söndag 23 juni 2013

Vad är skillnaden mellan en kanin och en hare?


I sommar har jag varit ofta ute med Da Vinci (vår kanin). Da Vinci är en tamkanin på bild ovan. Nu undrar du säkert varför jag skriver om min kanin på en stadsdelsblogg. Det kan man undra men jag har som midsommarsyfte att fortbilda fålhagenbor i konsten att skilja tamkaniner från vildkaniner och harar. 

Tamkaniner har ofta sele på sig och ett koppel efter sig. Någonstans i närheten hittar du även tamkaninens husse eller matte. I vårt fall så är det de där figurerna som tillsynes helt omotiverat hänger runt soprummet trots att solen skiner och man skulle förvänta sig att de där skumma soprumsfigurerna skulle uppskatta solen mer. 

Tamkaniner är mer lättskrämda än vildkaniner eller harar av den enkla anledningen att de är mer ovana att skutta ute, särskilt om tamkaninen i vanliga fall bor inomhus. Det finns två vanliga fel som folk gör när de ska hälsa på en tamkanin, antingen så är de alldeles för ivriga och använder dessutom alldeles för höga toner eller så försöker de smyga sig på kaninen. Det funkar inte heller eftersom kaniner är djur som i vanliga jagas av alla. Därför springer kaninen iväg. Har du någonsin tittat på ett naturprogram där man visar hur kaniner eller harar inte blir någon annans mat? Nej, tänkte väl det. Så oron är befogad. 



På videon ovan ser du fålhagenharen tugga gräns på gården. Tyvärr så var det mörkt och avståndet mellan haren och vår balkong var stort så det blev lite mörkt men det går att se att haren är mycket större än vad kaniner brukar vara.  På videon nedan ser du Da Vinci på väg in i rätt trapphus. En smart kanin :). 


Så kära fålhagenbor, nu hoppas jag att ni kan skilja på en kanin och en hare :). Annars så är det bara att titta på videorna så löser det sig. Glad midsommar! 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar