måndag 5 augusti 2013

Om gratis parkering



I sommar har jag varit i Finland en längre tid och då speciellt i mina hemtrakter i Borgå. Det är en mycket trevlig och gammal stad, inte helt olik Uppsala även om den bara har runt 50 000 invånare varav hälften bor ute på landet. Nu kanske du undrar varför jag skriver om mina hemtrakter här på stadsdelsbloggen, men anledningen är att Borgå, precis som Uppsala har en stadskärna som håller på att dö ut. Det finns flera likheter bakom orsakerna. Jag ska skriva om parkeringen och hur det ser ut i Borgå och vad invånarna har tröttnat på. På längre sikt blir det dyrare och svårare för Fålhagenbor att handla i centrum om centrumhandeln riskerar att dö ut och jag tycker att det börjar bli bråttom.

Affärerna vittnar om att kunderna tittar på klockan medan de är inne i affärerna. Parkeringslösningarna i centrala Borgå är minst lika många som alternativen på UL:s biljettmeny vilket skapar oro. Har jag parkerat på en timmes, två timmars eller fyra timmars parkering? Missar man betala eller använda en p-skiva så får man böter på en gång.  Sådant skrämmer bort folk från centrum. Vad ska man göra åt det?

Nu har modiga politiker i Borgå börjat diskutera frågan på riktigt. Nu finns det ett förslag om gratis parkering i centrum. Framför allt har man beställt en undersökning om ärendet. Äntligen ett förslag till att rädda de affärer i centrum som fortfarande finns kvar! Några politiker lyfter naturligtvis upp att ett sådant förslag påverkar budgeten. I Borgå räknar man tydligen med att en miljon euro skulle försvinna från stadsbudgeten om man gjorde parkering gratis i centrum. I Uppsala skulle nog ett sådant beslut påverka kommunbudgeten ännu mer.

Parkeringen behöver naturligtvis inte bli gratis, varken i Borgå eller Uppsala, men billigare och framför allt enklare. Ingen vill parkera fel och få böter och om parkeringssystemet är för dyrt eller för krångligt så riskerar man få böter. I en lokaltidning i Borgå skrev man på ledarsidan om att man gjort undersökningar i väst (misstänker att det är Sverige man syftar på) om vad som får människor att handla i city. Enligt undersökningarna är det inte bara priset utan en annan viktig faktor är faktiskt hur smidigt det är. Vi vill ha det så enkelt som möjligt. Människorna alltså.

Vad ska man göra för att hålla stadskärnas affärer levande? Vi som bor i centrum eller nästan där i alla fall bör  helt enkelt handla där också! De som måste ta bilen ska man försöka göra det så lätt som möjligt för? Jag har hört rykten om att parkeringshusen är halvtomma. Kan det stämma? Då är det någonting fel med prissättningen eller tillgängligheten.






0 kommentarer:

Skicka en kommentar