fredag 6 december 2013

Adventskalender: Fråga nummer 6

Fråga 6

Vad ska ert parti göra för tiggare som på senare år blivit en allt synligare del av stadsbilden.

Moderaterna
På lokal nivå kan vi inte göra mer än att säkra det sociala skyddsnätet för de utsatta människor som kommer till Uppsala. Regeringen ser över möjligheten att lagföra personer som utnyttja människor för tiggeri, en form av trafficking.

Vänsterpartiet
Tiggarna kommer från fattiga EU-länder och är rörliga, dvs. de är inte i Uppsala under en längre tid. Vad vi ser är behov av EU-härbärgen och verksamhet för barnen – om de är med.  Helt ärligt har vi inte riktigt hittad ett bra sätt att arbeta för tiggarna som innebär mer än att göra tillvaron lite drägligare. Grundproblemet ligger ju i rasismen och fattigdomen i deras hemländer men också rasismen de drabbas av i Sverige.

Socialdemokraterna
Det här är i första hand en fråga för socialtjänsten. Vi kan förstå att tiggare kan upplevas som påträngande. Men att försöka lösa problemet genom att vilja köra iväg de människor som är så utsatta att de tvingas ge upp sin egen värdighet och be om allmosor är både kortsiktigt och inhumant. Det långsiktiga svaret för att motverka tiggeri är en arbetsmarknadspolitik som fungerar och ett socialt skyddsnät som finns där för de som av olika anledningar inte har möjlighet att arbeta.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar