onsdag 20 oktober 2010

Väderkvarnsgatan 2 becomes 1















För ett litet tag sedan byggdes ju Väderkvarnsgatan om så att den blev enfilig istället för tvåfilig från Vaksalagatan bort till Strandbodkilen. Cyklisterna fick på det sättet en säkrare cykelväg, i alla fall de delar av cykelvägen som är markerade i gatan och med skyltar - på vissa bitar tog man istället bort markeringen helt och hållet, vilket känns lite farligare. Men hursomhelst, det jag tänkte skriva om idag är hur ombyggnationen påverkade bilisterna.

Väderkvarnsgatan är ju en lång och rak gata, och där vill många bilister köra fort. När det var tvåfiligt kunde man oftast köra om långsamma bilar och kunde gasa på. Nu är det enfiligt, och plötsligt märks det att vissa bilar kör onödigt sakta. Det verkar stressa de snabbkörande bilisterna. Det märks på att bilarna tävlar om att köra om varandra i korsningen med Vaksalagatan, bara för att se till att hamna först i kön när det blir enfiligt. Ingen blixtlåsprincip här inte (ni minns väl den från trafikskolan?), vid busshållplatsen vid Vaksala torg är det rena streetracingen för att hamna först.

Om det sedan är en snabb bilist som hamnar först och håller kanske 60 km/h så finns en annan ny fara: de nya skyltarna som separerar cykelvägen från bilvägen döljer nämligen korta fotgängare som ska över övergångsställena. Så alla som är kortare än 1,50 lever farligt. Så tänk på det om ni ska köra på Väderkvarnsgatan. Eller om ni är korta :).

0 kommentarer:

Skicka en kommentar