tisdag 11 juni 2013

Parker och kultur


Vi var på ett bröllop i lördags. Inte i Stockholm utan i Skåne. Det var riktig trevligt att besöka Skåne som bjuder på mycket varierande natur. Kivik visade sig vara en helt underbar del av Sverige. Vilka böljande former och alla dessa äppelträd. På bilden ovan ser ni dock en ek från 1500-talet med omkrets på nästan 9 meter som vi såg i en trädpark.

Jag skrev nyligen att vi ska se till att värna och utveckla våra parker. Gräsmattan på Fålhagens IP ska vi bevara som den är, kanske kunde man ha ett utegym där med utsikt över domkyrkan och slottet. Men gräsområdet runt Bäverns backar kunde man göra till någonting lik det som vi såg i Kivik. En trädpark. I Kivik har man hela 3000 olika trädsorter och det kanske inte går att göra i Uppsala men tänk er en park med träd. Inga buskar där konstiga typer kan gömma sig utan riktiga träd! Skog mitt i Fålhagen. Det vore nåt. Det var helt underbart lugnt att gå runt i trädparken i Kivik för det enda man hörde var fågelläten. Vilket lugn. Sådant uppskattar man efter en tuff arbetsdag eller kanske en hel arbetsvecka.


Våra kompisar hade råkat planera sitt bröllop till Sweden Rock-helgen så det var inte helt enkelt att hitta hotellrum i östra delarna av Skåne. Vi brukar alltid försöka maximera våra resor och nu hade vi läst att Eddie Meduza-utställningen var på tillfälligt besök på kulturmuseet i Växjö, så vi passade på att köra förbi där på vägen till Skåne. Hen som sålde biljetterna var jättetrevlig. Jag anar dock att hen inte är helt nöjd med att vi"ungdomar" kommer till kulturmuseet bara för att se Eddie Meduza-utställningen och inte för att upptäcka  glashistorian i bygden. Därför lovar jag att vi nästa gång ska gå genom hela museet.

Batra och Betnér är väl närmast folklig kultur som besökt Fålhagen. Kanske skulle UKK bjuda på några andra kulturella upplevelser av folklig karaktär :). 





0 kommentarer:

Skicka en kommentar