måndag 31 maj 2010

Einar och Sverre















Läste i dagens UNT att Uppsalahem har ett hus här i Fålhagen och att kvarteret heter Einar och Sverre och ligger vid Vaksala torg. Det aktuella huset kan ses här på bild, bakom tälten. Huset är hemskt fult och byggdes mellan 1961 och 1970. Det pågår en utredning med fokus på större renovering och jag hoppas att man gör någonting radikalt åt huset! Det som slog mig i samband med detta var förstås att en stor mäklarfirma har sin lokal just i detta hus. Lite roligt med tanke på att de säljer bostadsrätter och villor men själva använder sig av en hyreslokal. Eller har de köpt lokalen? Det vore lite roligt att veta. Och kul att man utreder om man kan göra någonting åt huset. Undrar om man borde tipsa fastighetsägaren för Sivia torg om att det kanske kunde vara dags att göra någonting åt det huset också. Just det, man räknar med att hyreshöjningen på ungefär 30%! Fascinerande!

8 kommentarer:

Emma Welander, Uppsalahem sa...

Mäklarfirman i detta fall har Uppsalahem som hyresvärd och vi (Uppsalahem) säljer inte enskilda lokaler i våra fastigheter. Så ja, de är lokalhyresgäster. Det kanske är så att Märklarfriman ser fördelar med att "hyra sig fri" istället för att äga sin egen lokal.

Anonym sa...

Och huset du nämde är faktiskt riktigt vackert... från andra sidan. Av någon outgrundlig anledning byggdes det med den anskrämligt fulla balkongsidan mot torget, så att hyresgästerna kan sitta ute på balkongerna andas i avgaserna och se ut över trafiken och de grå kullerstenarna. Istället har det den vackra fronten inåt mot den parkliknande gården i vars gröna lummighet naturligtvis ingen skulle vilja ha en balkong.
Inget större fel på huset förutom det totala hjärnsläppet att sätta balkong- och fram- sidorna åt fel hål.

Anonym sa...

Jo det stämmer att husets fasad ut mot torget ser lite tråkigt ut, men vi som bor här trivs och tycker det är vackert på ett sätt som inger trygghet, en borg, en fästning ja kanske rent av ett slott. Lite färg och huset piggar på sig.
Är ni nyfikna på hur vårt hus kommer se ut i framtiden så är ni alla välkomna till det stora mötet som Uppsala Hem har bjudit in oss till den 11 Oktober 2011 i Cykelsalen S:t Persgatan 18, kl.18.00- 19.30. Hoppas huset blir fint och att alla i Uppsala ska tycka det med.

Juuso sa...

Intressant! Konstigt nog så vet jag redan nu att jag inte kan komma dit :(. Annars så vore det jätteintressant. Du kanske kan skriva om det? Jag kan skriva ett inlägg om det dagen innan...

Anonym sa...

Jag återkommer efter mötet då vi fått höra om huset Sverres framtid(Einar är huset som ligger längs med Vaksalagatan). Du/Ni får gärna skriva om detta hus, stora planer är det och många turer kring all ombyggnation(vi boende får ingen info). Det ska byggas etage-lgh på taket, sen ett nytt hus inne på gården och garaget under huset ska ändras, sen byggs det på en ny del till huset på gaveln Väderkvarnsgatan/Hjalmarbrantingsgatan och då i mycket glas för att knyta an till UKK's hus och dess form. Ni kan kika på nätet på fastighet Sverre och de bygglov som Uppsala Hem lämnat in på förslag under några år och sen även på den arkitektfirma som kanske "vunnit" i tävlingen om hur Sverre ska se ut,Kjellander+Sjöberg Arkitektkontor.
Mvg.Hyresgäst i Sverre.

Juuso sa...

Coolt! Jag ska kolla lite på arkitektfirmans hemsida. Roligt att man gör någonting åt huset! Det behövs!

Anonym sa...

Hej, då har vi varit på mötet med Uppsala Hem ang Sverres framtid. "Framtiden" ligger 2,5år framåt i tiden, så inget kommer att hända med huset nu. Men om ca.1år ska det nya ungdomsbostadshuset börja byggas inne på gården, ett 4våning högt hus med träfasad, 1-2:or. Bygget kommer att ta 1år, då det befintliga garaget mm kommer att byggas om. Men sen då Sverre ska byggas om då kommer de även att bygga det nya hörnhuset(mycket glas på fasaden) som kommer ligga i hörnet Väderkvarnsgatan/Hjalmar Brantingsg, hela det bygget om ett nytt hus och den totalrenovering och nybyggnation på Sverre kommer att ta 1år. Så under den tiden ska alla hyresgäster ut samtidigt under 1år till evakueringslägenheter runt om i Uppsala. Sverre kommer att få en våning till som ser exakt ut som en av nuvarande våningarna och ytterligare en våning på det men i ett modernare material och ett ljusinsläpp/mellanrum uppe på taket så att de som står uppe på taket på UKK ska kunna se Vasksalakyrka. Sverre kommer att målas i en lite ljusare nyans av brunt och få de ursprungliga utseendet av fönstren tillbaka. Sen blir det ingång till vissa trappuppgångar via Väderkvarnsgatan. Så ingen biltrafik kan ske in på gården, och ett nytt garage byggs och även byggs ihop med det gamla garaget under huset.Inglasade balkonger ska de fundera över.
Så nästa träff för oss boende blir i September 2012.
Så tyvärr Uppsalabor ni får vänta med att se Sverre förskönas.

Juuso sa...

Härligt med information! Tack! Synd att det dröjer med uppfräschningen men det är bra att det kommer att göras.

Skicka en kommentar