lördag 7 december 2013

Adventskalender: Fråga nummer 7



Fråga 7

Hemtjänstpersonalen i Fålhagen var väldigt nöjda med sitt arbete. Vad gör ert parti under nästa mandatperiod för att se till att vårdkvaliteten inte sjunker i takt med att det blir fler äldre att ta hand om?

Moderaterna
De skattepengar som avsätts för äldreomsorg följer befolkningsutvecklingen. För att upprätthålla kvaliteten tillför vi lika mycket pengar som varje individ kostar i takt med att de äldre blir fler. Det vill säga, skattepengarna följer befolkningsstrukturen. Utöver detta tillför vi alla välfärdsverksamheter mer pengar varje år i takt med att skatteintäkterna växer. Skatteintäkterna i Uppsala växer med ungefär 3 % per år just nu.

Vänsterpartiet
Vi vill stoppa konkurrensutsättningarna och företag som tar ut vinster. Varje skattekrona ska gå till vården. Vi vill också öka anslaget till äldreomsorgen så att vi kan få en bra personaltäthet med mindre jäkt och stress. Heltider ska erbjudas dem som vill ha det och delade turer avskaffas.  Kvaliteten i omsorgen hänger ihop med personaltäthet och att de som arbetar i äldreomsorgen trivs och hinner med sitt arbete.
Socialdemokraterna
Vi vill stärka tillgängligheten i vården. God tillgänglighet i hälso- och sjukvården är en prioriterad fråga. Köer och väntetider är besvärande för patienten och dyrt för samhället. Vi vill därför stimulera landstingen att införa patientkontrakt som omfattar alla delar i hälso- och sjukvården. I kontraktet ska det finnas en tidsplan för remisser och eventuella behandlingar och det ska framgå vem som ska utföra behandlingarna. När vården och patienten har kommit överens om vad som ska göras och när, ska kontraktet fungera som en vårdgaranti som säkerställer att patientens sammanlagda tid för undersökning och behandling blir kort.


Vi vill göra en riktad satsning på vård till äldre och minskad administration så att läkare och sjuksköterskor får mer tid för patienterna.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar