söndag 21 juli 2013

Mobbning är en frihetskräkning


Mobbning på en skola är lite grand som snön. Det är sällan man klarar sig en hel vinter utan några mobbningsfall. Skillnaden i resultat märks huruvida man har en handlingsplan för händelserna. Vill man göra någonting åt situationen eller väntar man på att det hela ska smälta bort. Så är det med både med mobbningen och snön. Gunde Svan sa att förlorare har bortförklaringar medan vinnare har en handlingsplan. Det gäller både för mobbning och snöröjning. En förlorare har alltid bortförklaringar, skylla ifrån sig-manöverer eller någonting liknande.  Eller så låtsas man helt oförstående inför problemen. Det är inte mobbaren som bestämmer om hens mobbning endast är av typen ymnigt snöande eller om det handlar om klass 2-typen av snöstorm. Det är den utsatta som har tolkningsföreträde. Och dessutom så är det väl ingen som kan påstå att snö inte försvårar våra liv. Nu ska jag försöka vara väldigt konkret och pedagogisk. Från och med nu är det plogbilen som är mobbaren.

En oplogad gata är som en proppfull korridor på en skola. Här har plogbilen två alternativ. Antingen kan man köra på ovarsamt och krocka med alla eller nästan alla. Eller så kan man visa hänsyn och ploga varsamt. Jag röstar för det senare alternativet. Varför? Jag ser varje elev som en BMW, värdefull som man är. Vi har alla olika krockkuddar och varningssystem som reagerar olika starkt. Varför ska man då ploga ovarsamt. Vad vill en sådan plogare åstadkomma? Reaktion? Kanske. Men frågan återstår: Varför?

Alldeles för ofta koncentrerar man sig på att försöka förstå den osmidiga plogaren och glömmer bort alla de där BMW-arna hen förstört eller bucklat på.  Den osmidiga plogaren behöver ändra på sitt beteende. Jag säger inte att det är enkelt men det är definitivt inte alla andra som ska anpassa sig till den osmidiga snöplogaren.  Trafiken har sina regler som alla ska följa så att allting ska fungera. Så är det med de sociala reglerna också. Man kan inte ändra på någon annan än sig själv. Friheter kräver att vi följer de gemensamma sociala reglerna.

Att inte värdesätta alla som BMW säger en del om ens människosyn. Se till att du värderar alla som BMW varje gång träffar en person. Goda sociala relationer berikar ditt liv mycket mer än kronor eller nöjet att köra på någon annan med din plogbil.

Ofta finns det en osmidig snöplogare som är drivande i mobbningen men så finns det ofta de stödjer plogaren. Det är de som jag kallar för snöbollskastare. De som gärna kastar snöbollar på BMWar men bara när de känner sig säkra på att de inte själva kan utsättas för mothugg. Det är fegt.

Ingen ska behöva vara en osmidig plogbil eller en feg snöbollskastare. Det positiva är att man bara kan ändra på sig själv, alltså har du lösningen i dina händer. Skyll inte på någon annan utan ändra på sin syn på andra människor. Det enda som behövs är viljan att ändra på sig.  Just Do It. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar