torsdag 5 juli 2012

Sommardeckare del 4


Kapitel 3
Karlsson hade knappt hunnit lägga sin smartphone i sin ficka när han såg någonting för bekant i ögonvrån. Det var lokaltidningen som på något sätt hade fått veta om mordet redan. Hur jobbar de egentligen, undrade Karlsson när han korsade gården med handen i stop-position. Han förstärkte handeffekten med ett bestämt STOP från sin mun. Karlsson var i grunden misstänksam mot all form av medial inblandning och han hade goda kunskaper om hur mediadrev kunde påverka mordutredningar och hur domstolssystemet flyttats till Flashback. Det var så det fungerade numera: 1. En tidning rapporterar om någonting, 2. Någon lägger ut länken på Flashback och sen börjar det. Det ville Karlsson inte vara med om.

Reportern klev ut ur bilen och väntade tills Karlsson, med Larsson joggande efter sig, kom fram till reportern. Reportern var snabb med att ställa frågan om polisen hade några spår eller misstänka. Så fräckt, tänkte Karlsson, inte en fråga om vad som hade hänt. Det är mycket fräckt sätt att tvinga mig kommentera händelsen för det ser inte riktigt bra ut om jag försöker spela dum. Det blir inte bra rubriker, tänkte Karlsson. ”Polisen vet inte vad de undersöker”, skulle det säkert stå i morgondagens tidning. Karlsson var ändå så pass mediavan att för att slippa ljuga, sa han att polisen inte hade några kommentarer i dagsläget och så en liten hänvisning till utredningsssekretess och så inga löften om att mordet skulle lösas snabbt. Det kunde senare slå tillbaka när medierna inte hade någonting att rapportera så skulle de bara jaga honom för en kommentar om vad som hade hänt med den utredning som skulle ha varit kort. Det ville inte Karlsson vara med om. Karlsson sa till reportern att det inte fanns mer att berätta just nu och att reporterna framöver skulle kontakta polisens pressinformatör, Christer Nordström.

Aningen missnöjd med mötet, klev reporter Jansson tillbaka in i sin bil och körde iväg från gården. Samtidigt tog Karlsson fram sin smartphone och körde en snabb statusuppdatering till alla poliser i sitt kontaktnät: Hänvisa reportrarna till Christer. Inga egna kommentarer. Tack på förhand!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar