lördag 8 januari 2011

Leche och egnahemshusen i Fålhagen

Vi köpte en intressant bok om stadsarkitekten Gunnar Leche idag! Den kan verkligen rekommenderas. När jag hör namnet Leche har jag oftast bara tänkt på bostadsrättsföreningshus, och så vissa offentliga byggnader, typ Vaksalaskolan. Men i den här boken läste jag att han har ritat många egnahemshus också.

Ta till exempel området Lyckan i Fålhagen, det überidylliska området vi har skrivit om i några tidigare inlägg. Det tillkom under krigsåret 1942 då Uppsala expanderade och snabbt behövde nya bostäder. Det behövdes billiga hus för barnfamiljer, och då dammade Leche av sin idé från 20-talet och byggde parkopplade hus i 1 1/2 våningsplan på små trädgårdstomter. I huset kunde flera generationer av samma familj bo: mor- eller farföräldrarna kunde till exempel bo i den mindre lägenheten på vindsplanet.

Att egnahemshusen byggdes som tvåfamiljshus var väldigt vanligt i Uppsala, enligt boken. Under mellankrigstiden bestod 70 procent av all friliggande bebyggelse av tvåfamiljshus. Ett till exempel på det är kvarteren Stockrosen, Rosen och Resedan (ligger mellan Stockrosgatan i norr och S:t Göransgatan i söder) som byggdes 1934-36. Där ritade Leche tvåvåningshus med en lägenhet på varje våning. Lägenheterna var 2 1/2 r o k och ofta kvadratiska, med rummen fördelade runt en central skorstensstock.

Det är kanske dags att ta en Leche-vandring i Fålhagen snart, med fokus på tvåfamiljshusen. Intressant! Men om man är lat kan man ju alltid kolla på Hittas gatuvy istället för att gå ut:).

6 kommentarer:

Elise sa...

Intressant, undrar om föräldrarnas (mitt barndomshem) hus är ritat av honom? Ligger på en av de nämnda gatorna och är en tvåfamiljsvilla. :)

Eva Berglund sa...

En liten kul detalj som Leche lär ha gjort var att rita in rundlar på väggarna som dekoration. Dessa kallas lecheroler efter ett känt godismärke.

Exempel på hur dessa rundlar kan se ut, kan man se på foton på Vaksalaskolan, där det finns lecheroler ovanför fönstren på andra våningen i fasaden mot Vaksalatorg.

Niina sa...

@ Elise: Om dina föräldrars hus ligger på Stockrosgatan 5 eller 7, Vildrosgatan 6-21, Syrengatan 3,6,7,9,10,11 eller 13, eller S:t Göransgatan 30 eller 32 så är det ett Leche-hus :)!

@ Eva: jag har lagt märke till rundlarna, vad roligt att de heter lecheroler :)

Perra sa...

Hej,

Vart kan man hitta boken? Står det något om hus på Ymergatan? :)

Juuso sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Juuso sa...

Hej!

Jag köpte min bok på LundeQ i centrum. Det var i för sig drygt två år sen men eftersom boken är så pass bra så borde den finnas kvar. De hade rea på Uppsalaböckerna ett tag sen och jag såg boken där. Annars bör det gå att beställa hem den. Det står inte så mycket om Ymergatan. Ska kanske skriva ett inlägg om Ymergatan framöver :).

Skicka en kommentar