måndag 2 december 2013

Adventskalender: Fråga nummer 2


Fråga 2
Vad kommer att hända med lärarlönerna om ert parti får bestämma?

Moderaterna
Vi vill fortsätta våra satsningar på förstelärare och lektorer. Därutöver ska alla våra duktiga lärare få rejäla lönelyft.

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet vill satsa på att höja lönerna i kvinnodominerade yrken, utöver vårdyrken är lärare och socialsekreterare grupper som halkat efter.

Socialdemokraterna
Lönerna är ytterst en fråga för arbetsmarknadens parter. Men vi anser att lärare tillhör samhällets viktigaste yrken och ökande kunskapsresultat i skolan kräver att många ambitiösa och engagerade studenter väljer att utbilda sig till lärare, samt att vi klarar att behålla de bästa lärarna i yrket. Då ska det också löna sig att utbilda sig till och arbeta som lärare. Vi vill bl.a. se en professionalisering av läraryrket med lärare som har rätt till en systematisk kompetensutveckling, har tid att bedriva och utveckla undervisningen, bra villkor genom karriärutveckling samt goda former för samarbete och utbyte med sina kollegor. Vi vill också minska lärarnas administration och ge lärarna mer tid och stöd att bedriva och planera undervisning av högsta kvalitet, utveckla det pedagogiska ledarskapet, öka attraktiviteten i läraryrket för att rekrytera och behålla den högsta kompetensen, samt bättre förbereda lärarna för sitt yrkesliv genom att öka kraven och kvaliteten i lärarutbildningen.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar