tisdag 7 september 2010

Varför heter Port Arthur Port Arthur?


När jag flyttade till Fålhagen insåg jag snabbt att förutom Tripolis fanns det ett hus till som är extra populärt att bo i, och det är Port Arthur. Namnet för alltid mina tankar till en engelsk hamn, särskilt när dimman ligger på och lyktorna ovanför ytterdörrarna lyser i mörkret.

Men egentligen kommer namnet från rysk-japanska kriget, om bl a staden Port Arthur, som pågick 1904-1905, samma år som Port Arthur i Fålhagen byggdes. Huset byggdes som bostäder för SJ:s personal, och ritades av SJ:s chefsarkitekt Folke Zettervall. När huset stod klart 1905 var det fortfarande glest med hus på den här sidan av järnvägen, och därför kunde man se obehindrat från Port Arthur till Vaksala torg, och till Tripolis sen när det stod klart drygt 5 år senare.

Huset rymde 70 lägenheter varav de flesta var på ett rum och kök. Några större lägenheter fanns för de högre tjänstemännen. Allmänna badrum som skulle bokas i förväg fanns nere i källaren. I huset fanns också torrdass, som familjerna delade på två och två.

1930 köpte de boende fastigheten av SJ och bildade en bostadsrättsförening, vars hemsida ni hittar här, och det är där jag har snott nästan alla dessa fakta :).

0 kommentarer:

Skicka en kommentar