onsdag 11 februari 2015

Ta pappaledigt!


Nu har jag jobbat en och en halv vecka redan och jag har väl inte riktigt kommit in i det hela än men det kommer väl. Min första ledighet avslutades med Super Bowl på tv och min nästa period kommer att börja med sista april-firande. Det ser jag redan framemot. Nästa ledighetsperiod alltså, och sista april också :). 

Barnet bör ha tillgång till båda föräldrar och jag tror inte på sagor om att barnet är så mammig att det inte går att lämna barnet med sin far. Det blir som man gör det till. Punkt. Mammorna ska låta papporna ta plats i barnets liv direkt från början och papporna ska helt enkelt våga kliva in och ta plats. Barnet mår bra av att ha kontakt med flera närstående personer. Jag tror inte en sekund på att män inte klarar av att ta hand om sitt barn lika bra som en kvinna. Det handlar inte om kön. Det handlar om viljan att ta hand om sitt barn och tillåtelse att ta hand om sitt barn.

Varje gång en man säger att han inte klarar av att ta hand om sitt barn så vill jag säga att det är bara att lära sig. Det är som att cykla. Vill man så lär man sig det. Det handlar inte om teoretisk fysik direkt. Man byter blöjor, ler, byter blöjor, matar, nattar, matar och byter ännu en blöja. Följer man nyss nämnda schemat så behöver man inte trösta särskilt mycket, inte efter de tre första månaderna i alla fall. Om man tycker att detta är för svårt så ska man inte ha oskyddat sex. Detta är inte någonting som kvinnorna har något inbyggt försprång från början. Klarar man inte av detta så bör man inte skaffa barn.

Jag tror att männen tycker att den ovannämnda vardagen låter fantastiskt tråkig. Visst är det aningen repetitivt ibland men å andra sidan kommer belöningen ganska mycket snabbare och oftare än månadslönen. Leendet och skrattet kommer plötsligt. Barnet lär sig kommunicera och vilja saker. Och helt plötsligt ålar barnet. Och varje dag vaknar barnet med ett leende när hen ser dig, mannen. Det kan bero på att barnet är överlycklig över att veta att snart byts blöjan. Men det kan vara så att ditt barn har börjat bygga en relation till just dig. Det pratas väldigt mycket anknytning vid förlossning och direkt efter  men sen då? Då försvinner männen så där bara liksom…om man inte kliver in och tar plats.

Mina första tre föräldraledighetsmånader har varit så fantastiska att jag funderar på om inte dagpappa skulle kunna vara någonting för mig i framtiden. Ja, det är helt fantastiskt att se en liten varelse växa. Jag hade lyckan att vara ”huvudansvarig” månaderna fyra, fem och sex. Om tre månader är det dags igen :).

P.S. Mannen, kom inte med något svepskäl om att man förlorar så mycket inkomster för att vara föräldraledig.  Du får ju 80 % av din inkomst och i många fall får du 10 % extra om din arbetsgivare följer kollektivavtal. Och eftersom du är man så tjänar du antagligen mer än din kvinnliga partner, trots att du stannar hemma.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar