torsdag 28 mars 2013

Promenader i naturen del 1

 Gamla Uppsala

Om man bor i Fålhagen så har man ganska långt till större naturområden, Ibland tycker man att det inte räcker med trädgårdar och parker, och vill promenera i riktig natur. Då kan man utnyttja Fålhagens läge och närheten till Resecentrum och Vaksala torg och ta bussen ut till naturen. Jag tänkte skriva om lite olika utflyktstips under våren, och jag startar med ett som är väldigt tätortsnära, nämligen Gamla Uppsala.

Man kan ta buss nr 2 ut till Gamla Uppsala, och där kan man både promenera bort till Disagården, runt Kungshögarna, eller gå längs med Kungshögarna och sen söderut till Tunåsen och Röbo. Det vi gjorde häromveckan var det sistnämnda alternativet. Vi gick förbi Kungshögarna som är fina torrbackar med massor av örter, vilket ju dock inte syntes nu under snön. Sedan gick vi längs den skogsbeklädda Tunåsen och tittade bland annat på Svenska kyrkans frälsarkrans som är en slags meditationsplats.

Bild från Röboåsen

Sedan gick vi förbi den återuppbyggda Röboåsen där det har legat en stor grustäkt varav delar byggdes upp till en ås igen efter avslutad täkt och vann natur- och gruspriset. Till sist använde vi oss av ekodukten över Bärbyleden för att komma till Svartbäcken. En ekodukt är en naturbro över en väg, som djuren kan använda för att korsa vägen. Ekodukten här är också en del av återuppbyggnaden av åsen, eftersom vägen skär rakt igenom åsen. Än så länge finns det få riktiga ekodukter i Sverige, så passa på att spana in den här! Från Svartbäcken tog vi sedan buss 14 hem, men man kan även ta buss 111 så slipper man gå lika långt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar