lördag 31 januari 2015

Stickspåret i Godsmagasinet


Jag besökte Stickspåret i Godsmagasinet i Uppsala. Det är en fantastisk affär med massor med roliga saker. Jag köpte en bok till sonen (den till vänster på bilden), lite tvålar och så såg jag detta spel: Mammasnack! Det är ju en fantastisk presentidé som jag tänker använda mig av i framtiden eftersom jag numera känner en massa mammor och pappor.

fredag 30 januari 2015

Godsmagasinet i Uppsala


Att jag inte besökt Godsmagasinet i Uppsala oftare. Det borde jag ha gjort. Jag gillar verkligen Stickspåret för de har ju en massa roliga saker och så säljer de tvålar från Marseille som jag är lite beroende av :). Men mer om Stickspåret imorgon. Nu en liten historia om den delen av huskroppen som syns längst till höger. 

För många år sedan väntade jag på en kompis här på parkeringen. Håkan Hellström hade konsert i huset då. Efter konserten var två tjejer kvar på parkering och skrek någonting i stil med "Kom ut Håkan, vi vet att du är där"...vad som hände sen minns jag inte längre men någon Håkan såg jag inte. Var du där? Minns du konserten? 

torsdag 29 januari 2015

Vad står det här?


Arbetsförmedlingen har ett kontor på Storgatan och precis där utanför hittade jag en bit betong med någonting "inristat" i betongen. Vet du vad det står? Jag kunde varken tyda eller förstå meddelandet. Snälla, hjälp mig!

onsdag 28 januari 2015

Välja förskola i Fålhagen

Vi har ju en liten 6-månaders pojke här hemma, och om drygt ett halvår är det dags för honom att börja på förskolan. Under många år har det varit svårt att få förskoleplats i Uppsala, så därför ställde vi honom i kö redan när han var ett par månader gammal (man får ställa barnen i kö från att de är 1 månad gamla). Fast läser man kommunens hemsida verkar det som att kötid inte spelar någon roll, utan att de har andra turordningsregler. Jaja, nu har vi i alla fall stått länge i kö för säkerhets skull.

När man bor i Fålhagen finns det en hel del förskolor att välja mellan. Ni kan hitta förskolorna på en karta på följande länk: http://uppsala.hittaochjamfor.se/Comparison/Index/1. Beroende på var man bor och jobbar kanske man vill ha en förskola i Fålhagen, eller i någon närliggande stadsdel kanske. Vi har funderat både på Fålhagen, Boländerna och Innerstaden. I Fålhagen finns 7 st förskolor enligt kartan (Frodeparkens förskola ligger nämligen också i Fålhagen även om kartan kallar området Innerstaden). Fyra är kommunala, en tillhör Svenska kyrkan, en tillhör Livets ord och en är ett föräldrakooperativ. Vi har varit och hälsat på på en av dem, och den kändes riktigt bra. Vi har även hört bra och dåliga saker om några av de andra. Men det är nog så med förskolor att man inte kan gå alltför mycket på vad andra säger, utan man måste gå på sin egen magkänsla. Därför ska jag inte ge några råd här. Men om ni letar förskola i Fålhagen så gå in på kartan, och ring sedan några lämpliga förskolor och boka en visning som det så fint heter (herregud, låter som att man letar bostad).

tisdag 27 januari 2015

Rån eller rånförsök i Fålhagen


Läste om ett grovt rån eller rånförsök här i Fålhagen. Trodde inte sånt händer här. Det är ju så lugnt ju. Läs mer här: http://www.unt.se/uppland/uppsala/bevapnade-ranare-trangde-sig-in-3570732.aspx

Vintrigt i Fålhagen


Fålhagen är en mycket vacker stadsdel när snön lagt sig över gatorna. Stadsdelens gator blir dock mycket smalare, det är svårare att hitta en parkeringsplats och så vidare. Men vacker är det! Hoppas att vintervädret håller i sig även om det blir lite knepigare med trafiken i stadsdelen.

OT: Vissa vinterdagar är bara mer magiska än andra. Söndagen den 25 januari var en sådan dag. På bilden nedan ser du hur det såg ut i Härkeberga denna magiska dag.


måndag 26 januari 2015

Till Arlanda över Fålhagen


Jag har skrivit tidigare om det här med att flygplanen börjat flyga över Fålhagen och nu har jag lyckats hitta "bildbevis" på det. Man hör ju hur flygplanen bromsar ovanför Fålhagen. Ja, ibland när jag ligger i tv-soffan på nätterna så kan jag höra bromsandet. Så tyst är det annars i Fålhagen på nätterna. Och så kunde man höra och framför allt se flygplanen i somras när vi hängde på balkongen.

Ja, jag tänker på det här med Ärna, hur mycket mer skulle det höras i Fålhagen om flygplanen skulle börja landa där mer frekvent. Jag minns hur det lät när militären lyfte och landade från Ärna i slutet av 90-talet när jag bodde nära lärarhögskolan på Seminariegatan. Det lät mäktigt.

söndag 25 januari 2015

Dörrarna vid resecentrum


Det är helt hopplöst med dörrarna på resecentrum! De här på bilden har fungerat lite on och off på sistone och sällan är det så att alla dörrar på resecentrum fungerar samtidigt. Vad är problemet? Dålig kvalitet eller är det resenärerna, eller åtminstone personer som vistas i resecentrum som orsakar problemen?

lördag 24 januari 2015

Föräldraledigheten tar slut...


Jag lägger väldigt sällan ut en bild på mig själv men idag gör jag ett undantag. Vi kan väl säga att jag har radioansikte. Nu är det bara en vecka kvar tills det är dags att börja jobba igen. Men endast till slutet av april för då är det dags för mig att åter vara hemma hela dagarna. Eller ja, det där var väl en sanning med modifikation för vi har ju bott på Wayne's Coffee :). Nästan i alla fall. Jag ser framemot en tidig vår och sommar så att jag och sonen kan härja ute, eller alternativt på balkongen medan Niina jobbar. Kanske läsa sagor på finska och svenska. Eller plocka fram Brott och straff och döda sonens bokintresse. Eller visa boken om finsk grammatik...

Vad har varit bra under föräldraledigheten? Ja, alla aktiviteterna. Vi har varit med på sångstunder, både på finska och svenska. Jag har varit på den öppna finska förskolan och det har varit fantastiskt. Barn lär sig bäst av varandra. Vad har vi mer gjort? Jo, varit på några caféer :) och så i början tog vi långa barnvagnspromenader. Det har ändrats ganska mycket nu för sonen vill upptäcka världen, eller ja i det här fallet vår lägenhet. Han har nämligen lärt sig åla/hasa sig fram (beroende på hur trött han är) och med "fria" rörligheten blir man väldigt nyfiken på saker. Roligast är dock när han är så trött att han inte orkar ta sig fram för då ser det ut som att han glömt handbromsen i. 

Jag misstänker nästan att eluttagen måste ha barnmagneter i sig. Är det så? Just det, vi har börjat med babysim och temperaturen i bassängen passar mig utmärkt. Jag förstår inte varför man inte kan ha det tillräckligt varmt i alla bassänger och om det nu är så att det handlar om att människorna inte klarar av att tvätta sig ordentligt innan de hoppar in i bassänger så är det väl bara att se till att alla gör det. Längtar till badparadiset i Budapest. +35 grader ute och minst lika mycket i vattnet :). 

Ni som kanske undrar hur det gått för kaninen och sonen att umgås så kan jag säga att det har gått bra. Kaninen har varit tvungen att morra åt sonen två gånger nu när han blivit mobil. Vi jobbar med att etablera gränser så att både kaninen och sonen kan njuta av livet. Jag måste dock berömma kaninen för hon har tålamod när sonen, som oftast klappar snällt, ibland glömmer bort hur man klappar snällt och...klappar lite hårdare. Inte våldsamt, bara lite hårdare. Vi får se hur den här relationen utvecklas framöver...

Det har hänt mycket nu de senaste veckorna och det är lite synd att inte vara hemma nu när sonen blivit "stor" men lyckligtvis får jag vara hemma snart igen. Tre månader, eller sista april för att vara mer exakt är det min tur igen :). Det ser jag framemot. 





fredag 23 januari 2015

Ibland förstår jag inte den svenska politiken


Varning: Det här inlägget handlar inte om Fålhagen utan är en fundering om den svenska riksdagen. 

När man är föräldraledig så kan man faktiskt titta mer på sändningarna från riksdagen. Det har jag gjort flera gånger. I tisdags blev jag dock lite förvirrad när jag förstod att hela 155 riksledamöter avstod från att rösta. Avstod. Jag var ungefär lika överraskad som kungen ser ut att vara på bilden ovan.

Röstningen handlade naturligtvis om misstrodendeförklaringen som Sverigedemokraterna initierat. Det var 45 som röstade för, 133 mot och 155 avstod från att rösta. Typ en tredjedel av riksledamöter som tjänar 61 000 kronor i månaden ville inte uttrycka sin åsikt om regeringen. Politiker som inte har några åsikter om en så här viktig politisk fråga. Jag är chockad. Jag tycker att det är svagt. Faktiskt. En tredjedel av den svenska riksdagen avstod från att rösta. Jag har helt enkelt svårt att ta in det. 2/3 av rösterna som gavs i september fick ingen röst igår. Jag tycker att det är dåligt. Jag ska inte ens gå in på vad jag anser om Tomas Eneroth kommentar där han antyder att det politiska läget i Sverige är stabilt.

På sistone har jag hört mantrat om "väljarna gav oss inte mandat för blocköverskridande lösningar", sedan gjorde man så ändå. Det är inte helt lätt att förstå vad borgarna vill. Visserligen kan jag förstå att man inte ville ha nyval när KD ligger runt 4 % och FP är tydligen också där kring gränsen. KD försöker fånga in några som gått över till SD. Varifrån FP tänker hämta stöd till sig är något oklart. Socialliberalism under marknadsliberalism ger inte så mycket tillbaka till väljarna. Jag skulle vilja smiska FP lite extra eftersom jag är socialliberal och tror på den politiska inriktningen och jag tycker att man kunde ha fått plats för mer socialliberalism i en socialdemokratisk regering. Jag tror dock att den viktigaste anledningen till att inte rösta bort den rödgröna regeringen var att man regeringen åtminstone i några månader till kommer att vara tvungen att följa alliansbudgeten. Men sen då? Ja, det är lite knepigt eftersom alliansen kan när som helst rösta bort den rödgröna regeringen, eftersom man kan förutsätta att Sverigedemokraterna kommer att rösta med alliansen.

Sedan till den största märkligheten med tisdagens misstroendeomröstning. Rapporteringen om den var under all kritik. Lyckligtvis har vi SVT och TV4 som tog upp detta i sina nyhetssändningar men tidningarna! Aftonbladet, Expressen, DN och  SvD gömde nyheten om misstroendeomröstningen så att det var lättare att googla sig fram till nyheten än att ge sig in på tidningarnas hemsidor. Det är inte bra. Jag antar att tidningarna motiverar sina publicistiska beslut med att omröstningen var ojämn. Ja, men då skulle man kunnat skriva om t.ex. hur sällsynt det är med missförtroendeomröstningar i Sverige och framför allt rapporterat om att 155 ledamöter avstod från att rösta. Det tycker jag är anmärksningsvärt! Hur har det sett ut vid de tidigare misstroendeomröstningarna? Jag har ingen aning...måste väl googla på det också.


torsdag 22 januari 2015

Fålhagens sociotop


Jag googlade egentligen på brott i Fålhagen för att skriva om sånt men sen så snubblade jag över en rapport på nätet. Länken dit har du här nedan. Det visade sig vara en mycket intressant rapport från 2009 som mer eller mindre avslöjar var man kommer att bygga i framtiden. Ja, eftersom rapporten är några gamla så har vi invånare också hört var man tänker bygga och så, men det finns en hel del andra intressanta saker i rapporten som jag också tänkte skriva om, i första hand utifrån Fålhagen, men även lite kring andra stadsdelar. På bilden ser du St Andrews som finns i den botaniska trädgården i just St Andrews. Men nu till rapporten och dess innehåll. (http://www.spacescape.se/send/UppsalabornasSociotopkarta_Spacescape_090506.pdf)

Uppsalabornas sociotopkarta är vad som mötte mig när jag klickade på den intressanta länken och tanken är att den här karta ska utgöra underlag för den sociala grönstrukturen dvs. rekreation, lek och mötesplatser för oss som bor i Uppsala. Jag tycker att du ska läsa hela rapporten för den är intressant och jag som gillar kartor tycker att de bifogade kartorna tyddliggör det hela. Områden där det finns mycket natur, ja i överflöd per invånare kan räkna med förtätning av sin stadsdel framöver. Enligt rapporten är sådana områden, med förtätningspotential (mitt ordval) följande:
Polacksbacken, Ulleråker, Berthåga, Liberobäck (tyckte att det var en gullig felstavning) och så Nåntuna-Vilan.

Hur ser det då ut för Fålhagen? Jag är ofta orolig över att man ska ge sig på de få grönområden som Fålhagen faktiskt har. Fålhagen borde inte riskera någon nybyggnation eftersom stadsdelen redan ligger långt nere på listan över stadsdelar med grön yta per invånare. Det är viktigt med gröna områden för invånarna.

När jag tittade på kartor så noterade jag att det från de flesta husen endast är 300 meter till närmaste grönområde. Som längst har man 500 meter till ett grönområde om man bor i Fålhagen. Dock måste jag säga att det är en kvalitetsskillnad på grönområden här i Fålhagen, jämfört med stadsdelar som har nära till Stadsskogen eller Hågadalen. Ja, vilket man kan se på nästa karta, att det är väldigt långt till en skog om man bor i Fålhagen. Dock inte lika långt som till ett bad, som inte är Fyrishov.

Trots att Fålhagen ligger så centralt så kan man bo här utan att bli störd av buller. Det är ganska häftigt. Om man bor i hjärtat av Fålhagen så ska man inte bli bullerstöd enligt kartan. Det är livskvalitet på riktigt.

Fålhagen är helt enkelt en bra stadsdel att bo i. Ja, bor du här så vet du det redan :).


onsdag 21 januari 2015

EU-anpassade lekparker


I lördags gick jag förbi S:t Göransparken, den där lekparken som ligger bakom Tripolis och såg isbanan som täckte lekparken. Jag tycker att bilden är ännu ett bevis på att vi inte behöver EU-direktiv som gör lekparkerna barnsäkra utan snarare att föräldrarna och barnen använder lite sunt förnuft när man leker.

tisdag 20 januari 2015

Tips till föräldralediga i Fålhagen

Nu är det snart min tur att vara föräldraledig igen. Vi turas om med föräldraledigheten ungefär tre månader i taget, vilket jag verkligen kan rekommendera för andra också. Jag funderade på om jag har några tips till nyblivna föräldrar om vad man kan hitta på i Fålhagen, och kom fram till att jag i alla fall har några. För det första bör ni inte missa Almtunakyrkans mysiga sångstund för bebisar 0-6 månader! Det är Nyponrosens öppna förskola i Almtunakyrkan som ordnar den, och de går att hitta på facebook: https://www.facebook.com/pages/Nyponrosens-%C3%B6ppna-f%C3%B6rskola/899825296711515. Det är ofta mycket lugnare att besöka en öppen förskola som bara är för bebisar jämfört med en dit alla åldrar får komma. När bebisen är 6-12 månader får man istället gå till S:t Perskyrkan på Kvarngärdet.

Vad kan man mer göra? Jo, fika förstås. Waynes coffe i Stationsgallerian är bra eftersom det är lugnt, gott om plats, och finns ett eluttag (bakom hissen) om man har en bebis som sover länge i vagnen så att man kan sitta med datorn. Nyöppnade Fålhagens konditori är minst lika lugnt, fast mycket mindre. Vill man istället fika nere på stan finns förstås många alternativ, men bland annat Landings på gågatan brukar ha plats för barnvagnar.

När man väljer BVC är det väldigt skönt att välja ett som är nära, så att man slipper lägga lång tid på att ta sig dit. Samariterhemmets vårdcentral och Fålhagens vårdcentral är de närmaste vårdcentralerna för de allra flesta i Fålhagen. Samariterhemmets BCV har vi bra erfarenheter av. Fålhagens BVC vet jag ingenting om, men om ni tänker välja det så kolla upp om de kommer att flytta till Resecentrum så som Landstinget beslutade i februari 2014. Jag har inte hört något om flytten sedan dess nämligen, så jag vet inte om den blir av.

Om man har lite äldre barn finns det roliga lekparker i bland annat S:t Göransparken, Vallbydungen/Bäverns backar och  vid Gunsta backar. Jag kanske borde recensera lekparker sen när vår son blir lite äldre? Om man vill ut i naturen är det jättelätt att ta 6:ans buss från Stationsgatan bort till Sommarro och gå i Stadsskogen. Eller varför inte ta 2:an från Vaksala torg till Gamla Uppsala och promenera där. Båda alternativen funkar jättebra för barnvagnspromenader.

måndag 19 januari 2015

Marknadshyror

I förra numret av Uppsalatidningen stod det om att Fastighetsägarna tycker att hyresnivåerna i Uppsala varken är logiska eller rättvisa. Hyrans storlek står inte i proportion mot områdets popularitet. De tar upp Fålhagen och Gränby som exempel, att det bara skiljer 11 % i hyresnivå mellan områdena trots att Fålhagen är mycket mer populärt att bo i. Därför vill Fastighetsägarna se höjda hyror i centrala områden som till exempel Fålhagen och Kvarngärdet, säger Anders Sjöberg.

De har dock inte fått någon förståelse från Hyresgästföreningen, vilket jag kan förstå. Att det blir som på bilden här ovan är ju inte heller rätt. Jag tycker att vem som får en hyreslägenhet ska bestämmas mer av kötiden än av plånboken. Det finns ändå så många bostadsrätter som de med stor plånbok kan köpa för att få bo centralt. Dessutom måste jag påpeka att det ju knappt finns hyresrätter i Fålhagen, vilket måste göra siffrorna skeva. Det är ju Sivia torg som utgör en stor del av Fålhagens få hyresrätter, och eftersom den fastigheten inte är renoverad tycker jag att det är skäligt att man har låga hyror där. Sen när den renoveras förstår jag om man höjer hyrorna eftersom det blir mer attraktivt.

söndag 18 januari 2015

Isbana i onsdags


I onsdags var det mycket halt i Fålhagen. Gatorna sandas lite olika kan man väl säga. Här på bilden ovan är det välsandat och bra men djupare inne på villagatorna var trottoarerna rena rama isbanor och därmed helt oanvändbara för en barnvagnspromenerare som jag så det fick bli att gå mitt på gatan. Det gick ju bra för när jag tar mina promenader så är det inga bilar som kör där. Typ. Ska bli spännande att se om det blir mer vinter så småningom.

Härligt med lite snöhögar på Vaksala torg. Det blir lite vinterkänsla utav det hela. Det har inte varit mycket vinter i år hittills. Tyvärr.



lördag 17 januari 2015

Plötsligt händer det!

Plötsligt händer det! När jag gick förbi S:t Göransparken för några dagar sedan så hade kommunen fått upp lappar på soptunnorna om vad som ska slängas i vilket inkast. Så denna gång dröjde det bara kanske en vecka från att jag mailade dem till att det blev åtgärdat. Inte illa! Fast sist jag mailade om samma sak blev det ju å andra sidan inte åtgärdat alls :P. Undrar om det bara är jag som har mailat? Förstår alla andra att det är plast som ska slängas i lådan med returtecken och glas i lådan med ett hål? Eller struntar alla andra i sopsortering? Vet inte vilket alternativ som är mest deprimerande :).

fredag 16 januari 2015

Reginateatern och Euskefeurat


Det är tur att vi inte skriver någon kulturblogg för även om vi är intresserade av mycket, så skriver vi väldigt sällan om kultur. Detta trots att vi har UKK och Katalin bara några hundra meter ifrån hemmet. Tyvärr. Vi måste bli bättre på det här med kultur. Och det nyårslöftet börjar med en promenad till Reginateatern i början av mars när Euskefeurat kommer dit. Ett band som spelar fantastisk musik. Det ska bli kul att ta ett glas och höra sina favoriter spelas. Nu kanske du vill ha några förslag på bra låtar så jag bjuder på min topplista (Du hittar låtarna på Spotify):
1. Mutta Herra Jumala
2. Pessimistkonsulten
3. Jag måste vara galen om regeringen är klok
4. Konjak och Nazister

Ja, jag lägger till några efter att jag lyssnat mer på den senaste skivan :).

torsdag 15 januari 2015

Taxirally i Fålhagen



I helgen var det NFL-playoffs både på lördag och söndag kväll och natt. Självklart såg jag varenda match. Fålhagen är en stadsdel som allt som oftast sover på nätterna men inte nu i helgen. Jag beklagar att bilden blev suddig, men dels så fick jag bråttom med att plocka fram kameran och så var taxibilarna ganska långtifrån där vi bor så det blev inte bättre än så här. Men i alla fall, det jag tänkte på var att när så här många taxibilar ska fyllas på med folk som ska ut och festa så låter det ju :). Det hade nog varit någon form av fest i nån av lägenheterna och alla verkade vara sugna på efterfest på någon krog :). Det måste ha varit någonting speciellt nu i helgen för även där vi bor så hämtades det massor med folk med taxibilar. Vad var det som hände i Uppsala i helgen?

onsdag 14 januari 2015

Snöröjning som fungerar


Så kom den äntligen! Vintern och snön! Jag gillar att köra bil när det är snö och minusgrader. Jag har inte haft en bil med antisladdsystem så där jättelänge, så jag håller fortfarande på att lära mig hur det fungerar så att om det blir aktuellt i höga hastigheter så vet jag hur bilen reagerar och hur jag reagerar på det.

Jag har tidigare varit frustrerad över att jag drabbats av en dubbelsnövall när jag försökt komma ut från min parkeringsruta. Det har liksom varit dubbelstöten, om man inte orkat skyffla bort snön ordentligt och snövallen berodde på att två snöröjningsutförare inte samarbetade. Men det var förr det. I år, i helgen hade man samarbetat och det var hur lätt som helst att ta sig ut från parkeringsrutan! Fantastiskt! Tack kommunen och fastighetsskötarna! Fantastiskt!

Ja, jag vet att man inte ska köra bil i onödan men på vintern är det så kul. Ja, alltså njuta av snöiga vägar på ett ansvarsfullt sätt. Njut av vinterväglag och kör ansvarsfullt du också.

tisdag 13 januari 2015

Ett lite mjukare inlägg


Ibland så måste man bara skriva ett lite mjukare inlägg. På bilden ser du vår kanin, Da Vinci, njuta av livet i köket. Hon måste ha glömt bort att vi numera är en barnfamilj, så det gäller att se upp! Och hålla koll på läget. Annars kanske en intensiv unge kommer och stör ens tupplur...så är det för husse om han råkat blunda en stund...

I söndags kastade vi ut julgranen, vi tog den till Spikgatan 1 i Boländerna och la i containern med trädgårdsavfall, dit granen hör hemma. Kaninen kommer att sakna sin julgran.


måndag 12 januari 2015

Farliga lekar på taket

Jag var på en barnvagnspromenad en kväll när jag såg någonting springa på Almtuna förskolans tak. Eftersom det var mörkt och det kunde handla om inbrottstjuvar så styrde jag barnvagnen mot förskolan för att ta reda på vad som pågick. De som sprang på taket, såg mig och då gömde de sig först, och när jag började gå runt lite så stack de därifrån. Det handlade dock inte om något inbrott utan det var två pojkar, som jag på avstånd bedömde vara någonstans mellan 10 och 12 år som sprungit på taket där. Det kan vara en farlig lek, i fall taket blir halt och nog är det en bra idé att inte springa på taken överhuvudtaget. Så ett tips till alla föräldrar, ta en sväng förbi Almtuna förskolan nån kväll när ni undrar vad er son håller på med :).

söndag 11 januari 2015

Vilken åsna planerade nya ingången till Kvarnen-gallerian?

Bild på Kvarnen från Fålhagenhållet eftersom jag i min ilska missade att fota från andra hållet

Ursäkta den något arga rubriken, men seriöst?? För det första var det ett jättekonstigt beslut att flytta ingången från hörnet av S:t Persgatan/Salagatan till mitten av S:t Persgatan, då minskar ju antalet människor som tar ett spontant beslut att ta vägen genom gallerian när de kommer från centrum och ska mot Fålhagen. Med minskat antal spontana besökare borde väl även spontaninköpen minska?

Men för det andra: VEM kom på att ingångens handikappramp ska gå från Väderkvarnsgatshållet och upp till gallerian? Det måste väl ändå komma många fler människor från centrumhållet som besöker gallerian? Så nu måste alla vi med barnvagn, rullator och rullstol som kommer från centrum runda hela trappan och den långa rampen innan vi kan gå in. Dessutom är det trångt där så att det uppstår kö om man kommer flera på en gång från olika håll. Jag känner spontant att jag kommer att spontanbesöka Kvarnen mycket mer sällan när jag är på väg hem från centrum...


lördag 10 januari 2015

Historier och minnen från Fålhagen efterlyses

Här på bloggen skriver vi både om aktuella händelser i Fålhagen, men även om stadsdelens historia och om händelser förr. Vi har bara bott i Fålhagen sedan 2009, men om du som har bott här längre eller har växt upp här har minnen att dela med dig av som vi får skriva om på bloggen så maila oss gärna på mittifalhagen@gmail.com. Vi ser fram emot att höra era berättelser.

fredag 9 januari 2015

Från Fålhagen till Boländerna


Jag har blivit miljövänlig, eller åtminstone så har jag känt behov att utöka mina barnvagnspromenader. Förra veckan upptäckte jag en trevlig cykelväg från Fålhagens IP till Boländerna och barnvagnen är som en kundvagn som man kan släpa med sig saker från Boländerna. Men det bästa med cykelvägarna är att man slipper bilarna. 

Och så går cykelvägen förbi kraftvärmeverket som är en mäktig syn när det är mörkt runtomkring. Jag kan rekommendera den här lugna vägen till Boländerna där det den 2 januari var alldeles för mycket folk ute med sina bilar. 

För övrigt så ogillar jag dessa köplador (som för övrigt verkar vara mycket lättare att bygga än en ishall) för de tömmer ju centrumet. Tyvärr. Mer om detta i andra städer (en mycket läsvärd text): http://www.aftonbladet.se/nyheter/feature/article20009867.ab



torsdag 8 januari 2015

Lite historia om livsmedelsaffärerna kring Ymergatan

Gatuvy på Ymergatan 34, där en av Fålhagens konsumbutiker låg förr

För 1 1/2 år sedan skrev vi ett inlägg om ICA-affären som låg i korsningen S:t Göransgatan/Ymergatan förr, och efterlyste kunskap om den och andra livsmedelsaffärer i området (http://falhagen.blogspot.se/2013/07/ica-affar-i-korsningen-ymergatan-och-st.html). Och nu har en läsare som växte upp i Fålhagen hört av sig till oss med följande berättelse om Konsum och ICA-affärer i Almtuna från 1945 och framåt (texten är lite modifierad av mig):

---------------------------------------------------------------------------------
Vi handlade oftast i konsumbutiken, som låg vid Ymergatan 34. Det var en gulmålad trähuslänga med tre butikslokaler: mjölkbutik, speceri- varor samt charkbutik (som alltid var stängd på måndagar p g a avsaknad av varor). Vid Ymergatan 34 finns nog affärsbyggnaden kvar. Det är ett trähus i två våningar, vilket går att se om man googlar på denna adress/se karta över Uppsala – gatuvy/.

Vidare fanns det en affär vid Torkelsgatan 9 (en rödlila- putsad stenhuslänga), med exakt samma utformning som ovanstående konsumbutik d v s med tre separata butiker. Denna butik var dock privatägd och hade namnet ” Haages Livs”. Vi handlade dock bara här då och då p g a att min mor samlade konsumkvitton (vilka skulle räknas samman och lämnas in vid varje nytt år för att kunna erhålla en återbäring) varför det oftast fick bli konsumbutiken vid Ymergatan 34 istället. Idag finns det en pizzeria vid Torkelsgatan 9 (restaurang Athen, red. anmärkning), dock verkar det som om alla tidigare butiksfönster finns kvar i byggnaden enligt en snabbtitt på google + gatuvy.

OBS: Båda butikerna hade separat kundentré, men bakom butiksytan (utmed ena sidan på huset) löpte en intern korridor mellan butikerna så att personalen kunde rycka in där de bäst behövdes.
Dessa butiker hade stängt under alla storhelger, men mjölkbutiken hade extra öppet mellan KL: 9 – 11 under exempelvis annandag jul resp annandag påsk, för inköp av färsk mjölk o bröd. Hyreshusens befintliga kylskåp var inte speciellt stora på den tiden.

Konsumentföreningen i Uppsala hade 1949 tre butiker i Almtuna. Varje butik var indelade i tre avdelningar (Specerier, Chark och Mjölk/Bröd) och låg förutom vid nämnda Ymergatan 34 även vid Fålhagsgatan 1 (= nuvarande Fålhagsleden 1) och Väderkvarnsgatan 35.

Livsmedelsbutiken vid Väderkvarnsgatan 35 har jag inget minne av (vi handlade vid mer närbelägna butiker), men tobaksbutiken intill besöktes varje vecka för inlämnande av tipskuponger. Min far och övriga herrar i huset spelade på ett antal enkelradskuponger, som jag fick traska iväg med till Väderkvarnsgatans tobaksaffär för inlämning och betalning. På lördagen var det en högtidsstund framför radion, då den rätta tipsraden lästes upp. Någon högvinst blev det dock inte.

Vi handlade även vid Ekdahls butik i hörnet av Ymergatan/S:t Göransgatan (Ymergatan 14), som var en butik med mjölk, specerier och charkdisk i samma lokal. Detta var nog början till dagens snabbköpsbutiker. Man gick runt i butiken med en korg och plockade varor från hyllor och diskar. Chark och kött inhandlades dock i en separat köttdisk. Betalning ägde rum vid en kassa intill lokalens utgång.

Affären drevs av herr och fru Ekdahl, vilka även var medlemmar i Frälsningsarmén i Uppsala. ( Min mor och jag besökte då och då Frälsningsarméns lokal vid S:t Persgatan för att lyssna på sång och musik, där herr Ekdahl trakterade kårens blåsinstrument och fru Ekdahl kårens stränginstrument).

Jag tror att denna privata ICA-butik (Hakonbolagen/ Hakon Swenssons) såg dagens ljus först under tidigt 1950-tal. Jag fick även under perioden 1948 – 1953 cykla till en butik vid Vaksalagatan 21 (vid nuvarande Sivia-torget) för att handla specerivaror inkl äkta inlagd fladen - sill ur stora trätunnor. Butiken, som ägdes av John Ekdahl; var en stor affär som erbjöd både specialvaror och garner mm. Frågan är om det var en son som senare öppnade den privata ICA-butiken vid Ymergatan 14?
------------------------------------------------------------------------------

Vi tackar vår läsare för informationen, det är alltid jätteintressant att höra om stadsdelens historia! Och det var extra kul att få mer information om just livsmedelsaffärerna eftersom vi hört lite minnesfragment här och där men var osäkra på vad som stämde eller inte. Tänk vad tätt det var med livsmedelsaffärer i vår stadsdel förr i tiden! Och idag är man liksom osäker på om ens Coop Nära vid Strandbodkilen ska överleva. Tur att vi är stammisar där i alla fall, orkar aldrig gå längre än så i 3 fall av 4 :). 


onsdag 7 januari 2015

Husen längs Stationsgatan



Visste ni att det är samma arkitekt som har ritat de sju husen som byggs vid Stationsgatan (Uppsala entré som det kallas) som även har ritat UKK? Så är det, han heter Johnny Svendborg och arbetar på Svendborg Architects. Det syns faktiskt om man kollar på hur husen kommer att se ut, vilket ni kan se här: http://bostad.skanska.se/bostader-och-projekt/Uppsala-Entre/. Spännande vinklar och lutningar, undrar hur svårt det blir att inreda lägenheterna :)?


tisdag 6 januari 2015

Låt bli moskéerna


Nu hamnar jag lite utanför Fålhagen igen. Ibland blir det bara så. Det är inte så värst trevligt att man börjat kasta in molotovcocktailar i de svenska moskéerna. Eftersom polisen inte har gjort några gripande så går det inte att säga vem eller vilka som ligger bakom attackerna. Det ska bli intressant att se vad man kommer fram till. Jag tycker att det är allvarligt att man attackerar religiösa byggnader. Jag var där och lämnade ett litet hjärta på väggen som stöd. Det är viktigt att vi respekterar varandras religioner och inriktningar inom dem. Svårare än så är det inte.  Hoppas att vi slipper fler attacker...

måndag 5 januari 2015

Ingen is på Fålhagens IP?


För en vecka sen gick jag förbi Fålhagens IP och tänkte att det saknas IS på Fålhagens IP! Jag hoppas att det bara beror på att det inte varit någon riktig vinter före julledigheterna och att isen kommer dit så fort julledigheterna är över. Alternativt när vintern kommer hit. Jag vill åka skridskor :).

söndag 4 januari 2015

Nya hyresgäster i lokalen på S:t Göransgatan


Ytterligare ett kapitel i berättelsen om affärslokalen på S:t Göransgatan där det har funnits planer på både café och finsk förskola: nu finns Elitbygg och Nils&Sebastian (fotografer) där sedan kanske en månad tillbaks. Jag vet inte om de har köpt lokalen (som länge har varit till salu) eller om de är hyresgäster. Men det är kul att den används istället för att bara stå tom som den så ofta gör.

lördag 3 januari 2015

Uppsalas egna Karl Bertil Jonsson

Läste ni i UNT om Uppsalas egna Karl Bertil Jonsson som gick omkring på julafton och delade ut mat till de hemlösa? De var utländska studenter som antagligen inte ens vet vem Karl Bertil Jonsson är, men de gjorde många hemlösa glada. Ett annat bra initiativ var M/S Linnéa som höll julfirande för personer som inte har någonstans att fira jul. De kanske kan inspirera oss andra nu när vi kanske tänker på vilka nyårslöften vi ska ha?

Här kan man läsa om studenterna och om M/S Linnea:
http://unt.se/uppland/uppsala/verklighetens-karl-bertil-jonsson-3528314.aspx
http://www.unt.se/uppland/uppsala/har-far-ensamma-fira-jul-3526948.aspx

Totalt Fålhagenorelaterat, men trevlig läsning så här i jul- och nyårstider :).

fredag 2 januari 2015

Eländiga adventsstjärnor - hur får man dem att hänga rakt?

Någon som kan hjälpa ett par ohändiga Fålhagenbloggare? Hur får man adventsstjärnorna att hänga rakt i fönstren? Våra sladdar har blivit vridna när stjärnan och ängeln har varit nedpackade i förrådet, och nu kan inte ens silvertejp få dem att hänga rakt. Det är så tråkigt när de bara efter några timmar sakta men säkert vrider sig till att hänga på tvären. Kan man räta ut sladdar eller måste vi köpa nya sladdar? Köpa nya stjärnor är väl också ett alternativ förstås, men vi vill inte slänga dem i onödan. Hur kommer det sig att precis alla andras stjärnor hänger rakt? Är det vi som har missat något life hack som alla andra behärskar?

PS. I bakgrunden ses den fina snön som kom på julaftonskvällen och natten :).

torsdag 1 januari 2015

Var snäll i år


Jag är lite chockad över hur mycket tid folk verkar lägga ner på att sätta upp sin julbelysning. Jag är av den latare sorten som gärna tittar på andras julbelysningar. Den här kreativa belysningen såg jag under en av mina barnvagnspromenader i Fålhagen. Ja, det är bra att tipsa jultomten om att stanna, så stressad som han är den 24 december så är det lätt att missa ett hus. Eller så ska man se till att man är snäll hela året :). Sånt noteras väl av tomtarna.