fredag 31 januari 2014

Broströms Kafé

Fikat på bilden är inte från Broströms Kafé

Vi har tidigare skrivit om caféer i Fålhagen och att vi tycker det borde finnas fler (se tidigare inlägg här: http://falhagen.blogspot.se/search/label/cafe). En läsare hörde nyligen av sig och påpekade att Broströms Kafé i Godsmagasinet bakom stationen faktiskt ligger i Fålhagen, och det har hen ju rätt i! Det är ett bra café med gott fika. De har även alltid en konstutställning som byts ut varje månad. På sidan medvetenkonsumtion.org står det dessutom att de erbjuder gott om fika och mat som är vegetarisk, ekologisk och rättvisemärkt, och ibland även närproducerad. Gå in på Broströms hemsida för att se deras öppettider: http://www.brostromskafe.com/ 

torsdag 30 januari 2014

Sista dagen för januarirabatt i Fålhagens närmaste bokaffär

Vi hittade våra rabattkuponger som går ut 31 januari och begav oss till Fålhagens närmaste bokaffär, dvs Pocketshop på stationen. Där köpte vi en massa trevliga böcker, trots att vi redan har en hög olästa böcker här hemma (allt är som vanligt alltså...). Om ni köpte böcker på Pocketshop i december så är chansen stor att ni också fick en rabattkupong att använda i januari, så kom ihåg att lösa in den senast imorgon! Jag tycker det är kul att gå till Pocketshop på stationen, för personalen där är alltid så trevlig :). Och så har de bra öppettider också: 7-20 på vardagar och 9-19 på helgerna.

onsdag 29 januari 2014

Bra med sänkta biljettpriser för långpendlare

Eftersom jag skrivit mycket om SJ på sistone så passar jag på att ta upp en till sak om kollektivtrafiken. Jag tycker att UL-förslaget om sänkta priser för dem som pendlar långt är jättebra! Varför? Jo, det är långpendlare som har mest att vinna på att ta bilen. Jag tror att med kraftigt sänkta priser lyckas man få många att lämna bilen hemma, istället för att ta bilen av alldeles för lättvindiga skäl. Sedan tycker jag att det är väldigt tråkigt att många uppsalabor tycker att det inte finns värld utanför de gröna bussarna. UL ska faktiskt se till hela länets bästa. Vi är inte riktigt överens om detta här hemma heller.

En härlig låt om SJ som jag hittade på Youtube. Låten är tydligen från 1971:
http://www.youtube.com/watch?v=L5zcxOlXBjY

I vilken svensk film kan du hörasamma melodi men med en annan text?


tisdag 28 januari 2014

Nedmontering på Resecentrum

Om jag inte minns helt fel så var det möjligt att surfa på internet här. Apparaterna håller på att nedmonteras på Resecentrum. Så går det när alla har smartphones och det finns dessutom fri wifi på Resecentrum. Helt fantastiskt.

Samtidigt har man gjort det väldigt mycket svårare för uteliggare och alkisar att sitta på elementet till höger om bilden för där är det nu någon form av metallskiva som gör att det är helt omöjligt att sätta sig där, om man inte vill få sina skinkor skurna i nya halvor.

Nu när SJ ska stänga butiken i Uppsala, är det någon som vet vad som kommer att komma till SJ:s snart gamla lokaler?

måndag 27 januari 2014

Information om Flora-Linneas kösystem

Eftersom jag hörde ett rykte om att det har börjats med budgivning istället för fast pris för stugorna i Flora-Linnea koloniområde här i Fålhagen gick jag in på deras hemsida för att läsa om kösystemet. Tack och lov står det där att det är fast pris som gäller, av auktoriserat värderingsinstitut. Det står i för sig inte när informationen uppdaterades senast, men det framgår i alla fall av texten att det uppdaterades någon gång under 2013, så man får hoppas att det är den senaste informationen. Ja, som ni märker av min text så står vi i kö och vill inte att det ska bli budgivning när det någon gång äntligen blir vår tur :).

En annan nyhet är att det inte längre skickas ut inbetalningsavier för köavgiften. Viktigt att komma ihåg! Så kom ihåg själva att betala in 300 kr för år 2014 senast 30 mars (se detaljer på http://www.floralinneauppsala.se/Medlemmar/index.html). Annars hamnar ni sist i kön!

söndag 26 januari 2014

Mediedagen på UKK


Den 3 mars läste jag att det är Mediedagen på UKK. Intressant, tänkte jag, och gick in på http://www.mediedagenuppsala.se/ för att läsa vad dagen innebär och vilka den vänder sig till. Att dagen handlar om medier, PR och marknadsföring stod snart klart för mig, åtminstone så fort jag hade lyckats läsa den vita texten på ljusgrå bakgrund (...). Sedan byttes bilden till en bild med vit bakgrund, och då försvann texten helt. Inklusive alla länkar till informationen.

Eftersom talarna lät intressanta (bl a Kattis Ahlström och Alex Schulman (även om jag har lite svårt för honom..)) så ville jag kolla vilken målgruppen för mediedagen är, om jag själv kanske ska gå. Men det gick inte att hitta något alls om det på sidan. Tanken kanske är att vem som helst ska gå om de vill, men eftersom jag har lärt mig på en marknadsföringskurs att målgruppen ALDRIG kan vara "allmänheten", så tvivlar jag på att det inte finns en tänkt målgrupp. Vi får se om jag kanske går dit som representant för vårt företag, annars kanske någon bloggläsare kan berätta mer om dagen sen och om vilka som var där? Konstigt att en dag om marknadsföring och PR inte har en mer tydlig hemsida...

lördag 25 januari 2014

Uppsalahems dyraste hyror

Om kvadratmeterpriserna i de konstiga husen (blivande bostadsrätter) som håller på att byggas är höga så har solcellshuset mitt i Fålhagen Uppsalahems dyraste hyror. Det läste jag i måndagens UNT. Men det är läget som lockar. Jag undrar hur man skaffar sig en hyreslägenhet här? I och med detta hus så har antalet hyresrätter i Fålhagen säkerligen mångfaldigas.

Att hitta någonstans att bo är inte lätt och det är nog inte svårt att fylla de här lägenheterna med människor, oavsett hyran. Det är bra, det ska kosta olika beroende på var man bor så länge alla faktiskt har någonstans att bo och att man har råd att bo där. Det är inte så självklart alla gånger.

Jag läste nyligen om att man konstaterat att antalet andrahandslägenheter ökat sedan man gjorde det lättare att ta ut en mer rimlig kostnad för uthyrningen men jag var tveksam till huruvida det fanns lediga lägenheter som ingen hyrde ut. Nu har man alltså bevisat att antalet andrahandslägenheter har ökat och man har använt Blocket för att komma fram till den slutsatsen. En lockande tanke, jag vill bara påminna om en sak och det är att allt som står på Blocket behöver inte vara sant. Huruvida den här annonsen är på riktigt eller inte, det vet jag inte och det är väl det som är det sjuka:
http://www.svd.se/naringsliv/pengar/hyr-en-garderob-for-2000-kronor-i-manaden_8907236.svd

fredag 24 januari 2014

Ommöblerat i Resecentrum

Tordes inte fotografera inne på Resecentrum häromdagen för jag värnar den personliga integriteten. Men bilder på bloggen gör inläggen mer levande. Jag upptäckte att man möblerat om inne på Resecentrum, "bänkarna" som stått på övre våningen är borta och de är flyttade ner till nedre våningen. Personligen tycker jag att det har varit en mycket bra förändring för det är ju främst där på nedre våningen som det saknats sittplatser. Bra där. Jag hoppas att det varit syftet med flytten och inte att man ska få bort alkisarna från resecentrum. I vilket fall som helst så har antalet väktare vid Resecentrum ökat, eller åtminstone så är väktarna mer synliga nu.

I fredags tog jag kortet nedan. Portmonnä, skruvmejsel och två pennor. Det ser ut som att man kastat ut alkisarna illa kvickt. En annan fundering är hur skitiga ventilationssystemet är, med tanke på hur mycket skräp det åker ner där. Men det är en annan fråga.


torsdag 23 januari 2014

Save Åriket - nu börjar det bli bråttom...


Då var det dags att ta ställning. Det här inlägget kommer att handla om ett område utanför Fålhagen och ibland tycker jag att det är motiverat att behandla ämnen som påverkar alla i Uppsala. Det här inlägget kommer att handla dels om hur yngre människor (räknar mig till den yngre generationen) föredrar att organisera sig politiskt och dels så tänkte jag jämföra det tokiga förslaget med två andra städer där man redan idag har dragit en stor väg genom en park/ett grönområde.

Jag pratar naturligtvis om planerna att bygga en väg rakt över Årike Fyris och hur man redan håller på att förverkliga steg 1 i den processen i och med byggandet från Gottsunda mot Ultuna. Det hela går ut på att man på sikt ska bygga ihop stadsdelarna Gottsunda, Ultuna och Sävja till E4an. Problemet är att man planerar att göra detta helt utan hänsyn till miljön. Det här fantastiskt kortsiktigt. I och med detta har jag varit tvungen att fatta beslutet att rösta på Miljöpartiet då de beskriver den planerade tokigheten mycket bra här:
http://www.mp.se/uppsala/just-nu/nej-till-bro-over-fyrisan-0

Stora breda vägar som skär rakt genom ett grönområde är endast av ondo. Jag tänkte skriva om två exempel som jag har personlig erfarenhet av: New York och Wien. New York har sin Central Park som gränsar sig till en massa vägar och hus. Men Central Parken skärs även av av en bred väg. Sådant är verkligen jobbigt för någon som vill njuta av en sammanhängande naturupplevelse. Jag tycker att en naturupplevelse ska vara sammanhängande! Jag tycker att det är fantastiskt att man sparat så mycket grönt mitt i Manhattan, men man har varit tvungen att göra en väg rakt genom parken ändå. Uppsala är inte Manhattan och vi ska inte vara lika bilberoende. På Manhattan bor det 1,6 miljoner invånare.

I Wien har man då totalt förstört ett jättefint område mitt i stan. En bred väg skär rakt genom en park som annars skulle varit ett mycket lugnt område. Dessutom så svävar bron över parken och ser ut ungefär som Kungsängsbron sett nerifrån. Hemskt. Antagligen har mängden trafik tvingat Wien att bygga vägen rakt genom en fin park. Wien har 1,7 miljoner invånare.

Uppsala har 200 000 invånare. Jag tycker att man ska bygga och breda ut de redan befintliga broarna innan man förstör naturvärden för några minuters skull. Tyvärr så hittade jag inte debattartikeln på UNT:s hemsida som man skrivit om Kungsängsbron som lösning. Den var välskriven och vettig.

Det politiska i det hela är att jag tycker att det är jobbigt att engagera sig i politiska partier, däremot kan jag lätt tänka engagera mig i enstaka frågor där jag tycker att det håller på att gå åt fel håll. Frågan om att bevara och skydda Årike Fyris är en sådan fråga. Alldeles för många miljöaspekter bortses i fördel mot miljonaspekter. Nu ska jag bara ta reda på vad jag kan göra.

Ibland stavas inte lösningen heller större vägar, utan att man använder de befintliga på ett vettigt sätt och inte som på bilden här nedan. Sedan tycker jag att det vore naturligare att breda Kungsängsbron och därifrån få trafiken till E4an. Det behövs ändå bättre trafiklösningar för Boländerna, så varför inte koppla ihop de lösningarna. Och så ska man breda bron i Flottsund också. Det behövs också.

onsdag 22 januari 2014

Den ensliga snurrgrejen

När jag går genom Frodeparken funderar jag ofta på hur man har valt att sprida ut lekredskapen över parken. Jag vet att tanken med planritningen var att skapa olika rum i parken med olika syften. Men ta den där snurrplattan längst bort mot Strandbodkilen till exempel. Om ett eller två barn leker på den, vad ska deras kompisar som väntar på sin tur göra under tiden? Om det fanns nåt annat lekredskap bredvid så skulle fler kunna leka här, men nu kan man bara stå och titta på.

tisdag 21 januari 2014

Granar i Fålhagen

Åren kring 1940-talet verkar det ha varit populärt att plantera granar på gårdarna, eftersom man kan se fullvuxna granar på flera av gårdarna i Fålhagen, särskilt kring Väderkvarnsgatan. Många av dem är olika typer av ädelgranar, men på vår gård har vi i alla fall en vanlig svensk gran. När granarna börjar bli så gamla att de måste tas ned lär ju Fålhagens utseende förändras, för nuförtiden är det väl inte många som vill plantera en gran om de får välja träd. Fast det kanske hinner bli mode tills dess igen, vem vet. Har ni förresten sett hur granen vid Coop Nära lutar hotfullt mot Coop? Undrar hur frisk och stabil den är?

måndag 20 januari 2014

Nationalteatern kommer till UKK


Den 7 februari 2014 kommer Nationalteatern till UKK. 100 minuter underhållning med start kl. 19.30. Kostnaden för livsfesten är 460 kronor.  Vi får väl se om jag kan gå och se spelningen. Jag hoppas det för Nationalteaterns låtar är helt underbara :).

Mer information:
http://www.ukk.se/Konsert/kalendarium/Nationalteaterns-Rockorkester/

Kan du intet gå på konserten så föreslår jag att du tar fram en flaska rödvin och klickar på länken här nedan ( Det tänker jag göra i värsta fall):
http://www.youtube.com/watch?v=B0CMRDvxDCE

Livet är en fest!

söndag 19 januari 2014

Auktion på Vaksalaskolan

Det var auktion på Vaksalaskolan igår och tydligen så är det auktion där även idag. Det var lite svårt att missa skyltningen. Seriöst, tre skyltar på tre gatulampor på rad på Vaksala torg som ligger alldeles bredvid Vaksalaskolan. Det går inte att missa att det är auktion på Vaksalaskolan :).

lördag 18 januari 2014

Skuldfällan i Fålhagen


Att bostäderna är svindyra i Fålhagen och Uppsala har väl ingen missat. UNT hade en artikel med intressant information om dem som bor i olika områden, hur mycket man har lånat i genomsnitt och hur mycket man tjänar i genomsnitt. Tyvärr så hade man bara med top 10 av de mest belånade och top 10 på de minst belånade. Ett postnummer ifrån Fålhagen fanns med på listan och jag hade velat undersöka stadsdelen mer i detalj men eftersom endast ett av postnumren i Fålhagen hade lyckats ta sig med på top 10-listan så kunde jag inte jämföra den delen av Fålhagen med de andra. Det var synd. Dessutom så saknade tabellrutan en källa så jag kunde verkligen inte komma vidare. Om någon vet källan till informationen så tipsa mig om det.

Förra året gjorde SvD dock en intressant tabell, tyvärr så verkar det som att man inte uppdaterat tabellen i år för siffrorna för Fålhagen var de samma i år som förra året.
http://www.svd.se/naringsliv/artikel_8153850.svd

Och så ett blogginlägg om ämnet från 2013:
http://falhagen.blogspot.se/2013/05/den-svenska-skulden-laget-i-falhagen.html




fredag 17 januari 2014

Tillgängligheten runt Resecentrum


Jag har nu förstört (medvetet) två hårddiskar på två veckor och innan jag gjorde det så sparade jag över bilder på en extern hårddisk. Och visst måste man bläddra lite bland bilderna och jag tror att jag så småningom gör någon form av "bildspel" över byggandet runt resecentrum men det får dröja lite. Bilden ovan hittade jag från 2010. Jag tycker att den sammanfattar miljön och den begränsade tillgängligheten från resecentrum. Visst, det finns ju hissar men jag tycker att hissarna är väldigt små och jag vill minnas att just den här dagen fungerade inte hissen närmast trappan. Det är tufft att vara resenär vid resecentrum.

torsdag 16 januari 2014

Is på Fålhagens IP


Jag sprang en runda runt Fålhagen igår. Ska avslöja min nya favoritrunda lite senare här på bloggen men nu till huvudsaken. Jag tyckte mig se IS på Fålhagens IP och eftersom det kallare vädret ser ut att fortsätta så tycker jag att ni ska passa på att åka skridskor på isen. Själv kan jag inte på grund av min fot. Inte än i alla fall. Jag började träna lite för hårt på en gång och det blev inte så bra. Om du inte gillar att åka skridskor så har jag faktiskt sett folk åka skidor runt Fålhagens IP också. Värsta multihallen utan tak :). Fålhagens IP alltså.

onsdag 15 januari 2014

Snöstaketen förfular Fålhagen


Jag är inte mycket för estetik, det ska läsarna veta men när centralpassagens enda färgglada detaljer är de orange skyltarna för ersättningsbussarna och snöstaketen på bilden så är det ganska illa. Kan man inte förvara staketen någon annanstans? Fult är det.

En annan sak från centralpassagen från i fredags är att det är ingen bra idé att parkera två fordon på cykelbanan. Det blir liksom lite trångt och farligt för cyklisterna. Men det är som sagt en helt annan sak.

tisdag 14 januari 2014

Viva Victoria i Fålhagen


Här går jag förbi varje dag. Viva Victoria har förstått det för deras skyltfönster är ett av stans snyggaste. Det var från Viva Victoria som jag köpte flera julklappar i år. Personalen är väldigt hjälpsam och glad. Det blir man själv glad av också. Behöver köpa födelsedagspresenter eller julklappar eller kanske bara uppdatera garderoben så kan jag rekommendera Viva Victoria även om jag kanske inte kan köpa produkter till mig själv.


Kolla på deras Facebooksida:
https://www.facebook.com/VivaViktoria.se

måndag 13 januari 2014

Missing People i Fålhagen


I lördags eftermiddag var jag ute och sprang och såg massor med Missing People-frivilliga ute i Fålhagen. De letar efter Emil som försvann på nyårsafton. De sista spåren om honom är övervakningskamerabilder från spår 1. På Flashback kan man läsa en massa om fallet, men faktainnehållet där verkar inte vara så högt. Mycket irrelevanta saker som tas upp där. Håll er borta från Flashback och kolla på Polisens sida här istället:
https://www.facebook.com/polisenuppsalalan


söndag 12 januari 2014

Inget Knutsfirande på Vaksala torg imorgon



Det traditionsenliga Knutsfirandet på Vaksala torg där man sedan 1940-talet har dansat ut granen har tyvärr ställts in i år! Det hade annars hållits imorgon. Orsaken är att IOGT-NTO, som står bakom firandet, inte har hittat tillräckligt många personer som kan hjälpa till ideellt med att samla in pengar och ordna firandet. Jättetråkigt, eftersom det är ett uppskattat evenemang dit det brukar komma massor av folk. Förra året kom det ca 300 personer. Förhoppningsvis vill fler hjälpa till nästa år så att det kan bli av.

lördag 11 januari 2014

Se upp: Rulltrapporna rullar inte...

Jag var och såg filmen Hundraåringen som är en rolig film. Min favoritreplik i filmen är den om likhunden och hundraåringen. på vägen hem från biografen försökte jag ta rulltrappan ner inne på resecentrum. Det gick inte. Rulltrapporna både uppåt och neråt hade stängts av. Jag hoppas att det är så, så att de inte har gått sönder för då kan det ta tid. Förresten, så upptäckte jag att biografen Royal ligger väldigt nära Fålhagen. Någon dag jag kanske berättar en lite speciell historia som händer i den lokalen för länge sen. Men det får bli en annan historia.

fredag 10 januari 2014

En tydliggjord skylt om att inte parkera här

Det var här som en kompis till oss fick böter för några år sen. Då gömde sig förbudsskylten bland en massa grenar och var tämligen omöjlig att se i mörkret. Skönt att man nu flyttat på skylten. Så fort jag blivit friskare ska jag ta en promenad runt Fålhagen och komma på saker som borde utvecklas ändras. Kanske har jag missat någonting mer under mina promenader i Uppsalas trevligaste stadsdel.

torsdag 9 januari 2014

Är det någon som bor här?

Är det någon som bor i det här huset? Jag släpade min förkylda kropp förbi här och tyckte att det såg väldigt ödsligt ut här. Kanske är det det hemska och obefintliga vädret som gör att huset ser så öde ut eller så är det ingen som bor i huset. Det som talar emot att huset är obebott är ju att man har sopsorteringstunnor utanför entrén. Vet du någonting om detta? 

onsdag 8 januari 2014

Kaninvaror på Coop i Stationsgallerian


 Nu har de kaningrejer på Coop i stationsgallerian! Fantastiskt! Jag har inte sett detta tidigare. Undrar hur många veckor de haft det. Jaja, nu blir det att köpa hö från Coop inom kort. Perfekt! När djuraffären försvann från centrum så har jag varit tvungen att ta mig till Boländerna för att köpa kaningrejer. Det behöver jag inte längre. Ska kolla vad kaninen tycker om pelletsen också. Spännande.





tisdag 7 januari 2014

Skyltning behövs vid Stationsgallerian


Eftersom jag börjat använda vägen ner från Ymergatan och sedan till centralpassagen så har jag även upptäckt en liten detalj som skulle behöva åtgärdas. Eftersom fler nu använder Ymergatan och sedan cykelvägen ner till centralpassagen så vore det bra att sätta upp en  fordonstrafik förbjuden-skylt direkt efter den här parkeringen till höger för annars kommer bilisterna att fortsätta köra fel här. Det kan bli farligt.



måndag 6 januari 2014

Ett av Fålhagens äldsta hus till salu, och lite annat...

Nu är det gröngula huset på Liljegatan 19 som vi har skrivit om tidigare här till salu! Utgångspriset är hela 9,3 milj kr, men så har ju huset faktiskt 13,5 rum... Jag önskar att jag kunde köpa det. Det är verkligen ett av Fålhagens coolaste hus.

Utöver huset ligger drygt 20 andra objekt i Fålhagen ute på Hemnet. Det är lite med tanke på att Svensk fastighetsförmedling har sin stora visningshelg i helgen, och då brukar väl Widerlöv också ha visningshelg precis före eller efter. Fast jag har i för sig inte sett något om det på deras hemsida i år...

Den kategori som dominerar utbudet är ettor, som det brukar vara inför terminsstart. Det jag reagerade på var att flera av ettorna har utgångspris kring 1,4-1,5 milj, dvs samma utgångspris som vår 3:a hade för bara 4 år sedan. En av ettorna ligger visserligen i Port Arthur, men de andra tycker jag ligger på "likvärdiga" gator till våran gata. Och det finns nästan ingen som är billigare än 1,2 milj. Hur ska man kunna ha råd med det som ensamstående och antagligen student? På tal om våran lägenhet, om ni vill bli granne med oss så är grannlägenheten till salu nu, en 2,5:a för 1,595 milj. Jag kan verkligen rekommendera vår bostadsrättsförening, och alla i vårt trapphus är trevliga. Här finns länken: http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2,5rum-falhagen-uppsala-kommun-s-t-goransgatan-20-5942492#item-fact-comparison.

söndag 5 januari 2014

Den försvunna unge mannen


Eftersom jag har varit sjuk nu i några dagar så har jag inte orkat/kunnat ta mig ut för att skriva om Fålhagen. Istället har jag försökt leta efter någonting att skriva om på nätet. Ett fall som fångat mitt intresse är den försvunna unge mannen som försvann från pendeltåget/resecentrumet på morgonen den 1 januari. Han kan ha försvunnit på Fålhagensidan av stan. Jag hoppas att man hittar den unge mannen.


lördag 4 januari 2014

Litet axplock ur UKK:s kalendarium våren 2014

Jag kollade igenom Fålhagens eget konserthus kalendarium för våren 2014, för att se vad det nya året har att erbjuda. Det finns förstås som vanligt väldigt många olika händelser, med en stor bredd. Personligen tror jag att UKK behöver ha en viss mängd "folkliga" evenemang och konserter för att få sin ekonomi att går runt (de har ju haft en del problem med det...), istället för ett alltför smalt utbud. Och visst hittar man en hel del sådana i vårens program, till exempel Melissa Horn 16 februari, Raw på turné 28 februari, Bo Kaspers Orkester 20 mars och Tomas Ledin 28 mars. För att nämna några. UKK kommer dock aldrig kunna konkurrera med till exempel Svandammshallarna eller andra ställen vad gäller att dra in mycket pengar, när de har artister som Håkan Hellström och Oskar Linnros. Jag undrar fortfarande över varför man byggde så små konsertlokaler i UKK när man hade chansen att en gång för alla bygga ett konserthus där små och stora konserter får plats.

Så, nu när jag har gnällt lite ska jag avsluta med att tipsa om några fler programpunkter. Har ni barn så gå och kolla på Trollkarlen från Oz, som går 18 januari och 22 februari. Sweden Aid Orchestra och Mattias Klum verkar också ha satt ihop något spännande som de kallar en multimedial konsert med film och musik, som börjar i Indiska oceanen och slutar i vårt eget innanhav. Vidare finns bland annat möjlighet att uppleva en irländsk workshop, en afrikansk show (Mother of Africa) och flera olika framträdanden av Uppsala kammarorkester. Gå in och kolla själva vetja: http://ukk.se/Konsert/kalendarium/Post.aspx

fredag 3 januari 2014

Missing people letar efter försvunnen kille här ikväll

Ikväll kl 18 börjar en ny skallgång efter Emil, 19 år, som försvann från pendeltåget på Centralstationen här i Uppsala tidigt på nyårsdagens morgon. Han klev av tåget för att kissa, och kom sedan inte tillbaks innan tåget avgick. Sedan dess har ingen sett honom. Polisen var ute igår kväll och letade efter Emil med hundpatruller kring stationen och Strandbodkilen, och Missing people letade också igår kväll i en 1 km stor radie runt stationen, utan resultat. Emil är 181 cm lång, med normal kroppsbyggnad och mörkbrunt hår. Vid försvinnandet bar han en svart jacka och ljusa jeans. Kontakta polisen om ni ser honom! Här är en länk till Missing peoples foto på Emil på Facebook: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=701320119898288&set=a.365886880108282.87947.324878340875803&type=3&theater

torsdag 2 januari 2014

Almtuna Is och den nya hallen...

Almtuna är en del av Fålhagen och jag kom på att jag inte hört någonting om den nya hallen på länge. Jag hoppas att man snart kommer igång med det hela för annars blir det som i den här norska parodilåten om Jessheim: http://www.youtube.com/watch?v=IYckNolJv5I

Hur då? Jo, Uppsalavarianten av låten skulle kunna gå så här (läget just nu alltså):
Men Gränbyhallen är rå som fan,
Nej, den ser ut som ett fängelse byggt i Kazakstan.
Men den ska rustas upp, den är vikti.
Men kommunen har inte råd före 2090.
(alternativt: kommunen har inte haft råd sen 1990).

onsdag 1 januari 2014

Tiggare har ingenstans att bo


Centralpassagen är en av platserna där en fålhagenbo kan träffa på tiggare. Sedan kan man se tiggare hela vägen ner till Stora torget. Jag har tidigare ställt frågan om hur jag skulle kunna hjälpa till? Själv ger jag inte pengar till tiggarna men jag har sett att många fler gör det nu i december. Jag har tidigare försökt få reda på vad jag skulle kunna göra och inslaget nedan innehåller svaret:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5741978

Jag lyssnade på radio medan jag körde till svärföräldrarna. Inslaget ovan är det jag lyssnade på. Det är flera saker där som jag tänker på. Dels så har antalet tiggare ökat så mycket att medelinkomsten har sjunkit från 200 kronor till 80 kronor per dag.

Jag fick även svar på min fråga om hur jag ska kunna hjälpa tiggare och i inslaget föreslås det att man ger pengar till etablerade organisationer om sedan hjälper tiggarna. Jag hörde namnet Crossroads så jag googlade fram en adress: http://stockholmcrossroads.se/
Det är via organisationerna som det hela sköts effektivast. Och så efterlystes kommunalt engagemang i frågan även om tiggarfrågan behöver lösas på EU-nivå. Svårt det här.

Lite inne på min tidigare inställning är även statsvetaren:
http://www.dn.se/debatt/darfor-bor-vi-gora-det-forbjudet-att-ge-till-tiggare/
Jag gillar ordspråket: Give a man a fish and you feed him for a day, teach a man to fish and you feed him for a lifetime. Lite så skulle jag vilja att man agerade i tiggarfrågan.