torsdag 8 januari 2015

Lite historia om livsmedelsaffärerna kring Ymergatan

Gatuvy på Ymergatan 34, där en av Fålhagens konsumbutiker låg förr

För 1 1/2 år sedan skrev vi ett inlägg om ICA-affären som låg i korsningen S:t Göransgatan/Ymergatan förr, och efterlyste kunskap om den och andra livsmedelsaffärer i området (http://falhagen.blogspot.se/2013/07/ica-affar-i-korsningen-ymergatan-och-st.html). Och nu har en läsare som växte upp i Fålhagen hört av sig till oss med följande berättelse om Konsum och ICA-affärer i Almtuna från 1945 och framåt (texten är lite modifierad av mig):

---------------------------------------------------------------------------------
Vi handlade oftast i konsumbutiken, som låg vid Ymergatan 34. Det var en gulmålad trähuslänga med tre butikslokaler: mjölkbutik, speceri- varor samt charkbutik (som alltid var stängd på måndagar p g a avsaknad av varor). Vid Ymergatan 34 finns nog affärsbyggnaden kvar. Det är ett trähus i två våningar, vilket går att se om man googlar på denna adress/se karta över Uppsala – gatuvy/.

Vidare fanns det en affär vid Torkelsgatan 9 (en rödlila- putsad stenhuslänga), med exakt samma utformning som ovanstående konsumbutik d v s med tre separata butiker. Denna butik var dock privatägd och hade namnet ” Haages Livs”. Vi handlade dock bara här då och då p g a att min mor samlade konsumkvitton (vilka skulle räknas samman och lämnas in vid varje nytt år för att kunna erhålla en återbäring) varför det oftast fick bli konsumbutiken vid Ymergatan 34 istället. Idag finns det en pizzeria vid Torkelsgatan 9 (restaurang Athen, red. anmärkning), dock verkar det som om alla tidigare butiksfönster finns kvar i byggnaden enligt en snabbtitt på google + gatuvy.

OBS: Båda butikerna hade separat kundentré, men bakom butiksytan (utmed ena sidan på huset) löpte en intern korridor mellan butikerna så att personalen kunde rycka in där de bäst behövdes.
Dessa butiker hade stängt under alla storhelger, men mjölkbutiken hade extra öppet mellan KL: 9 – 11 under exempelvis annandag jul resp annandag påsk, för inköp av färsk mjölk o bröd. Hyreshusens befintliga kylskåp var inte speciellt stora på den tiden.

Konsumentföreningen i Uppsala hade 1949 tre butiker i Almtuna. Varje butik var indelade i tre avdelningar (Specerier, Chark och Mjölk/Bröd) och låg förutom vid nämnda Ymergatan 34 även vid Fålhagsgatan 1 (= nuvarande Fålhagsleden 1) och Väderkvarnsgatan 35.

Livsmedelsbutiken vid Väderkvarnsgatan 35 har jag inget minne av (vi handlade vid mer närbelägna butiker), men tobaksbutiken intill besöktes varje vecka för inlämnande av tipskuponger. Min far och övriga herrar i huset spelade på ett antal enkelradskuponger, som jag fick traska iväg med till Väderkvarnsgatans tobaksaffär för inlämning och betalning. På lördagen var det en högtidsstund framför radion, då den rätta tipsraden lästes upp. Någon högvinst blev det dock inte.

Vi handlade även vid Ekdahls butik i hörnet av Ymergatan/S:t Göransgatan (Ymergatan 14), som var en butik med mjölk, specerier och charkdisk i samma lokal. Detta var nog början till dagens snabbköpsbutiker. Man gick runt i butiken med en korg och plockade varor från hyllor och diskar. Chark och kött inhandlades dock i en separat köttdisk. Betalning ägde rum vid en kassa intill lokalens utgång.

Affären drevs av herr och fru Ekdahl, vilka även var medlemmar i Frälsningsarmén i Uppsala. ( Min mor och jag besökte då och då Frälsningsarméns lokal vid S:t Persgatan för att lyssna på sång och musik, där herr Ekdahl trakterade kårens blåsinstrument och fru Ekdahl kårens stränginstrument).

Jag tror att denna privata ICA-butik (Hakonbolagen/ Hakon Swenssons) såg dagens ljus först under tidigt 1950-tal. Jag fick även under perioden 1948 – 1953 cykla till en butik vid Vaksalagatan 21 (vid nuvarande Sivia-torget) för att handla specerivaror inkl äkta inlagd fladen - sill ur stora trätunnor. Butiken, som ägdes av John Ekdahl; var en stor affär som erbjöd både specialvaror och garner mm. Frågan är om det var en son som senare öppnade den privata ICA-butiken vid Ymergatan 14?
------------------------------------------------------------------------------

Vi tackar vår läsare för informationen, det är alltid jätteintressant att höra om stadsdelens historia! Och det var extra kul att få mer information om just livsmedelsaffärerna eftersom vi hört lite minnesfragment här och där men var osäkra på vad som stämde eller inte. Tänk vad tätt det var med livsmedelsaffärer i vår stadsdel förr i tiden! Och idag är man liksom osäker på om ens Coop Nära vid Strandbodkilen ska överleva. Tur att vi är stammisar där i alla fall, orkar aldrig gå längre än så i 3 fall av 4 :). 


3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad intressant!
Tycker alltid att det är folk på Coop nära när jag är där oavsett tid.
Går den affären inte bra?

Niina sa...

Nja, jag tänkte mest på att småbutiker i allmänhet har det svårt numera när folk gärna storhandlar i externa köpcenter. Jag hoppas att det går bra för Coop Nära :).

Kejje sa...

Bodde frodegatan 27B 62-64 Hages Livs var affären på Torkelsgatan, man blir tårögd.

Skicka en kommentar