torsdag 18 februari 2010

Varför heter Tripolis Tripolis?



Nu har jag gjort det som jag funderade på redan i somras: Tagit reda på vart Tripolis namn kommer ifrån. Alla som någon gång har bott i Fålhagen eller är intresserade av Uppsalas historia eller arkitektur vet att det stora coola huset vid Väderkvarnsgatan heter Tripolis. Tydligen byggdes huset i tre etapper, eftersom det byggdes på tre tomter som inte fick bygglov samtidigt. Huset började byggas 1911 av grosshandlare Hirsch från Stockholm, men bygget slutfördes av skotillverkaren Larshammar, även kallad Sko-Lasse. Teglet till bygget kom från närliggande Vaksala tegelbruk, och fraktades via en liten järnväg (!).

Men namnet då? Jo tydligen var det krig mellan turkar och italienare just när huset byggdes, om dåvarande provinsen Tripolis i nuvarande Libyen. Därför döptes huset till Tripolis, som betyder tre städer, eftersom man associerade till att huset är byggt i tre omgångar på tre tomter.

Om man vill läsa mer om Tripolis kan man gå in på Brf Tripolis hemsida. Där kan man även se gamla foton på huset, och förundras över hur ödsligt det låg - det är mest tomma tomter runtomkring, och man ser hela Port Arthur därifrån. Det är nog också ett hus med en intressant historia, kanske ska kolla upp det också :). Ett annat hus i Fålhagen som har ett intressant namn i folkmun är Finska ambassaden. Men det kommer nog bara av den fina ljusblåa och vita fasaden :).

0 kommentarer:

Skicka en kommentar