserna och balkongerna står näst på tur. Det finns få produkter som är så överbevisat vara livsfarliga att bruka eller bara vara i närheten så nog borde vi kunna ordna detta. Du kan börja med att se till att du inte röker på balkongen.

Jag kan inte sluta lyssna på den här låten. Sommarkänsla. Jag gillar den även om jag aldrig varit i Thailand :). En kuriös detalj: Jag och Markoolio har gjort lumpen på samma ställe men inte riktigt samtidigt. Jag tror att han var där ett halvår före mig.
http://www.youtube.com/watch?v=9SfkuixZmZM

onsdag 29 maj 2013

Reklam i påse


I höstas låg det en hög med reklam under en balkong på vår gård. Jag var tvungen att ringa företaget i fråga och påpeka olämpligheten med detta. Ingen hade frågat om lov. Det löste sig smidigt efter ett samtal vilket var bra. Numera så ser man de vita högarna i korsningen Frodegatan och Salagatan och så borta på Rimbogatan. I måndags gnällde jag över trottoarpratarna och idag är dags att gnälla om påsar med reklam i. Jaja, kanske håller jag på att bli en grinig gubbe men det är väl passande eftersom jag numera tävlar i veteranklasser :).

Apropå reklam så funkar det bäst på Facebook. Det är bara att skriva en statusuppdatering med någonting som man behöver göra, ta reda på eller så och inom kort dyker det upp en massa reklam om just det ämnet. Det är väldigt effektiv marknadsföring, åtminstone så lockar den mig.

måndag 27 maj 2013

Fålhagens IP ikväll


Bilden ovan är inte från Fålhagens IP utan från Cheverny där jag sprang ett trevligt maratonlopp i april. I bakgrunden ser ni slottet som är inspirationskällan till slottet i Tintin-böckerna. Författaren censurerade bort delar av slottet, oklart varför. Ni ser bloggaren på foto för andra gången på kort tid och jag lovar att sluta posta bilder på mig själv framöver om inte någon välmotiverad anledning finns.

Idag hade jag en magisk kväll på Fålhagens IP. Allting flöt på väldigt enkelt. Spåret runt Fålhagens IP är 1,2 km och ikväll var det väldigt många som var ute och sprang. Det var jättekul! Snälla fålhagenbor, fortsätt springa på Fålhagens IP oavsett årstid och väder för ibland har jag sprungit väldigt ensam på spåret.

Jag testar att posta länken om mitt träningspass med massor med information om mig.
Untitled by dumas1976 at Garmin Connect - Details

Trottoarpratare ett ärende för polisen?


Tog det här kortet för några veckor sedan när jag passerade Båghusen. Undrade då om man hade bestämt sig för att ordna slalomshopping :). Bra om kommunen och polisen kunde ta tag i det här. Jag gillar öppna ytor där man kan gå fritt utan att krocka. Just här behöver man hålla koll på cyklister, alternativt fotgängare så ju mindre saker man har att titta på desto bättre. Nu kanske jag låter som en sur gubbe men då får det vara så. Snygga är de här skyltarna inte heller.

Enligt UNT så är inte trottoarpratare, som placerats på störande platser, inte ett högprioriterat brott hos polisen.

Artikeln i UNT:
http://www.unt.se/uppsala/manga-lagbrott-i-reklamskyltsdjungeln-2432454.aspx

söndag 26 maj 2013

CL-finalen i Fålhagen


Jag ska erkänna att igår kväll såg jag mer framemot NHL-slutspel än CL-finalen. Jag är ingen fotbollsälskare. Därför var jag ute med kaninen på kvällen. Jag och kaninen hade det väldigt trevlig ute. Det är inte ofta man hör högljudd sportglädje i Fålhagen men igår trodde jag att det var målfest på Wembley medan jag var ute med det söta djuret. När jag väl kom in så blev jag överraskad över att det stod 0-0. Så kan det tydligen vara med fotboll. Vackert spel utan mål.

Kanske berodde ljudnivån i Fålhagen på att kvällen var somrigt varm. Det var underbart att gå runt i Fålhagen först och sedan njuta av sena kvällen på gården med kaninen. Igår kändes det som att det är sommar. Skönt för vintern var lång i Fålhagen.

lördag 25 maj 2013

Citybutiker som samarbetar

Nu börjar det bli ett bra tag sedan jag läste om det, men jag läste i Uppsalatidningen om hur butikerna Sweetie Pie och Barnskoexperten i Uppsala centrum går samman. Båda butikerna är bra exempel på alla de små enskilda butiker som finns i city, och som vi måste värna om. Inte bara vi som bor i Fålhagen och har nära till city, utan alla i hela Uppsala tjänar på att city-butikerna överlever så att det inte bara är de stora köpcentrumen som finns kvar. Både Sweetie Pie och Barnskoexperten hade funderat på att utöka sitt sortiment för att ge kunderna mervärde, och så kom de på att de kunde gå ihop i en enda butik istället för att få ett komplett sortiment. Alla slags sådana samarbeten som hjälper små butiker att överleva är ju jättebra.

fredag 24 maj 2013

En vädjan på bloggen till media: Stäng av förortsföreningen Megafonen

Idag blir det inget tal på Vaksala torg. Lärarlivet är lite för hektiskt just nu för att jag ska hinna till torget. Ni får läsa texten på bloggen i juli istället. Jag brukar ju vara ganska opolitisk här på bloggen men texterna i juli kan väl tolkas som politiska. Idag kommer dock den mest politiska texten jag någonsin skrivit på bloggen för att jag är arg och frustrerad. Den skrev jag igår under Debatt. Beklagar tonen men ibland så måste man uttrycka sina känslor. Inte trodde jag heller att jag skulle ha användning för mina valborgsbilder så här nära valborg. Men nu till texten.


Vet ni vad. Jag är förbannad på ungdomarna i Husby och de andra förorterna i Stockholm. Utöver det så är jag fly förbannad på förortsföreningen Megafonen. Det är vid såna här händelser som mina politiska gränsdragningar blir väldigt tydliga. Jag skulle aldrig någonsin kunna rösta på våldsvänstern. Punkt. Låt mig nu skriva några ord om vad jag tycker om ungdomarna i Husby och deras språkrör förortsföreningen Megafonen. 

Idag har jag diskuterat Husby med mina elever och diskussionen blev jättebra och mina elever kom på vad husbyborna skulle kunna göra istället. 85% av husbybor har rötter utomlands och 60% av husbyborna är födda utomlands. De vuxna i Husby kanske inte får rösta i riksdagsvalet än och det kan ju skapa en känsla av att man inte kan påverka sin situation men det kan man. Barnen som springer runt och bränner bilar och skapar krigszonslikande miljö som deras föräldrar flytt ifrån verkar inte vilja agera enligt demokratins regler. För man kan faktiskt påverka sin situation även om man inte är svensk medborgare. Hur? Ja, genom att demonstrera, till exempel utanför riksdagshuset. Nej, ungdomar. Jag misstänker att ni inte träder fram därför att ni inte kan tillräckligt bra svenska och det suger. Demonstrera istället för att bränna bilar är mycket bättre. Det skulle vara mycket lättare för media att skapa en positiv bild av er och skapa sympati hos andra grupper i samhället. Det här är bara ett tips. 

Eftersom ungdomarna inte kan uttrycka sig på svenska så dyker förortsföreningen Megafonen upp och använder sig av media till att inte fördöma bilbrännandet. Suck. Idioter. Nu har de gått ut med att de vill ersätta dem vars bilar blivit brända men de fortsätter med att inte fördöma brännandet. Suck igen. Våldsvänster håller på med sin förortsrevolt. Kommer ni ihåg Bagdad Bob? Saddam Husseins informationsminister som ljög i tv om att USA inte var i närheten av Bagdad. Jag har döpt om förortstföreningen Megafonen till Mugabe-Megafonen. Demonstrera istället för att bränna bilar. Tack på förhand! 

Nu en liten föreläsning om våldet som politiskt verktyg. Det fungerar inte. Vill man driva en klasskamp, så som förortsföreningen Megafonen verkar vara inne på så är det genom politiken och demonstrationerna som man gör det och skapar förståelse för sin sak i andra delar av samhället. Vill man däremot använda våld som en metod att få sin vilja genom så skulle vårt samhälle backa tillbaka i tiden till vikingatiden ungefär. Typ. Jag skulle vilja säga att istället för klasskamp (den våldsamma varianten) så begår man ett klassiskt fel. Våld löser inga problem, särskilt eftersom våldsmonopolen har staten och det är det som staten är bra på och ska skydda andra medborgare. Nej nej, klasskamp med våld suger. 

Ja, man ska inte skriva notes på Facebook (eller bloggen) i affekt men idag kör jag ändå. Det är väl ok att visa känslor och frustration på ett civliserat sätt. Sverigedemokraterna ha tagit sig in i riksdagen. Istället för att bränna bilar och så vidare så skulle man kunna engagera sig politiskt. De som är svenska medborgare, varför röstar inte de på Vänsterpartiet? Nu ska jag ta mitt vuxenansvar och natta kaninen. Det borde husbyborna för övrigt göra med sina barn. 

Avslutningsvis ännu ett tips: Använd språket till för att kritisera samhällets orättsvisor, så som man gjorde förr:Nationalteaterns  Bängen trålarhttp://www.youtube.com/watch?v=ssbjD_nA67M


torsdag 23 maj 2013

Religiös värvning i Fålhagen

Foto: Paulofierro Creative commons, www.flickr.com

Jag råkade ut för något som aldrig har hänt mig under mina snart 4 år i Fålhagen, nämligen att Jehovas vittnen kom och knackade på dörren. I Flogsta hände det flera gånger, men här har jag tänkt att de kanske inte ser någon marknad eftersom de aldrig kommer hit Men nu har väl antingen demografin ändrats i våra kvarter (vilket jag faktiskt tycker att den har, vilket jag kanske ska ta upp i ett inlägg snart), eller så har jag bara aldrig varit hemma när de har knackat på. Jag pratade i telefon just då, så jag kunde inte byta några ord med dem, men jag tog i alla fall emot deras broschyrer. Och nu har jag suttit och bläddrat i dem, och förutom en del saker som jag förkastar direkt (tex Intelligent design) så står det faktiskt en del matnyttigt i dem också. Till exempel fanns en jättebra artikel om hur man skyddar sig mot olika typer av brott, tex nätbrott, med väldigt bra råd. Och en artikel om hur man handskas med sina tonåringar var också väldigt bra (öh, jag har ju då aldrig haft någon tonåring, men jag menar att råden var i stil med andra råd man brukar få höra). Så en del av mina fördomar kom på skam. Jag som alltid tycker att man ska sätta sig in i andras tankar innan man dömer dem tycker att det är väldigt intressant att få läsa deras material. Men jag måste säga att jag var besviken på att de inte hade med några såna där söta bilder med lejon och jesus, ni vet som i tex Torka aldrig tårar utan handskar :) (eller som bilden här ovanför).

onsdag 22 maj 2013

Disco på Coop

Såg en cool grej på Coop Nära i Fålhagen: Inne i det lilla rummet där pantmaskinen finns har de satt upp en discokula, och när jag gick förbi spelades Bruno Mars ur högtalarna :). En rolig överraskning, och det blir helt klart roligare att panta burkar. Kanske ser man någon dansa där någon dag :)?

tisdag 21 maj 2013

Samtal med polisen


Jag lider av idébrist just nu. Det vore kul att skriva om människor som bor i Fålhagen i stil med "Vem är du då". Bilden ovan är från Valborg då bloggarna satt i slottsbacken, åt en tidig lunch med tillhörande vätska. Eftersom backen var ungefär lika tom som min idélåda så såg poliserna oss på en gång och vi fick en påminnelse om att man inte får dricka procentvätska i backen. Det finns en karta över Uppsala där man markerat området i centrum där man inte får dricka alkohol. Ute i Flogsta kunde man dricka alkohol. Det är intressant.

måndag 20 maj 2013

Går inte att köra på Fålhagsleden


Vad händelserik den här dagen blev. Först var det brandlarm på Coop i Stationsgallerian och sen såg jag någonting roligt på Fålhagsleden. Det går att köra från Fålhagen längs Fålhagsleden men inte mot Fålhagen. Det är en förbjuden körriktning-skylt i korsningen Björkgatan och Fålhagsleden. Skylten är ganska tydlig. Ändå såg jag två bilar försöka köra längs Fålhagsleden mot Fålhagen men även om man kan passerade röda pricken till höger så tar det stopp vid den röda pricken till vänster eftersom gatuarbetet blockerar körbanan och ett refug gör det omöjligt att ta sig förbi hindret och tillbaka till rätt fil så kör inte här!

Jag såg två bilar ändå försöka köra mot Fålhagen men det går inte. Den ena bilen gjorde en u-sväng och chauffören lyckades komma åt vindrutetorkarna och eftersom det var en fransk bil så var vindrutetorkarnas rörelsemönster utåt så det såg ut som att bilen försökte låta bli att drunkna medan den vände.

Brandlarm på Coop i Stationsgallerian

Samhällsinformation
Jag skulle bara köpa lite ingredienser till middag men självklart var brandlarmet igång på Coop i Stationsgallerian. Inte ens brandkåren hade hunnit dit än så nu ska jag handla på Coop nära istället

Cirkus Wictoria och djuren


Tidigare i år skrev vi om att cirkus Wictoria skulle komma till Fålhagen. Vi fick en kommentar om att det var olämpligt att vi gjorde reklam för cirkus där (vi gjorde inte reklam, utan bara berättade vad som händer i Fålhagen):

"Utnyttjade och misshandlade djur tvingas göra onaturliga rörelser och konster för att slippa tortyr. Och ja, alla elefanter och andra vilda djur torteras fysiskt, med bl.a elefantkrok. Alla cirkusdjur utnyttjas och ska prestera sitt yttersta oavsett dagsform eller om dom är sjuka eller skadade.Psykisk tortyr är också utan undantag för alla ickemänskliga djur. Det ständiga instängandet och resandet tär på alla".

http://falhagen.blogspot.se/2013/03/cirkus-wictoria-kommer-igen.html#comment-form

Jag klippte in den delen av kommentaren som jag tycker är intressant och värt att diskutera. Eftersom detta verkade intressant att undersöka lite mer så mailade jag till Cirkus Wictoria och uppmuntrade dem att antingen svara på bloggen eller maila mig. De gjorde inte det, trots att de på hemsidan uppmuntrar folk att kontakta dem för att de ska kunna berätta om djuren. Jag har inte hört någonting om detta.

Därför har vi nu bestämt att inte skriva om cirkus framöver eftersom jag resonerar som så att om man uppmuntrar folk att kontakta och ställa frågor om sin verksamhet så bör man besvara frågorna om man vill vara trovärdig. Tangentdumpar även Djurens rätts hemsida: http://www.djurensratt.se/sites/default/files/verksamhetsinriktning1115.pdf där det står en mängd intressanta saker att läsa om. Jag skulle vilja att man genast illegaliserar sex med djur. Det är sjukt att det inte specifikt är förbjudet!


söndag 19 maj 2013

Noll mobiltäckning på Coop

Jag hade tänkt effektivisera och gå och handla mat på Coop vid stationen samtidigt som jag pratade i telefon. Men när jag kommit 10 meter in i butiken från rulltrappan visade det sig att det fanns ett problem. Mobiltäckningen dog helt och samtalet avbröts. Så jag fick stå vid rulltrappan och hänga medan jag pratade klart. På Systembolaget är man ju van vid att det inte finns mobiltäckning, men vad vill Coop hindra att man köper ut? :P

lördag 18 maj 2013

The Gloryfires intar UKK ikväll

The Gloryfires. Foto: Victor Hertz.

Ikväll kl 19 har The Gloryfires konsert på UKK igen. The Gloryfires är ju Fålhagens "egna" kör som repar i Almtunakyrkan.  Repertoaren innehåller helt nytt material där de blandar kända artisters låtar med sitt egna unika gospelsound. Publiken bjuds på bland annat Dolly Parton, Alice Cooper och  Bob Dylan. Synd att jag redan är upptagen ikväll, annars hade jag gärna velat gå!

fredag 17 maj 2013

Drömlägenheten i Fålhagen


Det var länge sen som jag skrev om lägenheter och villor som är till salu i Fålhagen men ibland så kan man inte låta bli. Jag pratade med Niina om vi skulle slå till men vi ska nog stanna kvar i vår nuvarande lägenhet men mycket i den här lägenheten tilltalar mig. Man har samma tapet som vi i sovrummet och det är så snyggt :). Vill du flytta till Fålhagen eller planerar att flytta inom Fålhagen så slå till:

http://www.erasweden.com/kontor/uppsala/maklare-kulling/bostad/187414/bilder

torsdag 16 maj 2013

Frihetsserien fortsätter imorgon


Här ser du antagligen den första bilden på mig här på bloggen. Jag har inte haft något intresse att lägga ut bilder på mig själv här på bloggen men den här gången är det faktiskt motiverat. Imorgon är det dags för andra fredagen i min talserie om frihet. Det blir fortsättning på serien kl. 16 på Vaksala torg. Jag ska prata om friheten att flytta dit man vill och bo kvar där man vill. Vill du inte lyssna på mig imorgon så kan du läsa texterna här i sommar. Du väljer. Det är en frihet att välja.

onsdag 15 maj 2013

Den svenska skulden - läget i Fålhagen

Eftersom jag är allvarligt orolig över bostadspriserna i vissa delar av Sverige och då naturligtvis även Fålhagen så passar det utmärkt med en liten titt på det hela. SvD hade en intressant artikel om vad personer tjänar på ett visst postnummer, hur mycket lån man har tagit per låntagare och vad villorna och bostadsrätterna kostar på ett visst postnummer. Jag har valt ut två postnummer i Fålhagen, hittar inte du ditt postnummer här men bor i Fålhagen så ska du passa på att klicka på länken längst ner på inlägget.


Om du har  postnumret 75325 och har lånat till en bostad i ditt område så tjänar du runt 311 000 kronor per år. Snittlånet per bolånare ligger på drygt 717000 kronor. Medianpriset för en bostadsrätt är runt 1,7 miljoner och för en villa 4,5 miljoner. Känner du igen dig i den beskrivningen?



Om du har  postnumret 75326  och har lånat till en bostad i ditt område så tjänar du runt 324 000 kronor per år. Snittlånet per bolånare är 760 000 kronor. Medianpriset för en bostadsrätt är 1,7 miljoner och en villa kostar nästan 5,7 miljoner. Känner du igen dig i den beskrivningen?


http://www.svd.se/naringsliv/artikel_8153850.svd#xtor=AD-500-[svd.se/naringsliv]-[]-[Textlank]-[aftonbladet]-[]-[]

tisdag 14 maj 2013

Rulltrappan i resecentrum


Jag tog kortet ovan den 25 april och jag hade inte tänkt skriva om det överhuvudtaget eftersom jag trodde att det handlade om några dagars reparationer. I söndags den 12 maj var det fortfarande avspärrat. När kommer man att kunna använda rulltrappan igen? Antagligen så är det någon viktig reservdel som inte kommit i tid. Jag hoppas att rulltrappan snart går att använda igen.

Förresten, nu när jag börjat använda hissen upp från centralpassagen till spåren så har jag upptäckt en sak. Den lilla hissen ska kunna ta in 13 personer eller 1000 kg. Det vore intressant att testa om det verkligen går att få plats med 13 personer där i. Jag tvivlar på det.

måndag 13 maj 2013

Volt-festivalen står sig bra i genusundersökning

Festivalen för elektronisk musik och interaktiv konst -Volt - som äger rum 8 juni 2013 på UKK och som vi även skrev om förra året, har nu fått bra resultat i en internationell genusundersökning. Det är dj-nätverket Female Pressure som har mätt andelen kvinnliga artister jämfört med manliga, och Volt hamnar i topp med sina 39 % kvinnor. Producenten för Volt-festivalen säger enligt UKK:s nyhetsbrev också att Volt arbetar medvetet med att öka antalet kvinnliga artister.

Allt för ofta får man höra att det inte finns några kvinnliga proffs i massor av olika branscher, men det handlar oftast om att kvinnorna inte är lika kända som männen, och därför mindre anlitade. Jag följer till exempel även Rättviseförmedlingen på Facebook, vars mål är att hjälpa företag och organisationer mfl. att hitta alternativ ur underrepresenterade grupper, tex. kvinnor till DJ-jobb eller män till barnomsorg. De får alltid massor av förslag på personer från oss som följer dem när de går ut med sina efterlysningar.


söndag 12 maj 2013

Experiment efter sommaren - nykter


Ibland så får jag bara såna där konstiga idéer. Jag har en kompis som tjatat ett bra tag nu att jag borde testa träna utan att alkohol. Alltså att jag ska ha en hel träningsperiod utan alkohol. Jag brukar alltid ha lite vin i kroppen när jag springer marathon och det är inte så att jag är nykter mellan träningspassen heller. Därför tänker jag testa hur en alkoholfri träningsperiod mellan augusti 2013 och juni 2014 påverkar resultaten på Stockholm marathon 2014. Så kära läsare mellan augusti 2013 och juni 2014 ska jag alltså avstå helt från alkoholen. Detta kommer att bli mycket intressant. Jag hoppas att jag kan slutföra projektet så att det inte blir som med förra årets projekt då jag tänkte mig kolla hur mycket skatter jag betalar per år. Sammalagt alltså. Jag orkade med det i en månad. Det blev en hel del kvitton och så skulle man räkna alkoholskatter osv. Det blev lite för jobbigt men jag är helt övertygad om att jag förra året betalade 150 000 kronor i olika skatter. Typ. Men från och med augusti så genererar jag åtminstone inte några alkoholskatter till staten. Det känns skönt. För att citera finansministern lite fritt: man ska jobba och inte supa.

lördag 11 maj 2013

Idylliskt

Denna "Power meet" för Bobby cars såg jag när jag promenerade förbi Lyckan. Idylliskt värre :).

fredag 10 maj 2013

Inga Upplands Nyheter i Fålhagen



Vi besökte en annan stadsdel inte så långt borta ifrån Fålhagen. Eftersom både jag och Niina läser i princip allt som kommer vår väg i skrift så såg vi en tidning på kompisens köksbord. Upplands Nyheter hette tidningen. Spännande tyckte jag och undrade varför vi inte fått tidningen. Tack och lov så finns Google så jag kunde googla mig fram till tidningens hemsida (http://upplandsnyheter.se/). Tidningen har nyheter om hela Uppland. Det är intressant. Var går gränsen för Uppsala centrum och resten av Uppland? Tydligen så tillhör inte Fålhagen inte övriga Uppland. Spännande. Jag gillar att läsa om saker utanför Fålhagen också. Spännande.

torsdag 9 maj 2013

Frihetstalen börjar imorgon


Min lilla sommarserie om frihet i olika former startar imorgon. Imorgon den 10 maj kl. 10 kommer jag att stå och tala i Speakers' corner på Vaksala torg och tanken är att jag ska stå där varje fredag i maj fast kl. 16 istället för kl. 10 så som är tiden för premiären. Senare under högsommaren kommer texterna att läggas ut här på bloggen så man kan läsa om frihet i olika former i egen takt. Att välja ämnet frihet är väldigt tacksamt eftersom jag tycker att det mesta går att diskutera utifrån frihet och ofrihet. Jag har försökt hitta olika nivåer av begreppet. Vi får se om jag lyckats.

Varför gör jag det här? Jo, jag vill aktivera Speakers' corner. Jag tycker att talkulturen inte ska få dö ut.  Alldeles för mycket av det politiska samtalet förs i skrift på bloggar eller twitter osv. Ut och tala tycker jag! Jag är inte heller direkt någon stor anhängare av debattprogram där alla pratar i munnen på varandra. Därför vill jag att politikerna och vanliga människorna ska ut och tala en i taget. Det är vad Speakers' corner är till för. Jag upptäckte en bra talare under första maj-talen: SSU:s Ellinor Eriksson talade väldigt bra under första maj. Henne ska jag försöka lyssna på fler gånger.

Jag är även orolig för UNT:s insändarsida för den verkar vissna snabbare än blåsipporna i backen. Jag ska bara försöka rädda friheten att tala fritt. Vad man ska göra åt UNT:s insändarsida är en helt annan diskussion.


onsdag 8 maj 2013

Vårens intåg

En rolig detalj fotad idag i Fålhagen: Om man står här utanför Port Arthur (i korsningen med Frodegatan) och tittar åt höger så ser man bara träd utan löv, och kan se hur hela Fålhagen såg ut för några dagar sedan. Och kollar man åt vänster ser man bara en massa träd med löv. Våren kommer ofta snabbt och överraskande så här års, men här har man chansen att se utvecklingen :).

Vad gör man här?


Ibland måste man be läsarna om hjälp för att förstå någonting? Vad gör man här? Är det slamsugning som pågår eller vad handlar detta om? Snälla, hjälp en nyfiken bloggare :). Jag tycker att det är en slambil men suger man uppåt eller har jag missat nåt...

tisdag 7 maj 2013

Bondens marknad

Missade du Bondens marknad i fredags? Ingen fara! Bondens marknad kommer att finnas på plats vid resecentrum varje fredag under majmånaden! Kul! Jag har mina favoriter hos bönderna vid resecentrum. De som säljer havtornsmarmelad kommer att få besök av mig. Passa på att köpa lokala produkter där producenten är säkerställd och produkterna kommer från närområdet. Jättebra!

måndag 6 maj 2013

Hitta ut.nu - kartan uteblev men men...


Den 27 april skulle vi fått hittaut.nu-kartan men den kom aldrig hem till oss. Lyckligtvis så gick det att ordna kartan på ett annat sätt så nu är jag igång. Har inte du heller fått kartan så här har du länken till närmaste stället där du kan hitta kartan: http://www.hittaut.nu/uppsala/har-finns-kartan
Jag kommer att tokcykla och -springa runt Uppsala för att hitta kontrollerna. Endast en kontroll ligger i Fålhagen. Jag säger inte var :). Gå ut och hitta den.

Bilden oven  är från Åland där årets Uppsala möte gick av stapeln i slutet av april. Jag var där och sprang och det var superroligt. Jag gillar löpning men orientering måste vara meningen med livet :).Tyvärr så blev söndagens orienteringspass inte lika rolig eftersom jag krockade med en fingertjock gren och det började blöda ordentligt precis under ögat så jag valde att avbryta. Men nästa år kör vi igen :).

söndag 5 maj 2013

Gymgrossisten i Fålhagen

Det finns få tidpunkter i en fålhagenbloggares liv som är mer hektiska än valborg. Då är man så vansinnigt upptagen att man missar att Emmaus lokaler nu fått en ny affär. Gymgrossisten har flyttat in. Spännande. Jag är ingen kroppsbyggare eller så men det är kul med nya affärer i Fålhagen. Välkommen!

Hoppas att länken fungerar:
http://www.body.se/artiklar/nyheter/20130425/gymgrossisten-oppnar-ny-butik-i-uppsala

lördag 4 maj 2013

Väderkvarnsbacken och Vaksala torg i Uppsalatidningen


Missa inte Uppsalatidningens senaste nummer för där kan du läsa om Väderkvarnsbacken och se bilden från en annan tid. Jag är allvarligt skadad vad gäller att titta på bilder från en annan tid. Stadsbilden har ändrats mellan 1931 och 2013. Coolt! Läs mer i papperstidningen :).

fredag 3 maj 2013

Råkor

På bilden ser ni en av Uppsalas karaktärsfåglar, och deras bon. Det är råkor som jag har fotat utanför UKK.  Uppsalas råkor är speciella eftersom det är landets nordligaste råkkoloni. Annars hittar man mest råkor nere i Linköping, på Öland, Gotland och i Skåne. I början av 1990-talet fanns det ca 1300 råkpar i Uppsala, men kommunen har jagat dem eftersom de skränar och stör folk. Råkorna har nämligen ofta byggt sina bon i bostadsområden i bland annat Gränby. Men nu verkar de ha flyttat in till stan istället, vilket jag skrev om förra året: http://falhagen.blogspot.se/2012/04/fagelinvasion-vid-vaksala-torg.html. Idag finns dock bara 300 råkpar kvar i Uppsala, och nu har kommunen slutat riva råkbon med ägg i. Istället river man bona innan råkorna hinner lägga ägg, så att de får en chans att flytta någon annanstans där de inte stör folk, och lägga sina ägg där istället. Det tycker jag är bra, så att Uppsalas karaktärsfågel kan leva kvar i och kring staden. Håll ögonen öppna så ser du säkert dem i Fålhagen!

torsdag 2 maj 2013

Radisson Blu har 1-årsjubileum

Radisson Blu i Fålhagen fyller 1 år och har jubileumshelg nu i helgen 3-5 maj. Det betyder bland annat champagnebrunch på lördag och söndag, och för varje frukost någon äter skänker de 10 kr till Akademiska sjukhusets barnfond. På söndag har de även guidade visningar av hotellet. Hotell Park Inn som också ligger i Fålhagen och också tillhör Radisson-kedjan är också med i firandet och har bland annat Vinylkväll imorgon fredag. Det måste man ju nästan testa!

onsdag 1 maj 2013

Uteserveringar kring Fålhagen

Nu när maj är här är det verkligen säsong för att sitta på uteserveringar och glassa :). Det finns flera uteserveringar i och nära Fålhagen. I Fålhagen har vi till exempel Athens uteservering, och på stationen finns dels Stationsrestarangens stora uteservering och dels Radisson Blus som ni ser på bilden, som har en härlig feeling med palmer. Kanske ses vi där i sommar :)?