söndag 19 december 2010

Hur hittar man husen i Fålhagen eller Uppsala?















Länge trodde jag att man var tvungen att rita ett fyrkantigt hus för att vinna en arkitektävling i Uppsala. Jag tänker på Åhlénshuset, som för övrigt är ett fullt hus. Jag tänker även på Musikens hus som jag däremot anser är ett snyggt hus, inte minst pga kvällsbelysningen. Och så ligger Musikens hus i Fålhagen :). Den gula texten ovanför ingångarna till Musikens hus syns inte så bra på långt håll så då är det är bra att byggnaden är belyst på kvällarna och att den sticker ut med sitt utseende. Bilden ovan tog jag på vägen hem och texten kan ses på lastkajsidan av Musikens hus. Djurfiguren (förslagsvis en hästmänniska) efter namnet ser ut att vara på rymmen från Narnia eller nåt. Sedan har vi naturligtvis även det nya stationshuset som också sticker ut med sina pyramider på taket. Stationshuset ligger inte i Fålhagen men är ett hus som många fålhagenbor passerar varje dag och är beroende av eftersom många av oss pendlar. Men tänk om man hade placerat pyramiderna ovanpå trapporna på Fålhagens sida. Det hade varit coolt! Just nu är trapporna lite för coola eftersom trappvärmen inte fungerar eftersom det är vinter.

Alla husen ovan är av modellen fyrkant så nu är det dags att bryta mönstret och skriva om det nya hotellet som snart ska stå klart i Fålhagen. Jag har döpt det till Gyllene Ostbågen. Varför? Jo, jag tycker att det saknas ett ställe för att inta fyllekäk här i Fålhagen och då får man såna där cravings efter onyttigheter. I mitt huvud ser hotellet ut att bli en bruten ostbåge. Och så har jag tittat på julkalendern också. Kul med lite nytänkande vad gäller formen av hotellet men tråkigt att det kommer att skymma många hus som inte får njuta av solen på somrarna. Välkomna till Hotell Ostbågen i Fålhagen.











4 kommentarer:

Scribo sa...

Jag håller med. Det är alldeles för få hus i Uppsala som ser ut som ostbågar eller varför inte havrekuddar. Det är ju inte så att våra arkitekter eller beställare rockar loss direkt.

Däremot håller jag inte med om Åhlénshuset. Det är ju faktiskt det enda huset vi har i staden från denna epok som väcker känslor, har debatteras nationellt och som faktisk skiljer sig från den övriga betongromantiken som byggdes. Vackert, nja... men antagligen det enda hus som är värt att bevara fån den tiden vilket gör det en aning vackrare i mina ögon.

Fru Puff sa...

På tal om fula huset, vilket är Fålhagens fulaste hus?

Jag hoppas Gyllene Ostbågen blir ett etablerat begrepp bland Uppsalaborna!

Juuso sa...

@Scribo: Jo, jag förstår det där med Åhlénshuset även om jag inte tycker om huset :). Sedan måste jag berömma din fina blogg om Uppsala. Jag ska läsa ännu mera av din blogg nu under julhelgen då man kan ta det lugnt.

@Fru Puff: Vi gick förbi ert hus igår och det luktar fortfarande trä på gatan utanför :). Och så jobbas det hårt där just nu. Bra! Och till Fålhagens fulaste hus skulle jag kunna nominera huset där en mäklarfirma håller hus vid Vaksala torg alltså. Sivia torg ligger nog väldigt nära första platsen också.

Fru Puff sa...

Jag hoppas att de jobbar på, vi flyttar in i morgon! Vi kanske får införskaffa lite doftljus så gångtrafikanterna kan känna doften av nyskördad lavendel eller madagaskisk vanilj? Jag har nog blivit immun mot doften för jag märker det inte längre :/

Sivia torg och hyreshuset ligger bra till. Vad sägs annars om de fula radhusen i vitt tegel och babyblått på Liljegatan?

Skicka en kommentar