torsdag 5 december 2013

Adventskalender: Fråga nummer 5



Fråga 5
Det förekommer en hel del offentliga upphandlingar inom kommunverksamheten. Vågar ditt parti välja en offert som inte är den billigaste? Om ja, hur skulle du motivera valet för skattebetalarna?

Moderaterna
Ja. Uppsala kommun väljer redan idag bort anbud som bedöms ligga på en så låg nivå att kvaliteten inte bedöms kunna upprätthållas. Skattebetalarna ska ha mest kvalitet för pengarna, inte dålig kvalitet för en billig peng. Vi tror att de flesta skattebetalare tycker att det är en bra ordning.

Vänsterpartiet
Det billigaste är inte alltid det bästa.  För oss är det viktigt med bra arbetsvillkor och höga miljökrav. Något det ofta görs avkall på för att priset ska bli lågt. Vi menar att Uppsala kommun ställer för få krav i sina upphandlingar. Här är en länk till vår debattartikel om krav på upphandling , ur ett arbetsrättsperspektiv: http://www.unt.se/debatt/ta-fram-kravregler-for-upphandling-2661132.aspx

Socialdemokraterna

Vår utgångspunkt är att varje skattekrona ska användas så effektivt som möjligt. Kvaliteten i de kommunala verksamheterna och inflytandet för brukare och personal är också av största vikt vid upphandlingar. Vi vill därför att kommunstyrelsen tar fram en strategi där upphandling till bästa kvalitet (så kallade kvalitetsupphandlingar) kan vara ett av flera verktyg. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar