tisdag 3 december 2013

Adventskalender: Fråga nummer 3


Fråga 3

Företagare är viktiga. Jag är intresserad av ert partis lösningar kring hur man kan underlätta företagandet för småföretagare. Det har pratats om att helt slopa sjuklöneveckorna, alltså veckorna som arbetsgivaren står för innan försäkringskassan tar över ansvaret. Hur tänker ni där?

Moderaterna
Vi vill underlätta för företag som vill starta, växa och etablera sig i Uppsala. Det är ett brett arbete med många delar. När det gäller sjuklöneveckorna är det en fråga för regeringen och ingen fråga som vi hanterar på kommunal nivå. Regeringen avvaktar en statlig utredning kring detta innan de kommer ta ställning till eventuella förändringar.  Det är viktigt att komma ihåg att medarbetarnas hälsa är en viktig fråga som vi uppmuntrar arbetsgivarna att arbeta med. Därför vill vi också att det ska finnas incitament för kommunen och andra arbetsgivare att göra det. I Uppsala har företagen bra lönsamhet.

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet är det parti som länge drivit att små företag ska slippa betala sjuklön. Positivt att fler partier nu hakat på. Vårt förslag är att mindre företag med upp till 10 anställda ska slippa betala 14 dagars sjuklön. För företag med 11–15 anställda ska en avtrappning ske.
Ett annat sätt som Vänsterpartiet vill stödja småföretag på är att införa forsknings- och utvecklingsstöd. Vi har också lagt ett förslag om företagsvikariat som innebär möjlighet att den som tar tjänstledigt för att starta eget ska kunna få stöd för start av näringsverksamhet under förutsättning att arbetsgivaren anställer en arbetslös som vikarie. Vi vill också hitta en modell som ser till att människor som driver eget företag inte får en sämre trygghetsförsäkring än anställda.

Socialdemokraterna
Vi vill att staten tar över ansvaret för den andra sjuklöneveckan. Det är en stor avlastning, inte minst för de mindre företagen.
Det är i de små och medelstora företagen som de nya jobben skapas. Därför ska vi hjälpa dessa att expandera och att anställa fler. Vi föreslår en rad reformer som skulle gynna de små och medelstora företagen, t.ex. följande:
  • De små och medelstora företagen behöver bra tillgång till riskkapital. Vi vill därför att riskkapitalförsörjningen för småföretagen effektiviseras.
  • Vi vill korta betalningstiderna mellan företag så att små företag får betalt för sina varor och tjänster i tid.
  • Vi vill säkerställa bra försäkringslösningar som skyddar vid patentintrång. Små företag kan ha svårt att skydda sina patent och därför vill vi se bättre fungerande patentskydd.
  • Vi föreslår att regionala företagarförmedlingar inrättas dit såväl företagare som ungdomar kan vända sig för hjälp med matchning, mentorskap och utbildning. Sverige står inför en stor generationsväxling också när det gäller företagare. Många välfungerande företag riskerar att läggas ner då ingen naturlig efterträdare finns att tillgå. Samtidigt vill många unga bli företagare.
Vi föreslår att vår Nyföretagargaranti från BM 2013 även ska omfatta situationer då ett företag står inför ett ägarbyte (generationsväxling) och den som vill ta över har svårt att tillhandahålla tillräckliga säkerheter för lånet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar