måndag 23 januari 2012

Kvarteret Salnecke














Vaksalagatan 55
"War is God's way of teaching Americans geography" - Ambrose Bierce. Han var en amerikansk författare och citatet är ett av mina favoriter. Det är hemskt hur bra hans citat stämmer överens med vårt samhälle. Si så där 100 år efter hans död. Vi lär oss massor med geografi genom katastrofer. Katastrofer finns i olika magnituder. Mordet på Vaksalagatan 55 var en fullständig katastrof i Fålhagenmått. Ganska snabbt efter händelsen började folk skriva om Salnecke på Flashback (ja, jag har varit där och läst om mordet).

Mordet skedde i kvarteret Salnecke och det namnet kopplar jag ihop med någonting annat, nämligen med en herrgård i Gryta nära Örsundsbro. Från Vaksalagatan mot Fålhagen gick det förut en gata som hette Salneckegatan. Den gatan är numera borta men historian bakom namnet är intressant. Gatunamnet, och antagligen även kvartersnamnet kommer från just herrgården. Enligt Mats Wahlbergs bok Uppsalas gatunamn så var det Erik Classon (vaktmästare vid drätselkammaren), som av okänd anledning, döpte gatan till Salneckegatan. Salneckegatan försvann när man gjorde om området på 60-talet. Salnecke är faktiskt ett av de första delarna av Fålhagen men mer om det en annan dag :).
















Salnecke 1943
Kartan här visar kvarteret Salnecke före ombyggnationen på 60-talet. På bilden finns många gator som inte längre går att hitta i Fålhagen. Gatunamnen som Salneckegatan, Lundagatan, Haraldsgatan och några till försvann. Så blir det när en stadsdels utvecklas. Till slut måste man bygga om. Att man med nuvarande bostadspriser skulle få för sig att riva delar av Fålhagen är dock inte så sannolikt. Men i fall ni någon gång hör de här gatunamnen så vet ni att det är äldre fålhagenbor som minns sin stad.
















Salnecke 1909
I början av 1900-talet dvs. ungefär 100 år sedan såg kvarteret Salnecke helt annorlunda ut. Många hus och få gator. På den här tiden var Salnecke verkligen utanför staden och stadsdelen Fålhagen var nästan tomt på hus. Port Arthur hade man byggt 1904 - men annars var det mycket slätt mellan stadskärnan och Salnecke. Numera känns Salnecke som en del av staden.

Uppsala och Fålhagen växer. Geografin förändras. Husen också. Staden utvecklas. Det gäller att gilla läget. Jag gillar Fålhagen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar