onsdag 25 januari 2012

Frodetrappan - den 25e smäller det?




















För några dagar sen tog jag det här kortet när jag var på väg hem från stan. Det jag missade fota var att det var två stycken cyklister som skulle ta samma ramp och då naturligtvis samtidigt och åt olika håll. Jag lyckades dock fånga en fotgängare med en resväska på väg upp för trappan. Jag tycker att den här bilden sammanfattar ganska bra problemet med Frodetrappan. Man har glömt cyklisterna och resenärerna med tunga väskor. Snart öppnar Radisson och då kommer cyklar och hotellgäster samsas om utrymmet där. Trappan kommer att bli krockplatsen för dem som ska till Coop för att handla. Eller har ärenden i kommunens lokaler i bågenhuset. Eller blir det cykelrulltrappor inne i bågenhuset. Det vore coolt. Eller så överdriver jag problemet. Jag har dock pratat med några vid trapporna och de tycker att det är jobbigt för cyklister. Jag tycker synd om Niina som har en cykel som väger så mycket att ingen orkade sno den när vi bodde i Flogsta. Själv blev jag av med två. Vi kanske tvingas köpa en lättare cykel åt Niina. Tungt.

9 kommentarer:

Sigrid sa...

Men vad är problemet? Det finns ju en jättefin cykelväg längs bågenhuset. Att det blir 100 meter extra är väl inga problem?

Juuso sa...

Ett problem är att man tvingas till Norrtäljegatan där många taxibilar och bussar tar sig till Väderkvarnsgatan. Det är onödigt att skapa trafiksituationer där cyklister och bilister möts, om det går att undvika. Korsningen Norrtäljegatan och Väderkvarnsgatan är inte cyklistvänlig. Det är inte distansen utan trafiksituationen som är det största problemet.

Varför har man inte tänkt på cyklister vid Frodetrappan, för det är många som är redo att leda sin cykel upp och ner för trappan. Alltså finns behovet, åtminstone för dem som bor på Almtuna sidan om Norrtäljegatan. Det kan man konstatera om man pratar med stackars cyklister vid trappan. När man skapar omvägar för fotgängare och cyklister så skapar de egna genvägar så småningom. Därför ska man göra det så smidigt som möjligt för alla. Därför hade man behövt kunna cykla upp och ner för Frodetrappan.

missnöjd fålhagenbo sa...

Jag instämmer fullständigt med din åsikt Juuso!

Anonym sa...

Jag håller helt med. Tycker att alla trappor upp mot Fålhagen inte är så vidare smart tänkt.

Vart kan man läsa vilka butiker som ska finnas vid resecentrumet?
/malin

Juuso sa...

Menar du i det ena båghuset? Jag gick nyss förbi där och förut har man haft ett stort reklamlakan där men nu såg jag att det blåsts ner. Coop vet jag i alla fall. Någon som vet mer?

Anonym sa...

Fullständigt idiotiskt planerat. inte bara cyklar det är problem med, barnvagnar är bökiga att dra där också.
Uppenbarligen inte de mest rutinerade arkitekter bakom bygget här och uppenbarligen inte "stadsbor".

Juuso sa...

Jo, jag såg en stackars mamma släpa upp sin barnvagn där igår. Det såg besvärligt ut. Usch. Vi hoppas på en smidigare lösning på det där...

Jenny in Paris sa...

Bonjour,
Jag kopierade juste denna bild for att skicka till en borgmästare utanfor Paris, för att visa hur man kan förenkla livet för cyklister etc.
Här finns det nämligen ingen närhet av nagan tjusig frodetrappa inte. Här släpas cyklar och barnvagnar (dock lite lättare varianter i de svenska barnvagnarna)upp och ned- för trapporna!!

Juuso sa...

:). Det är bra att man gör det lättare för cyklister. Själv drömmer jag om Amsterdam i cykelsammanhang för där har man cykelparkeringshus och riktiga cykelfiler i stan.

Skicka en kommentar