måndag 9 december 2013

Adventskalender: Fråga nummer 9


Fråga 9
På vilket sätt tänker ert parti göra Uppsala grönare, t.ex. parker med mera? Vilka idéer har ni?

Moderaterna
Idag har vi fattat beslut i kommunstyrelsen om mål och riktlinjer för att utveckla Uppsalas parker, både de nuvarande och framtida. Redan 2011 fattade Nya moderaterna tillsammans med Alliansen beslut om att arbetet med parkplanen skulle uppdateras. Vi vill utveckla befintliga parker och iordningsställa nya. Våra parker ska hålla hög kvalitet, bidra till en hälsosam livsstil och vara till nytta för miljön. De ska också finna lättillgängliga och nära. När nya bostäder byggs ska parker iordningsställas i närheten. Ni hittar riktlinjerna på uppsala.se

Vänsterpartiet
Framför allt vill vi skydda de parker som finns men också skapa fler parker, Seminariet är ett sådant område som skulle kunna bli en utmärkt stadsdelspark. Österplan, som idag fungerar som parkering, borde också återskapas som park. Vi värnar de gröna kilarna som förbinder parker och grönområden.  Uppsala är en grön stad och det ska vi ta tillvara och planera bebyggelse efter istället för att se parkerna som reservmark för bostadsbyggande.

Socialdemokraterna
 En grön och tillgänglig stad är en attraktiv stad. Parker och grönområden och
områden för fritid och rekreation ska finnas i kommunens alla delar – i staden, i kransorter och på landsbygden. Grön närnatur ger utrymme för idrott och för den biologiska mångfalden. Lekplatser ska finnas i varje stadsdel. Små och större parker ska planeras när nya bebyggelseområden växer fram. En god tillgång till attraktiva parker, och andra grönområden, lockar människor att vara ute, vilket har stor betydelse för folkhälsan.

Uppsalas gröna kilar ska skyddas från onödig exploatering. De gröna naturkilarna är

liksom allemansrätten och strandskyddet ett omistligt arv som ger Uppsala dess karaktär och attraktivitet. Vi prioriterar skötsel och god tillgänglighet till Uppsalas friluftsområden. Årike Fyris ska säkras för framtiden som ett stadsnära naturreservat. Träd är viktiga för stadens miljö och gamla träd är särskilt viktiga för den biologiska mångfalden. Kommunen behöver en trädplan för den långsiktiga utvecklingen av Uppsalas trädbestånd.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar