söndag 30 november 2014

Fålhagens snyggaste hund?



Ja, ser ni en man med en röd barnvagn smyga runt i Fålhagen så är det med mycket stor sannolikhet jag :). Och så fotar jag precis allt som jag tycker är intressant. Här har jag nog lyckats fånga Fålhagens snyggaste hund! En fantastiskt elegant varelse! Det var ju en hundfrisör här i närheten förut...

lördag 29 november 2014

Utfart dygnet runt


Jag tokgillar den här skylten. Älskar budskapet om att utfarten existerat dygnet runt och inte bara vissa tider på dygnet. Jag misstänker att någon eller några inte respekterat att det finns en utfart här även på kvällarna och nätterna. Problem måste man ha haft eftersom man varit tvungen att sätta upp en skylt med text också :).

För många år sen körde vi relativt regelbundet genom Västerfärnebo, om jag inte minns fel, och där hade man då gjort någonting väldigt intressant. Man hade satt upp farthinder som var avsedda för att man ska köra 30 km/h. Skylten som varnade om farthindren informerade föraren om att 30 km/h i timme gällde bara vissa tider så när jag då en gång körde 50 km/h eftersom  30 km/h inte gällde så höll jag på att ha sönder vår bil. Skylten sa en sak men själva farthindren var formade så att man ska köra 30 km/h dygnet runt. Inte optimalt med sådana skyltar. Numera är farthindren i Västerfärnebo bortplockade och det är lika bra det.

fredag 28 november 2014

Viadukten som julklapp


Jag borde bli bättre på att läsa UNT:s bilagor. Vi ska inte ens gå in på hur sällan jag läser kulturdelen :). Det enda jag läser i kulturdelen är insändarna längst bak. Jag läser inte ens sporten :). Men jag ska bli bättre på det för häromdagen så läste jag UNT:s bilaga Uppgång som är en tidning om näringslivet i Uppland. Den visade sig vara mer intressant än vad jag trodde. Det fanns en artikel om viadukten som man byggde under spåren på Vaksalagatan och som blev klar 1959.

Vaksalagatans viadukt har gjort det lättare för uppsalabor att umgås mer spåröverskridande. Jag är själv aningen trött på att vänta bakom bommarna, inte bara när jag då och då kör bil i Uppsala, men även främst som fotgängare. När man byggde viadukten på Vaksalagatan så kallades miraklet för "en julklapp åt alla trafikanter".

Fast nu behöver ju viadukten fräschas upp! 1959 var länge sen...och vi behöver fler viadukter under spåren...

torsdag 27 november 2014

Ett farligt övergångsställe i Fålhagen


Ja, Fålhagen har fått en egen liten hustomte i mig. Jag kanske ska starta ett grannsamverkanföretag :). Jag smyger runt Fålhagen med en barnvagn framför mig och observerar verkligheten. Jag har skrivit om det här övergångsstället förut men häromdagen såg jag åter hur farligt det är att ta sig över här för bilarna saktar inte ner...typ alls. Det är bara en tidsfråga innan någon blir påkörd här, särskilt eftersom cyklisterna inte alltid är så belysta. Tyvärr.

onsdag 26 november 2014

Boktips från bloggaren...


Då lämnar vi Fålhagen en stund och tittar på böcker som jag tycker är värda att kasta ett läsöga på. När det är ljust ute och läser jag medan jag går runt med barnvagnen. Det fungerar faktiskt väldigt bra eftersom gatorna i Fålhagen är väldigt lugna.

Jag har precis börjat läsa boken I am Malala och jag måste säga att första intrycket är att boken är helt fantastisk. Direkt kastas man in i den vackra dalen därifrån Malala kommer ifrån. Och direkt får man en tydlig bild om utmaningarna i den här delen av världen, plus att man får en historisk lektion om hur det blivit så men det blir inte som att läsa E.I. Hobsbawn utan tonen och texten är lättläst. Skönt. Tankar som jag får direkt kring boken är vikten av att se till att alla kvinnor i hela världen får möjligheten att utbilda sig och att man ser över kvinnornas roll i samhällen överhuvudtaget. Början verkar väldigt väldigt bra.

För ungefär ett år sen läste jag Tom Clancys helt fantastiska bok Locked on och kort därefter fick jag veta att han hade dött. Det var en tung dag för en Tom Clancy-älskare som jag. Jag har nog läst nästan allt, förutom hans bara vapen-böcker, han någonsin skrivit. Både på finska och engelska. Ni förstår lyckan över att ha hittat en pocketbok med Clancy som jag inte har läst. Med den helt fantastiska boken Locked on i bakhuvudet så spontanköpte jag Command Authority. Jag har inte hunnit börja läsa boken än men jag bara räknar med att den kommer att vara hel fantastisk. När Tom Clancy dog så var den en sorgens dag även för mig. Nu måste jag hittat någon annan som skriver lika bra om världspolitik och politikens tvångmedel dvs. militära insatser.

Jag förstår att det kan verka motsägelsefullt att jag samtidigt läser boken om Malala som förespråkar att man istället för att satsa så mycket på den militära insatsen, borde satsa på att utbildning och att jag ändå läser böcker om militära insatser (visserligen fiktiva men oftast grymt nära verkligheten). Poängen är väl att jag tror att man behöver både och, och att det utan militära insatser är svårt att skapa förutsättningar ett utbildningsväseende.


Den 7 november hade vi barnvakt för första gången. Niinas syster ville gärna leka med vår son och det hade vi ingenting emot för det gjorde att vi kunde smita iväg till en författarintervju på stadsbiblioteket. Dessutom på tumanhand så vi kunde rent av diskutera saker med varandra. Helt fantastiskt. Fredrik Backman kan sannerligen prata om en massa saker. Det var trevligt att lyssna på honom och det var inspirerande att höra hur lika vi tänker om skrivandet. Jag skriver inte böcker men jag skriver mycket annat. Jag ska nog gå på fler författarkvällar för det var helt enligt min smak, lite rödvin och litterär kultur. Folk borde läsa mer. Fredrik Backman hade en skön definition på skillnaden mellan folk och människor. Det är skillnad, det kan jag hålla med om efter hans definition. Jag bara antar att du har läst boken med Ove som huvudperson. Jag planerar att boka biljetter till teaterföreställningen också och så kommer boken även ut som film. Det är mycket nu kring den där Ove. Alla känner vi väl någon som liknar Ove, eller hur?

Vad är då skillnaden mellan Ove och många andra bokkaraktärer? Jo, att man får följa med honom i det han gör och inte hur han ser ut. Det är då vi får bilda en egen uppfattning hur Ove ser ut. Kanske någon nära oss :). Förresten, tycker du att Ove är en skön person och letar efter än jobbigare huvudperson i en bok så kan jag rekommendera John Kennedy Tooles Dumskallarnas sammansvärjning. Där har du en bok vars huvudperson är typ väldigt svår att tycka om.

Jag gillar böcker där huvudpersonerna är lite udda. Som man kanske skulle kunna sätta någon bokstavsstämpel på, så som mode är nuförtiden. Jag tycker att udda människor är sköna, kanske socialt lite inkompetenta, så som huvudpersonen i Britt-Marie var här. Ibland är bokstavskombinationerna vi har anledningen till hur våra liv blir och ibland beror det på annat. Men efter att ha läst 40 första sidorna utav Britt-Marie var här så kan jag redan säga att jag kommer att älska boken trots att den sägs handla om vanlig fotboll som jag för övrigt inte förstår mig på.




tisdag 25 november 2014

Vi välkomnar kommuninformationen till Fålhagen

Den 1 december flyttar kommuninformationen till rätt sida av järnvägsspåren, närmare bestämt till Stationsgallerian. Aningen längre från centrum, fast ändå ett mycket bättre läge eftersom de nu kommer ligga nära resecentrum. Och det är bra att man använder de tomma lokalerna i Stationsgallerian till något. Fast i framtiden tror jag inte att lokalerna kommer vara svåra att hyra ut, det är ju värsta guldläget egentligen. Jag hörde förresten att åtminstone delar av kommunförvaltningen ska flytta tillbaks till gamla kommunhuset igen sen när det är ombyggt. Undrar vilka som ska hyra in sig i Stationsgallerian då? Det är fina lokaler att ha kontor i.

måndag 24 november 2014

Stackars pendlare...


Jag tog bilden för en månad sen men jag är rädd att den kommer att bli en vardagsbild i vinter för precis som Alliansen och Folkpartiet i synnerhet inte hann göra om skolan tillräckligt mycket (betyg från 6an var den bästa förändringen) så kommer inte Socialdemokraterna att kunna ändra tågtrafikens verklighet på en gång. Bilden är från 23 oktober när ett signalfel gjorde att alla i resecentrum blev minst 30 minuter försenade. Tur att det numera finns bänkar...snygga bänkar dessutom!

söndag 23 november 2014

Tidigt ute

Den här bostadsrättsföreningen som vi passerar på vägen till stationen/stan är lite rolig, för de har sin julbelysning tänd typ hela den mörka delen av året. De börjar först och slutar sist, och sprider ljus i mörkret. Jag är rätt säker på att de även låter lamporna hänga uppe hela sommarhalvåret, fast otända förstås. Det är väl enklast att göra så. Vår förening har numera också lamporna uppe i vår gran året om, fast de tänds traditionsenligt kring 1 advent. I år blir det dock spännande att se när de tänds eftersom de som förvaltar vår gård (inga namn nämnda :)) har kört över minst en av lamporna med gräsklipparen. Vi får se om de är seriekopplade, om man säger så :).

lördag 22 november 2014

Resecentrum och skumma typer...


Jag läste på nätet om att man plockade in åtta personer i en insats på resecentrum för att komma åt droger och sånt där. Det är bra. Det är bra att det finns övervakningskameror också. Visserligen så är inte resecentrum i Uppsala en jätteskrämmande plats, jämfört med många andra platser på jorden men jag har sett en hel del väldigt skumma typer där, och som dessutom betett sig konstigt. Jag avslutar nämligen mina barnvagnspromenader där och sitter lite i värmen och tittar på vad Pocketshop har för nyheter att erbjuda. Ja, och då vill inte jag ha några oförutsägbara droganvändare där.

http://www.unt.se/uppland/uppsala/polisen-gjorde-insats-pa-resecentrum-3477877.aspx

Det här med knark kan leda till andra problem också. Jag tycker att låten nedan, tillsammans med en koppling till hip hop sammanfattar det hela på ett mycket roligt sätt:

https://www.youtube.com/watch?v=qx3TAt8oDok

Ett företag i Fålhagen


Jag går runt Fålhagen en hel del just nu. Det var under en av mina barnvagnspromenader som jag såg den här lappen. Fantastiskt :). "Knacka hårt!" :). Underbart! Sedan kan man ju naturligtvis undra om inte företaget borde satsa på en bättre ringklocka :).

fredag 21 november 2014

Skybar har öppet!


Har du också funderat på vad som är det konstigaste mysteriet i Uppsala? Det har jag. Vad är det då? Jo, varför har man inte tagit vara på Skybarens potential i UKK-byggnaden? Det har jag funderat på i flera år nu. Tänk att sitta här, med den här utsikten och så med lite rött i glaset! Det kallar jag för en kulturupplevelse. Hela själen njuter av utsikten. Och nu ska man tydligen ha en DJ också...fantastiskt! Eller borde jag säga ÄNTLIGEN! Inte bara fredag utan äntligen Skybar på UKK!

http://www.ukk.se/Restaurang-cafe/After-work-i-Skybar/

torsdag 20 november 2014

Cyklar, parkering och Uppsala...

Jag tänkte skriva lite om det här med cyklar och cykelparkeringar i Uppsala. Jag har ju tidigare skrivit att det vore bra om man kunde ha bokstäver längs raderna så att man skulle kunna komma ihåg var man parkerat sin cykel. Men i slutet av 90-talet var det nog lite vildare cykelparkering vid resecentrum. Och så påstår man att cykelparkeringen är bevakad :). Så så där sammanfattningsvis kan man väl säga att uppsalabor har blivit bättre på att parkera, eller kanske ska man kunna säga det som så att uppsalabor har givits bättre möjligheter att parkera bättre. Sedan tycker jag att uppsalabor parkera sina cyklar ungefär som italienare sina bilar...lite överallt...



En kompis var nyss i Berlin och fotade denna futuristiska cykelparkering! En fantastisk idé som jag tycker att man borde införa i Uppsala också, i väntan på ett cykelparkeringshus. Det hoppas jag att man snart ska kunna bygga i Uppsala.


Men eftersom uppsalacyklister inte är så duktiga på att följa anvisningar om parkeringsplatser så är det bra att man börjar med tidsbegränsade cykelparkeringar. Ska bli intressant att se hur man lyckas med detta...

onsdag 19 november 2014

Se upp vid resecentrum


På bilden ovan ser du bussgatan vid resecentrum och jag har ju tidigare skrivit om vikten av att tydliggöra var de olika sätten att ta sig fram i stan ska vara någonstans. Den här platsen på bilden ovan lurar fotgängaren lite eftersom det känns som ett övergångsställe men tydligen så är det inte det det och bussarna kör som galningar och tutar ibland. Jag tycker att det skulle behövas lite mer samarbete här. Och jag tycker faktiskt att man ska göra ett övergångsställe här. När jag pratade med Niina om detta så förklarade hon det väldigt pedagogiskt: 
Hon sa att den här platsen är som viltväxel, man vill att människorna ska gå över här men man riskerar ändå att bli påkörd...precis som vid viltväxlar...


Brukar du cykla på cykelbanan på bilden här nedan så ska du se till att du har fungerande lysen på kvällarna för en cyklist som inte har lysen på syns INTE mot den svarta asfalten. 



tisdag 18 november 2014

Förvirra din brevbärare...


Jo, jag hittade den här kreativa brevlådelösningen här i Fålhagen. Det kan bli förvirrande för stackars brevbärare om man bestämmer sig för att flytta på stolen och brevlådan varje dag :). Jag hoppas att detta inte är ett exempel på hur man missade en detalj i planeringen. Vi missade toarullehållaren när vi renoverade badrummet och här har man kanske missat detaljen om var man ska brevlådan sitta när de bytte staket. Jag vet inte, jag bara spekulerar.

måndag 17 november 2014

Husmorstips från Fålhagen...


Ibland måste man vara lite kreativ när en sojaflaskas platskork inte fungerar som den ska. Tur att man alltid har en vinöppnare hemma :).

söndag 16 november 2014

Se så fint Resecentrum kan bli med mer färg

Nu är jag igång och tjatar igen, men tänk vad fint Resecentrum kan bli med lite mer färg. Här är det landskapsarkitekter som förra veckan gjorde Projekt Glädjetrappan, med syfte att glädja resenärer med konst som kan upplevas i farten, utan att man behöver stanna på vägen till tåget eller på vägen hem. Så coolt och snyggt och bra för stressade Fålhagenpendlare!

(dock var det nog tyvärr inte tänkt att hålla länge, för redan efter någon dag hade färgkvadraterna lossnat)

lördag 15 november 2014

Fräscha upp Sivia torg någon gång då...


Sivia torg, ett minne från 60-talet som borde fräschas upp så att vi skulle kunna lämna Sovjeteran bakom oss, även så där arkitektoniskt också. Det skulle behövas. Det har funnits planer och tidtabeller om när uppfräschningen ska startas men det verkar ta en väldigt lång tid att komma till skott med att starta projektet. Här är några av tidtabeller: 


Men planer är till för att ändras...typ...


Det senaste är väl detta då då...


Och tänk att det skulle kunna bli så här snyggt: 





Så nu är jag lika nyfiken som korna i hagen...När blir Sivia torg uppfräschat?



fredag 14 november 2014

Folkmusikstämma på UKK


Vi hade en ledig helg för några veckor sen. Ingenting var inplanerat och så funderade vi på vad vi skulle kunna göra. Visst, lite städning hemma och så, men utöver det hade vi ingenting inplanerat. En konstig känsla. Det var då Niina började kolla lite saker man skulle kunna göra en löningshelg i Uppsala och det var då vi fastnade för Oktoberstämman på UKK, att gå runt UKK och njuta av folkmusik kändes som en kanonbra idé. Så vi gick dit två gånger den 25 oktober, först på eftermiddagen och sen på kvällen. Det var en fantastisk upplevelse så vi kommer nog att gå dit nästa år igen. Det är någonting lugnande med folkmusik. Sonen somnade också på en gång. 


Sedan var det helt fantastiskt att sitta i hörnet på UKK och blicka över Uppsala. Mycket snyggare utsikt än så här kan man inte få på stadens två landsmärken: Slottet och domkyrkan. Sedan gillade jag att man kunde köpa vin där. Det hör till när man ska njuta av kulturen och utsikten medan vuvuzelan (sonen) sover. 




Naturligtvis ska man dricka ansvarsfullt och framför allt ställa sitt glas på ett ansvarsfullt sätt och inte göra det här på räcket. Den här extra metallhöjningen var man tvungen att montera dit så att folk inte skulle ställa sina glas på räcket för glasen skulle kunna falla ner på folk på bottenvåningen. Inte optimalt. 


torsdag 13 november 2014

Kreativ varning

Nu när det återigen blir mörkt sjukt tidigt är det extra bra att någon har markerat den här stegen som finns på ett av radhusen vid Botvidsgatan. Annars är den nog lätt att slå huvudet i när man går förbi. Men lite kreativt att man har gjort det med glittertejp :).


onsdag 12 november 2014

Bilvandaler i Fålhagen

Varför varför varför har man sönder andras bilar? Hur tänker man då? Jag har inte förstått hur man kan var så respektlös. Den här tråkiga synen kunde man se längs Fålhagsgatan häromdagen. Om ni såg något så hör av er till polisen!

tisdag 11 november 2014

Hjälpte en tiggare - en lite annorlunda historia...


Här kommer en liten historia ur verkligheten. Detta hände mig för några veckor sen:

Jag skulle till Coop för att köpa en glass för 10 kronor och när man får en laktosfri glass för det priset så är det som hittat! Jag gick in. Det var lite svårt att ta sig in i Coop för ingången blockerades av en tiggare. Jag kom in och barnvagnen också. Jag köpte min glass och begav mig mot Boländerna. Inte trodde jag mina ögon när samma tiggare en timme senare försökte få igång en bil vid Coop...ja, ni förstår nog redan vad som kommer att hända. Jag går på fel sida av gatan och tiggaren får syn på mig och helt oberörd av att jag har en barnvagn så säger han: Please. Ja, vad ska man göra när en medmänniska behöver hjälp. Jag ställde ju upp för att knuffa igång en Ford Fiesta som köpts i Fagersta. Ja, efter några knuffruscher så startade bilen och tiggaren försvann tämligen okontrollerat iväg med förardörren öppen. Men bilen var igång. Ja, antingen så har jag precis bidragit till min första bilstöld eller så har jag hjälpt en stackars tiggare komma hem till var han nu bor...jag hoppas på det sistnämnda alternativet. Sedan tycker jag att den här artikeln sammanfattar mina känslor väldigt bra: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ar-det-nagon-som-gor-nagot-for-tiggarna_4038963.svd

Jag tycker att det är bra att Uppsala nu ställer upp och gör någonting för tiggarna som blivit väldigt många under det senaste året. http://www.unt.se/uppland/uppsala/stor-satsning-for-att-hjalpa-tiggare-3428820.aspx Naturligtvis så följer kommentarerna om "hjälp de svenska hemlösa först..." som ett brev på posten. Och visst har jag sett tendenser till att de svenska hemlösa nu också börjat synas vid resecentrum. Det är bra att den problematiken också synliggörs eftersom den "inhemska" hemlösheten ofta är missbruksrelaterad och jag tycker att samhället ska ställa upp för dem också. Jag tycker att det är helt fantastiskt att man med bara 2,4 miljoner kommer nu att kunna hjälpa tiggarna över vintern i alla fall.

Jag tycker att ett jobb som tiggarna kunde göra är att städa runt resecentrum. Mängden av tuggummirester på marken är chockerande. Det var bara ett exempel på vad man skulle kunna göra för att sysselsätta människorna. Och det vore mycket bättre än att bara tigga...


måndag 10 november 2014

Breaking news - nu har äntligen Fålhagens konditori öppnat!

Nu har Fålhagens konditori öppnat efter många månaders väntan! Bäst att de lever upp till våra förhoppningar om mysigt stadsdelskonditori nu :). Ni ser att barnet är ivrigt att få gå in och prova :).

söndag 9 november 2014

Om cykelbanan vid resecentrum...

Jag tror att det är väldigt smart att man asfalterar cykelbanan och så kanske att man markerar gränsen mellan cykelbanan och icke cykelbanan så tydligt som möjligt för annars så kommer det att krylla fotgängare här. En del fotgängare verkar leva i sin egen värld och inte se några cykelbanor eller bussar överhuvudtaget. Nej men en bra idé, synd att man inte gjorde så här från början. Jo, och byggstaket är nog det enda som på riktigt skulle kunna möjliggöra cyklande här oavsett vad.

lördag 8 november 2014

Cykelbanor och Uppsala...


Nu hamnar vi lite utanför Fålhagen igen men eftersom detta är längs min arbetsväg så tänkte jag passa på att skriva om cykelbanan längs järnvägen mot Lindvalls kaffe. Jo, cykelbanan har inte funnits länge i dess nuvarande form och redan gräver man upp den. Visserligen så har man ett bra syfte. Jag tror nämligen att man bygger värmeslingor under cykelvägen så att det ska kunna användas året runt. Det är en helt fantastisk idé! Synd att man inte kom på det när man byggde cykelbanan :). Men jag gnäller inte, det här kan betyda att jag kan åka inlines även på vintern och det vore coolt. Eller så är jag helt ute och cyklar...

En helt annan sak, den 10 november, alltså om två dagar  inviger man en ny cykelbarometer vid resecentrum! Fantastiskt! Då vet vi hur många cyklister som passerar resecentrum varje dag :). Sånt här tycker jag är kul, riktig statistik. Invigningen är kl. 16 och då bjuds det på varm dryck och något gott att äta! Jag tänkte gå dit och ta med mig sonen också :).


fredag 7 november 2014

Höstrusk

Nu är november här med besked... Snöslask och mörker. Jag satte mobilkameran på svartvitt och rös när jag såg hur spöklik bilden på Tripolis blev :).

torsdag 6 november 2014

Dags för Allt ljus på Uppsala


Nu är det dags igen! Härligt! Jag ska nog gå Allt ljus på Uppsala-vandringen varje kväll med sonen i barnvagnen! Imorgon den 7 november börjar Allt ljus på Uppsala. Vill du hitta ljusplatser så klicka in på adressen här: http://www.alltljuspauppsala.se/objekt.aspx

Förändringar i vardagen


Så där ja, nu kommer det sista "ett barn förändrar vardagen helt och hållet"-inlägget på ett tag i alla fall. På bilden ser du en vardagsbild från oss. Hur har livet förändrats hos oss? Jo, helt nya "prylar" så som blöjor, våtservetter, dregellappar, babygym, babysitter, babystol, amningskudde osv. har invaderat lägenheten. Förut var det kaninleksakerna som man fick akta sig för :).

Vi lagar mer mat hemma så matlådorna har blivit en allt vanligare syn hemma hos oss. Jag har hört att en del lagar mindre mat hemma i och med att man fått barn men för oss har det blivit precis tvärtom :). En stor nackdel med att laga mat hemma är att det blir förfärligt mycket disk!

Istället för att dricka vin till maten ute så har jag börjat köpa vin på bolaget. Jag råkar gilla rödvin och det var lite så jag kom på att man skulle kunna fylla de tomma lokalerna i Stationsgallerian med en glasbank som skulle kunna vara specialiserad på just rödvin. Det vore hemskt trevligt.

Vi har aldrig tittat mycket på tv men nu med barnet så märker man hur mycket man ändå lyssnat på tv när den varit på i bakgrunden. Det man inte kan göra som vanligt, märker man av. Vi säger så här...vi bor så litet att någon babymonitor behöver vi inte för ungen vår hörs :).

Men vi har inte slutat gå på restauranger utan vi försöker hitta lite barnvänliga restauranger så att vi förstör någon annans middag i fall vår vuvuzela skulle sätta igång med en konsert. Det som är glädjande är att det finns en hel del barnvänliga restauranger i Uppsala. Eller så här...de flesta är väl det men jag själv tycker att vissa restauranger passar bättre för att ha med sig ett barn än andra...


onsdag 5 november 2014

Skötbordet saknas i Stationsgallerian...


I måndags började min föräldraledighet och för att Niina ska kunna jobba i fred så var vi ute hela dagen :). Det var fantastiskt kul och jag har en känsla av att jag kommer att besöka Wayne's coffee i Stationsgallerian väldigt många gånger under min föräldraledigheten. MEN när man dricker mycket kaffe så behöver både jag och sonen besöka en toalett och jag var jätteglad över att det fanns toaletter på bottenvåningen, som dessutom är sjukt fräscha! MEN eftersom jag trodde att skötbordet skulle finnas på handikappstoaletten så betalade jag 5 kronor för att komma in där. MEN icke fanns det något skötbord där! Vet du om det finns skötbord på de två mindre toaletterna eller har man totalt glömt bort barnfamiljerna här?

tisdag 4 november 2014

Anticimex i Fålhagen


Det hela började med att jag ännu en gång var ute på en barnvagnspromenad när jag fick syn på detta underbara plakat. Jag har inte sett detta någon annanstans i Fålhagen så det väckte min nyfikenhet. Jag började med att googla på Anticimex och fick lära mig att det är ett svenskt företag grundat 1934. Det som var intressant för mig som språkälskare var namnet Anticimex, som tydligen betyder mot + vägglus. Man hade nog fullt upp med att skydda husen mot vägglus på 30-talet, men även idag då vägglöss åter är vanligare i svenska hemmen. Mer om vägglöss: http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4gglus

Vissa saker går inte att googla på utan man måste botanisera i bokhyllan och där har vi ju två helt fantastiska böcker: 1. Mats Wahlbergs Uppsalas gatunamn och 2. Gunnar Leche stadsarkitekt (flera författare). Det man inte hittar i de här böckerna behöver man inte veta :).

Jag började med att bläddra i Wahlbergs gatunamnsbok och kunde konstatera att Oxelgatan fått sitt namn fastställt 1925 men att namnet fastställts betyder inte alltid att gatan finns på riktigt från och med det året. Jag bara konstaterade att gatan är från en äldre period så huset där plakatet sitter skulle kunna vara ett lechehus.

Absolut så var det naturligtvis även om huset inte alls ser ut som ett typiskt lechehus men är tydligen det. Och huset på Oxelgatan är en del av ett större sammanhang, brf Aklejan som byggdes 1942.


måndag 3 november 2014

Uteliggarhemmet


Det är inte lätt att hitta någonstans att bo i Uppsala. I somras bodde en uteliggare här i Fålhagen. Hans hem, gjort av pressningar klarade sig bra när det rådde sommarvädret. Nu när hösten kommit så upptäckte jag att han har flyttat. Jag är bara grymt imponerad av hur rent han lämnat efter sig för annars brukar sådana här tillfälliga boenden bli väldigt skräpiga.  Jag läste, om det var i UNT att man ska försöka hitta besparingar just i sociala boenden. Betyder det att fler kommer att vara tvungna att bo ute eller förlita sig på att t.ex. kyrkan hjälper dem?


Läste även att nu ska Uppsala kommun satsa 2,4 miljoner på att försöka hjälpa rumänska tiggare. Kostar inte det mer än så? Då undrar jag varför man inte gjort det tidigare? Har man varit rädd för att det skulle bli fler tiggare om man började ordna boenden osv. åt dem som kommit till Sverige? Antagligen och tiggarna har blivit fler, men precis som bostadsmarknaden så börjar det bli ont om platser att tigga på. De senaste dagarna har det varit tre tiggare vid centralpassagen. Jag undrar lite hur vintern kommer att se ut. Vad jag förstått så är det kyrkan/religiösa rörelser som kommer att ta hand om mycket av det praktiska för att hjälpa tiggarna att överleva vintern. Det är bra att någon gör nåt. 

Ja, alltså det verkar bli en riktig fars det här med tiggare och parkeringen vid Katedralskolan. Först så ockuperar tiggarna parkeringen i hur många månader som helst och när man äntligen behandlar tiggarbilarna som alla andras så försvinner de från parkeringen. Så svårt var det då...men sen backar kommunen och kronofogden och allting blir säkert som förut...Det är inte lätt att se en röd tråd här...Tur att minst en religiös rörelse ska hjälpa tiggarna nu. 

söndag 2 november 2014

En orörd lekplats


Det är sällan man hittar så här orörda lekplatser men alldeles intill Almtunaskolan har man nu fräschat upp en lekplats med riktiga gungor och så bänkar och bord för föräldrarna att nyttja medan barnen gungar. Fantastiskt! Bra jobbat kommunen!


lördag 1 november 2014

Första dagen av mitt nya liv...


Idag börjar min föräldraledighet! Det kommer att betyda att jag kommer att kunna ta barnvagnspromenader när det är ljust! Det kommer att vara så stort, för nu slipper jag smyga runt Fålhagen i mörkret. Det måste ha sett misstänksamt ut när jag gått runt i mörkret och fotat saker. Ja, man ska passa på att fota material till bloggen för när man har ett barn att ta hand om så är fritiden begränsad. Den här bloggen kommer inte att bli någon barnblogg men just idag ska jag skriva om det underbara med att ha barn i Fålhagen.

Om man bortser från att det finns alldeles för många höga trottoarkanter och att folk ibland cyklar på trottoarerna så är Fålhagen den perfekta stadsdelen för barnvagnspromenader. Det är så lugnt dygnet runt. Det finns i princip två saker som kan väcka ett sovande barn om man tar en barnvagnspromenad i Fålhagen. Det ena är glassbilens oljud och det andra är högtalarna vid perrongen :). I övrigt är det fantastiskt lugnt.

Diskussionen om varför barnfamiljerna inte följer det tidigare mönstret och flyttar ut på landet, eller alltså par som fått barn, varför flyttar man inte ut på landet utan stannar kvar i t.ex. Fålhagen? Jo, förklaringen är ganska enkel tycker jag. Hur isolerad blir man inte om man flyttar ut på landet med ett barn. Väljer man att bo kvar i centrum så har man tillgång till det mesta på fikaväg och annars också. Jag tar med mig sonen till resecentrum ibland och så åker vi bara runt där. Ja, det kan vara lite konstigt men det är skönt att ha lite människor runt omkring sig och inte bara tystnad. Om man då bor kvar i Fålhagen så kan man faktiskt välja vad man vill och behöver göra. Jag är väldigt nöjd med att vi bor i Fålhagen.

Jag är rastlös av mig och har väldigt svårt att sitta still och då är det bra att boka in massor med saker som man ska göra med barnet nu när jag är föräldraledig. Jag ska se till att vi ska gå på öppna förskolor både på svenska och finska osv. Det här ska bli kul! Nu kör vi!