onsdag 27 februari 2013

Ymergatan i Fålhagen


Ett tag sen fick jag en fråga om vad det stod om Ymergatan i boken Gunnar Leche stadsarkitekt. Det finns inte så mycket men jag kompletterar med information från Mats Wahlberg underbara bok Uppsalas gatunamn. Slutligen så försöker jag ta läsaren längs hela Ymergatan och skapa en bild i huvudet på läsaren. På den faktiska bilden ser du det blå huset i korsningen Ymergatan och S:t Göransgatan. Men det finns mer att berätta så häng med nu.

Ymergatan fick sitt namn 1925 efter att man bestämt sig för att inte döpa Ymergatan till Marielundsgatan.  Tidigare kallade man gatan för Östra Bävernsgatan. Det namnet finns endast antecknat i stadsplanen från 1880. Annars stod valet mellan Ymergatan och Marielundsgatan. Fålhagens gatunamn präglas av uppländska ortsnamn eller fornnordiska figurer. I det här fallet blev det Ymer.

Nu ska vi ta oss till korsningen Salagatan och Ymergatan. Det är där Ymergatan börjar och vad är mer värt att börja ymergatsresan än vid Port Arthur. Ett av de vackraste husen i Fålhagen. Sedan fortsätter man gå mot Väderkvarnsgatan och efter Port Arthur har man tre Lechehus på rad på vänster sida. Det sista lechehuset är det blå huset som du ser på bilden ovan (mer om det blå huset: http://falhagen.blogspot.se/2011/07/leche-i-falhagen-del-8.html). Ett mycket vackert hus. Efter det blå huset har man tre stycken gula hus i rad på höger sida av Ymergatan. S:t Göransgatan som korsar Ymergatan var ett tag yttergräsen för staden för Lechehusen byggdes runt 1930 och de gula husen på höger sida av Ymergatan byggdes i mitten av 1940-talet.

Efter de här husen fortsätter man ända till kurvan där Ymergatan byter namn till Österängsgatan. Precis där i kurvan hittar du Ymergatan 23 och 25 som är lechehus. Och då var Ymergatan slut. Ymergatan är inte så lång men definitivt värd att ta en promenad på.

Jag och Niina har hunnit skriva en hel del om Fålhagen. Hittar inte du någonting på bloggen eller vill att vi ska skriva om någonting så hör av er :). Vi skriver mer än gärna.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar