onsdag 4 december 2013

Adventskalender: Fråga nummer 4



Fråga 4
På tal om närvaro. Kommunfullmäktige har saknat i snitt 17 folkvalda politiker per kommunfullmäktigemöte. Jag tycker att det är för dåligt. I mina ögon tyder detta på att det finns 17 onödiga platser i kommunfullmäktige. Vad tänker ditt parti göra för att bättra på närvaron på kommunfullmäktigemöten som dessutom direktsänds på UNT24.

Moderaterna
Vi tycker att det är viktigt att alla fullmäktiges representanter tar ansvarar för sin roll och för sitt förtroendeuppdrag. Kommunfullmäktige har ett antal ledamöter och ett antal ersättare. Att samtliga ledamöter och ersättare närvarar vid varje sammanträde innebär kostnader för kommunen som man som skattebetalare bör överväga nyttan med. Vi moderaterna tycker att det viktigaste med KF-sammanträden är att de beslut som ska fattas kan fattas i enlighet med den politiska majoritetens vilja. Det vill säga, det viktigaste för oss är att Uppsalabornas vilja realiseras i enlighet med valresultatet. Att samtliga ersättare ska finnas på plats vid samtliga sammanträden är för oss underordnat. Det är inte heller möjligt att åstadkomma fullständig närvaro om vi ska ha fullmäktigerepresentanter som arbetar i näringslivet, som har småbarn, som är gravida och så vidare. Vi vill ha en bred representation i fullmäktige och vi vill ha låga trösklar in för de som vill engagera sig politiskt. Att sitta i fullmäktige innebär många sammanträden, många medborgarkontakter och mycket ansvar. Att sätta sig in i ärendena och möta Uppsalaborna i olika former tar mycket tid. Att närvara på fullmäktigesammanträdena är viktigt och vi är säkra på att alla förtroendevalda gör allt de kan för att kunna närvara så mycket som möjligt trots ”livspusslet”.

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet har haft bra närvaro på kommunfullmäktige, ordinarie är i stort sett enbart frånvarande p.g.a. sjukdom. Sedan fullmäktige ändrade starten för sammanträdet från 16.30 till 13.00 har en ersättare avgått för att sammanträdestiden inte fungerar med hans arbete.

Vi vill sänka de fasta arvodena för ledamöter i kommunstyrelse och fullmäktige.

Socialdemokraterna

Fullmäktige har 81 ordinarie mandat och ett antal ersättare. Några politiker saknas av olika anledningar vid varje kommunfullmäktigemöte. Då träder ersättarna in. De 81 platserna har därför varit fyllda vid varje sammanträde. Socialdemokraterna har en relativt god närvaro bland våra ledamöter men strävar hela tiden efter att bli bättre. Men för människor som arbetar, studerar, pendlar och/eller har annat som kräver tid är det svårt att kunna komma på varje möte. Att varje kommunpolitiker är trots allt inte en anställning utan ett fritidsuppdrag.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar