måndag 15 juli 2013

Frihet - den fysiska friheten




Koncentrationslägret i Auschwitz. De orden hörde jag flera gånger den 27 januari. Det var den 27 januari 1945 som man frigjorde fångarna på lägret i Auschwitz. Jag kan inte tänka mig hur det måste ha känts för dem som överlevde koncentrationslägret och kunde ta sig till friheten den 27 januari 1945. Överlevare börjar bli få.

För två dagar sedan, den 8 maj 1945 firade västallierade att de besegrade nazisterna. Igår, den 9 maj 1945 firade Sovjetunionen att de besegrade nazisterna. Frihet. Kriget för 68 år sedan handlade om frihet. Att födas fri är stort. Min talserie kommer att diskutera och ta upp typer av frihet. Först börjar vi med den fysiska friheten. 

Det värsta är att skapa konstgjord frihet. Nazisterna lovade frihet genom arbete. Jobba nu, bli fri senare. Slaveriet hade samma logik men även religiösa grupper använder sig av löften om en bättre framtid. Många religiösa grupper vill gärna begränsa medlemmarnas liv, alltså påverka deras frihet här och nu genom att lova belöningar sen. Men hur många vill ha det så? I Filmen Fucking Åmål motsätter en av huvudkaraktärerna tanken om att bli lycklig sen. Om 25 år, istället för att vara lycklig nu. Vem skulle vilja ha det så? Det är som att spela trisslotto med sin frihet och lycka. Ingen vet om man lever om 25 år. Jag tror att ingen vill att deras frihet i nuet skulle tas ifrån dem.  Jag tror att Nelson Mandela inte uppskattade att hans frihet berövades honom i 25 år.

Det finns ett problem med frihet, oavsett typen. Vi uppskattar den inte alltid och upptäcker inte att den tas ifrån oss innan det är försent. Ibland tar vi inte vara på livets möjligheter som ges oss av den frihet som staten gett oss.

Jag kan naturligtvis inte tvinga alla att ta vara på frihetens möjligheter och det vill jag inte heller. En del gillar att vara fria och njuta av sin bestämda plats på jorden.  Men har ni funderat på vad som händer om ­man tar bort någons frihet, även om individen aldrig använt sig av friheten att utnyttja sin frihet. Min kanin är ett exempel på detta.  Hon trivs alldeles utmärkt i köket utan några större krav om frihet så länge grinden till resten av lägenheten är öppen. Stänger jag grinden så reagerar hon omedelbart och kommer till grinden och vill komma ut i friheten.  Det viktiga är att ha friheten att bestämma själv var man vill vara och vad man vill göra.

Friheten är det värsta man kan förlora. Det är därför vi har fängelsestraff för dem som inte följer de gemensamma reglerna. Vår frihet begränsas av några gemensamma regler som samlats till lagar. Den samlingen började med tio budord och vi var tvungna att använda oss av sunt förnuft med bas i de tio budorden. Dödsstraffet är egentligen bara påskyndandet av det oundvikliga. Livet har en dödlig utgång men under tiden vill vi alla njuta av friheten att leva. Att ta bort friheten att vara fysiskt fri är det den största bestraffningen.

Döden ska man inte vara rädd för. Det är bara en fråga om tid och plats. Men man ska se upp med att inte förlora sin frihet att leva sitt liv. Alla har inte den friheten. Många lever i samhällen där vissa grupper diskrimineras och människors möjligheter begränsas av de styrande. Friheten begränsas inte sällan genom ett fängelsestraff utan rättegång. Din frihet garanteras av samhället runtomkring dig! De som levt i samhällen utan friheten till fysiskt frihet, kunskap, utbildning och ett fritt liv uppskattar nog sin frihet mycket mer än vad vi som levt i fria samhällen hela våra liv. Jag undervisar barn som inte har svenska som modersmål och de har ofta kommit till Sverige mitt under högstadiet. Det var under en av våra lektioner som eleven sammanfattade det jag nyss sagt om fria samhällen med ordet lättigheter! Ett fritt samhälle garanterar att vi slipper många svårigheter som finns i många andra länder. Den fysiska friheten är bara en del av ett större sammanhang. Vi har lättigheter och de ska vi värna om.

Därför är det viktigt att rösta för det fria samhället. Vad vill du ha? Frihet eller icke frihet?  Det är viktigt att tänka fritt, ibland så är det viktigt att tänka rätt. Visst vill du ha frihet? Tänkte bara så att du inte röstar som gamla tanten i sketchen om nazisterna (http://www.youtube.com/watch?v=Xwd7E4VZwv0). Det krävs lite intresse för samhället runt omkring så att friheten inte försvinner. Att man gör medvetna val och ifrågasätter "fakta" för annars blir det som för tanten i sketchen. Man ska försvara sina lättigheter!

Tänka fritt kräver att majoriteten i en demokrati tänker rätt. Det är inte det lättaste när människans grundinställning är the survival of oneself.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar