onsdag 9 juli 2014

Leches arv - kapitel 1

Kapitel 1
Hon stod vid sitt stånd på loppis på Vaksala torg. Det hade hon gjort i flera år nu. Hon gillade det sociala, att få prata med människor och kanske lyckas sälja dem någonting. Fast det var inte det viktiga. Det viktiga var att hon fick träffa människor för hon jobbade på ett antikvariat på dagarna och säg vad man vill, men ibland blev jobbet lite mossigt och lugnt. Det hände saker på torget.

Den här lördagen skulle hon inte glömma. En äldre man kom för att prata med henne. Hon visste inte att han hade valt att prata just med henne. Hans tid på jorden höll på att rinna ut och han behövde någon som skulle bära hemligheten vidare. Han själv hade inte fått några barn, för hans tid hade gått åt att vakta hemligheten. Han hade observerat att hon inte hade någon partner och därför var hon perfekt för att behålla hemligheten. Leches väg.

Han föreslog att de skulle fika på thaivagnen som stod parkerad vid Speakers’ corner, alldeles intill UKK. Barnen klättrade  på Speakers’s corner. Med varsin kaffe i handen började den äldre mannen prata. Han berättade att han behövde föra vidare någonting som Anders Diös en gång gett honom. Anledningen till att Diös valt just honom var att han hade varit trogen Hjalmar Brantingsgatan 4 så länge. Det behövdes någon som var trogen sitt område, så som Diös hade uttryckt det. Så jag har början till Leches arv hemma hos mig, det är en gåta som det är dags att lösa innan någon annan stjäl den, sa mannen på fullaste allvar. Du har väl hört om den där inbrottstjuven som härjar i både Fålhagen och Svartbäcken, eller hur? Än så länge har inbrottstjuven inte hittat hem till honom, men det är väl bara en tidsfråga innan tjuven hittar rätt för det som polisen inte har förstått är att tjuven besöker Lechehusen i jakt efter ledtrådar. Det som tjuven inte har förstått är att Leches arv kan bara hittas om man börjar på rätt ställe. Detta var hos den gamle mannen.


Nu hade den äldre mannen lyckas fånga hennes fullständiga uppmärksamhet. Hon hade naturligtvis hört talas om inbrottstjuven som inte verkade särskilt intresserad av att stjäla någonting stort och lönsamt. Polisen hade bara inte lyckats koppla ihop inbrotten med Leche och Leches arv. Det är inte så konstigt, de flesta poliserna visste nog inte ens vem Leche var. Han som i princip ritat hela Fålhagen, eller stora delar av den i alla fall. Hennes pappa hade pratat om Leches arv när hon var liten och nu dyker den här gamlingen upp ur intet. Det var bäst att lita på honom. Hennes pappa hade sagt att Leches arv skulle ändra hela Uppsala. Utan att veta om vad arvet var, gick hon med den äldre mannen mot huset där han bodde. Endast ett stenkast från Vaksala torg...

1 kommentarer:

Erik sa...

Spännande! Litar inte riktigt på den där gamle mannen...

Skicka en kommentar