lördag 18 februari 2012

Låt bli att röka!















I fredagens UNT var det en rejäl artikel om rökning i skolan och en skola med gröna väggar här i Fålhagen fick utgöra ett exempel på den rådande situationen. Jag tycker att detta är väldigt intressant eftersom det tydligen fortfarande finns skolpersonal som röker på skolgården. Det är svårt att få vuxna människor att ändra på sina vanor, alltså inte att sluta röka utan bara få dem att röka på en annan plats. Det är fascinerande. Jag var med om detta för några år sen när det bestämdes att skolgården skulle bli ett rökfritt område (inte i Fålhagen). Då stod de vuxna precis utanför skolgården och rökte och det gjorde eleverna också efter ett tag. Nu kan man tycka att det inte hjälpte någonting men en sak blev bättre, det var mycket lättare att se vilka elever som rökte.

Man ska inte röka. Det finns ingenting positivt med att röka. Det är väldigt svårt att komma åt rökningen, vare sig det handlar om vuxna eller ungdomar. Vuxna ska vara förebilder för ungdomarna och så ska man alltid ringa hem till föräldrarna om rökning. Alltid, även om det ibland blir oväntade kommentarer från föräldrarna.

Det var svårt att få fast Al Capone och lika svårt är det att komma åt unga rökarna. Kanske borde man satsa på att bötfälla tippning av fimpar. Och så måste man få ungdomarna förstå att vi inte är odödliga. Det är dock svårare.

Jag hoppas att skolan med de gröna väggarna i Fålhagen blir en helt rökfri skola inom kort. Det räcker med att vi andas avgaser här i stan.

1 kommentarer:

Juuso sa...

Lärde mig ikväll att det inte är olagligt att kastar fimpar. Mycket intressant och på något sätt ologiskt.

Skicka en kommentar