måndag 12 mars 2012

Ingen cykelväg upp till Frodegatan


Har skickat in följande insändare till UNT, eftersom jag fick veta från kommunen att det inte blir någon cykelväg längs med Frodetrappan!

Det oroar mig att det inte verkar bli någon gång- och cykelväg från Centralpassagen upp till Frodegatan. Trappan som har byggts upp till Frodeparken är jättefin. Men var är kommunens hänsyn till cyklister, barnvagnar, rullatorer och rullstolar? Cyklisterna kan cykla till vänster och ta Norrtäljegatan. Men där finns ingen cykelväg, utan där blandas cyklister, bilar och bussar i något som ofta liknar ett kaos. I framtiden kommer det även att gå att cykla höger och sedan upp till Ymergatan. För de gående som inte kan utnyttja trappan är detta en ganska lång omväg, särskilt om man är gammal eller rörelsehindrad. Det finns visserligen en ramp längs ena sidan av trappan, där man kan dra upp sin barnvagn eller rullator. Men rampen är smal och brant, och det är omöjligt för många med rullstol och rullator att ta sig uppför den. Rampen är dessutom väldigt upptagen vissa delar av dagen, då cyklisterna också utnyttjar den. Skapar man omvägar för cyklister så skapar de snabbt sina egna genvägar. Hur kan Uppsala kommun låta den fina Centralpassagen sluta i en brant trappa som många inte kan utnyttja? I Plan- och bygglagen står det att allmänna platser ska göras tillgängliga för rörelsehindrade, och att ”enkelt avhjälpta hinder” måste åtgärdas. Är inte detta ett sådant?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jättebra!
Det är väl tyvärr försent även om det inte borde vara det. Men det är en solklarr miss från de som planerat allt. Konstigt att det gick igenom utan att någon inblandad sade ifrån. Man har uppenbarligen inte alls studerat tillfartsvägarna och hur det faktiskt ser ut.

Man kan ju lägga till att omvägarna gör att det blir många situationer som är mer trafikfarliga och irriterande för bilister på främst Norrteljegatan men även i övrigt.

Eva Berglund sa...

De har vetatä om detta men struntat i det. Exempelvis sa jag det vid en hearing på Vaksalaskolan för sådär 10 år sedan

Niina sa...

Undrar om det är för sent att ändra planerna trots att kommunen uppenbarligen inte verkar bry sig? Kan inte tex en handikapporganisation trycka på? Det går att klämma in en cykelväg bredvid trappan, för det finns ju en grusgång där som man fick använda medan de byggde trappan. Låt den vara kvar och asfaltera den bara!

Skicka en kommentar