måndag 22 juli 2013

Att få gifta sig fritt


Att få välja vem man vill leva tillsammans med måste vara det viktigaste beslutet man fattar. Och friheten att få fatta det beslutet själv är mycket viktig. Det har inte varit fritt fram för oss att välja partner särskilt länge och då pratar jag inte bara samkönade äktenskap för det är ju fortfarande  någonting väldigt nytt för det har varit möjligt i Sverige bara sedan 2009. I Polen har man lagstiftat emot frigifte. Jag tycker att det är bra med frigifte. Observera att jag inte inkluderar månggifte i frigifte men mer om det senare.

Det absolut viktigaste, förutom att kunna gifta sig med den man älskar, är att man med frigifte har myndighetsförklarat kvinnan. Kvinnan har fått rätten att gifta sig fritt utan att män och kvinnor i hennes omgivning lägger sig i. Sådana patriarkaliska kvarlevor borde man få bort från alla samhällen. Ge kvinnorna rätten och ansvaret att bestämma över sitt eget liv. 

Frigifte ger kvinnan inte bara fördelar utan kräver även att man tar ansvar för sitt eget liv. Med det sagt vill jag inte skuldbelägga kvinnan och hennes val av partner ifall partnern skulle visa sig vara en jobbig typ. Om man spontant frågar ute på staden vem det är som ska föreslå giftermål så blir nog svaret fortfarande att det är mannens uppgift. Varför är det så? Kanske sitter traditionens kvarlevor kvar i vårt sociala medvetande (då menar jag det som anses vara normen) att det är mannens uppgift att se till att äktenskapet blir av.

Friheten att få välja sin partner helt själv utan könsbegränsningar eller släktbegränsningar bör vara en frihet som vi ska skydda på allvar. Än så länge är vi inte helt befriade från uppstyrda äktenskap men det bör vara målsättningen.  Själv är jag dock inte frisinning nog för att föreslå månggifte.

Eftersom fria äktenskapet fortfarande är inne på en övningskörningsperiod med ungefär 50%:s risk för skilsmässa känns det aningen vågat att föreslå att man kunde gifta sig med fler personer samtidigt.  Vad som ligger bakom det stora antalet skilsmässor är svårt att säga. Kanske handlar det om en inkörningsperiod där man inte var på sin vakt när partnern föreslog äktenskap eller så är det som med bilkörning: man ska inte hålla på med sånt när man är onykter. Skämt åsido. Jag vet faktiskt inte men att i dagsläge föreslå månggifte känns inte så lyckat. Ett äktenskap som är på väg mot skilsmässa är att vara gift med en för mycket. Det är månggifte också. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar