torsdag 16 december 2010

En liten jämförelse mellan Ica och Coop

När man bor här där vi gör, och har både Icakort och Coopkort, uppkommer ofta frågan vilken av affärerna man ska handla i. Vi har lite närmare till Coop, men det är å andra sidan en Coop Nära-butik, vilket innebär mindre sortiment och lite dyrare priser. Å andra sidan är Ica Torgkassen inte heller känd för att vara en billig affär. Och dessutom vill vi välja ekologiska alternativ för en del av varorna. Vi vill dock inte köpa hutlöst dyra ekologiska varor, utan satsar på dem som ligger hyfsat nära de oekologiska varorna i pris.

Därför gjorde jag igår en liten jämförelse mellan Ica och Coop. Coop överlag har ju länge varit känd för sitt ekologiska sortiment, men kanske lönar det sig med Ica i vårt fall då Coop är så litet? Jag började med att kolla bananerna. 23 kr/kg på Ica, 27,90 kr/kg på Coop. På Ica kostade vanliga bananer 5 kr mindre, på Coop 6 kr mindre. 1-0 till Ica! Sedan potatisen: 20 kr/kg på Ica och 16,45 kr/kg på Coop, medan vanlig potatis kostade 10 kr/kg hos båda. Ica hade en lapp om att deras var närodlad, men den kom från Hedemora... Så nu står det 1-1. Vidare till kaffet. Här hade Ica drygt 6 ekologiska bryggkaffesorter att välja mellan, vilket jag var imponerad av. Den billigaste kostade 71,80 kr/kg och var Icas egna. Sen kom jag till Coop som hade ca 10 sorter! Den billigaste kostade 75,80 kr/kg och var Löfbergs. Tack vare den stora valfriheten, vilken är viktig för många kaffedrickare, ger jag Coop 2-1, trots något högre pris.

Vidare till riset, Ica hade ekologiskt ris från Kung Markatta, som kostade 41,30 kr/kg (att jämföras med Icas vanliga ris för ca 33 kr/kg). Och Coop hade inget ekologiskt ris!! Så 2-2. Båda affärerna hade Sju gårdars ekologiska mellanmjölk för 11,50 resp. 11,60. Ingen av dem hade kvar Arlas ekologiska mellanmjölk. Så liten valfrihet tyvärr, och ställningen är fortfarande 2-2. Ägg var det sista jag jämförde. Ett 6-pack ekologiska ägg kostade 19,90 hos Ica (jämfört med 14,90 för vanliga ägg), och 21,50 hos Coop (jämfört med 15,90). Så Coops ekologiska ägg var proportionerligt lite dyrare (jämfört med deras vanliga ägg) än Icas. Så lockar man inte kunder att köpa ekologiskt. 3-2 till Ica.

Till sist vill jag berömma Coop för att man får en liten fyrklöver på sitt kvitto bredvid varje ekologisk vara som man har köpt. Det är en bra visuell markering, och kan nog locka folk att samla så många fyrklövrar som möjligt. Jag tyckte dock att det var något lättare att hitta de ekologiska varorna hos Ica. Båda affärerna har nämligen en liten grön prislapp vid varje ekologisk vara, men hos Ica var den gröna färgen mycket starkare och synligare. Hos Coop drunknade den på nåt sätt i mängden av information och blev inte lika lätt att se direkt. Slutsatsen är att Ica vinner med liten marginal över Coop i denna studie. Men man får nog kolla närmare på de varor man själv brukar köpa, för att se vilken affär som lönar sig bäst för just en själv :).

0 kommentarer:

Skicka en kommentar