söndag 28 april 2013

Var ska man bo och vem betalar det?


Det har varit mycket prat om hur bostadspriserna åter är på väg uppåt. Det är fascinerande, eftersom lägenheterna i Uppsala och Fålhagen redan är relativt dyra. Särskilt om man tänker på antalet kvadratmetrar man får för pengarna.

I Gränby håller man på att renovera lägenheter och på grund av det vill man höja hyrona. En renoverad trea kommer att ha en hyra på 9000 kronor i månaden. Är det dyrt? Ja, om man bor i en hyreslägenhet som inte ligger vansinnigt centralt i Uppsala. En vanlig trea i Gränby verkar vara 10 kvm större än vår trea, ändå skulle vi lätt kunna hyra ut vår lägenhet i andrahand för 11 000 kr i månaden. Det är problematiskt att inte ha boendealternativ som folk har råd med utan att behöva låna till att köpa en bostadsrätt. Särskilt när Riksbankschefen pratar om att kanske införa inkomstkrav för att få låna pengar till ett bostadsköp. Flera banker hade redan ett krav på fast anställning när vi letade efter en lägenhet för fyra år sen.

Kravet om en fast anställning höll på att göra det svårt för oss att få lån. Jag tycker att ett sådant krav är mycket konstigt med tanke på hur dagens arbetsmarknad ser ut.  Är inkomstkravet bättre? Det beror på. Vad ska man göra om man inte har råd med en hyresrätt och inte har en tillräckligt hög inkomst för att låna till ett lägenhetsköp? Båda påverkas ju av ens inkomster och det är dyrt att hitta en lägenhet i Fålhagen.

Det är svårt att hitta en etta i Fålhagen för under 1 miljon. Av en slump råkade jag se landshövdingens mercedes på slottsgården. Den kostade drygt 800 000 kr när den köptes, som en en liten etta utanför Fålhagen. I Fålhagen kostar en vanlig etta 1,5 gånger mercan.

Varför är jag så orolig över priserna i Fålhagen? Det håller på att bli väldigt dyrt att skaffa sig en lägenhet i Fålhagen och Uppsala och ingenting verkar kunna hindra prisökningen (vare sig det handlar om hyres- eller bostadsrätt). Har jag för låg lön eller lånar folk som galningar? Mer om detta i sommar då sommarens bloggserie kommer att handla om olika typer av friheter. Jag funderar även på att göra en extra sommarserie om träningsrundor för springande fålhagebor.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar