söndag 1 december 2013

Adventskalender: Fråga nummer 1



Fråga 1 

Jag läst mycket om löften om satsningar på gymnasieskolan och lärare där. Själv är jag lärare på högstadiet. När jag läste till lärare så ville alla bli gymnasielärare men väldigt få ville satsa på att bli lärare på högstadiet. Bland alla satsningar på gymnasieskolan vill jag ställa frågan om vilka satsningar som ert parti kommer att rikta till hög-, mellan- och lågstadiet? Min personliga uppfattning är att det är på låg- och mellanstadiet som satsningarna bör sättas in. 

Moderaterna
 Moderaterna och Alliansen satsar på alla lärare dels för att det ger bättre elevresultat, dels för att vi vill öka läraryrkets attraktivitet. Vi har bland annat infört förstelärare i grundskolan, vilka får 5000 kronor mer i månaden, och lektorer i gymnasieskolan, som får mellan 10000 och 15000 kronor mer i månaden. Därtill kommer alla våra duktiga lärare få rejäla lönelyft framöver.

Vänsterpartiet
Vi satsar på skolan genom att lägga mer pengar för att kunna ha en högre lärartäthet. En viktig del av vår politik är att omfördela så att skolor får pengar efter behov, dvs. ett högre ekonomiskt stöd om man har elever som kräver extra stöd.
Uppsala lägger vi lite på skolan, per elev räknat, och det vill vi ändra på. Uppsala har också bland de största barngrupperna på fritids med låg personaltäthet. Även där behövs resurser så att vi kan få mindre grupper och fler fritidspedagoger.

Socialdemokraterna
Den viktigaste framtidsutmaningen för Sverige är att vända utvecklingen i skolan. Andelen elever som klarar grundskolan med behörighet till gymnasiet har sjunkit och svenska elever presterar sämre i internationella studier av läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Den svenska skolan har historiskt präglats av en hög grad av likvärdighet. Skillnaderna i resultat har ökat över en längre tid, men sedan 2006 har vi sett en dubblering av andelen riktigt svagpresterande skolor. Elevernas resultat är mycket beroende av föräldrarnas utbildningsbakgrund. Det är mer än sju gånger högre risk att en elev med en förälder som enbart har grundskoleutbildning inte blir behörig till gymnasiet jämfört med en elev som har en högskoleutbildad förälder.
Vi socialdemokrater vill på nationell nivå investera 4,5 miljarder i skolan i den kommande budgetmotionen. Det är nära 6 gånger mer än regeringen.
Våra investeringarna i skolan om 4,5 miljarder går till detta:
1. Höj kunskapsresultaten genom tidiga insatser
·         Mindre klasser de första åren i skolan
·         Anställa 1000 fler speciallärare och specialpedagoger
·         Utbilda 1000 fler förskollärare
2. Lärarmiljard
·         Färdplan för läraryrket
·         Karriärtjänster
·         Kompetensutveckling
·         Minskad administration för lärare
·         Kvalitetssatsning på lärarutbildningen
·         Stärka det pedagogiska ledarskapet
3. Ge alla elever förutsättningar att lyckas i skolan
·         Investeringar i skolor med tuffa förutsättningar
·         Skolforskningsinstitut
·         Läxhjälp till alla elever

0 kommentarer:

Skicka en kommentar