lördag 7 juli 2012

Sommardeckare del 6


Kapitel 5
Bling lät det i en smartphone på polisstationen där Sandberg och Landgren höll på att gå genom den dödes tillhörigheter. Sandberg tittade i sin telefon och kunde se att det var Karlsson som vidarebefordrat ett meddelande från patologen. Jaha, inget yttre våld, sa Sandberg men nog är det ett mord för inte kröp offret in i en svart sopsäck i ett soprum på egen hand.  Vem ville döda en medelåldersman och sedan dumpa kroppen i soprummet?

Landgren hade noga lyssnat på Sandbergs redogörelse om utredningsläget. Han kunde se framför sig hur Karlsson och Larsson galopperade längs hela Frodegatan och försökte intervjua alla som bodde i området. Han visste att Karlsson hade startat sin murderwatchapp på sin smartphone och minuterna tickade. Karlsson jobbade utifrån principen att en mordutredning går över till cold case-fas efter bara 48 timmar från upptäckten.  Än hade de tid på sig för just nu var det endast liket som var kallt. Landgren ville prata med Sandberg om en sak som störde honom.

Det som störde Landgren väldigt mycket var hur lite kläder offret hade på sig.  Varför? Det hade Landgren en teori om. Offret hade inte hamnat i soprummet av en slump utan antingen så hade mördaren eller offret nyckel till soprummet. Så måste det vara för inte skulle någon gå runt i Fålhagen endast iklädd i en morgonrock och sedan dö och hamna i en sopsäck. Sandberg höll med om att Landgrens teori om att mördaren eller offret måste bo någonstans  i närheten av soprummet verkade rimlig. Det var en viktig pusselbit som de borde informera Karlsson omgående så att han kan använda sin smartphones geotrackning-app för att kunna bättre koncentrera sig på rätt adresser.
Vem är personen som blivit mördad? Han hade inga id-handlingar på sig vilket också stödjer Landgrens teori om att de inblandade har en koppling till soprummet. En sak som var positiv med den insikten, var att polisen inom kort skulle få ett samtal från en släkting eller bekant som försvunnit. Det var då som identitetsfrågan skulle få sitt svar. Tyvärr så tillhörde offret inte åldergruppen där ständiga statusuppdateringar på Facebook, eller avsaknaden av dem, skulle väcka oro hos dennes släktingar och bekanta. Nej, risken var nog ganska stor att  polisen fick vänta på det där viktiga samtalet ett bra tag. Inte bra för utredningen. Landgren, som kom från Lapplands inland hade så svårt att förstå att folk inte lärde känna sina grannar i stan. Om inte den här döde medelåldersmannen inte har några nära bekanta och var socialt isolerad så kunde det dröja länge innan Landgren kunde ge Karlsson den döde mannens identitet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar