söndag 8 april 2012

Rädda buss 801!


Förhoppningsvis har ingen Uppsalabo kunnat undgå kampanjen "Rädda buss 801". Politikerna har ju sjukt nog beslutat att dra ner på bussturerna till Arlanda, med målet att lägga ner bussen helt. Folk ska ta Upptåget istället, säger man. Vi fick känna på de ändrade turerna när vi åkte till och från Helsingfors i förra veckan. Vårt flyg lyfte tidigt, och eftersom bussen bara gick en gång i timmen så hade vi fått stiga upp sjukt tidigt för att ta den. Så vi tog Upptåget, och det var ju skönt att det bara tar 25 minuter! Biljettpriset var dock en otrevlig överraskning: Vi ville betala med sms, och då skulle man först betala 90 kr med mobilen, och sen ytterligare 60 kr i Arlandaavgift. Så totalt 150 kr! Bussen kostar bara 90 kr med sms-biljett. Jag kan slå vad om att fler kommer ta bilen pga priset. Om man är 4 personer som ska vara utomlands en vecka så är det absolut billigare med långtidsparkering och bensin jämfört med 4 tågbiljetter.

På vägen hem fick vi en annan liten överraskning: UL:s hemsida anger inte avgångstiden för Upptåget, utan tiden för när de beräknar att du ska gå från din terminal för att hinna till tåget. Så tänk på det! Annars kan ni få stå och vänta på en halvtimme på tåget... Gångvägen till tåget från terminal 5 var inte så jättelång, men jag kan tänka mig att den är jobbig för alla som har småbarn, barnvagnar, 100 väskor osv. De kommer nog sakna att man kunde ta bussen precis utanför dörren. Det handlar i för sig bara om bekvämlighet. Men på tal om gångavstånd så är det ju även helt sjukt att man tycker att tåget kan ersätta bussen när tåget bara stannar på en plats i Uppsala och en plats på Arlanda. Tänk på alla som bor eller arbetar längs vägen som bussen brukade ta. De får nog ta bilen nu. Det blir för långa gångavstånd för att hinna till jobbet i tid från tåget...

För övrigt är det tur att de kommer att sätta in längre tåg på sträckan, för de måste ju vara helt överfulla de tider på dygnet när flest reser?


0 kommentarer:

Skicka en kommentar